Cesta k finanční dospělosti: Jak spoří čeští rodiče dětem? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Cesta k finanční dospělosti: Jak spoří čeští rodiče dětem?

Desatero pro rodiče a výsledky průzkumu, který odhaluje přístup rodičů k předávání finanční gramotnosti dětem.

frame-482643-min-6618dd4a2ae10098768853.jpg

Jako rodič čelíte velké výzvě – jak připravit děti na dospělost. Jedním z témat, které rodiče často řeší, je také finanční gramotnost a zodpovědný vztah k penězům.

V článku Spoření, nebo investování? Jak nejlépe zhodnotit peníze dětem, aby jim je nezničila inflace jsme připomněli změny podmínek stavebního spoření a podívali jsme se na další finanční produkty. Jaká je však realita v českých rodinách? Kolik procent rodičů dětem pravidelně spoří a jak je učí samostatnému hospodaření s penězi?

Buřinka patří do Finanční skupiny České spořitelny a zaměřuje se na stavební spoření, úvěry na bydlení a komplexní finanční poradenství. Díky nedávnému průzkumu, který si nechala vypracovat, odhalila trendy ve světě rodinných financí: 49 % rodičů svým dětem pravidelně spoří a 55 % rodičů se snaží učit své dítě finanční gramotnosti už od malička.

Osmnáctiny, dokončení studia anebo stěhování – to jsou tři klíčové momenty, kdy rodiče otevírají pokladnice rodinných úspor, aby podpořili své potomky na jejich cestě k finanční nezávislosti.

Spoření pro děti je populární

Jaká je situace, pokud jde o spoření pro děti? Průzkum ukázal, že 20 % rodičů svým dětem spoří víc než 1 500 Kč každý měsíc.

„Jestliže budete svému dítěti ukládat 1 700 Kč měsíčně na stavební spoření už od narození, k 18. narozeninám od vás může dostat skoro půl milionu korun. Uznejte, žes tím je cesta k samostatnosti mnohem jednodušší než nemít do začátku nic,“ říká Jolana Dyková, ředitelka pobočkového prodeje Buřinky.

Navíc Buřinka jako jediná stále nabízí zdvojnásobení státní podpory. „Až 6 × 1 000 Kč navíc od Buřinky získá klient v rámci sjednání smlouvy online. Přínos stavebního spoření ale není jen ve zhodnocováníní peněz. Nabízí stabilní výnos po dobu 6 let, což ani spořicí účet ani termínovaný vklad nemůže nabídnout,“ doplňuje Lukáš Míka z Buřinky.

O penězích mluvíme od malička

Rodiče nechtějí jen předat peníze, ale i naučit své děti, jak s nimi správně hospodařit. Více než polovina rodičů učí děti hospodařit s penězi už od mala, jen 35 % plánuje s financemi pomoci až s první výplatou.

Nadpoloviční většina (55 %) dotázaných uvedla, že svému dítěti vštěpovala finanční gramotnost v průběhu celého dětství a myslí si, že je na samostatný život připravené.

„Moje děti jsou školkové, takže zatím je to na úrovni ‚je to moc drahé, peníze nerostou na stromech, musíme si je vydělat v práci‘. Víc je budeme učit až s věkem, například jim budeme dávat kapesné nebo s nimi mluvit o tom, jak s penězi hospodaříme my,“ říká Jana z Liberce.

Více než třetina rodičů uvedla, že až jejich potomek začne sám vydělávat, pomůže mu si rozvrhnout, jak naložit s výplatou, aby mu něco zbylo, a vysvětlí mu základy finanční gramotnosti.

Doporučujeme přečíst:

preview-65e1a16ed7bc7882437930.png

Konec tajností: Transparentnost odměňování se blíží!

Číst

Pouze 5 % rodičů má v plánu konzultace s finančním poradcem. Stejný podíl věří, že vše, co pro své osamostatnění dítě potřebuje, se naučí ve škole. I přes to, že je finanční gramotnost součástí školních osnov, rodiče by neměli spoléhat jen na to a mít hospodaření pod kontrolou i sami.

„Naučte své děti správně hospodařit s penězi nejen tím, že jim je předáte. Průběžná komunikace o finanční gramotnosti v průběhu dětství je klíčová. Rodiče by měli s dětmi vést aktivní dialog a pomáhat jim budovat zdravý vztah k penězům a učit je zodpovědnosti,“ radí Jolana Dyková.

Kdy je ten správný okamžik?

Většina rodičů narazí časem na otázku, kdy a jak svým dětem předat finance, které jim za celý život naspořili. Podle průzkumu Buřinky nejvíce českých rodičů (27 %) plánuje předání u příležitosti dosažení plnoletosti. Dalších 24 % předává úspory svým potomkům po ukončení studií – po maturitě nebo při dosažení vysokoškolského diplomu.

Každý sedmý potomek pak dostane úspory od rodičů ve chvíli, kdy se odstěhuje do vlastního, a pouze 5 % rodičů má v plánu předat finance při nějaké zvláštní příležitosti jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny.

Graf: Při jaké příležitosti plánujete předat dítěti úspory, které pro něj máte? Zdroj: Agentura IPSOS pro Stavební spořitelnu České spořitelny.

„Zatím jsem to neřešil, holky jsou malé,“ říká 33letý Petr. A takový názor nezastává sám. Podobně je na tom dalších 29 % dotázaných rodičů, kteří zatím nemají jasno v tom kdy nebo při jaké příležitosti dětem naspořené prostředky předají.

Velkolepá oslava, nebo nenápadná obálka?

Češi s Buřinkou v průzkumu sdíleli své zvyky a rituály, které mají, když se jejich dítě stává „finančně dospělým“ a nezávislým. Často rodiče úspory předávají při slavnostním obědě nebo posezení s rodinou. „Úspory synovi předáme po tom, co dodělá školu. Uděláme rodinnou oslavu a na té mu je dáme,“ říká Jaromír z Olomouce.

Jinou strategii volí Marek z Prahy: „Peníze dám dceři po tom, co zvládne test finanční gramotnosti. Budu tak mít jistotu, že s nimi naloží smysluplně.“ Nějaký takový zvyk anebo rituál má, případně ho plánuje vymyslet čtvrtina rodičů.

Chuť spořit dětem se dědí 

O tom, jaký význam má pro další generace to, že rodiče spoří svým dětem, vypovídá dřívější průzkum Buřinky. V něm jsme se právě obdarovaných ptali, jaký vliv na ně měla finanční pomoc od rodičů.

Téměř polovinu (47 %) z nich to automaticky vedlo k tomu, že budou spořit i svým vlastním dětem. Dva z pěti díky pomoci rodičů při vstupu do dospělosti věří, že jim rodina pomůže, když to potřebují. A třetinu dotázaných pomoc motivovala k jejich dalšímu spoření.

„Skutečnost, že spoření od rodičů skoro polovinu oslovených motivuje k pokračování ve spoření svým vlastním dětem, zdůrazňuje důležitost rodinné podpory a zodpovědného finančního chování při učení správných finančních návyků mladších generací,“ komentuje psycholožka Kateřina Brikciová.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Desatero od Buřinky 

Nejde jen o čísla na účtu, ale také o zodpovědnost a sebekontrolu. Jak tedy mohou rodiče zajistit, že jejich děti budou na tuto cestu správně připraveny?

1. Co se v mládí naučíš. Už děti ve školce by měly vědět, že nic není zadarmo. Mluvte s nimi o penězích v zjednodušené formě už od malička.

2. Peníze nejsou tabu. Diskutujte se svým potomkem o financích, mluvte o tom, co vše se musí platit a proč. Mělo by mít představu, kolik stojí nájem, energie, jídlo aj.

3. Příjmy a výdaje. Naučte dítě, jak vytvořit jednoduchý rozpočet. Mělo by si dokázat zmapovat své příjmy a výdaje.

4. Ukažte sílu spoření. Ukazujte dítěti, jak úspory časem rostou. Při pravidelném odkládání i menších částek je z nich časem pěkná suma. Dítě si může stanovit cíl, na co by si rádo naspořilo.

5. Učte o investování. Poznejte společně základy investování a vysvětlete svému dítěti, jak funguje. Pokud si tím sami nejste jistí, neváhejte se obrátit na finanční poradce.

6. Nezapomeňte na riziko. Vysvětlete dítěti, že při investicích vždy existuje určité finanční riziko a podvodníci, kteří se snaží jiné okrádat. Je důležité být obezřetný.

7. Využijte výukové hry. Existuje mnoho vzdělávacích her na téma finance, které jsou zábavnou formou učení.

8. Založte stavební spoření. Svému dítěti můžete na stavebku spořit už od jeho narození. Usnadníte mu pak start samostatného života.

9. Peníze nejsou zadarmo. Ukažte dítěti, že peníze se získávají prací, a povzbuďte ho, aby si vydělávalo také samo. Menší děti mohou pomáhat s domácími pracemi, dospívající na brigádách.

10. Penízky do kasičky. Větším dětem vysvětlete, že je lepší peníze spořit např. na stavebním spoření, kde jsou úročené, než doma do kasičky. Zbytečně přicházejí o úroky.

Doporučujeme přečíst:

preview-6622a2138c109250808337.webp

V platebním průmyslu se nikdy nebudete nudit, vždy je tu něco nového, říká Ethan Gans z Mastercard

Číst

Budujeme mosty do finančně nezávislé budoucnosti

Zabrousili jsme do tématu, které zasahuje snad každou rodinu. Ukázali jsme, jak české domácnosti přistupují k předávání finančních hodnot svým potomkům.

Předávání úspor a finančních znalostí našim dětem je jedním z nejdůležitějších kroků na cestě k jejich samostatnosti. Jak ukazuje průzkum od Buřinky, tento proces začíná daleko před okamžikem, kdy naše děti dosáhnou dospělosti, a pokračuje i po něm.

Jde o dlouhodobý závazek, který vyžaduje plánování, trpělivost a hlavně otevřenou komunikaci. Naučme naše děti nejen správně hospodařit s penězi, ale také rozumět jejich hodnotě a síle.

Zajímáte se hlouběji o investování a chcete vědět, jaké jsou možnosti, aby dětem nespolkla úspory inflace? Podívejte se na Pravdu o růstu ceny zlata, co potřebujete vědět o akciích a nové bitcoinové ETF.

Přejeme vám, ať se spoření pro děti vyplatí a ať finanční dědictví pro vaše děti není jen sumou peněz, ale i sadou hodnot a znalostí, které jim pomohou vybudovat zdravý vztah k penězům.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Marketingový ředitel»
Marketing a PR
Vede Jaroslav Kaucký
30. dubna 6. června
Jaroslav Kaucký