3 pravidla pro sociální média | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

3 pravidla pro sociální média

Jak sociální sítě ovlivňují strategický marketing a pomáhají vašemu podnikání růst.

1156-cover-6661768b7ccfb792366855.webp

Vrhnout se do víru sociálních sítí vypadá na první pohled jako zábava. Když si však nedáte pozor a budete je krmit obsahem zcela náhodně, nedosáhnete kýžených výsledků.

Marketingová strategie umožňuje firmě, aby si definovala svoje marketingové cíle a stanovila jednotlivé kroky vedoucí k jejich dosažení. Jedním z nezbytných kroků je v dnešní době zvládnutí sociálních médií.

Potřebujete plán a tady přichází ke slovu strategický marketing, který se zaměřuje na dlouhodobé směřování firmy. Analyzuje postavení firmy na trhu a její konkurenci, formuluje marketingové strategie a cíle, vypracovává a realizuje marketingové plány.

Strategický marketing klade důraz na plánování a na volbu vhodných marketingových strategií. Při plánování se vyvarujte častých chyb, jako jsou nejasné a nerealistické cíle, nedostatečné analýzy a příliš časté úpravy strategie. Neustálé změny totiž mohou vést ke zmatení potenciálních zákazníků a zákaznic a tím ke snížení efektivity marketingových aktivit.

Sociální sítě se z výhody snadno změní na prokletí, když nevíte, jak na ně. Jaká pravidla je dobré znát, než se vrhnete na tvorbu příspěvků?

1. Ujasněte si, koho chcete oslovit a kde ho najdete

Strategický marketing se v některých bodech prolíná s brandingem, proto jste také mezi 7 tipy pro efektivní tvorbu strategie značky našli bod: Kdo je váš zákazník?

Stejná otázka je klíčová rovněž v případě sociálních sítí. Potřebujete vědět, pro koho tvoříte obsah a na jakých sociálních sítích se pohybuje. Kanály vybírejte s ohledem na vaši cílovou skupinu a zaměřte se na obsah, který je pro ni srozumitelný a osloví ji.

Základem je hluboké porozumění životnímu stylu, potřebám a problémům vašich ideálních zákazníků*nic. Kde tráví čas, když jsou online? Jsou mladí a milují TikTok a Instagram? Hledají na LinkedIn seriózní firmu v B2B prodeji? Pohybují se v tematických facebookových skupinách?

Nejprve je potřebujete najít, abyste je mohli oslovit. Následuje otázka, jakým způsobem je zaujmout. Sociální sítě jsou hodně o emocích. Myslete na to, jaké pocity by měly vyvolávat příspěvky, které sdílíte.

Strategický marketing se soustředí na zákazníky*nice a hledá konkurenční výhody firmy. 

Marketingová strategie pak podporuje smysluplný marketing na sociálních sítích.

2. Komunikujte konzistentně 

 Pokud zanedbáváte strategický marketing, může se vám snadno stát, že pravá ruka neví, co dělá levá. Tone of voice není jen záležitostí webu, ale týká se veškerého obsahu.

Jakým způsobem mluvíte se svými zákazníky? Používaná slova, obraty, styl komunikace – vše ovlivňuje, jak je vaše značka vnímána. Pamatujte, že v současné době patří k vyhledávaným hodnotám autenticita, a buďte na sociálních sítích co nejvíc sami sebou.

Osvobozující je, když si uvědomíte, že nemůžete oslovit všechny lidi. Klíčem k úspěchu je tvorba obsahu pro konkrétní a jasně definované publikum.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Příklad: Přizpůsobte si sítě

Konzistentní komunikace na sociálních sítích je základ. Důležité je, aby se jednotící linka prolínala všemi sociálními sítěmi, které používáte. Nemůžete se nějak chovat na Facebooku a úplně jinak na síti LinkedIn.

Dobrým příkladem, že je opravdu možné udržovat si stejnou komunikaci napříč sítěmi je menší česká oděvní firma GoldBee. Její tone of voice je velmi neformální až šokující, což je pochopitelné na TikToku a Facebooku. Ale je něco takového možné na seriózní síti LinkedIn?

Překvapivá odpověď zní ano. LinkedIn podporuje osobní profily více než firemní, takže komunikace zde stojí na osobním profilu majitele firmy Jana Kočaře. Dává na LinkedIn často krátká videa, která jsou pro značku GoldBee charakteristická i na ostatních sociálních sítích. Nebojí se autenticity, budí pozornost a dokáže zaujmout. Ví, koho chce oslovit.

Vtipná videa rozvířila klidné vody na síti LinkedIn, zájem sledujících však přináší.

Úzce souvisí s tónem komunikace také jednotná vizuální identita, ať už se jedná o barvy, písmo, logo, příspěvky na sítích. Svěřte vizuální styl raději profesionálnímu grafikovi či grafičce. Přínosem bude, že lidé si začnou obsah v daném stylu spojovat s vaší značkou.

A značku si spojí s pocity, které v nich vaše sociální sítě jako celek vyvolávají. Vše by mělo samozřejmě odrážet vybrané hodnoty. Díky konzistenci a srozumitelnosti máte šanci vyniknout v přeplněném online prostoru. Budete pro obecenstvo snadno identifikovatelní a ke značce si vytvoří vztah. Strategický marketing vyžaduje promýšlení i těch nejmenších detailů.

Příklad: Vybarvěte se

Jednoduchým způsobem využití brandové identity na sociálních sítích jsou brandové barvy. 

Třeba Zásilkovna je díky své červené barvě snadno rozeznatelná na první pohled.

Podívejte se, jak si hraje v reelsech nejen s logem a s červeným písmem, ale také s červenými doplňky.

Pozadu nezůstávají ani příspěvky s červeným pozadím písma. 

Červené pozadí písma ve facebookovém příspěvku jako příklad využití brandové barvy.

3. Měřte a optimalizujte 

Svoji aktivitu na sociálních sítích byste měli pravidelně vyhodnocovat. Jedině tak zjistíte, co vám funguje a co naopak potřebujete změnit. Strategický marketing bere realizaci plánů vážně. 

Jaké cíle si můžete určit:

  • zvýšit povědomí o značce,
  • vybudovat komunitu,
  • zvednout prodeje, 
  • zvýšit návštěvnost.

Výsledky potřebujete měřit, a proto si vždy nastavujte tzv. SMART cíle: specifické, měřitelné, dosažitelné, relevantní k ostatním oblastem vašeho podnikání a časově vymezené. 

Když si stanovíte příliš obecný cíl „zvýšit povědomí o značce“, nebude ho schopni změřit. Pokud cíl upřesníte, že chcete „zvýšit návštěvnost e-shopu ze sociálních sítí Facebook a Instagram o 5 % v průběhu příštího čtvrtletí“, tak máte měřitelný cíl.

Takto popisují nutnost správného nastavení cílů na sociálních sítích Michelle Losekoot a Eliška Vyhnánková v knize Jak na sítě.

Diana Kašparová, která se stará o sociální sítě v Laba, má na starost také vyhledávání influencerů*ek: „Obecně se snažím sledovat českou influencerskou scénu a být v tomto směru v obraze. Když vybírám influencery*ky, je pro mě prioritní, aby projevovali zájmem o seberozvoj a vzdělávání, jinak by spolupráce neměla smysl. 

Než s někým navážeme spolupráci, snažím se důkladně posoudit, jestli by spolupráce přinesla influencerovi*ce hodnotu . Pokud ano, neváhám ho*ji oslovit.

Při výběru se nesoustředím jen na počet sledujících, protože ten jde lehce manipulovat. Mnohem důležitější je pro mě kvalita obsahu a míra zapojení fanoušků. Influenceři, na které cílíme, by měli se svým publikem nejen komunikovat, ale i reagovat na jejich komentáře a aktivně budovat komunitu

Taková interakce je pro mě jasným ukazatelem skutečného vlivu, protože ukazuje, že influencer*ka dokáže svoje sledující nejen oslovit, ale i je zapojit. Tím se stává ideálním kandidátem*kou pro spolupráci.“

Doporučujeme přečíst:

1131-preview-66459c64b6e7e420089809.webp

Community management: Víte, kde se nachází vaše publikum?

Číst

Marketing na sociálních sítích se vyplatí 

Zamyslete se, na jaké místo v seznamu priorit stavíte strategický marketing. Jestli něco nutně potřebujete, než se vrhnete do víru sociálních síti, pak je to strategie. V marketingu se bez promyšlené strategie neobejdete a pro sociální sítě to platí také.

Sociální média nabízejí jedinečnou platformu pro vyvolávání emocí a budování hlubších vztahů s cílovou skupinou – ať už jde o pocit radosti z používání produktu,který nabízíte, důvěru ve služby, nebo loajalitu k vaší značce. Každý příspěvek by měl být promyšlený, s cílem vyvolat konkrétní reakci.

Strategický marketing pomáhá využít vaše silné stránky a odlišit firmu od konkurence.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!