Strategický recruitment jako budoucnost HR | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Strategický recruitment jako budoucnost HR

Víte, jakou roli dnes hraje HR v konkurenceschopnosti firmy a co trápí startupy?

1003-cover-min-65bcb4dc22dad270472604.jpg

Strategický recruitment je proces, který zahrnuje pečlivé plánování, klade důraz na značku zaměstnavatele a věnuje pozornost marketingu. Jeho cílem je přilákání talentů tak, aby se naplnily momentální potřeby firmy i její dlouhodobé cíle.

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale najít a nabrat ty správné lidi je stejně důležitý úkol jako třeba vývoj produktu nebo cenotvorba. Recruitment je v dnešní době zásadní nejen pro zavedené firmy, které chtějí dál růst, ale i pro startupy.

Klasický x strategický recruitment 

Klasický recruitment se zaměřuje spíše na rychlé obsazení aktuálně volných pozic bez zohlednění strategie nebo cílů firmy. Tento přístup často vede k výběru kandidátů na základě momentálních potřeb, ale bez uvažování o jejich dlouhodobém přínosu pro firmu.

Klasický přístup je více reaktivní, zatímco strategický recruitment je naopak proaktivní a zaměřený na další vývoj a růst firmy. Výsledkem je lepší konkurenceschopnost a větší šance zaujmout schopné kandidáty.

Výhody strategického recruitmentu 

Mezi hlavní benefity patří:

  • Lepší výběr talentů – strategický přístup umožňuje přesněji identifikovat potřeby firmy, cíleně popsat pracovní pozici a přilákat kandidáty, kteří nejlépe odpovídají dlouhodobým cílům a firemní kultuře.
  • Větší efektivita náboru – díky strategickému marketingu šetříte čas a peníze. Snižují se celkové náklady na nábor a zvyšuje se efektivita procesu. Využití dat a analytiky při rozhodování vede k objektivnějšímu a kvalitnějšímu výběru.
  • Spokojenější zaměstnanci – strategický recruitment vám umožňuje nastavit přehlednější náborový proces, ve kterém se kandidáti snadněji orientují. Můžete také více zohlednit očekávání kandidátů a nabídnout jim to, co chtějí.
  • Konkurenční výhoda – najímání špičkových kandidátů umožňuje firmě růst a rozvíjet se rychleji než konkurence.

7 bodů úspěšného strategického recruitmentu 

Je důležité si uvědomit, že strategický recruitment je komplexní proces a zahrnuje celou řadu kroků. Jestli chcete najít, zaujmout a najmout skutečně talentované lidi, kteří dobře zapadnou do vaší firmy, potřebujete znát základní principy, jak takový efektivní nábor zaměstnanců funguje.

#1. Hýčkejte si brand

Brand neboli budování značky není jen něco, co zajímá vaše zákazníky. Značka vyjadřuje vaše hodnoty a také vytváří určitou představu o firemním prostředí a kultuře.

Známá a oblíbená značka je přitažlivá nejen pro zákazníky, ale také pro potenciální kandidáty. Zejména u mladší generace hraje v zaměstnání čím dál tím větší roli, aby jejich práce měla smysl.

Silná a srozumitelná značka rovněž přiláká kandidáty se stejnými hodnotami, kteří dobře pochopí vizi a poslání firmy.

Pravda, existují i případy, kdy je značka spíše pozlátko a skutečná firemní kultura pak neodpovídá očekává kandidátů. Dejte si proto pozor na komunikaci uvnitř firmy, ať si nečtete na síti LinkedIn tragikomické zážitky z náboru ve vaší firmě.

#2. Definujte, koho hledáte 

Efektivní náborová snaha vyžaduje, abyste si nejprve definovali vašeho ideálního kandidáta. Když se zaměříte na konkrétní cílové publikum, zlepší se nábor a snáze získáte kandidáta, kterého potřebujete.

Správně zvolenou strategií pak přilákáte kandidáty se schopnostmi a znalostmi, které jsou potřebné na danou pozici. Například strategie pro hledání technického ředitele se výrazně liší od strategie pro najmutí specialisty na influencer marketing.

#3. Ujasněte si klíčové role 

Strategický recruitment se soustředí na takové pozice v organizaci, které mají potenciál výrazně ovlivnit růst a rozvoj společnosti.

Když se vám podaří správně identifikovat tyto role a dát jim prioritu, můžete lépe investovat své náborové úsilí a zdroje a přilákat ty správné talenty.

Doporučujeme přečíst:

7-tipu-pro-efektivni-tvorbu-strategie-znacky-482640-min-651bb3933a714098401251.jpg

7 tipů pro efektivní tvorbu strategie značky

Číst

#4. Nezapomínejte na data 

Využívejte ve svém rozhodování data. Nábor založený na datech používá metriky, hodnocení a analytiku pro vyhodnocení kandidátů a předpovídání jejich úspěchu v dané roli. 

Tento přístup minimalizuje nevědomé předsudky a emoce a zvyšuje kvalitu najímaných pracovníků.

#5. Recruitment nezná hranice 

Lidé se v dnešní době nenechají omezovat konkrétní geografickou polohou. Přizpůsobte se trendům, dopřejte vašim náborovým snahám globální dosah a rozšiřuje hledání talentů za geografické hranice.

Strategický recruitment umožňuje firmám přístup k talentům z celého světa, což rozšiřuje možnosti náboru.

#6. Zapojte zaměstnance 

Využívejte různé zdroje jako jsou sociální sítě, doporučení, inzerce na pracovních portálech a profesionální networkingové akce. Zapojte do tvorby obsahu na síti LinkedIn co nejvíc lidí z vaší firmy. Zvýšíte dosah a až to budete potřebovat, snáze přilákáte širokou škálu kandidátů​​.

#7. Pamatujte na první dojem

Jaké pocity vzbuzují vaše webové stránky? Jste si jisti, že zrovna vaše inzeráty nekolují po sociálních sítích jako názorné ukázky toho, kam vede šetření na kvalitních copywriterech?

Firemní web a znění inzerátu rovněž patří k bodům, kterým je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Dbejte na vzdělávání HR týmu i v oblasti marketingu a copywritingu.

Příklad: Jste firma, která chce růst

Jak vypadá využití strategického recruitmentu v praxi? Představte si, že jste větší firma, která se s vervou vrhla na strategický recruitment, aby získala top talenty, které podporují její dlouhodobé cíle a strategie.

Zavedli jste strategický přístup k náboru, který se zaměřuje nejen na dovednosti a zkušenosti kandidátů, ale také na jejich hodnotovou shodu s firemní kulturou. Tento přístup vám pomáhá zajistit, že noví zaměstnanci nejenže vyhovují požadavkům konkrétních pozic, ale také přispívají k dlouhodobé udržitelnosti a inovativnosti firmy.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Při výběru kandidátů využíváte široké spektrum zdrojů a kanálů, včetně sociálních médií, profesionálních networkingových akcí a doporučení od zaměstnanců.

Kladete důraz na budování silné zaměstnavatelské značky, která rezonuje s hodnotami a očekáváními moderních profesionálů ve vašem oboru. Tímto způsobem firma nejenže přitahuje talenty, ale zároveň buduje pozitivní reputaci v očích potenciálních kandidátů i širší veřejnosti.

Dalším klíčem k úspěchu vaší firmy v oblasti strategického recruitmentu je kontinuální investice do vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Tímto způsobem firma udržuje své zaměstnance motivované a angažované.

S čím se dnes potýkají startupy? 

Všeobecně panuje představa, že hlavním problémem startupů jsou peníze. Ale časy se mění a také tady se do popředí stále více dostává strategický nábor lidí.

Důvodů, proč je dnes nabírání lidí těžší, je hned několik:

  • Startupů v České republice raketově přibývá, oproti roku 2016 vzrostl roční objem investic 25x.
  • Covid přinesl také jednu pozitivní věc a to rozvoj remote práce. Dnes je možné pro moderní firmu pracovat odkudkoliv a ti nejlepší pracují přímo pro americké startupy.
  • Navíc zahraniční technologické firmy otevírají české pobočky a tím stahují z trhu práce další schopné lidi. 
  • Dokonce se mění i korporáty, jsou flexibilnější přátelštější a startupy už nejsou jediné, kdo nabízí zajímavou práci.

Proč strategický recruitment? 

Ukázali jsme si, že strategický recruitment je dnes zásadní jak pro větší firmy, tak také pro začínající startupy. Když se přistupuje k náboru strategicky a stane se pro firmu jednou z priorit, je to rozhodně znát na jejím dalším vývoji.

Zatímco klasický přístup se často soustředí jen na okamžité potřeby náboru bez většího zaměření na dlouhodobé cíle a plánování, strategický recruitment dokáže přitáhnout, vybrat a najmout ty nejlepší kandidáty, kteří jsou navíc v souladu s cíli a potřebami firmy.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!