Co je outsourcing a kdy se vyplatí | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co je outsourcing a kdy se vyplatí

Čtyři důvody, proč chce firma outsourcovat, a několik rizik, se kterými musí počítat.

830-350-21-648063e5a00ad632118283-min-651d297372105523408423.jpg

Víte, že potřebujete nové zaměstnance, ale tak nějak vám nezbývá čas na to se do hledání nových tváří pustit naplno? Řešením se pro vás může stát outsourcing.

Co je outsourcing? Je to pojem, který označuje zajišťování služeb. V čem je ale specifický, je to, že ačkoli by si firma tyto služby mohla zajistit sama, využívá k ní externí zdroje. Je to tedy stav, v jehož rámci firma vyčleňuje různé činnosti, ať už podpůrné či vedlejší, a svěřuje je do rukou jiné společnosti. 

Díky tomuto využití outsourcingu vzniká mezi firmou a firmou druhou smluvní vztah. Velmi jednoduše můžeme outsourcing označit za dělbu práce. 

Z drtivé většiny k outsourcingu firmy přistupují z důvodu, aby byly schopny se více soustředit na svou hlavní činnost, anebo aby byly schopny snížit náklady. Jedná se tedy o jakousi formu užší spolupráce mezi vybranými firmami.

Doporučujeme přečíst:

940x628-1-6474ac26a4284433861001.jpg

Jak pracuje HR Business Partner

Číst

Důvody a druhy outsourcingu  

Co je to outsourcing už chápeme. Teď se můžeme podívat na to, jak a k čemu všemu může firma outsourcing využít. Uchýlit se k němu může z mnoha důvodů, těmi hlavními jsou: 

  1. Finanční – firma vidí možnost ušetřit finance tam, kde problematice zcela nerozumí a investovat je tam, kde je třeba.
  2. Nákladové – outsourcing volí firma v případě, kdy chce snížit svoje náklady.
  3. Procesní – cílem je získat nové zkušenosti, dovednosti, nebo naopak předat delegovat vedlejší činnosti na jiné firmy a soustředit se tak na svůj core business.
  4. Zaměstnanecké – firma hledá důvod, jak najít nové zaměstnance či počet zaměstnanců snížit. 

Outsourcing lze samozřejmě využít také v případě hledání nových zaměstnanců, jak jsme si řekli v úvodu článku. Mnoho firem se tak při sourcingu nových kandidátů obrací na náborové agentury. Ty mají v HR oblasti často mnohem větší praxi a pro firmy je tak jednodušší (a levnější) jejich služeb využít, než by samy investovaly velké finanční částky do náborového procesu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Výhody outsourcingu 

Mezi hlavní výhody outsourcingu patří již několikrát zmiňovaný fakt, že firma předá danou problematiku do rukou odborníků na danou oblast. Když totiž začínající firma neví, jak probíhá nábor nových zaměstnanců, je pro ni opravdu jednodušší a v důsledku i levnější přizvat externího odborníka. Díky předání této kompetence do rukou odborníků otevírá sama sobě prostor se více věnovat své hlavní činnosti. 

Mezi další výhody outsourcingu pak také patří větší efektivita a získání více času na další plánování, který je více potřebný pro klíčové úkoly v rámci businessu. V neposlední řadě je další výhodou, kterou bychom neměli přehlédnout, možnost získat přístup k modernějším technologiím, osvojit si trendy a začít využívat modernější postupy práce.

Nevýhody outsourcingu 

Je tedy jasné, že ačkoli má outsourcing mnoho nesporných výhod, neobejde se bez výzev a rizik. Jednou z těchto výzev je, že firma riskuje ztrátu kontroly nad danou věcí. 

Využije-li firma outsourcingu v případě hledání nových kandidátů, musí se přímo spoléhat na profesionalitu společnosti k tomuto úkolu vybrané. Kvůli využití outsourcingu může firma riskovat a možná dokonce předvídat ztrátu jakési větší knowledge a profesionální stránky věci. 

S využitím outsourcingu můžou také nastat problémy z pohledu kvality. Což může vést k tomu, že firma sama sebe ohrožuje tím, že se změní její reputace. Jakto? Firma se totiž díky outsourcingu stává závislou na jiných, čímž může mnohé riskovat.

Při najímání cizích lidí do své společnosti – tedy takových lidí, kteří k vám do firmy nastupují v rámci outsourcingu – se tak vyplatí zvýšená ostražitost. Nechcete přeci, aby si tento externí pracovník přisvojil vaše know-how.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«HR manažer»
HR a recruitment
Vede Gabriela Šimšová
27 května 3 července
Gabriela Šimšová