3 myšlenky pro vaše podnikání, které přináší inspirativní firemní příběh | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak se z českého startupu Zásilkovna zrodil mezinárodní business Packeta Group

3 myšlenky pro vaše podnikání, které přináší inspirativní firemní příběh.

cover-66582dfed6000062016694.webp

Historie firmy se začala psát před 13 lety. Dnes je Packeta Group holdingem 11 společností, zaměstnává přes 2 000 lidí, působí v 7 zemích Evropy a doručuje do 33 zemí celého světa. 

Spolupracuje s více než 49 000 e-shopy a v ČR a na Slovensku je lídrem na trhu e-commerce logistiky. Dlouhodobým cílem společnosti je dosažení pozice globální digitální logistické platformy.

Packeta a její dceřiná společnost Zásilkovna získaly řadu prestižních ocenění a uznání. V roce 2020 byla Zásilkovna zařazena mezi TOP 10 nejlepších zaměstnavatelů v ČR, v březnu 2023 se objevila mezi 3 nejoblíbenějšími českými značkami.

Zásilkovna byla založena v roce 2010 Simonou Kijonkovou a u jejího zrodu stála silná firemní vize. Podívejme se na business case jedné z nejznámějších českých firem.

1. Překvapivé inovace pohání business

Simona Kijonková je známou českou osobností, která si svoje postavení vybudovala sama. Neměla jednoduché dětství, když jí bylo třináct, její rodiče se rozvedli. Nedostatek, který zažila v období dospívání, ji motivoval, aby se co nejdříve postavila na vlastní nohy a vytvořila svůj business.

Získala magisterský titul na Vysoké škole ekonomické v Praze a působila na několika manažerských pozicích. Nakonec u ní v roce 2008 zvítězila touha po podnikání. První pokus s reklamní agenturou nevyšel, následovalo založení IT firmy.

Zkušenosti s e-shopy ji přivedly na nápad vybudování franšízy v logistice, což bylo něco nového a u nás dosud nikým nerealizovaného. Sama říká, že „pro start podnikání je důležité přijít s něčím novým a originálním, nebo dělat známé věci unikátním způsobem… V dnešní době je velmi důležité nikoho nekopírovat.“ Inovátorství a diverzita je základem úspěchu.

Simona Kijonková přišla s netradičním řešením problému českých e-shopů. Promyslela a realizovala svůj nápad, který využil díru na trhu e-commerce. Slabinou logistiky pro e-shopy bylo tehdy zejména nedostatečně efektivní řešení pro distribuci zásilek.

Startup poskytl e-shopům flexibilnější logistické řešení, usnadnil přepravu zboží a navíc zvýšil spokojenost zákazníků*nic. Firemní vize se úspěšně naplňovala a Zásilkovna změnila obvyklý způsob odesílání zásilek. 

Disponuje sítí více než 15 000 vlastních výdejních míst, z toho 6 000 jsou Z-BOXy, neboli automatická výdejní místa. Rekordního počtu 880 000 přepravených zásilek za jediný den dosáhla 18. prosince 2023. 

Sázka na inovativní řešení se vyplatila a vznikl dlouhodobě ziskový business. V roce 2021 hlásila Packeta Group obrat 4,9 miliard korun, což byl téměř dvojnásobek obratu z předchozího roku. V roce 2022 zvýšila obrat na 6,1 miliard korun, což představovalo meziroční růst o 23 %. V roce 2023 dosáhla Packeta na obrat 7,25 miliard korun, a to i přes tehdejší pokles e-commerce trhu.

Simona Kijonková a její firemní vize posunula obor logistiky a e-commerce. Je příkladem, že žena může také proměnit své sny v realitu a dosáhnout velkých cílů. 

2. Pozor na rizika malého trhu 

Jak pokračoval firemní příběh? Uvědoměním, v čem spočívá problém českých firem. Riziko, se kterým se firmy v ČR potýkají, je velikost trhu. Malý domácí trh je nevýhoda vzhledem k omezenému počtu potenciálních kupujících a vysoké konkurenci. 

Expanze do zahraničí je proto nejen logickým krokem, ale často také nezbytností pro udržení růstu a konkurenceschopnosti firmy. V Packeta Group pochopili nutnost rozšiřování za hranice ČR a dosáhli výrazných úspěchů také na tomto poli. 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Zásilkovna se od svého vzniku rozrostla do dalších šesti evropských zemí – Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Německa a Slovinska. Hlavní výhody plynoucí z expanze jsou následující:

Rozšíření zákaznické základny – Vstup na nové trhy umožňuje firmě oslovit nové zákazníky*ce a tím zvýšit své příjmy a tržní podíl.

Diverzifikace rizik – Působení v různých zemích může pomoci firmě vyrovnat se s ekonomickými výkyvy v jednotlivých regionech.

Zlepšení inovací a produktů – Interakce s různorodými trhy může stimulovat inovace a přizpůsobení produktů, což může vést opět k lepší konkurenceschopnosti.

Business model založený na originálním nápadu doručování zásilek stál u zrodu mezinárodní firmy. Packeta Group jako významný poskytovatel logistických a zásilkových služeb postupně dobývá Evropu. Úspěšný růst firmy vedl také k dlouhodobému zájmu investorů, s nimiž bylo v loňském roce zahájeno jednání. 

3. Finance a know how přináší růst

Business je spojený také se strategickým výběrem investorů*ek či přímo s předáváním do nových rukou. Jedná se o další krok na cestě mnohých úspěšných podnikatelů*lek. Simona Kijonková se po 13 letech ve vedení firmy, kterou založila, rozhodla pro změnu. Svůj příběh nejnověji vypráví na stránkách Forbesu a připravuje knihu.

Historie firmy tak vstoupila do zlomového bodu. Jak píše sama Simona Kijonková na svém LinkedIn profilu, v květnu loňského roku firma veřejně oznámila, že Packeta se připravuje na jednání s investory. Jejich zájem trval několik let a teprve po dlouhé interní diskuzi ve firmě a důkladné analýze se přistoupilo k jednání. 

Doporučujeme přečíst:

preview-65fc1a5ea4f86240871532.png

Tradiční klubové logo, nebo globální výdělečná značka?

Číst

Pečlivé zvažování bylo zakončeno uzavřením smlouvy o prodeji 100% podílu společnosti Packeta s.r.o. konsorciu CVC Capital Partners a Emma Capital, s kapitálovou podporou R2G. 

Co změna znamená pro budoucnost společnosti? Packeta je podle Simony Kijonkové ve výborné kondici a vstup investorů do Packeta Group firmě umožní využít nejen finanční prostředky, ale také know-how investorů k dalšímu růstu a posílí její pozici na evropském trhu. 

Simona věří, že noví majitelé se znalostmi a zkušenostmi „v odvětví doručování na poslední míli, pomohou skupině Packeta ještě více růst a zvyšovat úroveň služeb pro naše zákazníky a klienty, stejně jako pracovní spokojenost našich skvělých zaměstnanců“.

Firma vstupuje do nové éry pod vedením Ericha Čomora, který dříve pracoval například pro PPF Petra Kellnera, stál u zrodu Air Bank a rozjížděl v Německu Knuspr.de Tomáše Čupra. Otevírá se nová kapitola pro celou skupinu Packeta Group.

Co si odnášíte z business case Zásilkovny?

Firemní příběh Zásilkovny už je známý i široké veřejnosti. Její úspěch je výsledkem nejen promyšleného business modelu, ale také odhodlání a vizionářského vedení Simony Kijonkové. Ukazuje důležitost odvahy, inovativního myšlení a odhodlání překonávat překážky. 

Úspěch nejsou jen výsledky, ale i cesta, kterou člověk urazí, a změny, které dokáže realizovat. Simona Kijonková, jejíž příběh je pro mnohé inspirací, dokázala ovlivnit způsob posílání zásilek nejen v ČR. Svým inovativním přístupem k logistice vybudovala business se silnou pozicí na trhu. 

Uvidíme, jak se bude skupině Packeta Group dařit v budoucnosti a jestli úspěšně naváže na svůj dosavadní růst. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!