Jak zlepšit dovednosti manažerů IT týmu: 7 dovedností a 4 tipy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak zlepšit dovednosti manažerů IT týmu: 7 dovedností a 4 tipy

Zjistěte, zda byste měli přijmout práci, na kterou ještě nejste připraveni.

cover-6650591a6daa7328901876.webp

V IT je velmi snadné se zaseknout – zůstat na stejné pozici se stejnými kompetencemi, bez profesního růstu, zvýšení platu a nových výzev. Abyste se tomu vyhnuli, je třeba sledovat trendy a kariérně postupovat – na vedoucí pozici nebo alespoň k novým úkolům.

Často je však obtížné rozpoznat, které dovednosti je třeba rozvíjet. Pojďme zjistit, v čem se zlepšit bez ohledu na vaši IT specializaci a jak se rychle a sebevědomě rozvíjet.

TOP 7 dovedností, které se vyplatí rozvíjet bez ohledu na IT specializaci

Chcete-li se vypracovat na manažerskou pozici, C-level pozici nebo prostě zvládat převzít složitější úkoly, rozvíjejte následující dovednosti:

1. Angličtina

Pro profesionála v oboru IT je to must-have. Bez znalosti jazyka není možné pracovat s technickou dokumentací, používat profesionální platformy a aplikace pro práci, komunikovat se zainteresovanými stranami a prezentovat nápady.

Kromě toho je většina vzdělávacích materiálů a zpráv o vývoji v odvětví IT publikována v angličtině. A bez znalosti jazyka samozřejmě nebude možné efektivně pracovat se zahraničními subjekty, růst na manažerské pozice a ucházet se o práci v mezinárodních společnostech. Podle studie AIN mají odborníci s nadprůměrnou znalostí angličtiny pětkrát větší šanci získat vysoký plat než ti, kteří mají angličtinu na základní úrovni.

Důležité: „Obyčejná“ angličtina nestačí. Musíte znát odborný slang a neztratit se, když potřebujete rychle reagovat na návrh kolegy „skip the meetup“ nebo „estimate“ plán úkolů.

Několik bezplatných zdrojů pro výuku IT angličtiny:

  • TechTerms. Online slovník termínů z oblasti IT seřazených podle kategorií s podrobným vysvětlením každého pojmu a příklady použití. Kromě toho si můžete své znalosti upevnit pomocí speciálních testů na platformě.
  • Computer Hope. Více než 15 tisíc odborných termínů s vysvětlením a příklady použití a seznam nejoblíbenějších slov měsíce.
  • Gartner Glossary. Odborné technické termíny z oblasti IT. Termíny můžete procházet v abecedním pořadí, najít to, co potřebujete, ve vyhledávacím panelu nebo se naučit termíny v sekci Termín dne.
  • GlossaryTech. Nástroj od ukrajinských vývojářů s aktuálními termíny z oblasti IT. Všechna slova na platformě jsou rozdělena do skupin, aby se urychlilo hledání správné definice.

Měli byste si také opatřit mezinárodní doklad o znalosti anglického jazyka (FCE, IELTS, TOEFL).

2. Analytické myšlení

Světové ekonomické fórum zveřejnilo 10 nejvýznamnějších dovedností, které budou v roce 2025 potřeba pro práci. Mezi nimi je i analytické myšlení. Rozvinuté dovednosti v této oblasti vám pomohou rychle vyhodnotit situaci a najít nejlepší řešení.

K rozvoji analytického myšlení potřebujete:

  • Podrobně si prostudujte informace. Určete klíčové body, silné a slabé stránky, výhody a nevýhody řešení. 
  • Rozdělte si úkoly. Rozdělte rozsáhlé problémy na menší, aby se snadněji analyzovaly a řešily.
  • Identifikujte základní příčinu. Snažte se přijít na kloub, abyste se vyhnuli pokušení vyzdvihnout jeden zjevný problém a ignorovat ty druhotné.

Před založením společnosti Amazon Jeff Bezos uplatnil své analytické schopnosti: v jednom článku se dočetl, že počet uživatelů internetu koncem 90. let rostl o více než 2000 % ročně. Dopředu si spočítal potenciální publikum kupujících na globální síti a rozhodl se prodávat zboží online.

Úkolem Bezose bylo vybrat produkt, který by lidé s největší pravděpodobností chtěli a mohli si ho koupit online. Sortiment navíc musel být široký, neomezený na 2–3 položky. Jeff tedy sestavil seznam 20 položek: na prvním místě byly knihy, následované hudebními nosiči. Dnes je Bezos po Elonu Muskovi a Bernardu Arnaultovi třetím nejbohatším člověkem na světě.

3. Řízení projektu

Práce na více projektech je v IT běžná. Podle studie společnosti Coursera patří dovednosti v oblasti řízení projektů mezi nejdůležitější kompetence v USA, Velké Británii, Německu, Austrálii, Singapuru, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Jednou ze součástí řízení projektů je správné plánování a kontrola času. Je třeba mít na paměti, že v realitě IT se cíle často mění, což znamená, že musíte být schopni rychle přijímat rozhodnutí a provádět úpravy.

Pro udržení vysoké koncentrace je dobré používat nástroje pro sledování času, jako jsou Clockify, Monday nebo Calamari.

4. Komunikace

Kromě pravidelných schůzek s týmem probíhá také úzká interakce s obchodem a zákazníky. Schopnost jasně a stručně komunikovat, reagovat na konflikty, hledat kompromisy a dávat a přijímat konstruktivní kritiku jsou v IT nezbytné.

Studie The Economist a Intelligence Unit ukázala, že řešení problémů, týmová práce a efektivní komunikace jsou tři hlavní dovednosti, které moderní firmy vyžadují.

5. Flexibilita a přizpůsobivost

Mezi tyto kompetence patří:

  • odolnost proti zátěži,
  • rychlost reakce na to, co se děje,
  • schopnost rekvalifikace v případě potřeby,
  • flexibilita myšlení.

Již v 16. století formulovalo Japonsko zásadu výhod flexibility. Když trenéři vysvětlovali svým studentům hlavní pravidlo jujitsu, japonského bojového umění, často používali větu „Pružná vrba se po bouři narovná a mohutný dub leží padlý“.

6. Technické dovednosti – alespoň základní

Ať už jste projektový manažer, obchodní analytik, nebo vedoucí týmu, je důležité mít alespoň základní technické znalosti. Pochopte, jak funguje vývoj softwaru, z čeho se skládá, jaké existují programovací jazyky a frameworky.

Pokud jste projektový manažer, neměli byste samozřejmě zacházet do extrémů a „pomáhat“ vývojáři. Neměli byste však ani úkol zcela vypustit a výsledek ignorovat, protože vývojáři a projektoví manažeři se na stejné věci dívají z různých úhlů pohledu. Například vývojář chce odvést dobrou práci, zatímco PM ji chce odvést co nejrychleji, protože je důležitá pro zákazníka. V tomto případě pomůže technické zázemí najít kompromis.

7. Schopnost používat AI

Podle studie Work.ua 33 % firem očekává, že kandidáti budou mít dovednosti v oblasti umělé inteligence. A podle jiného průzkumu je 83 % respondentů přesvědčeno, že dovednosti v oblasti AI budou faktorem, který jim v budoucnu pomůže udržet si práci.

Umělá inteligence se v jednotlivých specializacích IT používá různými způsoby. Náboráři mohou například tuto technologii využívat k analýze životopisů, hodnocení zkušeností uchazečů, a dokonce i k vedení pohovorů naslepo.

Vývojáři používají nástroje umělé inteligence ke zlepšování kódu a hledání chyb. Díky algoritmům strojového učení se mohou služby učit z předchozích příkladů kódu a odhalovat chyby. Například služba DeepCode dokáže analyzovat kód a poskytovat návrhy na zlepšení jeho kvality, zabezpečení a výkonu.

Jak rychle a efektivně růst v IT

1. Jděte nad rámec svých povinností

Začínající specialista pravděpodobně nebude mít dostatek času na to, aby se podíval za hranice svého kontextu: dostává jeden úkol za druhým, aby se v něm vyznal. S přibývajícími zkušenostmi se však mnohé úkoly začínají stávat automatickými a jejich řešení vyžaduje stále méně času.

Máte více příležitostí vidět, jak kolegové z jiných týmů provádějí stejné úkoly, a také se ponořit do nových technologií. A samozřejmě si vyzkoušet složitější úkoly. 

Převezměte iniciativu a rozšiřte své kompetence. Tak zvýšíte úroveň složitosti úkolů a získáte zkušenosti v IT.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

2. Neustále hledejte práci

Situace, kdy jste byli propuštěni a musíte si hledat práci v turbo režimu, je velmi nepříjemná a bolestivá. Něco úplně jiného je, když pracujete, budujete si znalosti a zároveň sledujete trh, abyste věděli, co dělá kandidáty konkurenceschopnými. Navíc, i když jste ve svém současném zaměstnání naprosto spokojeni, není zbytečné chodit na pohovory.

Během rozhovoru s náborovým pracovníkem můžete získat zpětnou vazbu o vás jako o kandidátovi. Může se náhle ukázat, že nemáte ani znalosti pro přechod na podobnou pozici v jiné společnosti. Nebo jste naopak již dávno zralí na vyšší pozici, ale z nějakého důvodu tam ještě nejste.

Kromě toho společnost Google představila AI simulátor, který vám umožní vyzkoušet si, jak se vede pohovor na pracovní pozici:

  • datový analytik
  • specialista na e-commerce
  • manažer IT podpory
  • projektový manažer
  • UX designer

Simulátor klade klasické otázky. Poté, co odpovíte, Interview Warmup analyzuje vaši odpověď a poskytne vám doporučení pro zlepšení. Může vám například doporučit, abyste se ve svém projevu vyhnuli určitým slovům, naznačit, zda nepoužíváte příliš mnoho určitých formulací, nebo kde byste měli svou odpověď rozšířit.

Nástroj Google Interview Warmup je k dispozici v nejnovějších verzích prohlížeče Chrome pro OSX, Windows a Android a v nejnovějších verzích prohlížeče Safari v zařízeních se systémem iOS.

3. Změna odvětví/oblasti, ve které pracujete

V jednom odvětví můžete pracovat celý život. Můžete přejít od Samsungu ke společnosti Huawei, dělat pouze vývoj pro banky nebo pracovat v herním průmyslu. Doporučujeme však alespoň jednou v životě přejít mezi odvětvími. Není nutné měnit soubor technologií – stačí například přejít z FinTechu do EdTechu.

Rozšíří vám obzory, ukáže nové možnosti a pomůže vám rozvinout neobvyklé dovednosti. Přechod téměř vždy znamená začít od nuly. Všechny kontakty a zavedené vzorce mizí. Jediné, co musíte udělat, je tvrdě pracovat a rozvíjet se. I kdybyste se později rozhodli vrátit do své staré oblasti, budete mít mnohem více znalostí.

Doporučujeme přečíst:

img-0655-635fea3c76bf5961375965.png

Co je to PMI a PMI certifikace?

Číst

4. Absolvujte specializované kurzy a získejte certifikát

Profesionální certifikace je celosvětovým trendem. V nestabilním světě hledají podniky způsoby, jak řídit rizika, a certifikát je „značkou kvality“, potvrzením kvalifikace odborníka. Průzkum společnosti Cisco, kterého se zúčastnilo více než 200 IT manažerů z celého světa, ukázal, že certifikovaní odborníci jsou často vnímáni jako kompetentnější a zodpovědnější.

Každá profese má své vlastní certifikace. Například pro projektové manažery je výhodné absolvovat kurz PMI, HR manažeři usilují o získání certifikátu HRCI a obchodní analytici mohou získat certifikáty IIBA, jako je ECBA nebo CBAP.

A nakonec: nebojte se pozice, na kterou nejste na první pohled připraveni. Pro efektivní zvýšení kvalifikace je užitečné pohybovat se na pozicích, pro které jste kvalifikováni na 60–70 %. Tímto způsobem budete mít vysokou motivaci co nejrychleji získat potřebné znalosti a překonat mezeru.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Projektové řízení»
Business a management
Vede Martin Fiala
22. srpna 1. října
Martin Fiala