V platebním průmyslu se nikdy nebudete nudit, vždy je tu něco nového, říká Ethan Gans z Mastercard | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

V platebním průmyslu se nikdy nebudete nudit, vždy je tu něco nového, říká Ethan Gans z Mastercard

Jak si v oboru fintech navždy udržet zaměstnatelnost.

cover-6622a2138ba3f334530070.webp

Ethan Gans si v neustále se měnícím světě fintech vyzkoušel vše – od působení v malých startupech přes velké společnosti, jako je Citibank, až po vedoucí pozici ve společnosti Mastercard. V rozhovoru pro ELVTR (dceřiná společnost Laba Group v USA, pozn. red.) vysvětlil, v čem je role produktového manažera ve fintech výjimečná, zda byste měli pracovat pro startup nebo banku a proč je biometrie budoucnost platebního průmyslu.

Přečtěte si originál rozhovoru v angličtině.

Co vás přivedlo ke kariéře ve fintech?

Svou kariéru jsem začal v malém startupu pro 13 lidí, který se zabýval mobilním marketingem. Vyvinuli jsme SDK pro firmy, které se integrovaly do mobilních aplikací a odesílaly push oznámení. Pak nás koupila společnost IBM, takže jsem několik let pracoval v IBM.

Chtěl jsem se dozvědět více o finančních službách, a tak jsem získal místo v CitiGroup/Citibank, kde jsem pracoval v týmu pro nově vznikající platby a pohledávky. Byl to nový tým, který měl za úkol revolučně změnit oblast platebního styku v bance.

Většina velkých finančních institucí funguje jako banky staré školy; jejich technologie a infrastruktura nejsou příliš moderní.

Tento tým vznikl s cílem přivést banku do 21. století z technologického hlediska. Neměl jsem mnoho zkušeností s bankovními službami, ale viděli ve mně někoho, kdo rozumí technologiím. Z doby, kdy jsem se věnoval startupům, jsem věděl, jak pracovat v rychlém technologickém prostředí, a některé z těchto principů jsem pomáhal zavádět i v Citi.

Když jsem začínal, myslel jsem si, že jde o velmi jednoduché odvětví, že platby probíhají z bodu A do bodu B: někdo přejede kreditní kartou nebo zadá své uživatelské jméno Paypal a transakce se prostě uskuteční. Nyní rád říkám platebnímu odvětví „cibule“. Když postupně odlupujete vrstvy, je toho víc. Je tu tolik hloubky.

A to se mi na tom líbí. Rád se držím na špici a v oblasti plateb dochází každý rok k zásadním zlepšením, která musíte sledovat.

Po čtyřech letech jsem hledal změnu. Chtěl jsem najít menší společnost, která by byla více zaměřená na technologie. Znal jsem lidi, kteří pracovali ve společnosti MasterCard a měli pozitivní zkušenosti, a tak jsem získal místo produktového manažera v jejich týmu pro globální tokenizaci plateb.

Společnost MasterCard je velmi inovativní a technicky vyspělá. Sama sebe označuje spíše za technologickou společnost než za společnost poskytující finanční služby.

Proč je pro starší banky, jako je Citi, obtížné přijmout fintech?

Ve všech velkých finančních institucích je spousta byrokracie. Jsou pod takovým drobnohledem, že se na všechno dívají pod mikroskopem.

Vždy, když se snažíte přijít s něčím novým, předchází realizaci velmi dlouhá analýza. Musí se pod to podepsat tolik různých týmů – právní oddělení, oddělení compliance, oddělení AML a KYC. To spoustu inovací zpožďuje.

Takové prostředí a dohled nemusí nutně existovat ve fintech nebo menších společnostech. Fintech se pohybují rychle. Pokud jste banka jako Citi a chcete jim konkurovat, musíte se naučit fungovat rychle.

Doporučil byste někomu, kdo právě začíná svou kariéru v oblasti produktového managementu, aby pracoval pro velkou banku nebo fintech startup?

Záleží na tom, kdo jste jako člověk a jakou kariéru chcete dělat. Když pracujete ve startupu, máte větší flexibilitu a autonomii, ale je tam větší tlak. Když jsem pracoval ve firmě, která měla 13 lidí, přemýšlel jsem každý den „Bude se tu zítra svítit?“. Neměli jsme člověka na každou práci.

Když jsem potřeboval něco zařídit, nebyl tu člověk, který by mi pomohl nebo který by měl tu práci konkrétně na starosti. Takže se člověk sám učí novým dovednostem.

Potřeboval jsem například zadat dotaz na data z naší databáze. Naši vývojáři uměli psát SQL, ale měli toho dost. Než by se k mému požadavku dostali, byl bych už po termínu. Naučil jsem se tedy jazyk SQL a dotazovat se naší databáze.

Někteří lidé mají ambice, zápal a zvědavost, touhu učit se. Pokud chcete tuto výzvu přijmout, doporučil bych vám jít do startupu. Při práci v takovém prostředí se naučíte mnohem víc, protože jste k tomu nuceni, v dobrém i zlém.

Existují skvělí lidé, kteří to nechtějí a kteří se chtějí na něco specializovat. Takže když je třeba napsat dotaz, chci, aby to udělal můj inženýr, a chci, aby to byla jeho práce. Ve startupu je to všechno na vás. Potřebujete něco, např. marketingový materiál? Udělejte si ho sami.

Zásadní bylo také to, že v mém prvním zaměstnání byl neuvěřitelný počet členů vedení. Byli to veteráni z řad startupistů. Oni byli přímo s vámi v terénu – žádný generální ředitel, který tam nikdy není. Bylo na nich vidět, že pracují více než všichni ostatní. To člověka nadchne a je rád, že pro ně pracuje.

Ve společnosti Citi to bylo jinak. Mít k dispozici zdroje a týmy, jejichž úkolem bylo dělat věci za vás, bylo skvělé, protože bylo možné se soustředit na každodenní povinnosti. Pracoval jsem s těmi nejchytřejšími lidmi, které jsem kdy potkal. Nejen skvělými ve své práci, ale i skvělými odborníky a mentory.

Takže pokud je vám 25 let a chcete se naučit něco víc než jen fintech, jak se stát profesionálem, a jste velmi šikovní, řekl bych, abyste se přidali ke startupu.

Jak se liší role produktového manažera v oblasti fintech od ostatních rolí produktového managementu?

Jde o to, jak přemýšlíte a přistupujete k situacím. Ve finančním odvětví musíte uvažovat určitým způsobem, znát určitá pravidla, předpisy a uživatelské zkušenosti, které existují pouze ve finančním odvětví.

Když jsem pracoval v IBM, KYC (know-your-customer) nebyl pojem, nikdy jsem o něm neslyšel. V odvětví finančních služeb je KYC tak významnou složkou, že ji musíte zahrnout do svého uvažování o řízení produktů.

„Ve startupu nejdřív přemýšlíte o inovacích a až potom o předpisech,“ říká Ethan Gans z Mastercard.

V oblasti řízení fintech produktů je to jiné, protože řešíte problémy. Musíte naučit svůj mozek myslet určitým způsobem. Při své první práci ve fintech v Citi jsem se naučil myslet nejprve na pravidla a regulace a až poté na inovace. Ve startupu je to naopak, přemýšlíte o inovacích a pak o předpisech. Nejprve vytvoříte technologii a pak kolem ní vytvoříte pravidla a předpisy.

Při řízení fintech produktů se musíte vžít do situace zákazníka, protože žijeme ve světě, kde je spousta možností. Pokud máte špatné zkušenosti s Uberem, přejdete k Lyftu. Půjdete jinam, protože můžete a je to snadné.

Jako spotřebitel mám rád možnost volby. Dělá mi radost, když vím, že nejsem ve škatulce nebo nemusím dělat jednu věc. Ale jako produktový manažer to vnímám jako polibek smrti. Je to jedna z nejhorších věcí.

Musíte se tedy naučit, jak zákazníci ve světě financí přemýšlejí a co skutečně chtějí. Být produktovým manažerem je skvělé v tom smyslu, že můžete pracovat v různých odvětvích. Ale v oblasti fintech je důležité mít tuto specializaci.

Pokud přivedete někoho, kdo má zkušenosti s produktovým managementem, ale ne s fintechem, bude se muset učit mnohem rychleji, protože nebudete rozumět tomu, jak funguje svět financí a co zákazníci hledají.

Jaké jsou klíčové technické dovednosti, které je třeba mít pro takovou pozici?

To je trochu závislé na práci. Některé společnosti chtějí, aby jejich produktoví manažeři byli více technicky zdatní než jiné. Mít základy SQL je užitečné. Ne jako vývojář, ale umět psát dotazy je cenné.

Confluence a Figma jsou jedny z hlavních nástrojů, které používá devadesát procent produktových manažerů. Pokud je tedy budete mít v životopise a zmíníte se o nich během pohovoru, nepomůže vám to získat práci, ale náborový manažer se bude cítit dobře, když vás přijme.

Další užitečnou dovedností je schopnost porozumět datům a interpretovat je, umět je dešifrovat a vyvodit z nich důsledky. Důležitá je tedy alespoň střední úroveň používání Excel.

ELVTR mění vzdělání tím, že přivádí osvědčené vedoucí pracovníky z oboru do virtuální vzdělávací platformy společně s nadšenými vycházejícími hvězdami.  Kurzy ELVTR nabízejí 100% obsah řízený lektorem, který je navržen tak, aby vám poskytl praktické znalosti v pohodlném časovém rámci. Vyberte si ten správný kurz pro vás!

Doporučujeme přečíst:

914-online-produkt-vydela-vam-penize-nebo-vas-zruinuje-social-6540f1bb5b65e812927165.jpg

Online produkt – vydělá vám peníze, nebo vás zruinuje?

Číst

Jak měříte potenciální úspěch nového produktu nebo funkce?

Součástí budování produktu je definování klíčových ukazatelů výkonnosti. Co podle vás zajistí, že vaše produkty budou úspěšné. Na základě definování těchto klíčových ukazatelů výkonnosti pak můžete analyzovat data a určit, zda je váš produkt nebo služba úspěšná, či nikoli.

Je důležité být blízko k zákazníkovi. Průzkumy, fokusní skupiny, existuje mnoho způsobů, které vám mohou pomoci být blízko zákazníkovi.

Skvělý produktový manažer vede tyto rozhovory v rámci rozhovorů a testování UAT před spuštěním, abyste měli zákazníky, kteří budou váš produkt používat a řeknou: „Tohle potřebuji, takhle by to mělo fungovat.“

Je důležité definovat klíčové výkonnostní ukazatele ještě předtím, než se něco vytvoří. Pokud mluvíte o něčem, co se řídí příjmy, KPI by bylo zvýšení příjmů o X.

Existuje mnoho vylepšení, která nejsou závislá na příjmech. Můžete opravit něco v uživatelském rozhraní, co zlepší zákazníkům zážitek, možná jim zkrátí čas o 30 sekund, což je skvělé, ale společnosti to nevydělá peníze. Tato vylepšení jsou nejtěžší, protože přesvědčit vedení, aby zaplatilo za něco, co nezvýší příjmy, není vždy nejjednodušší, ale je to velmi důležitá dovednost, kterou je třeba se naučit.

Jaký je klíč k napsání dobrého Epicu?

Epics tvoří široká škála osob, od produktových manažerů až po vývojáře. Proto je důležité, aby nebyly příliš technické, ale dostatečně technické. Každý by měl být schopen je přečíst a pochopit.

Jednou z důležitých věcí při psaní Epicu jsou kritéria přijatelnosti. Když vývojář dokončí svou práci, může se vrátit k akceptačním kritériím a položit si otázku: „Splňuje to, co jsem právě vytvořil, akceptační kritéria?“.

Při psaní Epicu se tedy musíte zaměřit na detaily. Nejen v samotné žádosti, ale také v konkrétních kritériích přijatelnosti. Váš vývojový tým si přečte první akceptační kritéria a pak řekne „Kontrola nebo X", přičemž kontrola znamená, že to udělali, a X, že něco tak nefunguje.

Takto bez obalu říkáte, že právě podle nich budeme posuzovat vaši práci. Pokud tento Epic tyto věci neumí, pak jste svou práci neodvedli.

Jaká dovednost vás může v dohledné době zaměstnat v oblasti řízení fintech produktů?

Umělá inteligence je již nyní revoluční oblastí, ale nacházíme se v raných fázích jejího vývoje. Ačkoli existuje již deset let, do centra pozornosti se dostala teprve nedávno.

Takže kdybych byl někdo, kdo začíná, snažil bych se o umělé inteligenci co nejlépe informovat a pokusil bych se do ní zapojit. Ať už se bavíme o finančních službách, nebo o jiném oboru, bude v něm nějaká složka AI. Pokud jste měli toto zázemí, bude to pro vaši kariéru v příštích 5–10 letech dobré znamení.

Jaké trendy v oblasti fintech budou v příštích letech hnací silou růstu?

Jedním z trendů, který začíná měnit platební odvětví, je bezkontaktní biometrie. Je zřejmé, že bezkontaktní platby existují již dlouho, ale myšlenka na používání kusu plastu se vytrácí.

Biometrie je budoucnost. Budete mít přihlášení k poskytovateli kreditní karty, kde si při placení necháte naskenovat otisk prstu nebo oční bulvu pomocí čteček.

Ta dnes existuje v malém měřítku. Ale v oblasti plateb, kde vše přechází na digitální a bezkontaktní platby, je téměř nezbytné nenosit u sebe peněženku, takže se této technologii určitě daří. V tuto chvíli neexistuje, ale myslím, že za pět let to bude jinak.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!