Jak získat správné lidi do týmu | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak získat správné lidi do týmu

136-6421b0157f3f7644489307.webp

Snažíte se vytvořit silný tým, který bude držet při sobě? Pevné vazby v kolektivu vedou k efektivní práci. Jak toho ale docílit?

Pro větší část článku bude inspirací naše vlastní zkušenost. Náš tým se každým dnem rozrůstá a my jsme se museli naučit fungovat společně. Není to jednoduché, každý člen týmu má svou osobnost. Dá se to ale zvládnout. A to jen díky tomu, že všichni mají společný cíl, za kterým jdou. Ovšem klíčovým člověkem je lídr, který celý tým skládá a dává dohromady. Musíte umět vyhodnotit, zda přidáním nového člena nezboříte celý dům. My se na to společně půjdeme podívat a třeba vám i pomůžeme vybírat snadněji.

Definice požadavků je dobrý start

Před začátkem celé akce je fajn si říct, co vlastně hledáte. Musíte nejprve určit kritéria na danou pracovní pozici tak, aby se hlásili vyhovující kandidáti. Důkladný popis vám dá možnost oslovit ty správné lidi, kteří se k vám pohrnou sami. Takže sepište svou ideu a vytvoříte poutavý inzerát, který zaujme nejedny oči. Tím máte napůl vyhráno – teď už stačí v kupce sena najít pověstnou jehlu. Zdá se to být jako nelehký úkol, ale ve skutečnosti teď bude hrát hlavní roli vaše intuice. Protože když se vám sejde více dobrých kandidátu, musíte vybrat toho, kdo bude zároveň korespondovat s již sehraným týmem lidí. 

Nevíte si rady, kde hledat či oslovovat kandidáty?

V dnešní době je na trhu mnoho možností, jak najít někoho na pozici, která je u vás volná. Máte moře neomezených možností a stačí si jen dobře vybrat. Důležité je se nesoustředit na jednu variantu a vyzkoušet třeba kombinaci několika metod. My se podíváme, které cesty můžete využít.

  • Dejte na doporučení někoho z týmu
  • Oslovte vhodné kandidáty přes LinkedIn
  • Letáky do poštovních schránek jsou retro, ale pro některé případy účinné
  • Inzerujte na sociálních sítích
  • Spolupracujte s vysokými školami, které vám můžou dohodit uchazeče
  • Zaplaťte si agenturu nebo specialistu, aby se ujal hledání za vás
  • Využijte veletrhy pro pracovní příležitosti
  • Uspořádejte ve firmě dny otevřených dveří

Možností, kde hledat zájemce, je mnohem více. A vy je můžete využívat stále dokola. Ideální je najít si tu, která vám bude přinášet výsledky. Teď už stačí jen zapátrat a najít vaše ideální kandidáty.

Čas na pohovory

V momentě, kdy máte vybrané uchazeče, kteří splňují vaše požadavky, nastává doba pro intuici. Nejlépe se tedy dělá nábor osobně, protože v tom momentě si o každém můžete udělat nejpřesnější představu. Dnes je velkým trendem dělat pohovory i online, což vám může ušetřit dost času. Vyslechněte všechny kandidáty a mějte promyšlené otázky, které na ně budete směřovat. Potom už stačí jen všechny porovnat a vybrat toho, který vám nejvíce sedne – a to zároveň na obsazovanou pozici i do stávajícího týmu. Jedna malá rada k tomuto procesu: mějte stále na paměti, že nehledáte pana Božského, ale další díl do celkové skládačky. Půjde vám to pak snáz, věřte nám.

Vítej na palubě, nováčku

Posledním krokem už je pak jen přivítání nového člena do týmu. Může to být ve formě hromadného meetingu, kde se mu všichni představí a on jim, nebo jej s kolegy seznamujte postupně a on se pak zařadí sám. Pak už stačí jen sledovat, zda jste správně vyhodnotili situaci a váš výběr se vyplatil. To už ale ukáže čas a různé situace. Tenhle proces nejde urychlit, tak se raději usaďte.

Pracujete pro HR a hodil by se vám upgrade v podobě kurzu?

Asi každý se chceme na své pozici zlepšovat a posouvat. Není na to lepší doba než právě teď. Není důvod to stále odsouvat a čekat. Co třeba vylepšit si znalosti s naším online živým kurzem HR Manažer? Naše lektorka Ing. Gabriela Šimšová se vám pokusí předat tolik informací, kolik budete schopni unést. Tak neváhejte a zaregistrujte si své místo.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!