Jak se rozloučit s těmi, kteří pracují jen pro peníze | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Pay-to-Quit: proč Zappos a Amazon platí svým zaměstnancům ukončení pracovního poměru

Jak se rozloučit s těmi, kteří pracují jen pro peníze.

830-350-64e8572389184903439236-min-657c61b5added129951854.jpg

Představte si, že vám společnost, ve které pracujete, nabídne 5000 dolarů, pokud dáte výpověď. Pokud budete souhlasit s výpovědí, peníze vám zítra přijdou na účet. Pokud zůstanete, budete moci pobírat stabilní plat a rozvíjet se ve firmě, která se vám líbí. Co si vyberete?

Strategie Pay-to-Quit (kdy firma platí zaměstnancům za odchod) usnadňuje rozloučení s těmi, kteří nesdílejí hodnoty firmy a pracují jen pro peníze.

Podívejme se, jaké jsou výhody a nevýhody této metody, komu vyhovuje a které společnosti ji již používají.

Co je Pay-to-Quit za program a kdo ho využívá?

Pay-to-Quit je jedinečná HR strategie, při níž společnosti nabízejí svým zaměstnancům peníze za dobrovolnou výpověď. HR ji často využívá, když je třeba propouštět a je obtížné určit, kdo by měl být propuštěn a kdo ponechán.

Zappos, americký internetový prodejce oblečení a obuvi, tuto strategii použil jako první již v roce 2008. Tehdy se program jmenoval jednoduše „Offer“.

Zpočátku společnost nabízela bonus pouze novým zaměstnancům po čtyřtýdenním zaškolení. Výše odměny činila 100 USD. Téměř nikdo ze zaškolených ji však nevyužil. Poté společnost Zappos zvýšila bonus na 4 000 USD. Na tom se mnoho nezměnilo – s využitím bonusu souhlasila pouze 2–3 % nováčků. Zbytek zaměstnanců peníze odmítl, čímž demonstroval svou angažovanost.

„Pokud zjistí, že jim naše kultura úplně nevyhovuje, nechceme, aby si cítili jako v pasti, a tak jim dáváme na výběr… Chceme se ujistit, že naši zaměstnanci tu nejsou jen proto, aby vydělávali peníze, ale že opravdu věříme, že je to pro ně to nejlepší místo,“ komentoval tento neobvyklý přístup Tony Hsieh, bývalý generální ředitel společnosti Zappos.

V roce 2009 společnost Zappos koupil Amazon, který převzal strategii odstupného a modernizoval ji. Právě společnost Amazon program pojmenovala Pay-to-Quit.

Od roku 2014 byl zaměstnancům skladu po 12 měsících zaměstnání ve společnosti nabízen bonus ve výši 2 000 dolarů. V případě odmítnutí se částka každý rok zvyšovala o 1 000 dolarů, dokud nedosáhla 5 000. Pokud se člověk rozhodl odejít, musel se zavázat, že už nikdy nebude pracovat pro Amazon.

Zakladatel společnosti Jeff Bezos tento program vysvětlil v dopise akcionářům:

„Naše strategie je velmi jednoduchá. Našim zaměstnancům předkládáme nabídku s titulkem ‚Prosím, nepřijímejte ji‘. Doufáme, že peníze odmítnou, chceme, aby zůstali. Proč to děláme? Abychom lidi přiměli k tomu, aby se na chvíli zamysleli nad tím, co skutečně chtějí. Z dlouhodobého hlediska se zaměstnanec, který zůstává tam, kde nechce být, stává toxickým pro své kolegy i celou společnost.“

Na začátku roku 2022, v souvislosti s krizí na americkém trhu práce, musela společnost Amazon ukončit svůj program Pay-to-Quit pro skladníky. Společnost nyní nabízí odstupné pouze absolventům svého vzdělávacího programu Career Choice, aby je motivovala k přechodu na novou kariérní úroveň.

V roce 2014 společnost Riot Games představila také program Pay-to-Quit. Společnost nabídla novým zaměstnancům bonus ve výši 10 % jejich platu (maximálně však 25 000 dolarů) za dobrovolnou výpověď.

Společnost eClinicalWorks, která se specializuje na zdravotnické technologie, má jiný přístup. Zaměstnanci, který vypadá nemotivovaně, dává 3 měsíce na rozmyšlenou. Může si najít novou práci a získat odstupné, nebo se může po přehodnocení svého postoje k firmě vrátit.

Pay-to-Quit: výhody pro zaměstnance a zaměstnavatele

Když společnost nabídne dohodu o výplatě za odchod, zaměstnanci se musejí rozhodnout. Mohou dát výpověď a získat rychlou jednorázovou výplatu – nebo mohou zůstat a udržet si stabilní plat a práci, které si váží a kterou mají rádi. Ti, kteří se rozhodnou pro druhou možnost, vykazují nejvyšší úroveň motivace. V podstatě tím říkají: „Věřím v tuto společnost a opravdu zde chci pracovat.“ V důsledku toho tato psychologická posila zvyšuje jejich produktivitu.

Zaměstnavatelé používají Pay-to-Quit jako nástroj pro vlastní výběr zaměstnanců, kteří ztratili motivaci. Je však třeba mít na paměti, že tyto programy by měly v konečném důsledku posílit firemní kulturu:

„Společnosti jako Zappos, Amazon a Riot Games vědí, že lidé, kteří nepřijímají jejich hodnoty, vezmou peníze a odejdou. Nakonec to nejsou zaměstnanci, které by si zaměstnavatelé chtěli udržet,“ říká Dr. Jason Fox, autor knihy The Game Changer.

Nevýhody strategie Pay-to-Quit

Tato strategie má i své nevýhody. Pro vaši společnost nemusí být vhodná, protože:

  • Je drahá. Zavedení programu může stát hodně peněz, zejména pokud jste velká společnost s velkým počtem zaměstnanců. Před spuštěním musíte provést analýzu nákladů a přínosů.
  • Může dojít k nedorozumění. Existuje riziko, že někteří zaměstnanci budou nabídku k rezignaci chápat jako znamení, že si společnost neváží jejich přínosu, nebo že chce, aby odešli.
  • Může být zneužita. Například nepoctiví uchazeči se u vás budou záměrně ucházet o práci, aby mohli odejít a získat bonus.

Každý podnik má své vlastní charakteristiky, potřeby a zdroje. A před zavedením takového programu je třeba vzít v úvahu fluktuaci zaměstnanců, finanční možnosti a firemní kulturu.

Například pokud jsou ve firmě problémy a zaměstnanci jsou velmi nespokojení, Pay-to-Quit může firmě jen uškodit. Lidé raději zvolí okamžitý bonus, než aby pracovali pro organizaci, která se jim nelíbí.

Doporučujeme přečíst:

940-628-6464a76514098363409522.webp

Výhody (genderové) diverzity na pracovišti

Číst

Jak začít s programem Pay-to-Quit

1. Definujte cíl

Zamyslete se nad tím, proč potřebujete program Pay-to-Quit a jaký problém může ve vaší společnosti vyřešit. Může to být snížení počtu zaměstnanců nebo identifikace zaměstnanců, kteří nesdílejí vaše hodnoty.

Uri Gneezy je profesorem behaviorální ekonomie na School of Management (Kalifornie, USA). Uvádí případ poradenské společnosti, která úspěšně použila strategii Pay-to-Quit k identifikaci nemotivovaných zaměstnanců.

Vedení plánovalo výrazně změnit činnost společnosti. Tým musel věnovat čas učení se novým technologiím a radikálně restrukturalizovat své pracovní metody. Proto organizace nabídla školení. Někteří zaměstnanci byli touto příležitostí nadšeni, jiní ne, ale manažeři to nedokázali rozlišit. Manažeři se obávali, že někteří členové týmu školení absolvují a s těmito znalostmi pak odejdou do jiné společnosti.

Management se proto rozhodl nabídnout zaměstnancům bonus za dobrovolný odchod, aby se ochránil. Bonus však bylo možné přijmout pouze před zahájením školení. Výsledkem bylo, že si peníze vybralo asi 12 % manažerů, z nichž všichni byli dobrými odborníky. To dokazuje, že program fungoval. Identifikoval schopné zaměstnance, kteří mohli po školení odejít.

2. Definujte podmínky

Podmínky programu se v jednotlivých společnostech liší. Nejprve můžete spustit pilotní projekt pro jedno oddělení, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje.

Ani po úplném spuštění byste neměli používat funkci Pay-to-Quit pro všechny zaměstnance. Je lepší definovat řadu kritérií a v případě potřeby je pravidelně měnit. Například můžete nabídnout bonus pouze novým zaměstnancům nebo zaměstnancům, které plánujete v blízké budoucnosti povýšit.

3. Vypočítejte částku

Zamyslete se nad tím, kolik může společnost zaplatit za odstupné. Částka by měla být dostatečně vysoká, aby některé zaměstnance přiměla k výběru peněz, ale ne tak vysoká, aby ji mnozí přijali. Časem lze odměnu zvýšit, jako to udělala společnost Amazon.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

4. Nastavte časový limit

Program by neměl být časově neomezený. Dejte zaměstnancům 2 až 3 dny na to, aby se rozhodli: přijmout bonus a odejít, nebo zůstat. Dejte jasně najevo, že po uplynutí této lhůty dohoda pozbývá platnosti.

5. Postupujte otevřeně a transparentně

Vytvořte komunikační strategii. Vysvětlete zaměstnancům, proč jste se rozhodli zavést systém Pay-to-Quit a jak bude fungovat. Díky pochopení cíle bude tým na program lépe reagovat.

Provádějte pravidelné průzkumy nebo setkání s kolegy, abyste zjistili, jak se jim program líbí a co by chtěli změnit.

6. Analyzujte výsledky

Program bude úspěšný pouze tehdy, pokud budete pravidelně měřit jeho účinnost. Po určité době vyhodnoťte jeho dopad na:

  • fluktuaci zaměstnanců
  • úroveň motivace zaměstnanců
  • firemní kulturu společnosti

Tyto informace vám pomohou rozhodnout, zda má smysl v programu pokračovat. V případě potřeby proveďte změny, aby byl pro vaši firmu přínosnější.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková