Community management: Víte, kde se nachází vaše publikum? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Community management: Víte, kde se nachází vaše publikum?

Komunikace hraje hlavní roli při budování značky, ať už oslovujete boomery na Facebooku, nebo generaci Z na Discordu.

1131-cover-66459c64b35a0500036958.webp

Lidé tráví stále více času na sociálních sítích a community management proto hraje nenahraditelnou roli. Přístup k online komunitám totiž umožňuje značkám oslovit nové a širší publikum a následně budovat hlubší vztahy se sledujícími.

V roce 2024 počet uživatelů sociálních médií celosvětově překonal 5 miliard, což znamená, že 62,6 % světové populace jsou aktivní uživatelé sociálních sítí. Průměrně tráví online 2 hodiny a 20 minut denně. Je zde stále velký potenciál pro placenou reklamu i organický dosah.

Community management znamená umění spravovat a rozvíjet komunitu kolem značky, produktu nebo služby. Spočívá ve vytváření a udržování vztahů prostřednictvím různých komunikačních kanálů, jako jsou sociální média, fóra a další digitální platformy.

Jak komunikovat na sociálních sítích? 

1. Reagujte: Community management má za úkol odpovídat na komentáře, dotazy, stížnosti i nepříjemné „hatery“. Poskytuje informace sledujícím a sbírá od nich zpětnou vazbu pro značku.

2. Angažujte: Dalším cílem je zapojení komunity do nejrůznějších aktivit, jako jsou diskuse, soutěže nebo eventy, aby se sledující cítili součástí světa své oblíbené značky.

3. Monitorujte: Pozorování, co se o značce říká na internetu, je zásadní pro pochopení aktuální nálady v komunitě. Vyplatí se příprava na negativní komentáře a jiné krizové situace (třeba nečekané ukončení spolupráce ze strany influencera*ky).

4. Rozvíjejte: Růst komunity je dlouhodobá záležitost, ale určitě má smysl. Motivujte stávající členstvo k další aktivitě a povzbuzujte je ke komentování, také oslovujte vhodným obsahem další cílové skupiny. Efektivní komunikace s publikem může například zahrnovat nejen zábavný, ale i vzdělávací obsah.

Community management je důležitý z více důvodů: pomáhá se získáváním důvěry a vytvářením povědomí o značce, podporuje oddanost značce a informuje a vzdělává publikum.

Co lidé sledují? 

Nejdříve se podíváme na aktuální situaci v dubnu 2024, protože community management potřebuje znát svoje publikum, jeho věk, zájmy a očekávání od konkrétní sociální sítě. Pokud jde o jednotlivé platformy, Facebook zůstává s 3,065 miliardami aktivních uživatelů*ek měsíčně největší sociální sítí. Hranici tří miliard překonal v polovině loňského roku. Druhé místo patří YouTube se 2,5 miliardami lidí. Následuje Instagram a WhatsApp s podobným počtem uživatelů*ek – přes 2 miliardy. TikTok se probojoval na páté místo s počtem 1,582 miliard.

Facebook si stále udržuje popularitu, přestože se už dlouho hovoří o tom, že mladší generace se sdružují na jiných platformách. Oblíbenost YouTube svědčí o přitažlivosti videí. Zde však zdatně konkuruje TikTok, který zaznamenává rychlý růst.

Instagram se nadále těší oblibě a u nejmladší generace jasně boduje Discord, i když na předních příčkách se zatím neobjevuje. Generace Z ale na komunikaci využívá více Discord (41 %), než WhatsApp (35 %) a Messenger (24 %). Community management tak čelí novým výzvám.

Příklad: Sledujte nastupující generaci

Zatímco pro střední generaci je přechod na Discord mnohdy příliš složitý, desetileté děti si samy tvoří vlastní servery.

Pokud už se boomeři dostanou do skupiny mladých, chvíli jim trvá zvládnutí komunikace hojně využívající anglická slova a jejich zkratky. Nejedná se jen o problém Discordu, v češtině vznikl dokonce Slovník generace Z pro rodiče a učitele. Vidíme zde aktuální výzvu pro community management, pokud chce zůstat v obraze a vědět, jak komunikovat na sociálních sítích s mladším publikem.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Statistiky používání Discordu přinášejí zajímavá čísla a community management by měl se stále oblíbenějším virtuálním prostředím do budoucna určitě počítat.

Kde se vzal Discord? Svou činnost spustil v roce 2015, kdy byl považován za konkurenci pro Skype a TeamSpeak. Discord však nabízel víc než jen textovou a audio chatovací službu pomocí serverů. Hráči*ky mohli vstoupit na server speciálně věnovaný hře. Jak servery získávaly na popularitě, adminům bylo umožněno přidávat podkanály pro specifická témata nebo herní módy.

Přestože rychle rostl a v roce 2018 dosáhl na 45 milionů aktivních uživatelů*ek měsíčně, měl dlouho problémy najít vhodný model pro generování příjmů. Pomohlo spuštění předplatného Discord Nitro, které zahrnovalo například více emoji.

V roce 2022 měl Discord přes 175 milionů aktivních uživatelů*ek měsíčně a 450 milionů registrovaných účtů. Příjmy platformy také výrazně vzrostly, v témže roce vygenerovala 445 milionů dolarů, převážně ze své prémiové služby Discord Nitro. V roce 2021 byl ohodnocen na 15 miliard dolarů, což znamená zdvojnásobení jeho hodnoty za méně než rok.

Počet aktivních serverů vzrostl ze 4,4 milionů v roce 2018 na 19 milionu v roce 2022. Mnoho z nich už není zaměřeno na hraní her. I když je Discord stále považován za platformu pro herní komunitu, rozšiřuje své působení a konkuruje nyní Slacku a Microsoft Teams. V roce 2021 změnil své motto z „Chat pro hráče“ na „Chat pro komunity a přátele“ a přepracoval své webové stránky, aby obsahovaly méně herních vtipů.

Mladí lidé jsou na Discordu jako doma a community management se na různých serverech může inspirovat, jak se dá komunikovat na sociálních sítích. Discord je snadno a zdarma dostupný na počítačích i jako mobilní aplikace, takže komunikace s publikem je možná odkudkoli.

Doporučujeme přečíst:

1119-preview-6639ef8bccb35671544416.webp

Marketing se mění: Nahradí vás AI?

Číst

Hledáme nové platformy

Naše sesterské platformy Skvot a robot_dreams se přizpůsobily svému publiku a v některých online kurzech používají platformu Discord, která se stala významným nástrojem pro podporu komunikace a spolupráce mezi studujícími a lektory*kami.

Discord umožňuje vytvářet servery, kde mohou účastníci*ice diskutovat o studijních materiálech, sdílet zdroje a spolupracovat na projektech, což podporuje vytváření příjemné komunitní atmosféry.

Community management má význam pro každou značku 

Používání sociálních sítí se dynamicky mění a mladší generace se přesouvají na nové platformy. YouTube a Facebook pokračují ve své dominanci, TikTok zaznamenává růst své uživatelské základny a o slovo se hlásí Discord.

Komunikace je dnes ovlivněna sociálními médii. Jejich používání mění způsob, jakým lidé komunikují, od osobního vyjadřování po očekávání, která kladou na značky. V praxi by měl každý community manager*ka kombinovat strategické myšlení s empatickým přístupem k lidem. Schopnost naslouchat a adekvátně reagovat jsou důležité pro úspěch v této roli.

Účinná komunikace na sociálních sítích vyžaduje promyšlený přístup, který respektuje specifika platformy a preferované obsahové formáty uživatelů*ek. Zároveň je důležité přizpůsobení komunikace, aby podporovala značku, a zapojení komunity sledujících do diskuzí a tvorby obsahu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!