Referral program: Proč byste ho měli chtít a mít | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Referral program: Proč byste ho měli chtít a mít

Zapojte do hledání kandidátů ty, kdo znají potřeby a hodnoty firmy – svoje zaměstnance.

frame-25-648878f0dc37b332460376.webp

Jedná se o program doporučení perspektivních kandidátů na obsazení volného pracovního místa. Doporučiteli jsou stávající zaměstnanci.

Osobní doporučení je praktika stará jako lidstvo samo. Vychází z přirozených instinktů: „Když je něco dobré pro tebe, bude to dobré i pro mě, když jsme stejný druh.“ A proto funguje. 

Když vám někdo známý doporučují svého zaměstnavatele, uvěříte mu snáze, než když si přečtete anonymní inzerát. I zaměstnavatel má větší šanci, že se lépe hodíte na pracovní pozici, protože vás doporučil člověk, který firmu a její nároky dobře zná. Strategie win-win.

Co je referral program?

Program doporučování zaměstnanců je náborová strategie, která motivuje stávající zaměstnance k doporučování kvalifikovaných kandidátů z jejich okolí. Mohou to být blízcí přátelé, rodinní příslušníci, známí nebo i vzdálenější kontakty ze sociálních sítí. Motivací bývá referral bonus, který podrobně rozebereme dále v článku.

Proces náboru doporučených pracovníků se může odehrávat prostřednictvím zavedeného programu (existují dokonce i specializované aplikace) nebo neformálním způsobem. 

Vždy záleží na potřebách konkrétní společnosti a také na její velikosti. Postupy aplikované ve velkém korporátu se rozhodně budou lišit od těch, které využijete v malé firmě rodinného typu. Cíl je ale pokaždé stejný: využít rozsáhlou společenskou síť potenciálních talentů, ke které mají přístup vaši současní zaměstnanci.

Jak by měl vypadat referral bonus 

Pod pojmem „bonus“ si spousta lidí nejspíš představí nějakou finanční částku. Často tak bonus za doporučení opravdu vypadá. Nemusí to být ale vždy pravidlem. Odměna má motivovat. Někteří zaměstnavatelé však již moudře odtušili, že zaměstnanci nejsou pokaždé motivováni jen vidinou zisku. 

Pokud firma volí finanční bonus, jedná se o nějakou paušální částku nebo o určitá procenta vypočítaná z budoucí mzdy nového zaměstnance. Některé společnosti volí formu částečného vyplácení finančních bonusů – určitou část vyplatí ihned po nástupu nového kandidáta, další část po zkušební době nebo jiném časovém období. 

Takový postup může zvýšit pravděpodobnost, že stávající zaměstananec doporučí takového člověka, který je nejen dostatečně kvalifikovaný, ale také spolehlivý.

Kromě finanční odměny společnosti využívají i nefinanční pobídky. Dny dovolené navíc, kupóny na dárky, firemní produkty, ale také zvláštní uznání (například umístění na „nástěnku nejlepších zaměstnanců“ nebo podobný benefit). Někteří lidé ocení lehce soutěžní prostředí doplněné menšími bonusy mnohem více než jednorázovou velkou finanční odměnu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Když pro hru „doporuč mi skvělého zaměstnance“ zvolíte strategii většího množství vítězů, očekávejte na poli HR větší úspěchy. A jako bonus firma dostane skvělé PR ve formě doporučujících, spokojených a motivovaných zaměstnanců. Referral program se tak může stát výborným spojencem employer brandingu.

Výhody referral programu

Výhody se celkem nabízejí. Nejspíš byste na ně přišli i sami. Tady jsou některé z nich:

  • Zlepšení kvality náboru
    Nábor kandidátů formou doporučení obvykle vede k oslovení potenciálních zaměstnanců, kteří se do vašeho týmu hodí více než anonymní kandidáti z lidu. 

    Lidé s větší pravděpodobností doporučí osoby, které disponují potřebnými dovednostmi, dobrou pracovní morálkou a dalšími osobnostními kvalitami potřebnými k tomu, aby do vašeho týmu skvěle zapadly. 

    Je to proto, že současní zaměstnanci mají osobní zájem na tom, aby jejich kandidát dlouhodobě uspěl.

  • Rychlejší proces náboru
    Referral program šetří čas personalistů už na počátku procesu. Poskytuje totiž předem prověřený soubor potenciálních zaměstnanců. Dá se předpokládat, že doporučovatel by se nezaručil za nekvalitního kandidáta. 

    Pracovník HR oddělení se tak může soustředit na posouzení vhodnosti konkrétního kandidáta pro danou pozici a nemusí se už v první fází prodírat stohy životopisů.
     
  • Nižší náklady na nábor
    Přemýšleli jste nad tím, jestli se zaměstnavateli vůbec referral program vyplatí? Tady máte odpověď. Rozhodně ano! Náklady na motivační odměny bývají nižší než náklady spojené s tradičními metodami náboru.
     
  • Nárůst loajality zaměstnanců
    Stávající zaměstnanci cítí větší sounáležitost a podíl na úspěchu firmy. Pokud jejich kandidát uspěje a přispívá k růstu společnosti, může to u zaměstnanců vést ke zvýšení spokojenosti a loajality směrem k zaměstnavateli.

Nevýhody referral programu

Přestože je program obecně považován za skvělou alternativu klasického náboru, několik nevýhod se přece jen najde:

  • Omezený okruh kandidátů
    Pokud se firmy omezují jen na doporučení svých stávajících zaměstnanců, vystavují se riziku menší rozmanitosti příchozích nováčků. Lidé často doporučují ty, kteří mají podobné zázemí, zkušenosti a obecně pohled na svět. Takové pracovní prostředí může omezit rozsah perspektiv a zkušeností organizace jako celku.
     
  • Nežádoucí protekce
    Nábor na základě doporučení někdy vede k přijetí přátel nebo rodinných příslušníků, kteří nemusí být nejkvalifikovanějšími kandidáty pro danou pozici. Takové zvýhodňování může mít negativní dopad na morálku v týmu a jeho produktivitu.
     
  • Nezdravá soutěživost v týmu
    Do určité míry je soutěžení zábavné a žádoucí. Když se ale zaměstnanci příliš zaměří na získávání bonusů za doporučení a začnou zanedbávat své pracovní povinnosti, rozhodně to není ta správná podniková kultura, kterou by si personalisté přáli na pracovišti nastolit.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-23-64214be05bb87380323406.webp

Výhody zaměstnávání znevýhodněných skupin

Číst

Pár doporučení na závěr

Chcete ve firmě zavést program doporučování kandidátů a maximalizovat jeho výhody? Potom hned ze startu jasně informujte všechny zaměstnance o přesných kritériích. Nabídněte spravedlivou škálu bonusů (finančních i nefinančních), které zajistí i drobné výhry pro „drobné vítěze“ – odměňte například zaměstnance s největším počtem doporučených kandidátů během jednoho měsíce. 

Stanovte jasné interní procesy pro hodnocení doporučených uchazečů o pracovní pozici. Tak zmírníte riziko nežádoucí protekce a doprovodných negativních jevů. A nakonec nejdůležitější doporučení – pravidelně monitorujte účinnost referral programu, abyste se ujistili, že jej máte nastavený skutečně adekvátně a správně.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!