Jaké dovednosti jsou ceněné ve všech profesích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jaké dovednosti jsou ceněné ve všech profesích?

Které měkké dovednosti byste si měli osvojit nejdříve?

frame-63-64f98cd332c8f507904231-min-657c623b26c76524961855.jpg

Podle výzkumu společnosti CareerBuilder v roce 2014 považovalo 16 % zaměstnavatelů měkké dovednosti neboli soft skills za důležitější než hard skills. Výzkum společnosti LinkedIn v roce 2019 prokázal, že již 80 % firem hledá zaměstnance s pokročilými soft skills.

Všichni musíme komunikovat se svými kolegy, šéfy a klienty, ať už jste IT pracovník, designér, nebo manažer. Navíc každým rokem rostou požadavky na flexibilní kompetence a zaměstnavatelé dávají přednost těm, kteří je lépe ovládají.

Řekneme vám, jaké soft skills si musíte osvojit, abyste byli žádaní. Bonus: průvodce od kariérní konzultantky a HR business partnerky společnosti TECHIIA Tatiany Voloshiny.

Co znamenají soft skills

Soft skills jsou charakterové vlastnosti a komunikační dovednosti, které ovlivňují interakci člověka s ostaními. Zatímco hard skills jsou profesní dovednosti.

Soft skills lze rozdělit do čtyř skupin:

  • Komunikační dovednosti: umění mluvit na veřejnosti, dobré řečnické dovednosti, sociální inteligence, schopnost naslouchat, vyjednávací schopnosti, týmová práce.
  • Managerské dovednosti: delegování, rozdělování úkolů, motivace, koučování, rozhodovací dovednosti.
  • Self-management: plánování, time management, iniciativa, učenlivost, odolnost vůči stresu.
  • Efektivní myšlení: kreativita, logika, vyhledávání informací, projektové myšlení, designové myšlení.

Flexibilní dovednosti doplňují rigidní dovednosti, které se vztahují k odborným kompetencím člověka.

Například hard skills, které projektový manažer potřebuje, jsou nástroje strategického plánování, znalost Scrumu a Agile a finanční modelování. Soft skills pro PM jsou kreativní myšlení, time management, týmová práce a řešení problémů.

Proč jsou soft skills „soft“?

Agilní dovednosti se poprvé objevily v roce 1959 v americké armádě. Velitelé si začali všímat, že úspěch skupiny vojáků nezávisí primárně na tom, jak obsluhují vojenskou techniku, ale na tom, kdo a jak je vede.

Americká armáda investovala velké prostředky do výcviku vojáků a rozhodla se do něj zahrnout i soft skills (ačkoli tento termín se objevil již v roce 1972 na první vojenské konferenci o soft skills, CONARC Soft Skills Conference).

V armádě se za soft skills považovaly všechny dovednosti, které nesouvisely s manipulací s vojenskou technikou. Ta byla skutečně fyzicky náročná (tvrdá), proto bylo slovo soft (měkký) vybráno jako protiváha k ostatním dovednostem. Teprve v 90. letech termín soft skills začal uplatňovat v běžném životě.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jaké soft skills jsou důležité v posledních letech

Na Mezinárodním ekonomickém fóru 2019 v Davosu se diskutovalo o nejžádanějších flexibilních dovednostech v roce 2020 a porovnávaly se s deseti nejžádanějšími dovednostmi v roce 2015.

Ukazuje se, že důraz se přesouvá a do popředí se dostávají vlastnosti spojené s nestandardními řešeními pracovních momentů: kritické myšlení a kreativita. Poprvé po letech se na seznamu soft skills objevila emoční inteligence (EQ).

Společnost LinkedIn zase zveřejnila zprávu Learning 2020 Workplace Learning Report. Ta obsahuje statistiky z analýzy více než 660 milionů profesionálů a více než 20 milionů pracovních míst. V top 5 soft skills podle LinkedIn v současné době jsou:

  • Kreativita – tvůrčí přístup k řešení problémů a výzev ve všech oblastech podnikání, od vývoje softwaru po řízení lidských zdrojů.
  • Schopnost přesvědčit – schopnost vysvětlit „proč“, zaujmout a obhájit svůj postoj.
  • Schopnost spolupráce – interakce s týmem a zákazníky.
  • Adaptabilita – ochota kdykoli měnit procesy (koneckonců jedinou konstantou v podnikání je změna).
  • Emoční inteligence – schopnost vnímat, hodnotit a reagovat na vlastní emoce a emoce druhých.

Doporučujeme přečíst:

940-628-1-64dcd09de91b9045485920.jpg

Proč někteří lidé chodí vždy pozdě: co říká věda

Číst

Jak pochopit, co je třeba zlepšit na svých soft skills

Každý má svůj vlastní startovací balíček soft skills: jsou to dovednosti, které jsou součástí naší osobnosti, které utvářejí náš charakter. Na rozdíl od profesních dovedností, které se získávají školením, se soft skills rozvíjejí obtížněji. Rozhodně však na nich musíte pracovat, pokud chcete s lidmi snadno najít společnou řeč a cítit se sebevědomě.

Můžete začít tím, že si uděláte test. Můžete si například udělat test sociotypů. Existuje 16 sociotypů a každý z nich má jiné charakteristiky. Výsledky testu vám prozradí, které povahové rysy máte rozvinuté a na kterých musíte zapracovat.

Tatiana Voloshina, kariérní konzultantka a HR business partnerka, radí:

Ideálním způsobem, jak zjistit soft skills, je spolehnout se na výsledky hodnocení, které se provádí ve vaší společnosti. Pokud tomu tak není nebo chcete-li získat podrobnější přehled, požádejte o zpětnou vazbu svého manažera. To vám pomůže pochopit, jaké dovednosti jsou důležité pro vaši společnost, pozici a možnosti povýšení.

K sebehodnocení vám může pomoci také konzultace s koučem nebo zkušeným mentorem z vaší profese. Nejjednodušší způsob, jak najít mentora, je vybrat si zkušené kolegy, o kterých čtete na sociálních sítích – a požádat je o mentorské/koučovací setkání.

Na takové setkání se musíte připravit – předem si definujte rozsah svých povinností a dovedností, které považujete za důležité pro rozvoj v profesi i obecně. Také byste měli mentorovi předem nastínit svůj cíl – vytvořit seznam dovedností a plán jejich rozvoje. Na konci takového setkání byste měli získat představu o svých silných stránkách, oblastech rozvoje a nástrojích.

Můžete také vyhledávat pracovní místa vyšší úrovně. A zjistěte, jaké profesionální skills a soft skills jsou tam ceněné. To vám pomůže vytvořit si ucelený obrázek.

Ačkoli výše zmiňuji dovednosti v souvislosti s profesemi, je důležité si uvědomit, že existuje řada dovedností, které jsou důležité téměř na každé pozici:

  • komunikace (schopnost naslouchat partnerovi, komunikovat jasně a kompetentně, vyjednávat)
  • plánování (schopnost plánovat a stanovit si časové priority)
  • schopnost učit se (schopnost vstřebávat a využívat informace)
  • důslednost a logika (schopnost oddělit hlavní body, podrobně je analyzovat)
  • řízení projektů

Doporučuji rozvíjet maximálně 2 dovednosti najednou.

Jak zlepšit flexibilní dovednosti

Sdílím techniku, kterou používají zkušení HR manažeři. Jde o to, že nestačí jen pojmenovat dovednost. Důležité je také popsat ukazatele chování dané dovednosti, 5–7 (se kterými budete pracovat). To vám pomůže hlouběji pochopit, co do dané dovednosti vkládáte, a cíleně s ní pracovat.

Vytvořte tabulku se třemi sloupci. V prvním sloupci bude dovednost a její ukazatele chování, ve druhém sloupci budou nástroje a ve třetím sloupci budou požadované výsledky.

Příklad:

Co číst pro rozvoj základních soft skills:

💡 Kreativní myšlení:

— Change By Design: How Design Thinking Transforms Organizations and Inspires Innovation – Tim Brown

— Kreativita a inovace v organizaci – Emilie Franková

— Chystáte se udělat strašnou chybu! – Olivier Sibony

✉️ Komunikace:

— Týmová spolupráce 101 – John C. Maxwell

— Jak získat přátele a působit na lidi – Dale Carnegie

— How to Talk To Absolutely Anyone – Mark Rhodes

🔧 Řízení projektů, řešení problémů:

— Koučování : rozvoj osobnosti a zvyšování výkonnosti : metoda transpersonálního koučování – John Whitmore

— Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time – Jeff Sutherland

— Řízení projektů : příprava a plánování, zahájení, výběr lidí a jejich řízení, kontrola a změny, vyhodnocení a ukončení – Milton D. Rosenau

🧠 Emoční inteligence:

— Emoční inteligence – Daniel Goleman

— Emotional Agility. Get Unstuck, Embrace Change and Thrive in Work and Life – Susan David

⚖️ Rozhodování:

— Rozhodni se! Jak ve správný čas najít správné řešení – Chip Heath, Dan Heath

— Myšlení rychlé a pomalé – Daniel Kahneman

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková