3 kroky k úspěchu pro začínající realitní makléře*ky | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

3 kroky k úspěchu pro začínající realitní makléře*ky

Láká vás realitní trh? Poučte se ze stížností klientely a rad zkušenějších.

1162-3-kroky-k-uspechu-pro-zacinajici-realitni-maklere-ky-cover-666acbb4c743e345233647.webp

Jak vypadá realitní trh v ČR? Znovu nabírá dech, ČNB snížením úrokových sazeb podporuje nákup nemovitostí a vidíme také zvýšený zájem o investice do nemovitostí. Ceny dosáhly vrcholu v roce 2022, od té doby se hovoří střídavě o poklesu a opět o pomalém růstu.

Realitní trh má svá pravidla a do zprostředkování nákupu, prodeje, pronájmu atd. se nemůže pustit kdokoliv. V České republice činnost realitních makléřů*ek upravuje zákon č. 39/2020 o realitním zprostředkování a o změně souvisejících zákonů. V platnost vstoupil 3. března 2020.

Cílem zákona je zvýšení úrovně makléřské profese, což znamená, že musíte doložit odbornost a kvalifikaci, pokud chcete vykonávat práci realitního makléře*ky. Součástí požadavků je rovněž povinné pojištění.

Počet realitních makléřů*ek se pouze odhaduje právě podle počtu pojištění profesní odpovědnosti. Ministerstvo pro místní rozvoj evidovalo k 31. březnu 2023 celkem 9 459 fyzických osob a 3 160 právnických s příslušným pojištěním. Ministerstvo upozorňuje, že ne každý oznámí ukončení činnosti, uvedená čísla tak mohou být vyšší než odpovídá skutečnosti.

Konkurence je velká a samotná kvalifikace k úspěchu nestačí. Podívejme se, co oceňuje klientela a co radí zkušený realitní makléř.

Jak začít, obstát a dlouhodobě zvládnout trh s nemovitostmi

Zkušený realitní makléř Martin Kliš sepsal pro náš blog několik praktických tipů:

„Práce začínajícího realitního makléře není snadná. Člověk se musí naučit spoustu věcí, nejen v teorii, ale především v praxi. V první řadě je nutné získat profesionální licenci a povolení k realitní činnosti od Ministerstva pro místní rozvoj. K tomu slouží různé akreditované společnosti, které poskytují školení a atestace, po kterých příslušný úřad, tedy živnostenský úřad, přidělí povolení k činnosti a zapíše do registru.

Na začátku praxe je nejdůležitější se naučit, jak získat nemovitosti od klientů. Je dobré začít s menšími věcmi, jako jsou standardní byty, nájmy či podnájmy, a zde se naučit jednat s lidmi a postupně přidávat.

Velice důležité je brzy pochopit, o čem práce realitního makléře je, a naučit se nemovitosti správně prezentovat. Přistupovat k nim profesionálně a vždy s cílem prodat nemovitost za nejlepší možnou aktuální cenu.

Třetí, často diskutovaná, ale pro realitního makléře velmi důležitá záležitost je vyjednávání adekvátní odměny za svou práci. Zde často bývá kámen úrazu, protože začínající makléř neumí správně ohodnotit svou práci. Může si pomoci například doporučeními od asociace realitních makléřů, která stanovuje standardní sazbu 3–5 % bez DPH. Poté už záleží na obchodnickém stylu makléře a prodávajícího, jaká bude výsledná provize.“

Martin Kliš upozorňuje na nejčastější otázku, se kterou se setkáte: Jaký vývoj čeká trh s nemovitostmi? Realitní trh je však nepředvídatelný. Zásadní pro úspěch je tak schopnost všímat si změn, sledovat trendy v bydlení a pružně reagovat na potřeby klientů*ek.

Realitní trh a jeho dynamika je pro nováčky výzvou. Připravili jsme pro vás 3 základní tipy, jak zvýšit šanci na úspěch ve vašem vytouženém oboru.

1. Zákazníci*ce na prvním místě

Každá práce, ve které jednáte s lidmi, stojí na vašem zájmu o zákazníky*nice. Když tento bod podceníte, dočtete se o sobě nehezké věci třeba na profesní síti LinkedIn.

Shrnutím důvodů k nespokojenosti s prací realitních makléřů*ek je článek od expertky na marketing Lucie Zitterbartové. Vyplývá z něj také ponaučení, že nespokojení klienti*ky neváhají své zážitky sdílet na sociálních sítích. Lucie si stěžuje na špatnou komunikaci, nezájem a nepříjemné vystupování.

Nakonec se jí podařilo objevit makléře, který vyčníval. Čím? Milou, příjemnou a otevřenou  komunikací. Působil dojmem, že má svoji práci rád. Navíc se nevěnuje jen samotnému zprostředkování pronájmu, ale byty zároveň po celou dobu pronájmu spravuje. Zajišťuje tedy řešení veškerých záležitostí spojených s využíváním bytu.

Profesionálně zvládnul celý postup a dojem na Lucii udělal tím, že jako jediný makléř ze všech, se kterými jednala, šel o krok dál. Když měla Lucie vyřešený podnájem, napadlo ho zeptat se, kdy plánuje vlastní bydlení. Lucie oceňuje jeho servis a péči, a proto má v úmyslu se na něj v budoucnu obrátit, až bude otázka vlastního bydlení aktuální.

Klienti*ky chtějí osobní přístup a zájem o jejich individuální potřeby. Makléř*ka pak není jen prostředníkem, ale stává se dlouhodobým partnerem*kou v záležitostech spojených s bydlením. Reputace a čestné jednání získává důvěru klientů*ek.

Doporučujeme přečíst:

1156-preview-6661768ba0f17314089202.webp

3 pravidla pro sociální média

Číst

2. Osobní značka a networking

Dalším způsobem, který vám pomůže se získáváním klientů*ek je budování osobní značky na profesní sociální síti LinkedIn. Nestačí jen znát realitní trh, potřebujete, aby o vás lidé věděli. O čem máte psát? Využijte vaše znalosti a seznamujte lidi s nejnovějšími trendy v bydlení. Přidejte investice do nemovitostí a informace o nemovitostních fondech.

Budujte si jméno expertů na realitní trh a promyslete si svou vlastní marketingovou strategii. Publikujte pravidelně, ideálně dvakrát týdně. Základní tipy, na co si dát pozor při publikování na LinkedIn sledujte na mém profilu, například v postu o používání odkazů a dalších málo známých zajímavostech.

Nemusíte se omezovat jen na online prezentaci. Využívejte příležitosti a navštěvujte networkingové akce. Setkávejte se s lidmi a budujte vztahy s potenciálními zákazníky*cemi, kteří se na vás obrátí, když budou hledat nemovitost. Také se seznamujte s developery, ať máte přehled o nových projektech a víte, v jaké fázi se nacházejí.

Networking je nepostradatelný nástroj, který umožňuje sdílení informací, rad a doporučení, což může vést k získávání nových zakázek. Realitní trh je velmi konkurenční oblast podnikání. Stavějte na dobrých vztazích a účastněte se odborných konferencí a seminářů. Výše zmíněný Martin Kliš se se mnou seznámil na networkingovém setkání s přednáškou o PPC reklamách.

3. Profesionální prezentace

Prezentace nemovitostí dnes snadno dosáhne špičkové úrovně. Investujte do kvalitních fotografií, virtuálních prohlídek a dobře napsaných popisků. Pamatujte, že první dojem je často rozhodující.

Kromě technických vychytávek jako jsou kvalitní 3D kamery pro vytváření virtuálních prohlídek, existuje dokonce speciální pojmenování pro úpravu prostoru – home staging.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Home staging je služba, která se zaměřuje na vizuální přípravu nemovitosti k prodeji nebo pronájmu. Cílem je upravit interiér tak, aby působil co nejatraktivněji pro široké spektrum potenciálních nakupujících. To zahrnuje úpravy nábytku, dekorací, často i malování nebo drobné opravy, aby se zvýšila fotogeničnost nemovitosti a podpořil její rychlejší a výhodnější prodej.

Profesionálové v oboru home staging vědí, jak využít například osvětlení a prostorové uspořádání, aby co nejlépe vynikly kvality nemovitosti. Použivají neutrální barvy a dbají na uklizenost a minimalistické zaplnění pokojů, aby pomohli lidem lépe si představit vlastní život v daném prostoru. Home staging se stal důležitou součástí realitního marketingu, a to jak pro fyzické, tak i online prezentace nemovitostí.

Realitní trh je příležitost 

Pokud chcete dobýt realitní trh, nepřestávejte se učit a hledat nové možnosti. Neomezujte se pouze na lidi, kteří aktuálně řeší své vlastní bydlení. Oslovte co nejširší cílovou skupinu díky jejich zájmu o investice do nemovitostí a nemovitostních fondů. Sledujte statistiky, trendy v bydlení a nezapomínejte na ekonomický a demografický vývoj.

Klienti*ky oceňují především osobní přístup a profesionalitu. Vysoká úroveň služeb, která zahrnuje nejenom samotný prodej či pronájem nemovitosti, ale i její následnou správu, je výhodou. Realitní trh nejen v České republice se neustále mění a vyvíjí, vyplatí se dobrá příprava a kvalitní vzdělávání.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!