Jak pracuje expert na digitalizaci účetnictví | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje expert na digitalizaci účetnictví

Rozhovor s Robertem Soudným o budoucnosti digitálního účetnictví, chytrých aplikacích a fungování jeho startupu.

cover-655f4573488f3584651257.jpg

Robert Soudný je jakožto spoluzakladatel wflow.com tím pravým člověkem, od kterého se chcete učit o digitalizaci účetnictví. Ve stejnojmenném kurzu pod záštitou Laba Czech se vám to může splnit. Seznamte se s odborníkem na moderní řešení pro účetní systémy a naším novým lektorem.

Roberte, jste CEO a co-founder startupu wflow.com – čím se jako firma zabýváte?

Wflow je technologická firma poskytující cloudové řešení pro digitalizaci a automatizaci účetnictví bez nutnosti změny účetního systému.

Hlavním cílem wflow je zjednodušit a automatizovat účetní procesy, eliminovat maximum manuální práce, snížit náklady a výrazně zrychlit samotné zpracování účetnictví. Zároveň otevírá firmám cestu k přehledným a transparentním datům, která lze využít pro efektivnější, rychlejší a přesnější manažerské rozhodování. 

Dnes s wflow digitalizuje již více než 3500 firem v 6 zemích Evropy. V lednu 2022 zainvestoval do startupu Seed Starter České spořitelny.

Kolik lidí je ve Vašem týmu? Fungujete offline, hybridně, nebo pouze online? Čemu dáváte přednost Vy?

Momentálně máme ve firmě okolo 40 lidí. Formu spolupráce řešíme individuálně, máme kolegy, s kterými remote forma funguje výborně, i kolegy, kteří raději pracují z kanceláře. Já osobně se s lidmi rád potkávám offline.

Co Vás baví na účetnictví?

Účetnictví je obor s velkým potenciálem, díky technologiím se z účetních, jejichž agendou je ještě dnes rutinní administrativní práce, stanou uznávání poradci v oblasti finančnictví a finančního hospodaření firmy. A to je to, co mě na účetnictví baví – účetní údaje mohou poskytovat zajímavé informace o finančním zdraví a výkonnosti podniku. 

Účetnictví má strategický vliv; správné účetnictví je klíčové pro úspěšné podnikání. Účetní informace pomáhají při rozhodování a plánování finančních aktivit. V neposlední řadě je účetnictví oblast s mnoha kariérními příležitostmi, pokud účetní chce, může se poměrně rychle vypracovat a stát klíčovým člověkem ve firmě. 

Doporučujeme přečíst:

frame-2813-64afa14f5b8d7054765802.webp

Revoluční vlna digitálního účetnictví – Trendy, výhody a transformace pro podniky 21. století

Číst

Jak dlouho pracujete v oblasti účetnictví a jaké byly Vaše začátky?

Wflow vzniklo v polovině roku 2018, nicméně již dříve jsem podnikal v oblasti účetního softwaru. Zkušenosti s profesí účetního a později finančního manažera pak v mém případě sahají do roku 2000. Také jsem vybudoval a prodal dvě účetní firmy.

Jaký byl Váš největší úspěch v implementaci digitálních technologií do účetních systémů a jaký dopad měl na podnikání Vašich klientů?

Dokázali jsme vytvořit produkt, který v současnosti pomáhá více než 3 500 firmám snižovat náklady a také šetřit životní prostředí.

Jak se změnilo účetnictví za poslední dekádu a co nás čeká do budoucna?

Během poslední dekády došlo v oblasti účetnictví k několika významným změnám. Jako stěžejní vnímám digitalizaci a automatizaci. 

Samozřejmě ještě nejsme úplně tam, kde bychom chtěli být, avšak když se ohlédnu o 5 let dozadu, ten pokrok je ohromný. Používání cloudových aplikací, softwarových robotů, AI pro rozpoznávání a zpracování faktur a dalších nástrojů umožňuje účetním pracovat efektivněji a snadněji získávat a zpracovávat data.

Zároveň je pro mě zajímavé sledovat, jak se s rostoucím objemem dat a technologickým pokrokem zlepšují analytické nástroje a možnosti datového zpracování.

Co se týče budoucnosti účetnictví, už dnes vidíme, že směřuje k plné automatizaci a digitalizaci. S postupným rozvojem umělé inteligence a strojového učení se očekává větší automatizace účetních procesů. Rutinní úkoly, jako je zpracování transakcí, mohou být plně automatizovány, což umožní účetním zaměřit se na strategické úkoly a analýzy. 

Zároveň očekávám, že analytické nástroje a vizualizace dat budou nadále pokračovat ve svém vývoji, umožňující účetním získávat komplexní a interaktivní pohledy na finanční data. 

Už dnes vidíme, že se klade důraz na udržitelnost a ESG faktory – s rostoucím důrazem na udržitelnost a environmentální, sociální a správní faktory (ESG) se očekává, že účetnictví bude hrát významnou roli při sběru, hodnocení a prezentaci těchto informací. Účetní budou muset vyvinout nové dovednosti a postupy pro zahrnutí ESG faktorů do finančního hlášení.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Prozraďte mi, jakým způsobem můžeme účetnictví digitalizovat? Co vše taková digitalizace obnáší?

Zjednodušeně digitalizaci a automatizaci rozdělujeme na 5 kroků, s kterými aplikace wflow pomáhá. Prvním krokem je automatický sběr dokladů na sběrný email, tím účetním odpadá starost se shromažďováním účetních dokladů. Následuje vytěžení dokumentů pomocí umělé inteligence, aby účetní neustále nemuseli přepisovat údaje z dokladů. 

Třetím krokem je online schvalování. Dále predikce zaúčtování, včetně automatického přenosu do účetního systému, a následná bezpečná online archivace. 

Co vše taková digitalizace obnáší, je o dost komplexnější otázka, dost často se setkáváme s tím, že největší překážkou k digitalizaci je rozhodnutí respektive neochota člověka samotného k nějaké změně. Tudíž bych řekl, že úplně prvním krokem při digitalizaci je rozhodnutí, že chci něco změnit. Pak je potřeba upravit interní procesy, vyškolit zaměstnance a začít se samotnou digitalizací.

Existují aplikace, které jsou v dnešní době pro digitalizaci účetnictví klíčové? Jaké používáte vy?

Klíčová je aplikace na oběh a zpracování dokumentů, včetně archivace. Dále aplikace na reporting a různé výstupy a přehledy z účetnictví. Nedílnou součástí může být i umělá inteligence na vyčítání neboli vytěžování dat z dokladů a skvělým pomocníkem na rutinní, stále se opakující činnosti jsou softwaroví roboti. 

My samozřejmě používáme wflow a na vytěžování Rossum. Na reporting je výborný nástroj rekap a na robotické automatizaci procesů spolupracujeme s firmou HandyBot.

Co digitalizací firma/jednotlivec získá? Jaké benefity přináší?

Těch benefitů je celá řáda. Ať už pro jednotlivce, nebo firmy, případně účetní firmy a jejich klienty. Mezi nejvýznamnější patří časová úspora, a to až 80 %. 

Z případových studií, které jsme společně s našimi klienty tvořili, vyplývá, že si nejvíce cení plné kontroly nad náklady, automatického předávání dokladů, online přehledu, nebo automatizace nákupního procesu. Například v Lindtu díky wflow zpracují 98 % faktur zcela automaticky.

Můžeme do digitalizace zahrnout i řešení v podobě umělé inteligence? Existuje nějaká, která nám může pomoci se zpracováním účetních dokladů atd.? Jaký na AI máte názor? 

Umělá inteligence pro vytěžování účetních dokladů je nedílnou součástí digitální transformace. My ve wflow pro tento účel využíváme umělou inteligenci Rossum, která je jednou z nejpřesnějších na světě. Přesnost vytěžení dat může dosahovat 98 %. 

Všeobecně vzato lze říct, že AI má potenciál usnadnit a zefektivnit práci napříč obory. Je však důležité přistupovat k těmto technologiím s opatrností, provádět dostatečná testování a zajistit správnou kvalitu vstupních dat. 

Co byste doporučil začínajícím účetním, kteří se této oblasti věnují krátce?

Se začínajícími účetními i studenty, kteří mají úspěšnou kariéru teprve před sebou, jsme v kontaktu poměrně často. Pravidelně se snažíme budoucí účetní vzdělávat pomocí přednášek na středních i vysokých školách. 

Bohužel se na školách stále vyučuje účetnictví „postaru“, málokdy se setkáme s tím, že by studenti přišli do kontaktu například právě s umělou inteligencí, která jim může práci usnadnit. 

Studenti a začínající účetní mají mnohdy silnou teoretickou znalost oboru. Začínajícím účetním bych poradil, aby byli zvídaví, zajímali se o to, jaký dopad má jejich práce, jak si ji mohou „usnadnit“, jak se kariérně posunout. Zkrátka aby se stali účetními 21. století, a ne otroky papírů. A mají k tomu všechny možnosti.   

Více o wflow.com si přečtěte v rozhovoru pro CzechCrunch. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!