9 filmů o tom, co se skrývá za logy známých značek | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

9 filmů o tom, co se skrývá za logy známých značek

V hlavních rolích Lamborghini, Nike, Uber a BlackBerry.

cover1-657c5a14bffe6443205920.jpg

Ferruccio Lamborghini vděčí za úspěch luxusních superaut Lamborghini částečně druhé světové válce. Během války vstoupil do italské armády, kde sloužil jako mechanik a zamiloval se do automobilů.

Podíl společnosti BlackBerry na trhu chytrých telefonů dosahoval 43 % až do roku 2009, kdy klesl téměř na nulu. Kdysi bylo v sídle společnosti rušno a světla v oknech svítila až do půlnoci. Dnes je to kancelář duchů.

Shromáždili jsme filmy a televizní seriály o skutečných (i lehce smyšlených) příbězích úspěchu, výzvách slavných značek i příbězích vynálezců a podnikatelů.

1. BlackBerry (2023)

Hodnocení na IMDb: 7.4/10

V 90. letech 20. století představují zakladatel společnosti Research In Motion Mike Lazaridis a spoluzakladatel Douglas Fregin pager PocketLink. Chovají se jako neukázněné děti, které se neustále věnují hrám a zábavě – a teprve v neposlední řadě vývoji. Prodeje prakticky neexistují a firma se topí v dluzích.

Tehdy přichází na pomoc „žralok“: podnikatel James Balsillie, který věří v budoucnost společnosti. Jeho obchodní instinkt pomáha dostat RIM na novou úroveň. Cena akcií společnosti BlackBerry je 147 dolarů a její podíl na trhu chytrých telefonů dosahuje 43 %.

Film je natočen podle knihy Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry. Kniha byla vydána v roce 2016 a deníky The Wall Street Journal, Forbes a Financial Times ji označily za nejlepší knihu o podnikání.

 

2. Tetris (2023) 

Hodnocení na IMDb: 7.4/10

Rok 1988. Návrhář videoher a podnikatel Hank Rogers přichází na herní konferenci. Hra, kterou se snaží prodat, je naprostý propadák. Zároveň sleduje prezentaci Tetrisu, hračky vyvinuté sovětským programátorem Alexejem Pažitnovem. Rogers vidí v Tetrisu budoucí hit a rozhodne se získat licenci na verze hry pro různé platformy.

Film ukazuje intenzivní a těžký boj Hanka Rogerse s konkurenty, kteří ho chtějí předběhnout a koupit práva na Tetris. S anglickým miliardářem a podvodníkem Robertem Maxwellem, který zkorumpoval část špiček SSSR, aby získal práva na hru, a se zastrašeným vývojářem Tetrisu.

 

3. Air: Zrození legendy (2023)

Hodnocení na IMDb: 7.4/10

V současné době přinášejí tenisky Air Jordans společnosti Nike každoročně tržby ve výši přibližně 4 miliard dolarů. Vše začalo odvážným nápadem Johna Vaccaroa, manažera společnosti Nike, který byl zodpovědný za uzavírání smluv s populárními sportovci.

V roce 1984 se společnosti Nike nedaří. Segment sportovních oděvů a obuvi se propadá a společnost se řadí pouze na třetí místo mezi lídry, za Converse a Adidas. S malým rozpočtem nemůže Nike podepsat smlouvy s hvězdami NBA – všechny odcházejí k úspěšnějším konkurentům.

Doporučujeme přečíst:

preview-65605fb7ca1af574067204.jpg

5 trendů pro rok 2024 v tvorbě skvělého videoobsahu

Číst

Michael Jordan dostává šanci prorazit. Chlapec se teprve slibně ukazuje v mládežnické basketbalové lize, ale už má dobrého agenta a firmy Converse a Adidas na něj začaly pořádat hon. Vaccaro si všiml jeho talentu a rozhodl se do toho jít naplno. Nabídl osmnáctiletému basketbalistovi, že ho zapojí do propagace svých tenisek.

Společnost Nike je k této myšlence skeptická. Vaccaro je však přesvědčen, že smlouva s Jordanem a nová série bot věnovaná jeho osobě posune světovou kulturu tenisek na novou úroveň.

 

4. Super Pumped: Válka o Uber (2022)

Hodnocení na IMDb: 7.3/10

Seriál začíná v době, kdy si Uber již udělal jméno: taxislužba sebevědomě vytlačuje konkurenci, vstupuje do nových zemí a vyžaduje investice. Při přijímání nového manažera se zakladatel startupu ptá na jedinou otázku: „Jsi hajzl?“ Odpověď je důležitá, protože kdo je dobrák, ten do Uberu nepatří – společnost zaměstnává jen ty, kteří umí a rádi porušují pravidla, čímž nutí trh hrát podle vlastních pravidel.

Hlavní dějová linie vychází z knižního bestselleru Mikea Isaaca Bitva o Uber: Příběh zběsilé ctižádosti. Kniha popisuje příběh mladého, ambiciózního a drzého podnikatele Travise Kalanicka, který vytvořil nejoblíbenější aplikaci pro taxislužbu a dostal se na seznam miliardářů Forbesu. A samozřejmě také o skandálech, které kolem něj vznikly.

 

5. WeCrashed (2022)

Hodnocení na IMDb: 7.3/10

V roce 2008 vytvořil podnikatel Adam Neumann spolu se svým přítelem Miguelem McKelveym zcela novou síť coworkingových prostor. Zakladatelé chtěli, aby jejich prostory nebyly jen místem pro práci, ale životním stylem, kde by se lidé inspirovali, setkávali, komunikovali a vytvářeli průlomové projekty.

Plán se zdá být šílený, ale Neumann má schopnost lidi přesvědčit. Podnik začíná rychle růst a expanduje do USA, Evropy a Izraele. Zdá se, že WeWork má všechno – investory, poptávku, slávu a ohromující úspěch.

 

6. Le Mans '66 (2019)

Hodnocení na IMDb: 8.1/10

Na začátku 60. let byl Ford na pokraji krachu. Spotřební návyky v USA se změnily a poprvé v historii byli pro zisky amerických podniků důležitější mladí lidé než jejich rodiče.

Baby boomers dobře vydělávali a utráceli za auta, oblečení a domy. Na rozdíl od svých rodičů, kteří zažili velkou hospodářskou krizi a druhou světovou válku, hledali v autech něco jedinečného. Dávali přednost rychlosti a výkonu před spolehlivostí vozů Ford.

Nejstarší vnuk Henryho Forda zoufale hledá způsob, jak situaci změnit. Nejvyšší vedení ho ujišťuje, že řešením je sportovní vůz. Má to však háček: Ford nemá ve svém portfoliu sportovní vůz ani nemá v plánu ho vytvořit.

Přišel nápad koupit Ferrari. Ferrari však na poslední chvíli odmítlo splnit smluvní klauzuli, podle níž měl Ford kontrolovat rozpočet a veškerá rozhodnutí týkající se závodního týmu. Enzo Ferrari sdělil zástupcům Fordu, že si prodej Ferrari ošklivé společnosti, která vyrábí ošklivá auta v ošklivé továrně, rozmyslel. V důsledku toho Enzo prodal kontrolní podíl ve Ferrari jiné italské automobilce, Fiatu.

Tehdy se Henry Ford Ⅱ. rozhodl postavit sportovní vůz, který by vyhrál prestižní závod 24 hodin Le Mans v roce 1966.

 

7. Zakladatel (2016)

Hodnocení na IMDb: 7.2/10

V 50. letech 20. století bylo ve Spojených státech otevřeno mnoho nových restaurací. Měly však mnoho problémů: dlouhé fronty, nedostatek číšníků, takže objednávky se vyřizovaly pomalu a někdy se podávala špatná jídla.

Koncept McDonald's se stává revolučním: možnost čekání v autě, předem připravené menu a doručení do 30 sekund místo 40 minut jako v jiných zařízeních. Daří se, zakladatelé McDonald's vydělávají 300–400 tisíc dolarů ročně a neplánují expanzi. 

Bylo několik pokusů o otevření franšízových provozoven, ale bratři McDonaldové se rozhodli soustředit se na svou hlavní restauraci. Jedině tak podle jejich názoru mohou kontrolovat kvalitu nákupů, jídla a služeb.

V tomto okamžiku zastaví prodavač Ray Kroc u McDonald's u silnice v kalifornském San Bernardinu. Překvapen rychlostí objednávání se rozhodne setkat s majiteli restaurace. McDonaldovi ho provádí kuchyní své restaurace.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Kroc si okamžitě uvědomí, že z nenápadné (ale geniální) restaurace může udělat národní značku. Po dlouhých diskuzích Ray od svých bratrů kupuje právo na otevření restaurací se stejným názvem a menu ve Spojených státech. Kroc začíná inovovat a prodávat franšízy: nejprve známým a později pečlivě vybraným partnerům, kteří sdílejí obchodní přístup a standardy McDonald's.

 

8. Legenda jménem Lamborghini (2022)

Hodnocení na IMDb: 5.4/10

Ferruccio Lamborghini se vždy zajímal o různé mechanismy. Druhá světová válka ho donutí vstoupit do italské armády, kde slouží jako mechanik.

Na konci války se Ferruccio vrací do rodného města ve zchátralé Itálii. Odmítá se stát farmářem jako zbytek jeho rodiny a spolu s přítelem si za vypůjčené peníze otevře továrnu na traktory.

Další vášní Lamborghiniho jsou závodní vozy. Se zájmem studoval zkušenosti Enza Ferrariho, dalšího Itala, který po válce zahájil výrobu sportovních vozů. Deset let po založení společnosti Lamborghini kupuje svůj první luxusní vůz, Ferrari 250 GT. Ferruccio však není spokojen s kvalitou svého vnuknutí a rozhodne se vrhnout všechny své prostředky do vytvoření vozu, který převrátí svět sportovních automobilů naruby.

 

9. Steve Jobs (2015)

Hodnocení na IMDb: 7,2/10

Film je o muži, jehož jméno zná každý, kdo slyšel o společnosti Apple. Jobs vynalezl budoucnost ve své garáži a impérium, které vytvořil, je dnes na vrcholu žebříčku nejhodnotnějších společností světa. Jobs není designér ani programátor, přesto se vyšvihl na vrchol počítačového byznysu.

Na jednu stranu Steve nebyl nejlepší otec a byl krutý vůdce, který nebyl schopen a ochoten naslouchat lidem. Na druhou stranu byl génius, král veřejných projevů a dirigent nejsložitějšího orchestru jménem Apple, který přesně věděl, co zákazníci elektroniky potřebují.

Jobs nikdy nedělal kompromisy, uměl z lidí vyždímat všechno a ještě víc. Výčet jeho kontroverzních vlastností je nekonečný a lze jej vysledovat ve filmu o klíčových momentech Jobsovy kariéry s Ashtonem Kutcherem.

„Hudebníci hrají na své nástroje. Já hraji v orchestru,“ řekl Steve Jobs.

 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!