Co stojí za masivním propouštěním v globálních technologických firmách | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co stojí za masivním propouštěním v globálních technologických firmách

Nastala v technologickém oboru krize?

cover-6512867aa86e6106849147.png

Technologičtí giganti Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft a Twitter propustili v roce 2022 více než 55 tisíc zaměstnanců. Kromě těchto společností vlna propouštění zasáhla i Salesforce (8 tisíc lidí), PayPal (2 tisíce), Snap (1280) a další. Podle portálu Layoffs.fyi, který sleduje propouštění v technologickém průmyslu, bylo v roce 2022 celosvětově propuštěno více než 160 tisíc zaměstnanců.

Co vedlo generální ředitele k tomu, že nechali stovky lidí bez práce? Nadměrné zaměstnávání během pandemie, ekonomická recese, strach ze ztrát?

Rozhodli jsme se proniknout do problému hlouběji. V článku rozebíráme nejpravděpodobnější důvody.

Kdo byl propuštěn a co říkají generální ředitelé globálních technologických společností

Vlna propouštění v roce 2022 vyvolává vzpomínky na minulost. Během dot-com bubliny (1995–2001) se technologický index NASDAQ snížil na konci obchodování více než 1,5krát. A v důsledku globální finanční krize v roce 2008 internetové společnosti drasticky snižovaly počet pracovních míst, aby se vyhnuly ztrátám.

Situace se opakuje i dnes a světoví lídři nechtějí dopustit, aby krize ovlivnila jejich podnikání. Pandemie covidu způsobila zpomalení globálního ekonomického růstu a válka na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko, způsobila celosvětový nárůst inflace o 2,9 %.

Co na to říkají generální ředitelé největších technologických společností:

1. Twitter

Počet propuštěných zaměstnanců: přibližně 7,5 tisíce

Koho se propouštění týkalo: top managementu Twitteru, smluvních pracovníků zodpovědných za moderování contentu a inženýrů datových center. Dále zaměstnance produktového, marketingového, obchodního, vývojového a právního oddělení. 

Elon Musk, generální ředitel Twitteru, řekl:

„Když už mluvíme o propouštění na Twitteru, společnost bohužel nemá na výběr, když denně prodělává více než 4 miliony dolarů. Všichni propuštění zaměstnanci dostali tříměsíční odstupné. To je o 50 % více, než vyžaduje zákon.“

Musk nebyl příliš sdílný, ale zahájil první vlnu masového propouštění.

2. Amazon

Počet propuštěných zaměstnanců: přes 18 tisíc

Propouštění se týká zaměstnanců oddělení zařízení a služeb a týmů pracujících s produkty umělé inteligence, jako je hlasový asistent Alexa a Alexa Echo (zařízení pro ovládání chytré domácnosti).

Kromě toho byli propuštěni zaměstnanci maloobchodních prodejen, inženýři cloudové platformy AWS, týmy doručovatelů dronů a inženýři pracující na projektu Amazon Robotics.

Doporučujeme přečíst:

940-628-64e857238d134665431739.webp

Pay-to-Quit: proč Zappos a Amazon platí svým zaměstnancům ukončení pracovního poměru

Číst

Spotřebitelé přešli na digitální trh – a poptávka po online prodeji se zvýšila. Andy Jesse, generální ředitel společnosti Amazon, k tomu řekl:

„Nyní se procesy vracejí zpět do režimu offline a je čas upřednostnit to, co je pro zákazníky a společnost samotnou nejdůležitější... Není možné být stále v režimu expanze.

Plánujeme propustit 18 000 zaměstnanců a pro mě to bylo těžké rozhodnutí. Neberu to na lehkou váhu. Společnost Amazon podpoří ty, kterých se propouštění týká. Poskytneme balíčky, která zahrnují odstupné, zdravotní pojištění a pomoc při hledání zaměstnání mimo zemi.“

3. Alphabet

Počet propuštěných zaměstnanců: 12 tisíc

Koho se propouštění týkalo: přibližně 6 % zaměstnanců společnosti Google na plný úvazek. Patří mezi ně oddělení datových center, výzkumníci zabývající se uživatelskou zkušeností, návrháři produktů, produktové týmy pro Chrome a Google Cloud, inženýři a výzkumníci pracující na umělé inteligenci.

Sundar Pichai, generální ředitel společnosti Alphabet a Google, byl nepochybně znepokojen spuštěním ChatGPT, produktu Open AI, konkurenta společnosti Google. Ve svém projevu k zaměstnancům se generální ředitel zaměřil na růst konkurence, protože ChatGPT je potenciálně schopen konkurovat vyhledávači Google:

„Toto je důležitý moment. Musíme soustředit pozornost, přezkoumat náklady a nasměrovat talent a kapitál na cíle s nejvyšší prioritou. Omezení v některých oblastech nám umožní vysoké sázky v jiných.“

Pichai ve své zprávě také tradičně zmínil dopad ekonomické krize a hovořil o prémiích pro propuštěné zaměstnance.

4. Microsoft

Počet propuštěných zaměstnanců: 10 tisíc (5 % týmu Microsoftu na plný úvazek)

Koho se propouštění týkalo: Nejvíce byli postiženi inženýři projektu Microsoft HoloLens AR, oddělení lidských zdrojů a oddělení marketingu a reklamy.

Satya Nadella, generální ředitel společnosti Microsoft, se jako obvykle se zmínil o neklidné situaci ve světové ekonomice a uvedl tři důvody, které vedly k propouštění ve společnosti:

  • – optimalizace digitálních výdajů zákazníků poté, co je zvýšili během období Covid.
  • – krize v některých částech světa (narážka na válku na Ukrajině).
  • – nadcházející revoluce v oblasti umělé inteligence
  •  

Nadella v podstatě říká, že škrty byly nezbytné pro změnu priorit a udržení kroku s požadavky doby. „Strukturu nákladů uvedeme do souladu s našimi příjmy a s tím, kde vidíme poptávku spotřebitelů.“

5. Meta

Počet propuštěných zaměstnanců: 11 tisíc (13 % týmu)

Koho se propouštění dotklo: především náborového oddělení a týmu inženýrů, včetně těch, kteří pracovali na technologii umělé inteligence. Mezi další patří zaměstnanci produktového oddělení, marketingu, oddělení datové vědy, provozu, prodeje a partnerství.

Mark Zuckerberg, generální ředitel společnosti Meta, řekl:

„Prudký nárůst elektronického obchodování v období covid vedl k nadměrnému růstu příjmů. Stejně jako mnoho dalších jsem očekával, že nás čeká další zrychlování, a rozhodl jsem se zvýšit naše investice. Bohužel se věci nevyvíjely tak, jak jsem očekával.

Online prodej se vrátil k dřívějším trendům. Čelili jsme negativním makroekonomickým trendům a zvýšené konkurenci na reklamním trhu. Skončili jsme v červených číslech. Přebírám za to plnou odpovědnost. Nyní přebudováváme naše týmy, abychom zvýšili efektivitu společnosti.

Mezi důvody masového propouštění tedy patří pandemie covidu, ekonomická krize, technologický skok a nové požadavky spotřebitelů.“

Ale jsou toto opravdu jediné důvody masivního propouštění v technologickém průmyslu? Pojďme to zjistit.

1. Elon Musk spustil špatný flash mob mezi generálními řediteli

Twitter byl první společností, která zahájila masivní propouštění. Co vedlo Elona Muska k tomuto kroku? Bylo to rozhodnutí s pevnou vůlí zachránit sociální síť před bankrotem, uzurpace moci, nebo touha vyniknout mezi světovými obchodními lídry?

Ať už se rozhodnutí Elona Muska zdá jakékoliv, je špatným příkladem pro generální ředitele globálních technologických společností, kteří se pustili do propouštění.

Tuto domněnku potvrzuje i Jeffrey Pfeffer, profesor na Stanford Graduate School of Business. Ten se domnívá, že snižování počtu zaměstnanců v technologickém průmyslu je ve skutečnosti příkladem sociální nákazy nebo napodobování. Společnosti napodobují to, co dělají ostatní.

„Je v technologickém průmyslu možná recese? Ano,“ říká Pfeffer. „Byla zde bublina v ocenění? Určitě. Najímala Meta během covidu příliš mnoho zaměstnanců? Pravděpodobně. A je to důvod, proč propouští lidi? Samozřejmě, že ne. Meta má ve svých rezervách dost peněz. Všechny tyto společnosti vydělávají peníze. Důvodem je napodobování, je to společenský fenomén.“

Pfeffer také uvedl nejčastější mýty o propouštění:

  • Propouštění často nevede ke snížení nákladů, protože bývalí zaměstnanci jsou pak najímáni na základě smlouvy a společnost stále platí dodavateli.
  • Snižování počtu zaměstnanců obvykle nevede k růstu ceny akcií, protože investoři si mohou myslet, že společnost má problémy.
  • Propouštění nezvyšuje efektivitu – místo toho se zaměstnanci obávají, kdy na ně přijde řada.

Pfeffer navrhuje, aby se vedoucí pracovníci vyhnuli fenoménu sociální nákazy a využili krize jako příležitosti k získání výhody nad konkurencí.

Takto postupoval americký výrobce svařovacích zařízení Lincoln Electric v době recese. Místo aby propustil 10 % zaměstnanců, rozhodl se vrcholový management snížit platy o 10 %.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

2. Generální ředitelé propouštějí své top manažery, protože sami chtějí mít vliv

Již léta se firmy soutěží o nejtalentovanější lidi na trhu a lákají je nejrůznějšími způsoby. Top zaměstnanci (vedoucí oddělení, top management) dostávají šestimístné roční prémie, mají k dispozici firemní kuchaře, a dokonce i možnost využívat soukromé firemní letadlo.

A co je nejdůležitější, vedoucí pracovníci podniků již dlouho důvěřují svým nejtalentovanějším zaměstnancům, že mohou činit samostatná rozhodnutí a určovat priority své práce.

Rok 2022 však vše změnil. Akciový trh se propadl o téměř 20 % a stáhl dolů celý technologický průmysl. Inflace přesáhla 13 % a Federální rezervní systém reagoval zvýšením úrokových sazeb, což zpomalilo hospodářský rozvoj. Válka na Ukrajině rozpoutaná Ruskem uvrhla světovou ekonomiku do chaosu.

To vše přinutilo generální ředitele, aby se doslova vrátili do svých ústředí a začali optimalizovat své podniky, snižovat náklady a restrukturalizovat oddělení. Když se generální ředitelé podívali do vnitřního chodu svých společností, zjistili, že bonusy jsou příliš štědré, zatímco podnik trpí ztrátami.

John Cook, spoluzakladatel internetové publikace GeekWire a pozorovatel v oboru špičkových technologií, vyslovuje jiný předpoklad. Podle něj se generální ředitelé obávají, že někteří manažeři mají příliš velkou autoritu, která je sbližuje se samotným generálním ředitelem. Ve skutečnosti se žádný generální ředitel nechce o svou vládu s nikým dělit. 

Mnoho lidí nemusí mít Elona Muska rádo, ale on je příkladem pro ostatní generální ředitele. Příkladem toho, že vše může záviset na jednom člověku, protože to byl právě Musk, kdo propustil nejvyšší vedení Twitteru.

Světoví vůdci viděli, že úspěšně upevnil svou autoritu, a uchýlili se k podobné taktice. Propouštění v technologických firmách se proto dotklo nejen řadových zaměstnanců, ale i vedoucích oddělení.

Čas ukáže, zda generální ředitelé budou i nadále posilovat svou autoritu v podnicích.

Doporučujeme přečíst:

frame-64-64f98cd333878660626133.png

Jaké dovednosti jsou ceněné ve všech profesích?

Číst

3. Úpadek umělé inteligence v technologickém průmyslu, nebo její budoucí rozkvět?

Ředitelé všech pěti výše uvedených největších technologických společností jasně předpovídají příchod historické éry revolučních inovací. Právě v příštích letech uvidíme létající auta na obloze a budeme moci ovládat své domácnosti pouhými gesty. A další generace pravděpodobně zapomenou, co je to Google. Nahradí ho vyhledávače ve formátu chatbotů vytvořených na základě umělé inteligence.

Soutěž o inovace se zintenzivňuje

Společnosti předvídají změny a snaží se držet krok s dobou, ale vývoj technologií není snadný úkol.

Kvůli neúspěšnému uvedení zařízení HoloLens AR Microsoft ve své zprávě o příjmech skryl příjmy z tohoto produktu. Společnost Meta pracuje na vytvoření metaverza již několik let, ale neustále trpí ztrátami a nedaří se jí metaverza prosadit do hlavního proudu. V roce 2022 tým společnosti Meta pracující na tomto projektu ztratil 13,7 miliardy dolarů.

Situace se vyhrocuje

Společnosti soutěží o to, kdo jako první vyvine inovativní nápad a úspěšně ho uvede na trh. V této situaci však dochází k masivnímu propouštění. Z vývojových oddělení jsou propouštěni inženýři, výzkumníci a analytici pracující na technologiích umělé inteligence.

Proč firmy ruší celé týmy AI? Chtějí nahradit pracovní sílu samotnou umělou inteligencí? Nebo se technologická krize vyvíjí tak rychle, že AI vyžaduje přehodnocení a nové specialisty? Názory odborníků se liší.

Doktor Wouter van Giswijk si klade otázku: Přichází „zima“ umělé inteligence?

Tato představa znamená období omezeného financování a sníženého zájmu o výzkum umělé inteligence. Možná se brzy dočkáme pesimistických článků o umělé inteligenci v titulcích novin a výzkum se zastaví, jako tomu bylo během jiných „zim“ umělé inteligence v letech 1974–1980 a 1987–1993.

Rekordní propouštění v technologických firmách v roce 2022 jistě sníží možnosti dalšího rozvoje umělé inteligence. Technologie musí být neustále podporována, aby dosahovala lepších výsledků.

Van Giswijk se domnívá, že společnosti propouštějí inženýry AI nikoli proto, aby stabilizovaly podnikové finance, ale proto, že ztratily důvěru v samotnou technologii.

„Podle U-modelu zotavení z recese (postupný pokles, stagnace, pomalé zotavení) má však technologie umělé inteligence dobrou šanci vrátit se na úroveň, na které jsme začínali v roce 2022,“ uvedl van Giswijk.

Vzhledem ke všem okolnostem se brzy na vlastní kůži přesvědčíme o důsledcích propouštění v odděleních vývoje a výzkumu umělé inteligence. A dozvíme se odpověď na otázku, zda bude zima opravdu krutá.

A někteří z globálních lídrů to možná neustojí, protože v roce 2022 budou propuštěni klíčoví vývojoví specialisté.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková