Jak pracuje LinkedIn mentorka a CEO obsahové agentury | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje LinkedIn mentorka a CEO obsahové agentury

Lucie Zitterbartová o budování firmy, nastavení tónu značky a o tom, co postovat na LinkedIn.

830-6492ccca53c8b820809276.jpg

CEO & Idea Maker ve společnosti Lucky Citron, copywriterka, obsahová specialistka, mentorka a teď i lektorka kurzu LinkedIn Masterclass: Vybudujte svou značku pro Laba Czech. Ano, k rozhovoru jsme pozvali Lucii Zitterbartovou, výraznou osobnost českého LinkedInu, která moc dobře ví, jak na této profesní sociální síti budovat svou značku a získávat klienty. Pojďte se přiučit.

Jak jste se dostala k platformě LinkedIn a proč je pro Vás zajímavá?

K LinkedIn jsem se dostala ještě v roli obchodnice. Hledala jsem způsoby, jak se dostat ke klíčovým rozhodovatelům. Protože v roce cca 2011–2013 mi dali excel s databází klientů a řekli „volej“. A ono mi to nešlo.

LinkedIn byl tehdy opravdu jen databází životopisů a mnoho českých uživatelů tam nebylo. Takže jsem z něj zase zmizela. Velký návrat si vybavuji znovu někdy kolem roku 2013 a stále v roli obchodnice. Pamatuji si, že jsem tehdy četla několik zahraničních článků o tom, jak dělat akvizici moderně.

Tehdy jsem se poprvé setkala s pojmy jako „social selling“ a framework SEE-THINK-DO-CARE od Avinashe Kaushika. Později se připojily další pojmy jako „account based marketing“. A já pochopila, že tato síť má obrovský potenciál pro byznys.

Už tehdy jsem si několik let na vedlejšák přivydělávala jako textařka a tak jsem to propojila. Byla jsem mezi prvními u nás, kdo začal tvořit obsah o tiskových a IT řešeních na LinkedIn. A získala jsem tak první klienty. 

Bylo to skvělé, protože jsem najednou nemusela čelit realitě cold callů a překonávat armády asistentek ředitelů, které mne vždy odbyly slovy „pošlete mi to e-mailem“. Tím se pro mě tato sociální stala zajímavou a dodnes se to nezměnilo. Jen dnes už podobné principy aplikuji na podnikání našich klientů.

Platí stále, že by lidé na LinkedIn měli postovat pouze profesní příspěvky či kariérní úspěchy?

Opravdu si nemyslím, že bych měla být arbitrem toho, co by kdo měl nebo neměl. Dívám-li se na těch posledních 10 let s LinkedIn, říkám, že jedna věc se nezměnila a vlastně ani tak nesouvisí s LinkedInem: Pokud vím, komu, co a proč prodávám, taky vím, jak a kde to odkomunikovat.

A i když ty profesně až prodejně zaměřené komunikační koncepty nedosahují tak vysokých čísel na poli zobrazení a lajků a komentářů, byznysově je to stále komunikace s největším dopadem.

Velmi často se nám stává, že do správy přebíráme komunikaci podnikatelů, kteří mají třeba i dobrá čísla, ale byznysový dopad je takřka nulový. Když komunikaci posuneme více k té profesní rovině, byznys automaticky naskočí. A jen bych ráda dodala, že profesní obsah neznamená nudný obsah nebo „korporátně sterilní“.

Jak můžeme podpořit osobní nebo firemní značku skrz tuto platformu? Je to stejně „jednoduché“ jako skrz FB či IG?

Já si upřímně nemyslím, že srovnávat tyto sociálně sítě je šťastné. Každá ta síť je trochu jiná a něčím specifická. Jsou tu jiná publika, jiné cílovky. A to je potřeba brát v potaz. LinkedIn není pro každého. Ale to ani Facebook nebo Instagram.

A dokonce bych si nekladla otázku, zda je, či není snadné budovat si na LinkedIn (nebo jinde) osobní značku. To je jako jukebox. Co do něj hodíte a co tam navolíte, to vám bude hrát.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Pokud vybudujeme silnou značku, můžeme LinkedIn použít jako distribuční kanál? Jak funguje prodej produktů/služeb skrz tuto síť?

Ačkoliv tento typ zákazníků neobsluhujeme, znám několik velmi kvalitně vedených komunikací na LinkedIn, které podporují prodej skrze distribuci. S ohledem na nutnost prodávat produkty či zboží v řádech významně vyšších než třeba služby právní kanceláře už musíme počítat s placenou reklamou. A ta je na LinkedIn velmi kvalitní.

Pokud vím, u nás s podobnými firmami mají zkušenosti např. kolegové z Future Sales, jejichž práci v tomto ohledu považuji za velmi kvalitní.

Jak je důležitý vhodně zvolený copywriting při prezentaci brandu na této platformě? Jaký styl komunikace (ToV) volíte Vy? 

Komunikační styl má ctít zásady pro komunikaci značky. A zároveň nemá znásilňovat komunikace jednotlivce, podíváme-li se na to, že dnes na LinkedIn za firmu běžně komunikují zaměstnanci na různých úrovních. Marketéři, kteří se ve firmě o značku starají, mívají strach, aby se tito „ambasadoři“ příliš nevymykali, a svazují je všemožnými pravidly.

Já jsem toho názoru, že tito lidé stejně za firmu komunikují už dávno. Při každém hovoru s klientem, e-mailem, na setkáních a poradách. Takže bych spíše volila cestu, která nebude svazovat, ale naopak vytvoří nové příležitosti.

Můj vlastní styl komunikace i komunikaci naší firmy stavíme na pichlavém a sarkastickém humoru. Říkáme věci bez obalu. Ta hranice musí být tam, kde narážíme na nějakou osobně vedenou urážku konkrétního člověka. Nechceme, aby se kvůli nám, kvůli mně, někdo cítil špatně. Ovšem pokud mluvíme o oboru, o přístupu, o nějaké skupině lidí obecně, tam razím teorii o těch potrefených husách.

Mnoho lidí mi to vyčítá. Že si tím odrazujeme určitě zákazníky a sledující. Jenže to je jako v životě. Já nemám ráda každého a každý nemá rád mě. Přijde mi to v pořádku a přirozené.

Jaký je Váš největší úspěch? A jaká cesta k němu vedla?

S těmi úspěchy je to u mne složité. Většinou za úspěch považuji věci, které jiným připadají banální. Navíc při práci, kterou dělám, je mým úspěchem velmi často úspěch našich klientů. Takže kdybych se tím měla chlubit, měla bych dojem, že se chlubím cizím peřím.

Takže třeba řeknu, že jsem opravdu hrdá na naši spolupráci s dm drogerií. Protože za své působení získali ocenění. A přináší jim to výsledky. Jenže to není „jen moje zásluha“. Já se stala součástí dobře postaveného stroje. Jsem součástí soukolí, které od návrhu po realizaci funguje.

A z osobních úspěchů se ráda těším osobně s blízkými. Takže snad jen že jsem fakt hrdá na to, že za těch posledních pár let hodně tvrdé práce, která je vykoupená i spoustou karambolů, je za mnou i celým mým týmem vidět kus dobré práce.

Doporučujeme přečíst:

940x628-klement-646e25415c881934491873.webp

Proč a jak se mají firmy prezentovat na sociálních sítích? Rozhovor s Vítězslavem Klementem

Číst

Co byste doporučila lidem, kteří chtějí s LinkedIn začít? Co je nejdůležitější?

Rozhodně mít dobře postavený byznys. Protože bez toho bude každá komunikace, každé budování značky hodně velkou investicí, neřku-li marným nákladem.

A pokud toto mám, potom jednoznačně nespoléhat na práci těch nejlevnějších nebo největších celebrit s hodně lajky. Spíše bych koukala na reálné výsledky v byznysu.

U klientů vidám velké podceňování budování kvalitní sítě kontaktů. A velký důraz na příspěvky a malou pozornost na aktivity, které jsou spíše byznysové.

Jste CEO, obsahový specialista a také copywriter ve společnosti Lucky Citron, co považujete za důležité při budování firmy? 

Vytrvalost a nasazení. Důslednost, té se učím. (smích) A opravdu kvalitní time-management a kvalitní projektové řízení. Dobře promyšlený byznys plán. Definované produkty. Já to na začátku neměla a vylámala jsem si zuby. Často to nemají někteří podnikatelé, kteří nás poptávají, a my jim vysvětlujeme, že i oni vyhazují peníze z okna.

Ona to je strašně náročná práce. Ostatně vím to, poslední 2 roky v roli CEO jsou pro mě ekvivalentem extrémního učení se. Musím se zorientovat v oblastech řízení a budování firmy, o kterých jsem jako obchodník a textař neměla jediné tušení. (smích) Vlastně i chápu, proč se do toho těm majitelům nechce. Jenže ty zkratky jsou nebezpečné. Stojí čas a peníze a vedou do slepých uliček.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

My jsme opravdu plně remote agentura. Nemáme kanceláře. Tým je rozesetý po celé ČR. A klienti vlastně také. Takže hodně času trávím na různých online meetech. Přes den de facto buď školím klienty nebo se snažím být mentorem vlastnímu týmu. 

Večer obvykle usedám k počítači znovu a věnuji se soustředěné práci. Většinou dnes vymýšlím komunikační koncepty pro LinkedIn a jiné kanály (e-maily, weby, atd.). 

V mezičase je to taková jednatelská klasika: faktury, smlouvy, daně, cashflow, vymýšlení procesů, produktů a prostě práce na firmě jako takové. A ten poměr, kdy se věnuji realizaci a kdy firmě, ten se díky mému super týmu neustále přelévá ve prospěch práce na firmě. 

Do budoucna si z realizace chci nechat školení veřejnosti, ve firmách i týmu. Jednak mě to baví a jednak je to pro mě způsob, jak si udržet střet s realitou podnikání v různých oborech. Hodně z toho čerpám pro rozvoj vlastní firmy i pro rozvoj týmu.

K Vaší práci využíváte určitě nespočet aplikací. Které jsou Vaše nejoblíbenější pro správu obsahu? 

To je pro mě aktuálně hodně palčivé téma. Už předloni jsme si vybrali pro projektové řízení Click Up. Není dokonalý, ale hodně variabilní. De facto v něm stavíme prostředí pro klientský servis, správu obsahu i řízení firmy. Je to vlastně aktuálně náš největší projekt.

Snažím se počet aplikací, které využíváme, držet na uzdě. Protože dnes jsou všechny takové aplikace licencované na uživatele a to dokáže pěkně zahýbat s cashflow. Jsme malá firma a nestojí za mnou žádný investor, takže musím firmu a její finance držet na uzdě. Radši ty peníze investuji do dobrého a kvalitního týmu. 

A to je vlastně i odpověď na tuto otázku: pro správu obsahu mám nejradši svůj tým. Jsou kreativní, jsou profi a i když občas nefungují tak bezchybně jako stroje, jejich kvalita práce je k nezaplacení.

Co se Vám osvědčilo jako nejlepší motivace týmu? Pořádáte teambuildingy nebo s týmem plánujete jiné aktivity?

Musím přiznat, že to je téma, které ještě uvnitř firmy ladíme. Tím spíš, že jsme opravdu plně remote. Ono to je trochu jiné, než když máte lidi na home-office. Od lidí, kteří chtějí pracovat plně remote, musím očekávat digitální dovednosti a time-management na opravdu vysoké úrovni.

Máme chat, naši tzv. drbárnu, kde si přes den leccos napíšem i nepracovně. Ale nestačí to. I proto si hodně „voláme online“, hezky s kamerou, aby tam byl ten pocit osobního kontaktu.

A určitě nás čekají i celotýmové aktivity, nějaký teambuilding. Jen mám v týmu hodně maminek s menšími dětmi a to je prostě náročné na sladění. Rozhodně nás na tomto poli čeká ještě hodně práce a vymýšlení, kudy tudy povede cesta, aby to fungovalo.

A motivace? Snažím se, aby lidé v mém týmu měli takovou tu vnitřní motivaci. Prostě ať tu práci chtějí dělat a chtějí se v ní zlepšovat. A potom to asi ani nemusím řešit. 

Lidé, kteří jsou motivovatelní pouze externími faktory, s těmi zatím ani já sama neumím moc pracovat. Mě takoví lidé prostě nebaví. Asi to není zrovna podle manažerských pouček, ale takhle to mám a jsem hrdá na to, že mám v týmu kolegy, kteří to mají podobně a chápou to.

Co Vám dobíjí baterky? Ptám se proto, že wellbeing a work-life balance je aktuální téma.

Dobíjí mi baterky můj muž a syn. Když si můžeme pustit film, společně si zapařit nějakou PC hru. Nebo prostě nedělat vůbec nic. A ve zbytku času jsem takový kavárenský typ. Takže si moc ráda dobiju baterky s lidmi. Ideálně u sklenky dobrého vína či prosecca někde na zahrádce.

Mám ráda společnost lidí. Pro mě je svět kolem nás a lidé v něm neustálým zdrojem učení se a poznání. A učení se mě fakt strašně baví. Asi to zní jako klišé, ale mám to tak. I proto hodně čtu. Beletrii, diplomky, odbornou literaturu, ale klidně i brakovku. 

Baví mě potkávat se s lidmi, kteří mají jasný postoj, názor, silné hodnoty. A to i tehdy, když jsou ty hodnoty a postoje rozdílné proti mým. To jsou totiž lidé, kteří vám otevřou nové světy. Vlastně to je můj způsob, jak cestovat. Jak objevovat nové vesmíry. Protože vesmír v hlavě každého z nás je fascinující.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!