Logistika zítřka: Intermodál jako příležitost předjet konkurenci | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Logistika zítřka: Intermodál jako příležitost předjet konkurenci

Máme pro vás tipy odborníka, ať se co nejlépe připravíte na budoucnost v logistice.

1011-logistika-zitrka-intermodal-jako-prilezitost-predjet-konkurenci-cover-65cb305e01fad416432445.jpg

Logistika čelí v dnešní době mnoha výzvám. Pozvali jsme proto na rozhovor odborníka, který má v tomto oboru přes 23 let zkušeností. Martin Hubeňák je navíc posledních téměř 7 let součástí týmu druhého největšího přístavu v Evropě, Antverpy-Bruggy. Rád objevuje nové příležitosti v oblasti intermodální přepravy a své zkušenosti využívá k vylepšování projektů. 

Webinář Intermodál: Budoucnost udržitelné dopravy najdete na našem YouTube kanále. Hlavní myšlenky jsme pro vás shrnuli v článku. Podíváme se na intermodál jako na příležitost, kam se může logistika posunout, ukážeme si fungující příklad z praxe a přidáme 12 kroků, jak můžete s intermodálem postupně začít už dnes.

Co je to ten intermodál?

Jedná se o využití dvou a více typů dopravy na jedné trase bez překládky samotného zboží. Manipuluje se jen s přepravní jednotkou. Známé jsou 2 typy intermodální přepravy:

Mezikontinentální = silniční a železniční přeprava v kombinaci s přepravou námořní (deepsea). Tento typ přepravy je už „zajetý“ a dobře funguje.

Kontinentální = kombinace silniční a železniční přepravy s krátkou přepravou přes moře (shortsea) například do Velké Británie, případně kombinace s říční dopravou.

Kontinentální intermodál je zatím v plenkách na rozdíl od námořního. Když začnete už dnes, skvěle se připravíte na budoucnost. Zajistíte si včas kapacity a získáte také dostatek času na promýšlení vhodného řešení.

Intermodál jako příležitost

Logistika je o nekonečném hledání řešení. Neexistuje jediná správná poučka, kterou musíte naplnit. Bavíme se o dynamické procesu, kdy se potřebujete zamyslet nad všemi aspekty a pak přistoupit třeba ke změně balení, abyste zlepšili efektivitu.

Stále důležitější roli dnes hraje udržitelnost a tlak na snižování emisí, který má na firmy rovněž ekonomický dopad. Ceny pohonných hmot rostou, přibývají mýta pro kamiony a také banky zohledňují ekologičnost řešení. Jak si s tím poradí logistika?

Intermodální doprava, kombinující například železniční a námořní přepravu s krátkými úseky silniční dopravy, nabízí ekologičtější alternativu k tradiční silniční přepravě zejména při překonávání dlouhých vzdáleností.

Nastal čas, aby firmy pochopily potenciál intermodální přepravy. I když se na první pohled může zdát, že intermodál dělá z jednoduché věci komplikovanou, opak je pravdou.

Promyšlená logistika podniku vaše náklady z dlouhodobého hlediska zlevní a zefektivní. Ano, tranzitní doba je vesměs delší, nicméně na jednom vlaku jede třeba čtyřicet a více přepravních jednotek.

Logistika, která dnes pracuje zejména s kamionovou dopravou, má v intermodálu alternativu k silniční dopravě. Martin Hubeňák očekává, že kontinentální modální přeprava bude v budoucnu vzkvétat.

Nemá ovšem rád zjednodušenou interpretaci: Pojďme přesunout dopravu na železnici. Jaká je podle něj budoucnost kamionové dopravy? Předpokládá, že bez kamionů se neobejdeme, protože vlaky nejezdí všude, a proto je třeba využít silniční přepravu v kombinaci se železniční.

Intermodál přináší celou řadu benefitů, například nezná prostoj o víkendech a svátcích. Silniční doprava je ovlivněna omezeními, která se v různých zemích liší, ale železnice se tato omezení netýkají. Vlaky jezdí i o víkendech a svátcích.

Kdo mění zavedené logistické systémy a jde příkladem? Podívejme se na konkrétní příklad.

Inspirace: Kdo dřív začne, ten dřív jede

V DryLock stáli před otázkou, jaká logistická služba nejlépe vyřeší jejich situaci. Česká firma potřebovala pokrýt rostoucí poptávku ve Velké Británii. Potýkala se s nedostatkem přepravních kapacit, chtěla být ekologičtější a vyhnout se novým regulacím jako je mýto pro kamiony na německých dálnicích. Omezovala ji spolupráce s více dopravci a dalším problémem byla nepředvídatelnost dopravních kapacit.

Firma měla potenciál vytvořit si vlastní intermodální řešení. DryLock proto oslovili britskou firmu ECS, která se specializuje na dopravu mezi Velkou Británií, Irskem a evropskou pevninou a je předním poskytovatelem v oblasti intermodální přepravy.

Nechali si vytvořit řešení na míru a postavili svůj vlastní intermodální vlak. Dnes jim jednou týdně jezdí mezi Českou republikou a Belgií. Souprava veze 44 stále oblíbenějších 45stopých kontejnerů (mají totožný objem jako kamion a Martin Hubeňák v nich vidí budoucí trend).

Investice do intermodálního vlaku se z dlouhodobého hlediska vyplatí, protože firma vyřešila několik palčivých problémů a ušetří za poplatky na silnicích.

Doporučujeme přečíst:

983-preview-blog-65a630026be45100479586.jpg

Umíte vytvořit business plán?

Číst

Začněte ještě dnes a získejte náskok

Jak Martin Hubeňák navrhuje začít s intermodálem? Shrnuli jsme jeho recept na promyšlený postup do dvanácti kroků:

  1. Začněte se o tématu bavit s kolegy v práci. Představte jim koncept intermodálu a vaši vizi, kam se má logistika ve vaší firmě posunout. Lépe se vám pak budou následující kroky realizovat.
  2. Analyzujte potenciální směry/destinace, tonáže atd., protože vaše data jsou vaše mapa. Nepohnete se dál bez analýzy dat.
  3. Je dobré začít těmi nejfrekventovanějšími směry.
  4. Prozkoumejte možnosti poskytovatelů. Udělejte si dobrý průzkum a výběr logistické služby.
  5. Spojte se s poskytovateli a představte jim svůj záměr. Dobře jim všechno vysvětlete a navázejte s nimi dobré vztahy, vezměte je do výroby a do skladů, aby lépe porozuměli potřebám vaší firmy.
  6. Připravte si kvalitní zadání pro kalkulaci nabídky od poskytovatele, čím detailnější, strukturovanější a přehlednější zadání bude, tím lépe.
  7. Vyhodnoťte si nabídky řešení z více úhlů pohledu. 
  8. Zvolte si nejoptimálnější nabídku (řešení na míru) a sestavte plán implementace.
  9. Přizvěte další kolegy z výroby a plánování a podívejte se na společně. 
  10. Nezapomeňte zapracovat na smluvních podmínkách, aby dobře reflektovaly vaše požadavky a potřeby. 
  11. Nemusíte spěchat a hned přepínat z 0 na 100 %. Stačí, když začnete s 5 nebo 10 %.
  12. A pokud na tom nejste dobře s interní kapacitou, abyste výše uvedené kroky realizovali sami, využijte možnost externí expertizy odbornými konzultanty na logistické služby. Vyberte si pomoc s dílčími kroky nebo kompletní servis.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Kdy se vyplatí intermodál? 

Pokud vás zajímá konkrétní číslo, tak vzdálenost přeprav větší než 700 km už se vyplatí řešit intermodálně. Ale jsou tady i další důvody.

Čemu se logistika podniku díky intermodálu lépe přizpůsobí? Připomeňme si hlavní problémy, kterými jsou zejména: nedostatek řidičů, přibývající regulace ze strany EU, vyšší ceny mýta pro kamiony, nestabilní ceny pohonných hmot a větší tlak zákazníků na udržitelnost.

Všechny překážky se navíc budou v čase zhoršovat, protože mladší generace nemá zájem o náročnou práci řidiče, od EU lze očekávat čím dál větší tlak na snižování emisí a s tím spojené zdražování mýta i pohonných hmot.

Martin Hubeňák předpokládá, že kamionová doprava nebude už v budoucnu levná a zůstane vyhrazena jen pro luxusnější zboží. 

Logistika je nezbytný a rychle se měnící obor, spojeným ovšem v dnešní době s mnoha výzvami. Podívejte se na logistické systémy ve vaší firmě novýma očima. Hledejte včas příležitosti a analyzujte, kdy pro vás má využití intermodální dopravy smysl. Dívejte se na intermodál jako na příležitost, jak můžete být o krok napřed před konkurencí.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková