Jak na vizuální tvorbu CV | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak na vizuální tvorbu CV

Obyčejný, nebo vizuálně atraktivní? Dozvíte se, jakou formu životopisu zvolit a nad čím přemýšlet, než začnete své CV stylovat podle našich 5 tipů.

1-4-64241acfc9743225622058-min-64c3aa0c817d0693420694.jpg

Když hledáte práci, vaší první vizitkou bývá právě CV. Jeho vizuální úprava vám může pomoci s dosažením vysněné práce. 

Obsah je samozřejmě nejdůležitější. Dnes se však budeme bavit především o formě a vizuálním zpracování životopisu. Obyčejný textový dokument sice určitě nikoho neurazí, zároveň ale riskujete, že s takovou vizitkou zapadnete mezi stovkami dalších uchazečů. Pokud se navíc ucházíte o kreativnější pozici, zajímavě zpracovaný životopis rovnou přesvědčí potenciálního zaměstnavatele o vašich tvůrčích schopnostech. Získáte tak náskok před konkurenty ještě před osobním setkáním.  

Vizuálně zpracované CV z pohledu historie

Životopisy v podobě, kterou známe dnes, začaly nabývat na významu při hledání zaměstnání v průběhu 20. století. S digitalizací vzrůstá význam formátu životopis online – standardizovaného formuláře určeného k rychlé selekci uchazečů o zaměstnání. Ale ani běžný strukturovaný životopis nebo vizuálně atraktivní životopis nezůstávají pozadu. Poslední jmenovaný nachází uplatnění především v oborech, které vyžadují rozvinutou schopnost kreativně myslet a chytlavě prezentovat nápady. Takovými obory jsou například marketing, design a další tvůrčí oblasti, kde vizuálně zpracovaný životopis může navíc rozšířit stávající portfolio.

Před tím, než začnete stylovat

Podkladem pro tvorbu vizuálně zpracovaného CV vám bude obyčejný strukturovaný životopis. Personalisty a pracovníky HR oddělení totiž nezajímá, jaké jste měli dětství. Naopak si ale rádi počtou o vašem dosaženém vzdělání a pracovních pozicích, kterými jste už prošli. Do životopisu potom rozhodně patří také koníčky – vybírejte takové, které budoucímu zaměstnavateli ukážou vaši zajímavou stránku. Ideální je, když hobby souvisí s pracovní pozicí, o kterou se ucházíte. Pravidlem to však být nemusí. Dejte si pozor jen na to, aby se ve vašem životopise neobjevovaly úplné rozpory. Když třeba vysněná práce obnáší častý kontakt s lidmi a proaktivní přístup, četba anglických románů u svíčky s hrnkem čaje nebude v kolonce „mé hobby“ vypadat úplně dobře. Přemýšlejte nad tím, jak vás díky informacím z životopisu asi vnímá někdo, s kým se zatím osobně neznáte. Další tipy k obsahu CV najdete v článku 8 chyb v životopisu top manažera.

Jméno, příjmení a kontaktní údaje jsou samozřejmě nezbytností. O tom, jestli uvedete i adresu nebo věk rozhodujete sami. Tyto informace v životopisu být nemusí. Ale například bydliště v místě výkonu práce bude vaše výhoda. Stejně tak věk není vždy na překážku. Uvažujte, u kterých pozic vám uvedení těchto nepovinných informací při přijímacím řízení pomůže. Nejvyšší dosažené vzdělání, odborné kurzy a školení, předchozí pracovní zkušenosti. To jsou potom údaje, které vašeho budoucího zaměstnavatele zajímají nejvíc.

Dalším volitelným prvkem na vašem CV bude fotografie. U nás v Česku je sice ještě zvykem fotografii do životopisu vkládat (typicky do levého nebo pravého horního rohu), v mnoha zemích se už ale od této praktiky upouští z důvodu možné diskriminace. Pokud se rozhodnete fotografii na své CV umístit, rozhodně zvolte profesionální formát. Pózujte s ohledem na pracovní pozici, o kterou se ucházíte. Kreativnější profese se tady opět mohou trochu odvázat. Usedlejším profesím sluší klasický business casual nebo formal styl a snímek zobrazující tvář a ramena, případně i paže.

Když se rozhodnete vyplnit životopis online, obíráte se o možnost vizuálně se odlišit. Vezměte ale v úvahu, že některé společnosti trvají na standardizovaném hiringovém procesu, do kterého může patřit právě zasílání informací formou online formuláře. V takovém případě postup respektujte. 

Vzory životopisů

Zdroj: https://www.canva.com

Výraznější efekt za cenu vyšší časové náročnosti

Máte na výběr. Jednodušší CV, nebo životopis s vizuálně atraktivními prvky? Nejdřív se podívejme na to, co tvorba druhé zmiňované varianty obnáší.

Je taková forma životopisu pro vás ta pravá?

Jak už jsme naznačili výše, při žádosti o práci v kreativní sféře s takovým CV určitě zabodujete. Když se ale ucházíte o práci v konzervativnějším oboru, jako je právo nebo účetnictví, mohli byste šlápnout vedle. V této oblasti si personalisté u uchazeče cení jiných vlastností. Spíše než pestrými barvami je o své profesionalitě přesvědčíte tabulkami, smyslem pro řád a pečlivostí. 

Budete si muset pohrát s tvorbou návrhu

Už totiž nejde jen o obsah. Teď se zabýváte navíc ještě formou. Aby byl životopis skutečně vizuálně atraktivní, věnujte návrhu potřebný čas. Vyzkoušejte, jaké barvy k sobě budou nejlépe ladit, rozmyslete si, jaké fonty zvolíte, a přemýšlejte nad celkovým rozvržením návrhu. S barvami vám pomůže například online nástroj Canva a její color palettes. Vybírat ladící barvy můžete i bez přihlášení.

Doporučujeme přečíst:

frame-2-6421a4e00c1f5826480603-min-64a5574e315c2653476413.webp

Offboarding

Číst

Tipy pro tvorbu vizuálně zajímavého CV

Budete tedy na HR oddělení posílat strukturovaný životopis s vizuální úpravou? Využijte následující tipy:

  1. Zvolte vhodný formát. Vybírejte vždy s ohledem na pozici, o kterou se ucházíte. Pokud se ucházíte o více různorodých pozic, vytvořte i různé životopisy. Chcete přece zaujmout a zároveň přesvědčit pracovníka HR oddělení, že jste tím pravým kandidátem. Jako kreativní CV dokonce může dobře posloužit i video nebo interaktivní prezentace. Takové formy však využijete jen v individuálních situacích. Většinou si vystačíte s obyčejným dokumentem, který obohatíte o vizuálně přitažlivé prvky.
  2. Nechte vyniknout obsah. Faktické informace o vás jsou pro personalisty tím nejdůležitějším. Zkušenosti, dovednosti a vzdělání tady hrají hlavní roli. Pokud jste na začátku kariéry, vejdete se na jednu stránku, ale v případě delších zkušeností na více pozicích využijte strany dvě, ať zazní vše podstatné, čeho jste dosáhli.
  3. Dejte si záležet na výběru barev. Barvy mluví svou vlastní řečí. Odstíny oranžové působí dynamicky. Modrá zase navozuje pocit rovnováhy a klidu. Životopis laďte do takových tónů, které podtrhnou vaši osobnost nebo ladí s charakterem pozice, o kterou se ucházíte.
  4. Na typografii záleží. Použijte jednoduché, čitelné a profesionální fonty. Použití více než dvou typů písem nedoporučujeme. 
  5. Udržujte design jednoduchý a čistý. Sice má jít o vizuálně atraktivní zpracování, přeplácanost prvky by ale byla naškodu. Zachovejte jednoduchost designu. Životopis by stále měl být snadno čitelný, strukturovaný a přehledný.

Vizuálně atraktivní životopis jako vstupenka na pohovor

K tomu totiž CV primárně slouží. Má přesvědčit potenciálního zaměstnavatele, případně pracovníka jeho HR oddělení, že jste kandidátem, kterého se vyplatí poznat osobně. Pokud dodržíte naše tipy a zároveň se požadavky zaměstnavatele setkají s tím, co mu nabízíte, je pravděpodobné, že váš životopis nezanikne v průměrné šedi. Odlišíte se od lidí, kteří jsou třeba stejně šikovní jako vy, ale neumí to prezentovat. V tom je teď vaše výhoda. 

Hodně štěstí u výběrového řízení. A jeden malý tip nakonec. Myslete na to, že někteří personalisté preferují dokumenty ve fyzické podobě, proto si vaše CV budou tisknout. Zkontrolujte, jestli vizuální úprava snese i černobílý tisk. Pokud ne, zvažte, jestli by design nešel přece jen trochu zjednodušit. Nebo vypracujte dvě varianty. Jednu bohatou na vizuální prvky, druhou vhodnou pro úsporný tisk. V každém případě doporučujeme dát ho před odesláním přečíst někomu, kdo vychytá případné překlepy a chyby.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!