5 trendů pro rok 2024 v tvorbě skvělého videoobsahu | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

5 trendů pro rok 2024 v tvorbě skvělého videoobsahu

Využijte ve svém byznysu videa na TikToku a YouTube. Jaké budou trendy 2024?

cover-min-65707d51e0550028692576.jpg

Videa jsou dnes všude. Sledujeme je denně na noteboocích i mobilních telefonech a tento trend se brzy nezastaví. Videa jsou stále oblíbenější a krátký videoobsah zažívá doslova boom. 

Videa jsou výborná a přitažlivá forma obsahu. Úspěšný videoobsah se šíří na sociálních sítích přímo lavinovitě. Podívejme se, jak si vedou známé sociální sítě, jejichž obsah stojí na videích. Chcete, aby váš videoobsah držel krok s trendy 2024? Držte se následujících pravidel a objevujte nové publikum, které můžete oslovit. 

TikTok má potenciál

TikTok je poměrně nová sociální síť, která se rychle stala jednou z největších na světě. Celosvětově má TikTok kolem jedné miliardy aktivních uživatelů měsíčně. TikTok sleduje zejména mladší generace: 36% uživatelů je ve věku 18 až 24 let. Nejaktivnější uživatelé mají mezi 18 a 19 lety.

Uživatelé TikToku svoji oblíbenou síť milují a TikTok má obrovský potenciál. Pokud jde o chování jeho uživatelů, 67 % se zde inspiruje k nakupování a 66 % spoléhá na TikTok při svém rozhodování o nákupu. 

TikTok je mnohem efektivnější než jiné sociální sítě, protože vede uživatele k většímu zapojení a vyšší míře interakcí. Už v roce 2021 vyšlo z průzkumu, že TikTok se odlišuje od ostatních sociálních sítích lepšími výsledky ve dvou zásadních oblastech.

„Prvním byla míra zapojení, tedy engagement rate, která byla na TikToku o 15 % vyšší než na konkurenčních sítích. Obsah zde byl pro lidi relevantní a zapamatovatelný. A co se týče emoční vazby, kdy se líbivost obsahu spojí s okamžitou reakcí, byl TikTok dokonce o 44 % před ostatními,“ popisuje Nicola Husníková (dříve Vavírková) z Marketupu

Sociální síť TikTok v Česku využívá kolem dvou milionů uživatelů a více než na jiných sítích je zde důležité vytváření zajímavého, zábavného a inspirativního obsahu.

Trendy 2024 – autenticita, UGC videa a AI

Trendy 2024 očima expertů přináší Search Engine Journal. Zmiňuje zejména autenticitu, UGC videa a AI.

„TikTok stále vyvíjí nové zábavné funkce a nástroje pro tvůrce, inzerenty a běžné uživatele. Pravděpodobně se v roce 2024 zaměří na e-commerce, umělou inteligenci a vyhledávání. Zůstává také králem vysoké míry zapojení (engagement) ve formě krátkých videí.“

Matt Navarra, Social Media Consultant & Industry Analyst

Co vám velí pro rok 2024 trendy v oblasti tvorby videoobsahu na sociálních sítích? Nečekejte nic překvapivého, pamatujte na generaci Z a buďte autentičtí. 

1. AI vám pomůže

Využívejte AI při tvorbě obsahu. AI usnadňuje a zrychluje práci. Podporuje vaše marketingové snahy, ale není v jejich silách úplné nahrazení marketérů. Pomůže vám se zvýšením produktivity – třeba s titulky a s úpravou videa, ale nedokáže vytvořit marketingovou strategii ani „lidské“ video. 

AI je užitečný nástroj, ale videa jsou stále hlavně o lidech. Umělá videa se brzy okoukají a nevzbuzují ty správné emoce. Lidé chtějí sledovat skutečné lidi.

S používáním AI radí na TikToku třeba Justin Fineberg. 

@justinfineberg Here’s an example of an AI-edited video 🤯🤯 #generativeai #openai #artificialintelligence ♬ original sound - Justin Fineberg

2. Autenticita je stále klíčová 

Jestli chcete zaujmout a úspěšně budovat síť sledujících, neobejdete se bez autenticity. Generace Z (narozená mezi lety 1997 a 2012) je unavená z dokonalých a upravených videí a oceňuje spontánnost. Touží po upřímnějších a smysluplnějších online zážitcích, a proto vedou u mladšího publika přirozenější videa. 

Trendy 2024 považují autenticitu za zásadní hodnotu a vyprávění příběhů (storytelling) za nesmírně důležitou dovednost. Lidi zajímá příběh. Chtějí vás poznat a potřebují se s vámi ztotožnit, vnímají, co s nimi máte společné. Autenticita znamená sdílení skutečných příběhů, zážitků a názorů. 

Ukažte lidskou stránku vašeho brandu a vzbuďte emoce. Můžete zapojit i zaměstnance, pokud souhlasí. Ambasadoring je známý jako strategie na síti LinkedIn a lidé si pod tímto termínem většinou představí psaní textů, ale pod ambasadoring spadá také natáčení videí. 

@goldbee_eu

Fungují! 😎

♬ Asking Twice - BLVKSHP

Pohodová videa ze života točí i skuteční influenceři, například jeden z nejsledovanějších českých tiktokerů Tary Povoroznyk, který má více než 1 milion sledujících. 

@taras_povoroznyk Občas musíme vyvětrat čtyřkolku! 🛵 ##RebelTary##Arianka ♬ původní zvuk - Tary

3. Obsah tvořený uživateli se šíří 

Co je obsah vytvářený uživateli neboli user-generated content (UGC)? Jedná se o videa, která natáčejí a sdílejí spotřebitelé vašich produktů a služeb. Lidé neustále hledají kreativní způsoby, aby se vyjádřili a sdíleli své příběhy na sociálních sítích. Trendy 2024 předpokládají, že videa s obsahem vytvářeným uživateli budou stále populárnější.

Důvěra v tradiční reklamu dnes klesá. Obsah vytvářený uživateli tak představuje příjemné osvěžení v prostoru profesionálních marketingových kampaní. Přináší vaší značce lidský dotek, buduje vztahy se stávajícími zákazníky a pomáhá oslovit nové publikum. 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Video s obsahem vytvářeným uživateli zahrnuje vše, co vytvoří uživatelé, tedy nikoli marketingoví profesionálové. Patří sem například:

  • Rozbalování balíčků s produkty, díky kterým sledující ocení vaši péči o zákazníky a pozornost, kterou věnujete balení produktů. 
  • Videa „před“ a „po“ názorně ilustrují, co zákazníci získají díky používání vašeho produktu. Vzbuzují motivaci u potenciálních zákazníků a jsou také příležitostí k předvedení tipů a rad, které pomáhají vytěžit z vašeho produktu maximum. 
  • Lifestylová videa, která ukazují produkty jako součást životního stylu a dobře zachycují jejich účinky a fungování. Zabírá také ukázání výrobků při jejich používání, když si třeba vezmete sportovní oblečení a vyrazíte do přírody, nebo nevyrazíte. ;)
@thefashionjogger Risposta a @Animal_❤️🤍💖 Magic? 🤔 Tell me why 😂 #running #runner #foryou #sport #run ♬ IT GIRL - Sped up Version - Aliyah's Interlude

4. Dlouhodobá partnerství se hodí

Kromě obsahu, který tvoří vaši zákazníci, se stále hodí spolupráce s influencery. Kreativní tvůrci obsahu s dobrým přehledem o TikToku a jeho uživatelích vám pomohou lépe prorazit.

Pro úspěch na TikToku je klíčové najít osobnost, která zná trendy a ví, jaký obsah se na tuto sociální síť nejlépe hodí. Správně vybraní tvůrci vám ušetří spoustu času a peněz. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-1-6442832fad6c2428316803.webp

Propagace skrz Reels na IG + porovnání s TikTokem

Číst

 

Influenceři rozumí svému publiku, vybírejte je proto smysluplně a ohledem na vaše cílové zákazníky. Důležité je, aby influenceři rozuměli hodnotám a cílům značky a souznili s nimi. Nestačí se řídit jednoduchou úvahou: „Tahle influencerka má velké publikum, spolupracujme s ní.“ 

Dejte si pozor, aby influenceři dobře zapadli do vaší marketingové strategie. Dobrým příkladem spolupráce s influencery na TikToku je firma Guess.

@ourfire Don’t you wish getting ready was this easy? 😂❤️🔥 #inmydenim #sponsored @guess ♬ #inmydenim I’m a Mess - Bebe Rexha

5. Krátká videa sklízí úspěch i na YouTube

Krátká videa jsou stále populárnější a trendy 2024 odhadují, že krátký videoobsah bude nadále králem mezi videi. TikTok nastavil jasný trend a pozadu nezůstává ani YouTube. 

Krátká forma obsahu se na YouTube objevila poprvé v roce 2020 a během roku 2021 se rozšířila do celého světa. YouTube Shorts se rychle staly jedním z největších trendů a jejich popularita zaznamenala doslova raketový růst.

Jedná se o videa kratší než 60 sekund, která mají formát na výšku. Navíc se dají snadno vytvořit pomocí telefonu, takže není zapotřebí žádné složité vybavení. 

Youtube je druhá největší sociální síť podle počtu měsíčně aktivních uživatelů. YouTube každý měsíc používá přes 2 miliardy uživatelů. První je Facebook a TikTok je zatím na šestém místě. Má tedy rozhodně smysl věnovat krátkým videím pozornost. 

A jak vypadá nejúspěšnější YouTube Shorts? Zábavně. 

 

Oslovte jednoduše širší publikum 

Díky zájmu o autenticitu a krátká videa nepotřebujete na TikToku ani na YouTube žádné nákladné vybavení, abyste mohli začít. Zaměřte se na zajímavý a srozumitelný obsah a přinášejte vašim sledujícím kromě zábavy i informační hodnotu. 

Trendy 2024 předpokládají větší zapojení spotřebitelů a autentičtější obsah. Zákazníci více důvěřují lidem než značce. V kurzu je stále také krátká forma obsahu. Využívejte trendy 2024 ve svém podnikání a podpořte šíření povědomí o vaší značce mezi nové publikum. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!