3 kroky pro vytvoření úspěšného partnerství: Business development v B2B | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

3 kroky pro vytvoření úspěšného partnerství: Business development v B2B

Navazování vztahů má pro rozvoj podnikání zásadní význam. Vrhněte se do hledání spolupráce podle osvědčených postupů.

1064-3-kroky-pro-vytvoreni-uspesneho-partnerstvi-business-development-v-b2b-cover-65f963e0b9b97761598598.jpg

Business development neboli rozvoj podnikání je moderní název, pod kterým si lidé představují nejrůznější věci. Ve skutečnosti úzce souvisí s naplněním potenciálu firmy. Zahrnuje celou řadu strategií a aktivit, které mají za cíl podpořit růst firmy a posílit její postavení na trhu.

V článku si ukážeme tři zásadní kroky, jak můžete začít s budováním partnerství a spolupráce, aby vám rozvoj podnikání přinášel ty nejlepší výsledky.

Rozvoj podnikání je široký pojem

Nejprve se alespoň stručně mrkneme, co všechno spadá pod business development. Podle příkladů na webu simplicable.com je rozsah možných činností opravdu velký:

Patří sem identifikace nových cílových trhů a trendů, rozšíření distribuce do dalších regionů, nebo pomocí jiných distribučních kanálů a hledání příležitostí (např. se jedná o rozšíření zájmu i na středně velké firmy, pokud jste dosud tradičně prodávali jen velkým firmám).

Význam mají propagační aktivity, abyste více rozšířili svědomí o značce, a s nimi související branding, dále inovativní nápady a obměňování nabídky a služeb podle potřeb zákazníků a zákaznic.

Zapomenout nemůžeme ani na výzkum trhu, analýzu konkurence a efektivní řízení projektů. Schopnost budovat a udržovat silná partnerství pak citovaný článek připomíná jako zásadní.

Nenechte se brzdit tím, že jste menší firma. Business development není vyhrazen jen velkým společnostem, můžete se na něj vrhnout hned. Postavte obchodní rozvoj na první místo svých priorit. Co k tomu potřebujete?

1. Definujte si cíle a očekávání

Všechno začíná cílem. Takže prvním krokem k úspěšnému partnerství je jasná definice vašich podnikatelských cílů a očekávání. Bez jasné vize, čeho chcete dosáhnout, se daleko nedostanete a snadno se můžete zaplést do spolupráce, která nepřináší očekávané výsledky.

Pokládejte si proto otázky: Co od partnerství očekáváme? Jakých konkrétních cílů chceme dosáhnout? Jak může potenciální partnerství podpořit naši celkovou firemní strategii? Odpovědi vám pomohou lépe identifikovat potenciální partnery, kteří sdílejí vaše hodnoty a jsou pro vás přínosem. Rozvoj podnikání vyžaduje promyšlený plán a zaměření na cíl.

Po zodpovězení otázky „Koho hledáme?“ přichází na řadu otázka „Kde je najdeme?“.

2. Vrhněte se do víru dění

Cíle jste si ujasnili, teď přichází na řadu akce. Lidi se zájmem o váš obor potkáte na různých offline setkáních.

Jedním z osvědčených prostředků, kde můžete hledat, jsou oborové konference, které nabízejí jedinečnou příležitost setkat se s lidmi z vašeho oboru tváří v tvář. Offline akce umožňují neformální komunikaci, díky níž můžete snadno navázat hlubší profesní vztahy.

Plánujte účast na událostech zajímavých z hlediska navázání partnerství a spolupráce. Před návštěvou konference si projděte seznam přednášejících a témat, o kterých budou hovořit.

Také článek na téma 3 místa, kde najít strategické partnery radí zaměřit pozornost na obchodní veletrhy a konference ve vašem oboru. Navážete zde nejen partnerství, ale setkáte se také s lidmi se zájmem o nákup vašich produktů.

Veletrhy a konference jsou skvělým místem pro obchodní rozvoj, ideální pro prozkoumání možností obchodní spolupráce a hledání strategického partnerství ve vašem odvětví. Důležité je vyhledávat lidi, kteří sdílejí vaše hodnoty a můžete si vzájemně nabídnout, co potřebujete. Pak vás bude rozvoj podnikání bavit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

3. Udělejte krok navíc! 

Oborové veletrhy a konference jsou celkem známá místa, kam můžete zavítat. Existují však další příležitosti – networkingové akce. A pozor, některá setkání se domlouvají na sociálních sítích, protože lidé se pořád rádi poznávají naživo.

Nejdůvěryhodnější sociální sítí je LinkedIn a z pohledu podnikání se rovněž jedná o nejzajímavější síť. Sledujte příspěvky s informacemi o konferencích, networkingu a dalších událostech a staňte se členy pro vás přínosných skupin.

Pro maximální využití sociální sítě LinkedIn je důležité, abyste aktivně pracovali na vašem osobním profilu, protože osobní profily fungují mnohem lépe než firemní stránky.

Staňte se ambasadorem*kou vlastní značky a prezentujte nejen své profesní úspěchy, ale buďte i osobní a budujte důvěru a vztahy s ostatními profesionály ve vašem oboru. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale emoce hrají roli i v B2B byznysu a jsou důležité pro rozvoj podnikání.

Sociální síť naživo

Skvělým příkladem, jak se může online skupina na síti LinkedIn přelít do zábavných a užitečných networkingových setkání, je Stotisícovka. U jejích počátků stojí Lukáš Vyskočil alias laskavý chachar z Ostravy a Radka Legerská. Výsledkem je už 10 offline akcí ve třech městech: Ostravě, Praze a Brně. Rýsuje se výjezd na Slovensko.

Lukáš Vyskočil obohatil obvyklý networkingový program o exkurze do místních podniků, vždy s poutavým výkladem majitele či ředitele dané firmy. A tak skupina podnikla například výlet do dílny české značky oblečení GoldBee, proslavené odvážným marketingem jejího majitele Jana Kočaře, a pražírny výběrové kávy MOTMOT coffee roasters v Brně. V praxi vám tyto kontakty umožňují domluvit třeba nákup kávy pro vaši firmu, kavárnu, cukrárnu.

Doporučujeme přečíst:

preview-65f2d135cb2e8361806515.png

Znáte klíč k úspěchu v B2B prodeji?

Číst

V Ostravě exkurze začaly návštěvou tiskárny Printo spol. s.r.o. a na posledním setkání si všichni přítomní osladili život v cukrárně Ollies.

Navíc se po akci objeví smršť příspěvků na LinkedIn od nadšených účastníků a účastnic a dále se tak šíří povědomí o těchto výjimečných setkáních.

Jestli máme zmínit jeden nepřehlédnutelný dopad: Pověst makronek z Ollies díky aktivnímu přístupu zakladatele firmy, kterým je Ivo Gondek, úspěšně vstupuje do širokého povědomí.

Jak vidíte, skupiny na LinkedIn mohou vést k osobním setkáním a úspěšnému networkingu, což potvrzuje, že v digitálním věku stále mají osobní setkání nezastupitelnou hodnotu. Základem úspěšné spolupráce je vztah založený na důvěře a pravidelná setkání komunity utužují vztahy nejlépe. Rozvoj podnikání se pak nabalí sám.

Rozvoj podnikání je zábava 

Rozvoj podnikání je mnohostranná záležitost, která zahrnuje vše od průzkumu trhu až po budování partnerství.

Když se podíváme jen na konkrétní body vedoucí právě k dosažení a udržení partnerství a spolupráce, důležité jsou 3 kroky. Klíčem k úspěchu je zaprvé jasně stanovený cíl. Pokud si neujasníte cíl hned na začátku, nemáte moc šancí ho dosáhnout.

Následuje účast na offline setkáních, ale také průběžné budování komunity na sociální síti LinkedIn. Staňte se ambasadorem*kou vaší značky na LinkedIn a choďte na offline akce, kde si s lidmi neformálně pokecáte a lépe se poznáte. Partnerství se pořád nejlépe budují naživo.

Vytváření a udržování úspěšné spolupráce je nezbytné pro růst vašeho podnikání. Vyjděte vstříc očekávání lidí a využijte offline i online na maximum. Rozvoj podnikání nemusí být dřina.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Umění úspěšného obchodování»
Business a management
Vede Václav Pergler
7. května 13. června
Václav Pergler