Rozhovor s expertem na performance marketing | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Rozhovor s expertem na performance marketing

a sdílení praktických zkušeností od Tomáše Sýkory

img-0061-64c8d1ef8b660298269826-min-657c5bee531e6105684582.jpg

Když se řekne performace, vždy jde o výkon. V marketingu tomu není jinak

Performance marketing nabízí firmám řadu výhod a benefitů. Jedním z hlavních je měřitelnost výsledků, která umožňuje snadné sledování úspěšnosti reklamních kampaní a analýzu návratnosti investic.

Díky cílení a personalizaci lze oslovit specifickou cílovou skupinu, což vede ke zvyšování konverzních poměrů. Flexibilita a rychlost performance marketingu umožňuje rychle reagovat na aktuální tržní podmínky a upravovat kampaně dle potřeby. Navíc, s nízkými vstupními náklady, umožňuje i menším firmám vstoupit do této formy propagace. Transparentnost poskytuje přehled o efektivitě investic a umožňuje lépe plánovat budoucí marketingové strategie.

Více nám o performance marketingu řekne Tomáš Sýkora, který se dané oblasti věnuje naplno. Tomáš se také ujme online kurzu Výkonnostní marketing, díky němuž můžete tuto oblast pochopit naplno i vy.

Dobrý den, Tomáši, jak se daří Vám a marketingu obecně?

Dobrý den, mám se skvěle, ostatně jako vždycky. Řekl bych, že marketing nyní zažívá opravdu velké množství změn, i když v digitálním marketingu se to stává už standardem. Ale každopádně se vůbec nenudíme a věřím, že každý marketér má práce jak na kostele.

Aktuálně povedete první stream kurzu, který se zaměřuje na performance marketing, co se lidé naučí v porovnání s minulým kurzem?

Na kurz Performance Marketing se hrozně těším. Jako vždy musíme vystavět pevné základy a to jsou data, která z našich aktivit v performance marketingu získáváme a budeme se soustředit na pochopení problematiky jako celku. Účastníci se nevyhnou samozřejmě tomu, že ode mě dostanou spoustu vychytávek, ať už v rámci kariéry, tak samozřejmě v rámci kampaní.

Co říkáte na feedback od bývalých absolventů Vašeho předešlého kurzu (Digitální marketing)? Jaké byly hlavní výstupy, které si z kurzu odnesli a co se naučí nyní?

Z feedbacků od studentů mám vždycky radost, samozřejmě i proto, že jsou většinou pozitivní a člověku to dodá náboj a ujistí ho to v tom, že práci asi neodvádí špatně. Většinou se feedback točil kolem toho, že byl hodně komplexní, kombinace teorie a praxe a výuka jednotlivých témat v širším kontextu. Já osobně přistupuji ke každému v kurzu individuálně, což si taky získalo dobrý ohlas. Nyní se oproti minulému kurzu ponoříme více do datové analytiky, na které budeme stavět v kampaních a vše se to spojí ve strategické části.

Přišly během posledního roku nějaké změny v oblasti performance marketingu?

Spíše než to, že by se objevily nějaké revoluční platformy, které by zbouraly veškeré dosavadní know-how, pracujeme s tím, kam se posouvá digitální marketing celkově. Performance marketing také zaznamenal nástup AI a musíme s tím umět pracovat. Nedávno jsme kompletně přešli na nové Google Analytics, se kterými musí marketéři umět pracovat. Z lidí, kteří byli experti na kampaně, se pomalu musí stát experti na marketing jako takový. Vyvíjíme se společně s celým trhem a musíme na to umět reagovat.

Co je to performance marketing? Co pro Vás znamená?

Jak je z názvu patrné, tak je to marketing zaměřený na výkon. Pro mě osobně je to výkon, který je v souladu s marketingovou a celofiremní strategií. Je to kombinace několika marketingových disciplín a ty spolu dohromady musí tvořit symfonní orchestr, který bude v rámci nastavené strategie plnit stanovené cíle.

Jaké jsou hlavní výhody performance marketingu pro firmy?

Určitě neomezený růst. Samozřejmě pracujeme s rozpočty, které máme od klientů, či jako marketingové oddělení. Pokud se ale daří plnit stanové cíle, případně je i přeplnit, je zde možnost opravdu velkého růstu. Pokud performance marketing plní cíle a tím přináší do firmy peníze, je to samozřejmě velkou výhodou.

Pokud se budeme bavit o KPIs, což jsou klíčové ukazatele výkonnosti (KPI) v performance marketingu, jak je můžeme určit?

KPI jako takové by měly být v první řadě měřitelné a velmi jednoduše pochopitelné. Budou se samozřejmě lišit napříč odvětvími. V e-commerce to může být například obrat, PNO, ROAS nebo hodnota objednávky. V B2B to může být třeba počet leadů, MQL nebo CLV. Základ je ale stanovit si realistické cíle a nemalovat vzdušné zámky.

Doporučujeme přečíst:

frame-13-1-649d96f713d90546609628.webp

Jak to chodí v PR světě: budování značky v médiích

Číst

Jaké aplikace a platformy jsou podle Vás nejvíce user-friendly pro tvorbu kampaní?

Z pohledu user friendly bych rozhodně řekl, že to bude Sklik (reklamní systém Seznamu, ano, Seznam má stále své místo), který je jednodušší verzí Google Ads (reklamního systému Googlu). Pokud se ovšem někdo naučí s Google Ads, rozhodně zvládne i Sklik. Následně META Ads Manager. Nic z toho není jaderná fyzika a na první dobrou to může působit komplikovaně, ale dá se to zvládnout.

Je důležitá role personalizace a cílení v performance marketingu?

Určitě má pořád své místo. Personalizace např. v e-mail marketingu, případně v přizpůsobení obsahu na webu nám může pomoci plnit stanovené KPI. Cílení je určitě velmi důležité. Musíme vědět, kdy můžeme cílení nechat na algoritmu, kdy naopak použít různé cílové skupiny jako učící podklady pro kampaně a kdy přesně definovat cílovou skupinu.

Doporučujeme přečíst:

940-628-16-647757903f807451557491.webp

Základní marketingové tipy pro podnikatele

Číst

Může performance marketing pomoci podnikům v měření a optimalizaci návratnosti investic (ROI)? A jak?

Rozhodně. Termín „investice“ je zde velmi přesný. V performance marketingu známe hodnotu objednávky, můžeme si definovat i hodnotu např. leadu, nebo pracovat s CLV (customer lifetime value) a podle toho spočítat návratnost investice. Je to tak v pořádku, protože pokud někdo investuje peníze do čehokoliv, měl by znát návratnost a podle toho také vyhodnotit efektivitu jednotlivých aktivit.

Co byste poradit začínajícím marketérům, aby se jim také dařilo?

Aby si vybudovali pevné základy v digitálním marketingu a získali kompletní povědomí o všech disciplínách a následně se vyprofilovali v tom, co je bude bavit nejvíc. Je jedno, jestli to bude brand, performance nebo samostatná disciplína jako sociální sítě nebo SEO. Úplně stejně je důležité pochopit vůbec, o čem samostatný marketing je a přemýšleli nad věcmi v širším kontextu. Ne jenom čísla, data, prokliky atp. I o tomto tématu se budeme hodně bavit na kurzu Performance Marketing, kde se na všechny budu těšit.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!