Proč a jak se mají firmy prezentovat na sociálních sítích? Rozhovor s Vítězslavem Klementem | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Proč a jak se mají firmy prezentovat na sociálních sítích? Rozhovor s Vítězslavem Klementem

O tom, co je při prezentaci na sítích opravdu důležité, změnách ve světě influencerů a získávání sledujících.

830x350-klement-646e25415bc44614705598.webp

Ing. Vítězslav Klement se v oblasti marketingu a sociálních sítí pohybuje již bezmála 15 let, je také zkušeným expertem na e-commerce a digitální marketing a přednášejícím na VŠE. Jako správný Social Media Skillhead je Vítězslav sám aktivní na sítích, sledovat můžete třeba jeho LinkedIn profil.

Kurz Social Media Marketing povede v Laba už počtvrté, což svědčí o oblibě tématu stejně jako o oblibě našeho lektora. V rozhovoru zjistíte mimo jiné jak na engagement, jak se na sítích jako firma odlišit a kdy social media managery nahradí umělá inteligence. 

Pracujete jako Social Media Skillhead ve společnosti GroupM. Co Vás na této práci nejvíc baví?

Na samotných sociálních sítích mě baví to, že je to živý mediatyp, u kterého se pořád něco děje. A zároveň nabízí nepřeberné množství řešení pro ten nejlepší a nejefektivnější výstup komunikace. 

Proč je dnes nezbytné, aby byly firmy aktivní na sociálních sítích?

Vidíte, díky za tento dotaz. Ono to totiž není tak, že je to dnes pro firmy nezbytné. Ta úvaha značky, firmy nebo instituce, zda být aktivní na sociálních sítích a na kterých, by měla vycházet z jasné úvahy a strategie. 

Zejména by mělo jít o odpověď na otázku, zda je na sítích vůbec zasažitelná cílová skupina toho subjektu. Vlastně nejvíc nešťastný impuls pro vstup nějaké firmy na sociální sítě je „jsou tam všichni, musím tam být taky“ nebo „soused říkal, že jeho děti na sítích jsou“.

Jaké jsou dnes v Česku nejvýznamnější sociální sítě? A jaké jsou trendy v komunikaci na nich?

Pokud se bavíme o významnosti z hlediska počtu uživatelů, našemu prostředí rozhodně stále vládne Facebook hned v závěsu s Instagramem. Takovým „sociálním štírkem“ je potom TikTok, u kterého počet uživatelů roste nejrychleji a dneska jsme v Česku už někde kolem 2,3 milionu aktivních uživatelů měsíčně.

Z hlediska trendů je to určitě orientace na krátký videoobsah a potom smíření se se skutečností, že sociální média jsou stále méně sociálními a více médii. Čím dál tím míň se proto například obsah zobrazuje v závislosti na vytvořených sítích a spojení. A stejně tak je čím dál více nezbytné na sítích investovat do reklamy.

Doporučujeme přečíst:

940-628-1-6442832fad6c2428316803.webp

Propagace skrz Reels na IG + porovnání s TikTokem

Číst

Je podle Vás důležitý engagement? Jak můžeme dosáhnout toho, že na náš obsah budou lidé reagovat?

Důležitý je, ostatně sociální sítě byly primárně postaveny na interakci mezi uživateli, později mezi uživateli a třeba firmami. Engagement je zpětnou vazbou pro relevanci a zajímavost vašeho obsahu, hodí se třeba jako zdroj dat pro tvorby vlastních reklamních publik. 

Rozhodně by to ale neměl být ten hlavní cíl komunikace značek na sítích. A už vůbec by za interakce neměly firmy platit. 

Každá značka se snaží být odlišná, a to nejen na sociálních sítích. Co se Vám osvědčilo?

Odlišnost je vhodná, a to nejen v případě sociálních sítí. Stejně jako lidé nejsou všichni stejní a liší se v mnoha aspektech, liší se a měly by se lišit také značky. Rozhodně se osvědčuje odlišovat se, ale být zároveň relevantní a uvěřitelný pro vaši cílovou skupinu – potenciální klienty a zákazníky.

Pokud jde o správu a monitorování sociálních médií, jaké aplikace využíváte u Vás ve firmě?

Při tomto tématu vždycky říkám, že nebudu dělat žádné platformě reklamu, a pak ji stejně dělám. Tak tentokrát to dodržím (smích). 

Na trhu existuje samozřejmě řada nástrojů pro správu a monitorování sociálních sítí, liší se samozřejmě cenou, lokalizací, už třeba tak moc ne funkčností. Nicméně z praxe se nám osvědčily české lokální aplikace, abych teda trošku napověděl.

S jakými situacemi se může člověk na sociálních sítích setkat? Stalo se Vám něco, na co nikdy nezapomenete? Jak jste danou situaci vyřešil?

Kde jsou lidi, tam se může stát prakticky cokoliv. A to je i případ sociálních sítí. Na kterých mimochodem počet uživatelů globálně i u nás stále roste, i když už to není tak dynamický růst. 

Když pominu to, že se zejména v případě některých sociálních platforem můžeme setkat a setkáváme s čím dál tím většími výpadky a technickými problémy, z toho uživatelského pohledu je to všechno od krásných příběhů, kdy sítě dokážou pomáhat, až po samozřejmě naprosté peklo.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Existuje nějaký způsob, jak získat mnoho organických sledujících, a je vůbec počet sledujících zásadní?

Když jste známá osobnost nebo značka a objevíte se nově na nějaké platformě, sledující se za vámi přesunou sami. Jinak je stále obtížnější získávat neplacené a relevantní sledující. Ať jsou to třeba soutěže, což je ze všech špatných metod asi ta nejlepší. 

Ale dlouhodobě se přikláním k názoru a přesvědčení, že v roce 2023 není na sociálních sítích to nejdůležitější, kolik vás sleduje nebo nesleduje uživatelů.

Co je tedy v roce 2023 pro firmy na sítích nejdůležitější?

Z mého pohledu rozhodně dosah obsahu. A schopnost zasáhnout vaším obsahem pro vás relevantní cílovou skupinu. Důležité je taky vůbec znát a pochopit svoji cílovku a být aktivní na sítích, kde je ta cílovka opravdu k zasažení. Přehnaný důraz na metriky typu počet fanoušků nebo počet srdíček, to jsou relikty minulosti.

Je důležité postovat i obrázky/videa, pokud chceme publikum zapojit? Jaké vizuály se Vám ve firmě osvědčily?

Myslím si, že dnes je obsah jen a právě o obrázcích a videích. Respektive obrázek je něco, co je dnes nezbytné, ale vlastně tím nikoho extra neohromíte. Takové sociální existenční minimum (smích). Publikum se dnes na sítích zasahuje a zapojuje hlavně videi. Mám na mysli videa krátká, úderná a stručná.

Platí stále, že hitem na sociálních sítích jsou influenceři? Co v oblasti influencer marketingu můžeme čekat do dalších let?

Oblast influencer marketingu také v našem prostředí stále rok od roku roste, zároveň ale celá komunita influencerů prochází celkovou korekcí. Korekci v tom smyslu, že se ustálila skupina TOP influencerů z hlediska počtu sledujících, kteří ale zároveň nemusí nutně a automaticky být pro vaši značku tou správnou volbou. Spíše nejsou.

A korekcí v tom smyslu, že ti méně profesionální influenceři z trhu odchází, respektive jsou z něj odejiti.

„Obávám“ se, že tu s námi influenceři ještě dlouho budou. A že jejich vliv a váha ještě porostou. Stále totiž platí, že lidem věříme více než reklamním bannerům. 

Co si ale dovedu představit do budoucna, a ono se to už částečně děje, tak je nějaká forma segmentace influencerského trhu dle konkrétních témat, cílovek nebo technických řešení. Už dnes tak proto existují petfluenceři, oldfluenceři, nefluenceři a tím asi nekončíme (smích). 

Hodně se teď mluví také o umělé inteligenci a o tom, že už hodně pracovních pozic nebude potřeba. Nahradí umělá inteligence taky social media managery?

Toho bych se úplně nebál, respektive my dva se toho nejspíš nedožijeme (smích). Umělá inteligence, která je dnes spíše umělá, než inteligence v tom pravém slova smyslu, vám dokáže už dnes při správě vašich sociálních sítí, tvorbě obsahu nebo nastavování reklamních kampaní výrazně pomoct a ulehčit práci. Dnes však není schopna tu práci dělat za vás a jen tak to umět nebude. 

Nástroje umělé inteligence, a že jich jsou dneska tisíce, určitě začleňte mezi vaše pracovní nástroje, dokážou vám v hodně věcech ulehčit. Rozhodně vás ale nenahradí. 

Povedete další stream kurzu Social Media Marketing, jak byste hodnotil předchozí streamy? Je o sociální média stále velký zájem?

Za mě to byla super zkušenost a příležitost a ze zpětných vazeb byli spokojeni také studenti. Kurz vedeme hodně prakticky, interaktivně a třeba i za pomoci praktických domácích úkolů, jsme po celou dobu kurzu prakticky neustále v kontaktu, což je fajn. Zájem o sociální sítě stále velký je a jsem rád, že tomu tak je.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!