19 zajímavých faktů o společnosti Google a její historii | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

19 zajímavých faktů o společnosti Google a její historii

Připomeneme si první Google doodle a odhalíme, jak firma nabírá zaměstnance.

cover-65c098a59f9ea692482267.jpg

Tržní podíl společnosti Google v roce 2023 činí 90,68 %, což je o 87 % více než u nejbližších konkurentů Bing a Yahoo. V současné době Google zpracovává přibližně 99 000 vyhledávacích dotazů za sekundu. Než se však společnost dostala na tuto úroveň, musela projít složitou cestou.

Ne, nebudeme vám vyprávět o první kanceláři v garáži. Věděli jste, že Google se původně jmenoval BackRub? Že jeho zakladatelé Larry Page a Sergey Brin prosili profesory ze Stanfordu o peníze na rozvoj svého projektu? A že první datový server pro vyhledávače postavili ze stavebnice Lego?

V září 2023 bylo společnosti Google 25 let. Rozhodli jsme se projít celou historii tohoto vyhledávacího giganta a shromáždit o něm nejzajímavější fakta. Dozvíte se, jak vznikl Gmail a Google Images a jak Playboy málem zhatil IPO Googlu. Dozvíte se také, jak společnost hledá nové zaměstnance, řeší problém s jídlem a bojuje s plevelem ve svém sídle.

1. Page a Brin se při prvním setkání neměli navzájem rádi

Brin a Page se poprvé setkali v létě roku 1995. Sergey, student druhého ročníku doktorského studia na Stanfordově univerzitě a dobrovolný průvodce na částečný úvazek, prováděl skupinu potenciálních prváků po kampusu a okolí San Francisca. V jeho skupině byl i Larry, který absolvoval Michiganskou univerzitu a chystal se nastoupit do stanfordského doktorandského programu.

Sergej byl společenský, zatímco Larry byl zdrženlivější. Při prvním setkání se studenti téměř ve všem neshodli a neměli se rádi. Osobní nevraživost se však rychle změnila v přátelství. Page a Brin se hodně bavili, hodně si povídali a často si ze sebe dělali legraci.

2. Na začátku se nikdo nechystal vytvořit vyhledávač

Po nástupu na Stanfordskou univerzitu začal Larry hledat téma své doktorské práce. Zalíbil se mu World Wide Web a především odkazy na stránky na internetu. Page věřil, že by mohly fungovat podobně jako citace v akademickém světě a dokazovat relevanci a odbornost. 

Webová stránka může odkazovat na jakoukoli jinou stejným způsobem, jako bibliografie „propojuje“ jednu část díla s jinými. Jeho výzkum zaujal Brina, a tak spojili své síly.

Jejich znalosti matematiky a informatiky jim pomohly vytvořit algoritmus, který zohledňuje počet odkazů a jejich důležitost. Byl pojmenován po Pageovi – PageRank.

Například: na IBM.com odkazuje mnoho stránek – mezi nimi může být zdroj obchodního partnera Intel a webová stránka náctiletého programátora. PageRank vidí, že na stránky teenagera odkazuje jen několik stránek a téměř nikdo jiný na ně neodkazuje. Na stránky společnosti Intel však odkazují tisíce stránek a v průměru na ně odkazují také tisíce stránek. PageRank hodnotí web teenagera jako méně důležitý a řadí ho níže, zatímco web společnosti Intel je vytažen nahoru.

3. První název Google – BackRub

Brin a Page si uvědomili, že jejich data by mohla být cenná pro internetové vyhledávání. V roce 1995 spustili vyhledávač s názvem BackRub. Umožňoval vyhledávat stránky podle slov v názvech a algoritmus PageRank je řadil podle důležitosti.

Page a Brin si všimli, že BackRub překonává stávající vyhledávače, jako jsou AltaVista a Excite. Zohledňovali však pouze klíčová slova, nikoli další signály. Tehdy si studenti uvědomili, že přišli na něco důležitého.

Zakladatelé společnosti Google Sergey Brin a Larry Page.

4. Korpus prvního serveru Google byl postaven ze stavebnice Lego

Studenti neměli peníze na nákup hardwaru. Ze stavebnice Lego si postavili korpus a držák pro svůj první server. Skládal se z několika napájecích zdrojů, procesoru a pevného disku. Sergey a Larry vyžebrali nějaké součástky z univerzitních laboratoří. Tento server byl velmi jednoduchý, ale fungoval a umožnil Pageovi a Brinovi testovat vyhledávač. Konstrukce je dodnes vystavena v muzeu Googleplex.

Skříň na první server Googlu byla skládačka Lego Duplo.

5. Page a Brin požádali profesory o peníze

Při vývoji BackRub Sergey a Larry zjistili, že vyhledávače vyžadují obrovské množství výpočetních prostředků. Profesor Hector Garcia-Molina přiznal, že byl Pageovou a Brinovou „hlavní bankou“. Pomohl jim získat 10 000 dolarů z rozpočtu univerzitní digitální knihovny a někteří profesoři také přispívali malými částkami, v průměru do 40 dolarů.

Brin a Page nakoupili komponenty a sami postavili datové servery. Vyhledávač debutoval na webových stránkách Stanfordu (jako google.stanford.edu).

6. Google je číslo

V roce 1997 Page a Brin přejmenovali BackRub na Google. Samotné slovo pochází z matematického termínu googol, což znamená obrovský. V číselném vyjádření je to 10 na mocninu 100, tedy jednička se sto nulami.

Page a Brin vybrali tento název proto, že odráží velké množství dat, které vyhledávač analyzuje. Mnoho lidí říká, že slovo Google je vlastně pravopisná chyba, což je částečně pravda. Když spolužák Sean Anderson zjišťoval, zda je k dispozici doména googol, napsal místo ní google.

Později společnost Google, aby uživatelům usnadnila život, odkoupila všechny domény se špatně napsaným slovem: Gooogle, Googl, Gogle atd. Ať už tedy napíšete slovo jakkoli, stále budete přesměrováni na Google. A společnost také vlastní doménu googlesucks.com (doslova „Google sucks“). Jen aby ji nemohl koupit někdo jiný.

7. Google měla koupit společnost Yahoo

V roce 1998 přišli vývojáři Googlu do Silicon Valley, aby svůj vyhledávač prodali společnosti Yahoo za 1 milion dolarů, ale ta investici odmítla. O pět let později společnost Yahoo sama oslovila Google s nabídkou 3 miliard dolarů, ale tentokrát Brin a Page požadovali 5 miliard dolarů a z dohody opět sešlo.

V roce 1998 mladé vývojáře podpořil profesor ze Stanfordu David Chariton a jeho absolvent Andy Bechtolsheim, kteří byli zakladateli společnosti Granite Systems. Vypsali Sergeyovi a Larrymu šeky na 100 000 dolarů pro každého. Investice pomohla Brinovi a Pageovi zaregistrovat vlastní společnost Google Inc.

8. První doodle Googlu byla figurka Burning Mana

První doodle od Googlu vznikl v srpnu 1998. Byl umístěn na domovskou stránku vyhledávače v den zahájení Burning Man, každoročního týdenního festivalu konaného v poušti Black Rock (Nevada, USA).

Doodle vypadal jako logo Google s obrázkem člověka za druhým písmenem „O“. Sergey a Larry chtěli žertem informovat uživatele o tom, že už nejsou ve funkci. Vytvoření prvního doodle bylo poměrně jednoduché, ale měl dobrý ohlas, a tak se Brin a Paige rozhodli v tradici pokračovat. Od té doby Google vytvořil tisíce doodlů věnovaných různým událostem, lidem a svátkům.

9. Důvodem vzniku služby Google Images byly šaty Jennifer Lopez

V roce 2000 svět šílel, když Jennifer Lopez vystoupila na pódiu Grammy Awards. Stala se senzací, přestože nezískala ani jednu soutěžní cenu. To vše díky zeleným šatům Versace s tropickým potiskem a odvážným výstřihem do V.

Šaty J Lo na Grammy Awards 2000 daly podnět ke vzniku Google Images.

Den po akci byla Lopezové fotografie stažena z webových stránek Grammy 642 917krát. Vyhledávač byl zaplaven dotazy na oblečení hvězdy – a Google zjistil, že nemá žádný účinný způsob, jak vyhovět potřebám uživatelů. To motivovalo vývojáře k zavedení vyhledávání obrázků, které se objevilo v roce 2001 pod názvem Google Images.

10. Gmail byl spuštěn 1. dubna a není to žádný vtip

V Silicon Valley má pořádání žertů na 1. dubna dlouhou tradici. Právě na apríla 2004 představila společnost Google službu Gmail. Mnoho lidí si myslelo, že jde o žert, protože služba nabízela 1 GB prostoru pro poštu zdarma pro každého uživatele. Takový objem se tehdy zdál absurdně velký, protože ostatní e-mailové služby poskytovaly pro ukládání e-mailů jen několik megabajtů.

Jak se ukázalo, nešlo o žádný vtip. Postupně se Gmail stal dostupným pro všechny. Od roku 2023 má více než 1,8 miliardy aktivních uživatelů.

11. Společnost najala šéfkuchaře, když měla pouze 40 zaměstnanců

V roce 1999 vyhrál šéfkuchař Charlie Ayers kuchařskou soutěž mezi zaměstnanci společnosti Google (v té době jich bylo pouze 40) a získal místo, které zastával sedm let.

V současné době firmě nikdy nedojdou potraviny. Podle zvláštního požadavku společnosti Google se všechna pracoviště musí nacházet ve vzdálenosti do 50 metrů od jakéhokoli zdroje potravin, ať už se jedná o kantýnu, nebo automat. Kavárny na území kanceláří jsou impozantní svou rozmanitostí.

12. Playboy málem zničil IPO společnosti Google

V roce 2004 se Brin a Page rozhodli společnost uvést na burzu. Přípravy na IPO zahrnují období mlčení. To znamená, že po určitou dobu by podnik neměl zveřejňovat informace, které by mohly ovlivnit hodnotu cenných papírů. Děje se tak proto, aby investoři měli možnost objektivně zvážit všechna fakta a rizika.

A právě v tomto období mlčení byl zveřejněn rozhovor Page a Brina pro Playboy. Komise pro cenné papíry mohla IPO zrušit, protože dospěla k závěru, že se podnikatelé snaží ovlivnit hodnotu akcií. Situaci zachránila skutečnost, že Sergey a Larry rozhovor vznikl měsíc před začátkem období mlčení.

Vše dopadlo dobře – komise nevznesla žádné nároky. Když Google vstoupil na burzu, byly jeho akcie oceněny stejně jako cenné papíry General Motors. Společnost prodala 19 605 052 akcií po 85 dolarech za kus. Už tehdy byl Google oceněn na 27 miliard dolarů. Mnoho zaměstnanců společnosti se stalo milionáři.

13. První tweet společnosti Google: Zkusím štěstí

V únoru 2009 Google zveřejnil první zprávu na Twitteru v binárním kódu:

V angličtině to znamená I'm feeling lucky, tedy „zkusím štěstí“. Byl to způsob, jak propagovat svou přítomnost na Twitteru. Dnes má mikroblog společnosti Google na X 30,7 milionu sledujících.

14. Nákupní smlouva na YouTube uzavřená v pizzerii

„Nechtěli jsme se scházet v kanceláři,“ vzpomíná spoluzakladatel YouTube Stephen Chen, tak jsme se zeptali: „Kde je místo, kam nikdo z nás nepůjde?“

Tím místem byla pizzerie Denny's v kalifornském Palo Altu. Později se objevili očití svědci, kteří uvedli, že během jednání jedli zástupci společností pizzu a mozzarellové tyčinky. K dohodě došlo v roce 2006. Společnost Google koupila YouTube za 1,65 miliardy dolarů a učinila z něj nejpopulárnější platformu pro videa na internetu. Od roku 2023 má YouTube 2,51 miliardy aktivních uživatelů měsíčně po celém světě.

Mimochodem, Google stále aktivně získává zajímavé projekty. Od roku 2000 do roku 2023 korporace získala 258 společností a utratila za ně 41,8 miliardy dolarů. V letech 2010–2011 získával Google v průměru jednu firmu týdně. Ne vždy však byly smlouvy úspěšné. Svého času Google nabídl Marku Zuckerbergovi 500 milionů dolarů v akciích za Facebook. A tvůrce Snapchatu mohl vydělat 3 miliardy dolarů.

Doporučujeme přečíst:

preview1-657c5a14c062f587795175.jpg

9 filmů o tom, co se skrývá za logy známých značek

Číst

15. Propad internetového provozu o 40 % kvůli pětiminutovému výpadku Googlu

Google vypadne jen zřídka, ale když se tak stane, svět se zastaví.

Kolem půlnoci 16. srpna 2013 došlo k pětiminutovému výpadku všech služeb Google včetně vyhledávání, Gmailu a YouTube. Podle společnosti GoSquared se během této doby celosvětově snížil internetový provoz o 40 %. To ukazuje, jak moc jsme na společnosti Google a jejích službách závislí.

16. Domovská stránka Google je k dispozici v 80 jazycích

Překladač Google je k dispozici ve všech 80 jazycích. Díky tomu je tento vyhledávač používán po celém světě. Nejnověji bylo přidáno 9 jazyků: hausa, igbo, joruba, somálština, zulu, mongolština, nepálština, paňdžábština a maorština.

Mimochodem, v roce 2000 vyhledávač „mluvil“ pouze 10 jazyky.

17. 15 % dotazů nebylo na Googlu nikdy předtím provedeno

Každý den obdrží společnost Google 15 % jedinečných vyhledávacích dotazů, které vidí poprvé. Od roku 2023 systém zpracovává v průměru více než 99 000 dotazů za sekundu, což je přibližně 8,5 miliardy za den a 2 biliony za rok. Pro srovnání, v roce 1998 toto číslo dosahovalo 10 000 za den.

Nejpopulárnější vyhledávací dotazy roku 2023:

Nejhledanější slova na Googlu za rok 2023.

Mimochodem, věděli jste, že když do vyhledávacího pole zadáte askew, stránka se trochu nakloní? Zkuste to, je to skvělý způsob, jak si vystřelit z kolegy v práci.

18. Google použil místo sekaček stádo koz

Kozy na pozemcích společnosti Google jako ekologická náhrada sekaček.

Na jaře 2009 uzavřela společnost Google smlouvu se společností California Grazing, která se zabývá pastvou. Ta přivezla asi 200 koz, které týden spásaly trávu v okolí sídla Googleplex v kalifornském Mountain View a zároveň hnojily půdu.

Kozy byly méně hlučné než klasické sekačky a šetrnější k životnímu prostředí, protože pracovaly bez benzínu a výfukových plynů. Podle Googlu to stálo přibližně stejně jako najmutí zahradnické firmy, ale „kozy byly mnohem příjemnější na pohled“.

19. Google najímá lidi na základě analýzy jejich vyhledávacích dotazů

Společnost Google hledá nové zaměstnance zvláštním způsobem. Společnost aktivně hledá lidi, kteří pro ni chtějí pracovat, a k tomuto účelu často využívá nástroj s názvem Foo.bar. Ten sleduje dotazy, které uživatelé zadávají do vyhledávačů, a loví ty, kteří používají slova související s programováním. Zájemce obdrží pozvánku na webovou stránku Foo.bar, kde je požádán o splnění řady úkolů s termíny. Pokud uživatel uspěje, Google ho pozve na pohovor.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková