Co dělá efektivní TOP manažer | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co dělá efektivní TOP manažer

„V praxi řady manažerů se stává, že je může operativa zavalit a profesně zabít,“ říká Zbyněk Dostál.

frame-43-2-650bfde33000a057590694.jpg

Strategické plánování, rozvoj týmu a budování vztahů se zákazníky pohledem regionálního ředitele ve společnosti Generali Česká pojišťovna.

Lektor Ing. Zbyněk Dostál v rozhovoru přibližuje svou práci, odhaluje něco ze svých zkušeností a nastiňuje témata připraveného kurzu TOP manažer. Zbyněk v roli mentora s bohatými zkušenostmi z praxe provede účastníky kurzem koncipovaným jako workshop. Manažeři a lidé na vedoucích pozicích se tam naučí pracovat na rozvoji svého týmu i sama sebe a dosahovat díky tomu svých profesních i osobních cílů.

Můžete přiblížit svůj profesní vývoj a cestu, která Vás přivedla na současnou pozici?

Vystudoval jsem ekonomickou školu a to už je jen krok k financím. Úplně na začátku kariéry jsem pracoval v bance jako bankovní poradce. Poměrně brzy po škole jsem dostal důvěru šéfa a přišla první výzva – vedení poměrně velkého obchodního  týmu. No a už to bylo. 

U obchodu, vedení a motivace týmu jsem zůstal dodnes. Ta profese mě baví a naplňuje. Je to přece úžasné, když dokážete dát důvěru schopným lidem, vést a motivovat a když pak společně dokážete svoje poslání profesionálně naplňovat…

Jaký byl Váš největší profesní zlom či úspěch na cestě k současné roli?

Zlom? Nemyslím si, že nastal nějaký zásadní zlom nebo zázrak. Vše jsem si odpracoval a trpělivě směřoval za svým profesním cílem: být úspěšný a užitečný v tom, co dělám pro zákazníky se svým týmem. Každá moje profesní zkušenost mě obohatila a získané zkušenosti využívám i nyní. Prostě člověk se stále učí a zdokonaluje.

Strategické plánování je klíčové pro úspěch organizace. Jaký je Váš přístup k tvorbě a realizaci strategických plánů?

Považuji za klíčové, aby každý manažer měl svůj vlastní systém práce pro plnění vize a dílčích cílů. Tomuto systému by měl rozumět každý jednotlivec v týmu. Prostě vědět odkud a kam společně směřujeme a jaká je role jednotlivce pro úspěch týmu. Také i to, jak se daří úspěšně plnit to, co jsme si předsevzali. Máme dlouhodobé cíle, strategie, ale i osobní dohody. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-35-64e86d9c60706910663510.webp

Manažerská mysl – rozluštěte lidské jednání a motivaci pomocí psychologie

Číst

Jak aktivně podporujete rozvoj týmové kultury a spolupráce ve svém týmu?

Víte, z mého pohledu je důležité, aby byli lidé motivovaní a aby chápali svoji osobní i týmovou roli ve společné práci. To významně záleží na manažerovi. 

Pokud jsou lidé motivovaní, potom tomu odpovídá i pozitivní firemní kultura. Směřuje více ke spolupráci, dohodám, předávání zkušeností, ale i chuti se i neformálně setkávat a umět se i bavit. To se potom mnohem snadněji řeší i nepříjemnosti. Není vždy úplně snadné vytvořit takové prostředí, ale když se vám to podaří, třeba i za pár let, tak je to radost.

Můžete uvést konkrétní příklad náročného rozhodování, které jste musel ve Vaší roli učinit? Jak jste se s tím vypořádal a jaký byl výsledek?

Obecně asi nejnáročnější jsou organizační personální změny v týmu v případě, že chcete dosáhnout s týmem svojí manažerské vize a plnit byť dílčí pracovní cíle. Jde o to najít pro každého člověka jeho roli, kde se optimálně naplní jeho zkušenosti a předpoklady. To potom pomáhá i celému týmu. 

Vzpomínám si na řadu konkrétních situací, kdy jsem to musel a chtěl udělat, a musím říct, že byť to nebylo vždy jednoduché, tým to vždy výrazně posunulo. Moje zkušenost říká, nebojte se to na základě zralé úvahy tyto změny dělat.

Řízení konfliktů je nedílnou součástí vedení. Můžete popsat situaci, kdy jste musel řešit konflikt mezi členy týmu a jak jste situaci vyřešil?

Stává se poměrně často, a to zejména na začátku budování týmu, že vše není růžové a nastávají konflikty. Většinou proto, že tým nefunguje jako tým, ale jako skupina jednotlivců. To je role manažera řešit tyto situace. A nejen tu aktuální, ale přemýšlet nad tím co dál a předcházet konfliktům. 

Osvědčilo se mi řešit konflikty otevřenou komunikací. Otevřít problém a hovořit s jednotlivcem 1 : 1 anebo s celým týmem. A vysvětlovat a komunikovat. V 99,9 % se vše dá vyřešit vysvětlením a dohodou, no a když ne, tak nastává to náročné rozhodování z předchozí otázky…

Jak udržujete osobní produktivitu a efektivitu při zvládání náročných úkolů a rozhodnutí?

Jednak sebevzděláváním a komunikací s lidmi a potom, a to hlavně, si uvědomuji work-life balance. To je mega důležité. To nepodceňuji, a proto mezi moje relaxační koníčky patří bike, spinning, golf, v zimě lyže, běžky a celkově být v pohybu. 

Inovace jsou důležité pro udržení konkurenceschopnosti. Jak podporujete inovační myšlení ve svém týmu a organizaci?

To máte pravdu. Máme vizi a strategii. Podstatná je role a vlastní iniciativa člověka v jejich naplnění. 

Kolegové vědí, že určitě chci vědět, jak se jim obchodně daří, jaké mají výsledky, ale také i to na čem chtějí pracovat do budoucna, aby se se svými týmy posunuli a naplnili společnou vizi. Tedy, vizi máme a moje role je podporovat lidi a hovořit s nimi o jejich vlastních nápadech, jak ji naplnit. Zkuste to, určitě zjistíte, že máte v týmu super parťáky, kteří přichází se zajímavými myšlenkami.

Jaký je Váš postoj k učení se z chyb a neúspěchů a jak tuto filozofii aplikujete v řízení a rozvoji firmy?

Jasně, že nás posunují nejen úspěchy. Často jsou to chyby, které nás probudí a upozorní na to, že příště si musíme dát pozor. Chyba se stát může, ale neměla by se opakovat. Pokud se ale již stane, je to znovu důvod hovořit s členy týmu i jednotlivcem a hovořit o tom, jak se jich vyvarovat.

Jak dosahujete rovnováhy mezi krátkodobými operativními cíli a dlouhodobými strategickými plány?

Dlouhodobé strategické cíle jsou mety, ke kterým směřujeme a napínáme veškeré úsilí. Operativa je jen cesta k této metě. Bohužel v praxi řady manažerů se stává, že je může operativa zavalit a profesně zabít. 

Dávám si na to pozor a vždy když mám pocit, že je operativy hodně, připomenu si, co je tou mojí manažerskou vizí, dlouhodobým cílem. No a co právě řeším v operativě, tzn. co je pro naplnění mojí vize podstatné a co ne. A to mi hodně pomáhá řadu operativních věci vyřešit velmi rychle anebo delegovat.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jaký je Váš přístup k delegování úkolů a zodpovědností ve vašem týmu?

Stejně jako v předchozí otázce. Každý v týmu má svoji jasně stanovenou roli a zodpovědnost. A delegování je přirozenou kompetencí úspěšného manažera. Takže deleguji podle zodpovědností v týmu a nebojím se toho, to je princip.

Jaký význam přikládáte budování a udržování vztahů se zákazníky a klienty ve své roli top manažera?

Zásadní. O zákazníky musíte pečovat, jinak vám dříve nebo později odejdou. A plně si prosím uvědomuji, že mým zákazníkem je samozřejmě můj obchodní partner, to je jasné. Ale i můj kolega v týmu. Stejně tak pokud nebude spokojený, tak odejde a to si někteří manažeři neuvědomují. Vyrovnaný vztah zákazník–člen týmu–manažer je ideální stav.

Co podle Vás charakterizuje silný a efektivní tým profesionálů a jak toho dosahujete?

Vize, kompetence, vztahy, sebevědomí, úspěch.

Jak toho dosahuji? Podporuji naplnění těchto 5 bodů a spokojenosti zákazníků.

Jak se Vaše firma angažuje v oblasti udržitelnosti a společenské odpovědnosti? Jak to odráží Vaše vedení?

Jsme globální firma a udržitelnost je dnes již standard, bez kterého si neumím představit naše fungování. V našich činnostech se chováme výrazně zodpovědně vůči životnímu prostředí. Za poslední roky je to naprosto zásadní a viditelný posun. 

Například digitalizace našich služeb se projevuje nejen v uhlíkové stopě, ale i v dosažení vyššího standardu služeb pro naše klienty. A těch věcí a opatření je spousta. Myslíme zodpovědně na budoucnost.

Díky za tu poslední větu a děkujeme za rozhovor.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!