Jak probíhá sourcing kandidátů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak probíhá sourcing kandidátů

Sourcing ve firmách je nezbytnou součástí každé firmy. Nehledě na to, že je více než potřebný, má i výrazně důležitou funkci jak pro firmu, tak i pro samotného kandidáta.

instagram-post-8-64070407699b5830990842-64071d47177a7053533185-64c3a68167978133761069.jpg

Hledáte někoho na danou pozici? Nevíte, jak začít, a chcete pomoci?

Jste tady správně, protože se podíváme na celý proces společně. Projdeme si ho postupně a můžete se juknout, jak to chodí. Nač čekat, vrhneme se na to.

Sourcing překlad

Před samotným začátkem celého rodea je třeba si zadefinovat, jaké má slovo sourcing překlad. Sourcing je volně přeložený do češtiny jako aktivní vyhledávání kandidátů na danou pozici, kterou potřebujete momentálně obsadit. Dochází k tomu v momentě, kdy je poptávka po lidech větší než počet kandidátů na tuto pozici. Nedostatek lidí s vyjímečnými zkušenostmi je v dnešní době běžná praxe a HR poté musí začít onen sourcing, aby našli ty nejlepší z nejlepších.

Jak být vidět, když HR rozhazuje své sítě?

V momentě kdy máme sourcing překlad za sebou, začíná ta pravá zábava. V případě, že tento článek čtete z pohledu kandidáta, je následující odstavec je pro vás jako dělaný. Jak být vidět mezi tisíci dalšími? Sepsali jsme pro vás pár tipů:

  • Mít LinkedIn – a pokud ho nemáte, tak na co čekáte (počkejte alespoň do přečtení článku, pokud jste ho neměli do teď, tak už vám nic neuteče)
  • Buďte vždy konkrétní při popisu svých pracovních zkušeností
  • Nebojte se přiznat činnosti ve kterých jste dobří
  • Připojte se do různých skupin na LinkedInu, nikdy nevíte, na koho narazíte
  • Rozšiřujte svou síť na této platformě

Takové maličkosti a troufám si říct, že i základy v dnešní době, protože kdo se neozve, nic nemá. 

Kde hledat dokonalé kandidáty?

Nyní následuje okénko pro HR a ani jim se nevyhnou dobré tipy na větší úspěšnost. Asi si nemusíme nalhávat, že každý chce být co nejlepší v tom, co dělá, a my vám můžeme pomoci to vylepšit. Teď už ale trochu vážněji – sourcing online nebo offline? Obojí je možné a my vám řekneme, kde hledat, protože chápeme, že máte nesnadný úkol.

Doporučujeme přečíst:

940-x-628-px-63f49c72c279d479329179.webp

7 otázek, které byste měli položit nováčkovi po 3 měsících

Číst

Sourcing Offline

I dnes existují způsoby, jak najít jehlu mezi kupkou sena i mimo digitální svět divů. Ovšem nezaručujeme vždy úspěšnost, protože na internetu najdete každého, kdežto v reálu musíte trochu zbystřit zrak, ale dá se vše, když se chce. Tak pojďme na ta místa, kde se dějí zázraky:

  • Offline kurzy, kde můžete přímo vidět, jak jednotliví kandidáti pracují
  • Univerzitní veletrhy práce i ostatní veletrhy pracovních příležitostí pro veřejnost
  • Večírky a akce s tematikou vašeho businessu, kde se networkuje

Pochopitelně ne vždy bude na daném místě osoba, kterou zrovna postrádáte. Ovšem oproti online světu uvidíte kandidáta osobně a můžete vyhodnotit lépe, jak se chová a zda je vhodný pro vaši pracovní pozici.

Sourcing online 

Asi vás nepřekvapí, že zde zazní platforma LinkedIn. Ano, také se jedná o jednu z možností, kde najdete kohokoliv, koho hledáte. Ovšem my jsme pro vás našli další platformy, které by mohly rozšířit váš pohled na věc. První tu máme Behance a Dribble, kde najdete kreativce s talentem a sami vyhodnotíte, zda je to to, co hledáte. Zde totiž uživatelé sdílejí svá portfolia, do kterých můžete snadno nahlédnout. Takže pokud budete chtít sáhnout po profesionálovi z oblasti kreativity, už víte, kde hledat. Další platformou v našem seznamu je GitHub. Tady jde zase o kandidáty ze světa programování a setkáte se zde i s řadou vývojářů. Stránka nabízí nespočet kandidátů na technické pozice, které je občas velmi složité obsadit.

Suma Sumárum máme vše

Chápu, sourcing je občas opravdu oříšek a není snadné hledat diamanty mezi uhlím. Ale teď, když víte, kde hledat, jedna starost vám odpadává. Co se týče kandidátů, tak pro vás je důležitá aktivita, protože HR na vás nečeká s otevřenou náručí a musíte být občas vidět. Prezentujte svou práci na sociálních sítích a budujte svůj osobní brand. vyplatí se to.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!