Evropská směrnice CSRD a další zodpovědnosti aneb CFO neřeší jen finance | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Evropská směrnice CSRD a další zodpovědnosti aneb CFO neřeší jen finance

Výzvou pro finanční ředitele*ky jsou ESG zprávy, zodpovědné podnikání a empatie.

1219-cover-66bf5df32f0cb802398729.webp

Finanční ředitelé*ky, neboli CFO (Chief Financial Officer), hrají ve firmách nezastupitelnou roli. Jejich úkoly sahají daleko za pouhé řízení financí. Aktuální oblastí jejich působnosti je také prosazování udržitelných praktik a dodržování ESG standardů.

Co znamená zkratka ESG?

Jedná se o tři anglická slova: environmental, social a governance. Českými ekvivalenty jsou oblast environmentální, oblast sociální a oblast řízení byznysu. Hovoří se také o zodpovědném a udržitelném přístupu k investování a podnikání. V praxi to znamená, že se nehledí pouze na finanční zisk, ale zohledňuje se také udržitelnost a sociální dopad.

Sledují se tři hlavní kritéria: jaký dopad má činnost firmy na životní prostředí, jestli má firma odpovědný přístup ke společnosti a komunitě a nakolik se dá způsob řízení firmy označit jako odpovědný.

Pojem ESG není nový, v souvislosti s firmami se používá od roku 2004. Jeho smyslem je informovat investory o společenské odpovědnosti firmy. V posledních letech popularita ESG stoupá, jak vyplývá z analýzy projektu Evropa v datech:

Stále více investorů*ek zajímá, jak se podnik chová ke svému okolí. 70 % drobných investorů*ek má zájem o odpovědné investování. Většina z nich předpokládá, že z dlouhodobého hlediska jsou udržitelné firmy ziskovější. Přesto primárně na zhodnocení svých peněz cílí 35 %, zatímco 42 % chce pozitivně ovlivnit životní prostředí a společnost.

Doporučujeme přečíst:

1200-preview-66aa43f939dd0184823711.webp

Jakou cenu mají big data?

Číst

ESG zprávy a jejich postupné zavádění

Sledování toho, jaký dopad má podnikání na životní prostředí a společnost, se dostává také do české legislativy. Firmy čeká povinné zpracování tzv. zprávy o udržitelnosti. V roce 2024 se ještě týká jen několika největších společností, ale postupně se počet firem rozroste.

Jaká témata mají souvislost s ESG? Jedná se třeba o uhlíkovou stopu a emise, nakládání s odpady, bezpečnost výrobků a také pracovní podmínky zaměstnanců*kyň a boj s korupcí.

Zatím pravidelně reportovaly jen velké korporace s více než 500 lidmi a obchodované na burze. Činily tak na základě směrnice NFRD (The Non-Financial Reporting Directive). Jejich odpovědné podnikání zajímalo investory*ky a banky.

Nová evropská směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vyžaduje zprávu o udržitelnosti od všech firem, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Ale také od ostatních společností, pokud splňují alespoň 2 podmínky:

  • Mají více než 250 zaměstnanců*kyň. 
  • Obrat přesahuje 50 mil. EUR.
  • Hodnota aktiv je více než 25 mil. EUR.

Odhaduje se, že nová povinnost dopadne na zhruba 1 100 českých firem. Platit pro ně bude postupně:

  • Nejprve od roku 2024 se povinnost týká více než 20 firem (například Škoda Auto, ČEZ, Kofola, Česká spořitelna), které podávají zprávy na základě směrnice NFRD. 
  • V roce 2025 přibudou společnosti, které splňují dvě z výše uvedených podmínek.
  • A od roku 2026 dopadne na firmy, které jsou obchodované na burze.

ESG standardy tak pronikají do života středních a menších firem. EU usiluje o sjednocení výsledné podoby zpráv, a proto vznikly standardy – zahrnují 10 témat:

E (dopad na životní prostředí): změna klimatu – znečištění – vodní a mořské zdroje – biologická rozmanitost a ekosystémy – využívání zdrojů a oběhové hospodářství

S (dopad na společnost): vlastní pracovní síla – pracovníci v hodnotovém řetězci – dotčené komunity – spotřebitelé a koncoví uživatelé

G (řízení firmy): chování podniků

ESG vyžaduje empatii 

Téma udržitelnosti a společenské odpovědnosti je citlivé a potenciálně třaskavé. Důležitým nadále zůstává empatický přístup k zákazníkům*cím a dobrá znalost cílové skupiny.

Až do českých médií pronikla kontroverze kolem americké značky Bud Light. Dvě desetiletí nejprodávanější pivo ve Spojených státech kleslo loni z první na druhou příčku žebříčku. Společnost se dočkala kritiky a následků kvůli reklamě s transgender influencerkou Dylan Mulvaney.

Takto pojatá reklama vyvolala mezi konzervativními nakupujícími bouřlivé reakce. Pivovar čelil kritice, že nebere ohled na své hlavní zákazníky*ce. Výsledkem byly výzvy k bojkotu značky na sociálních sítích a propady tržeb. Nepromyšlená podpora LGBTQ+ komunity měla opačný efekt, než ve firmě zamýšleli.

Situace kolem značky Bud Light ukazuje, jak může být snaha o sociální odpovědnost a změnu vnímání značky riskantní, zvláště pokud se setká s nepochopením nebo odmítnutím od svojí zákaznické základny.

Jak CFO prosazuje udržitelné podnikání

Stále více investorů*ek na jedné straně a nakupujících na straně druhé požaduje, aby firmy fungovaly udržitelně a eticky. To znamená, že firmy musí nejen zohledňovat svůj ekonomický výkon, ale také dopad na společnost a planetu. Pro CFO tak nejsou důležité jen finance, ale přibyl jim dohled na implementaci nových principů do každodenního provozu firmy.

1. Strategické plánování

CFO formuluje finanční strategii společnosti. Když zahrne ESG faktory do tohoto plánování, tak musí zvážit nejen finanční ukazatele, ale i dopady na životní prostředí a společnost. To zahrnuje investice do zelených technologií, snižování emisí CO2 a zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců*kyň.

2. Řízení rizik

Finanční ředitel*ka identifikuje a řídí rizika spojená s ESG faktory. Například změny v legislativě týkající se ochrany životního prostředí mohou mít zásadní dopad na podnikání. CFO se připravuje na chystané změny včas a zajišťuje, že se firma dokáže přizpůsobit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

3. Transparentní reporting

Jedním z významných aspektů ESG je transparentnost. Investoři*ky a další zainteresované strany chtějí vědět, jak firma plní své ESG závazky. CFO proto musí zajistit přesný a transparentní reporting, který zahrnuje nejen finanční výsledky, ale i informace o environmentálních a sociálních dopadech činnosti firmy.

4. Implementace nových technologií

Technologie hraje v udržitelnosti zásadní roli. CFO se zajímá o novinky v oblasti zelených technologií, které mohou firmě pomoci snížit její ekologickou stopu. Spadají sem investice do obnovitelných zdrojů energie, efektivnějších výrobních procesů, způsobů skladování i dopravy nebo do recyklačních programů.

Firma začne analýzou současného stavu a identifikují se oblasti, ve kterých je možné dosáhnout největších zlepšení a například snížení emisí CO2.

ESG přináší nové výzvy

Nová evropská směrnice přináší rozšíření povinnosti ESG reportingu na širší okruh firem a zvyšuje důraz na udržitelnost a odpovědný přístup k podnikání. Pravidla se budou týkat nejen velkých korporací, ale i menších a středních podniků, což zvýší transparentnost a odpovědnost v rámci celé ekonomiky.

Role CFO se neustále vyvíjí a přináší nové nároky. Finance jdou ruku v ruce s prosazováním udržitelnosti a dodržování ESG standardů. Firmy, které to pochopí a začlení tyto principy do svého fungování, budou mít konkurenční výhodu a budou lépe připraveny na výzvy budoucnosti.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«M365 Copilot»
Programy
Vede Peter Jankovič
12. září 7. října
Peter Jankovič