Vedení mezinárodních týmů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Vedení mezinárodních týmů

articlevisual-7-6421b31e595bf529835563.webp

Sestavit tým, postavit se do jeho čela a efektivně ho vést je náročná práce.

 

O to náročnější je, jedná-li se o mezinárodní tým. Různé národnosti, různé zvyky, různé kultury. I to se přenáší do toho, jak tým funguje. 

Tým je…

Každá skupina není nutně týmem. Tým je specifická skupina, která splňuje určité charakteristiky. Tým charakterizuje společný cíl, společná zainteresovanost, odpovědnost, vzájemná důvěra a všemi akceptovaná pravidla vzájemné spolupráce. Tým nevzniká proto, aby mezi sebou jeho členové soupeřili, ale proto, aby podpořil jejich vzájemnou spolupráci. Rivalita v rámci týmu tedy podporována není, může se však šířit navenek. Týmy tak mohou soutěžit mezi sebou. 

Vedení týmu 

Jak na efektivní vedení týmu? Základem je sestavit dobrý tým. A pak už stačí jen osvojit si potřebné kompetence manažera, lídra. Za dosažením potřebné a nutné efektivity stojí předpoklady jako to, že členové týmu opravdu chtějí splnit nastavené cíle, že vědí, co se od nich očekává a vědí, jak společných cílů dosáhnou. Dále je důležité, že vědí, co bude splnění daných cílů pro firmu a tým znamenat a konečně, že ke své práci mají potřebné podmínky, prostředí a samozřejmě vlastnosti a schopnosti. 

Výkonnost týmu samozřejmě ovlivňuje také firemní kultura, značka zaměstnavatele a prostředí, ve kterém členové týmu pracují. Rozhodně je zde na místě transparentnost a flexibilita. Zejména pak v tom, zda zaměstnanci vědí, co se od nich očekává, jak mají tato očekávání naplnit a jak za to budou odměněni. 

Pro práci v týmu je důležitá komunikace a důvěra. To se týká i manažera – i on musí se svými podřízenými komunikovat (a ideálně s nimi mluvit otevřeně a na rovinu). Stejně jako komunikace je pro lídra týmu důležité, aby se na projektech podílel. Spolupráce je totiž dalším atributem, bez kterého nemůže týmová práce fungovat. Zároveň je třeba nezapomínat na to, že nápady potřebují prostor, manažer by měl svým kolegům věřit a s touto důvěrou je nechat pracovat na projektech. 

Shrňme si to, co je pro efektivní vedení týmu důležité: jako manažer buďte transparentní, komunikujte, důvěřujte a nezapomínejte na participaci.

Vedení mezinárodního týmu 

V čem se liší vedení mezinárodního týmu od vedení týmu jedné národnosti? Prakticky v ničem, jen je to možná pracnější. I v případě vedení mezinárodního týmu je třeba ponechat si lidskost. I lídři mezinárodních týmů musí myslet na transparentnost, participaci, komunikaci a důvěru. Zároveň ale také musí myslet na to, že jejich tým se skládá z příslušníků různorodých národností. Práce s cizinci totiž vyžaduje nemálo respektu, každá národnost má trochu jiné pracovní tempo, pracovní nasazení. 

Právě v mezinárodních týmech jsou vztahy tím nejdůležitějším pilířem. Mnoho lidí se totiž stěhuje za prací do jiné země, přichází tak kulturní šok, asimilace a adaptace trvá nějakou dobu a práce se na nějakou dobu může stát jediným bezpečným místem. V rámci mezinárodních týmu jsou tedy velmi důležité teambuildingy a další týmové akce. Je třeba, aby manažer našel společnou řeč všech zastoupených národností, aby sjednotil jejich potřeby a nastavil nějaký systém, který bude vyhovovat všem. 

Více praktických informací se můžete dozvědět na našem kurzu HR ředitel s lektorkou Šárkou Fričovou, MBA, DBA. Šárka Fričová má více než 15 let zkušeností na pozici HR ředitelky, mimo to je zakladatelkou a ředitelkou společnosti BeeMedia, s. r. o. a řídí Czech HR Summit. Na jejím kurzu se dozvíte, jak vytvořit takovou HR strategii, díky které zvýšíte efektivitu společnosti.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!