Projektový management ve stavebnictví má zelenou. Jste připraveni? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Projektový management ve stavebnictví má zelenou. Jste připraveni?

Udržitelnost ve stavebnictví se týká také plánování a realizace projektů. Jaká je role projektového manažera*projektové manažerky?

1189-cover-6694a7726a5c6642287543.webp

Projektový manažer*projektová manažerka zajišťuje, že celý stavební proces proběhne bez zbytečných překážek. Organizuje a plánuje projekt tak, aby byly splněny stanovené náklady, termíny a očekávaná kvalita. Přebírá na sebe všechny úkoly spojené s řízením stavebního projektu. Investoři*investorky se díky nim mohou plně věnovat své hlavní obchodní činnosti, bez zatížení denními starostmi, které každý projekt přináší.

Když se řekne projektový management a udržitelné stavebnictví, mnozí si představí jen drobné „zelené“ úpravy. Ve skutečnosti má projektový manažer významnou roli, která ovšem podléhá různým vlivům. Aktuálními výzvami bývá plnění evropských norem.

Evropský parlament letos schválil směrnici o energetické náročnosti budov. Vyplývá z ní, že od roku 2030 musí všechny nově postavené budovy v zemích EU fungovat bezemisně a od roku 2050 by neměla produkovat emise žádná budova na území České republiky. Výjimku mají jen historické stavby.

Už od roku 2028 bude norma platit pro veřejné stavby. Projektový management se tak logicky orientuje na udržitelné stavebnictví.

Projektový management a vnější vlivy 

Výzvou pro projektový management je dnes zejména řízení projektů v neustále se měnícím prostředí. Přizpůsobování se změnám je zásadní pro firmy, společnosti a instituce všech typů a odvětví. Podívejme se, jaké vnější faktory ovlivňují práci projektového manažera:

Společenské faktory: Zahrnují zejména změny v legislativě a podmínkách podnikání, které přinášejí nové možnosti například pro využití dřeva v udržitelném stavebnictví.

Ekonomické faktory: Sem spadají změny hrubého domácího produktu, inflace, daňové zatížení a sociální opatření. Zmíněné jevy ovlivňují chování zákazníků*zákaznic i firem.

Sociální faktory: Také změny v preferencích obyvatelstva, životním stylu a spotřebním chování mají vliv na poptávku po produktech a službách. Zde existuje rostoucí zájem o udržitelnost a tomu odpovídající stavební postupy.

Věda a technika: Rychlý rozvoj informačních technologií vede ke vzniku nových výrobních odvětví, ale přináší rovněž zánik některých stávajících. Inovace zlepšují efektivitu a snižují náklady.

Vnější faktory vyžadují od organizací nejen rychlou adaptaci, ale také proaktivní přístup v plánování a strategickém řízení, aby si udržely konkurenceschopnost a dosáhly dlouhodobého úspěchu. Projektový management jim má pomoci, aby svých cílů dosáhly snáze.

Překonávání výzev: Dřevěné domy rostou do výšky 

Realizace „zelených“ projektů není bez problémů. Projektový management se musí vyrovnávat s vyššími počátečními náklady, regulacemi a potřebou intenzivnější spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami. Vyplatí se efektivní komunikace a přehled v legislativních podmínkách.

V České republice existuje inspirativní příklad. Platforma pro udržitelné stavebnictví ze dřeva vznikla loni na jaře a zaměřuje pozornost na změnu legislativy v oblasti dřevostaveb. Tato iniciativa zdůrazňuje význam dřeva jako obnovitelného stavebního materiálu a jeho potenciál pro vytváření energeticky úsporných budov​ a tím i pro lepší udržitelnost.

V březnu letošního roku sdružovala Platforma 14 subjektů z nejrůznějších oblastí realitního trhu. Proč věnuje pozornost dřevostavbám?

Domy postavené z masivních dřevěných CLT panelů jsou schopné účinně pohlcovat emise CO2. Například při výstavbě Timber Praha, což je první vícepodlažní dřevostavba v našem hlavním městě, bylo použito 1 800 m³ dřeva. Váže na sebe 1 800 tun uhlíku a představuje tak ve srovnání s tradiční stavbou snížení emisí CO2 zhruba o 60 %.

Pozornost se obrací směrem k dřevostavbám, protože splňují požadavky na ekologické bydlení a zároveň pomáhají snižovat uhlíkovou stopu. Platforma připomíná, že by se stát měl více zapojit do výstavby ekologických dřevostaveb, aby motivoval soukromé subjekty k podobným projektům, které kladou důraz na udržitelnost.

Finsko můžeme uvést jako příklad, protože se jedná o nejambicióznější evropskou zemi, co se týká omezení produkce skleníkových plynů. Cílem je nejméně 45 % veřejných budov postavených ze dřeva do roku 2025.

Ve státech jako Skandinávie, Německo a Rakousko se stala výstavba vícepodlažních budov ze dřeva (s výškou 8 až 12 podlažích) běžným jevem, který je v plném souladu s tamními striktními právními předpisy. Rizika jsou srovnatelná se stavbami z jiných stavebních materiálů.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

V České republice však donedávna nebyl větší rozvoj ekologických vícepodlažních budov možný, protože požární norma připouštěla pouze čtyři podlaží neboli 12 metrů požární výšky. Již zmiňovaná Platforma se zaměřuje právě na změnu legislativy a postupně definuje další významné body, které jsou významné pro ekologickou budoucnost stavebnictví v České republice.

Jak vidí situaci a jaké dřevěné budovy postavily přímo Lesy ČR, ukazuje krátké video. Podnik dříví ve stavebních konstrukcích využívá už od roku 2014. Příkladem jsou především projekty mostních staveb a dále budovy lesních správ v Hořicích a v Chocni a budova Oblastního ředitelství jižní Čechy. Má současně na paměti i udržitelnost lesů a jejich celkové plochy v České republice.

Stavebnictví se mění 

Stavebnictví je jedním z největších světových spotřebitelů energetických zdrojů a přírodních materiálů. Udržitelné stavebnictví se snaží o využívání ekologických materiálů a energeticky úsporných technologií. Projektový management hraje významnou roli v implementaci „zelených“ praktik.

Hlavní pilíře zeleného stavebnictví

Ekologické materiály: Volba správných materiálů je pro dlouhodobou udržitelnost základem. Projektoví manažeři a manžerky musí spolupracovat s architekty a dodavateli, aby zvolili materiály, které jsou nejen odolné a funkční, ale i šetrné k životnímu prostředí. Například recyklované, obnovitelné nebo lokálně získané materiály mohou výrazně snížit uhlíkovou stopu projektu.

Energeticky úsporné technologie: Integrování technologií, jako jsou solární panely a tepelná čerpadla, může výrazně snížit spotřebu energie. Projektoví manažeři a manžerky by měli dohlížet na inovace a zajišťovat, že jsou technologie správně instalovány, aby mohly být využívány během celého životního cyklu budovy a opravdu zlepšovaly udržitelnost.

Doporučujeme přečíst:

preview-6662d510db82e759634113.webp

Efektivní leadership nestojí na měření výkonnosti

Číst

Strategie pro úspěch projektového managementu 

Projektový management může efektivně zapojit udržitelné praktiky a technologie do stavebních projektů a podporovat inovace, které přispívají k ochraně životního prostředí.

Edukace a odborné školení: Neustálé vzděláváni o nejnovějších trendech a technologiích v udržitelném stavebnictví je pro moderní projektový management nutnost. Umožňuje nejen efektivnější řízení projektů, ale i lepší porozumění potřebám a očekáváním klientů.

Promyšlení každé fáze projektu: Udržitelnost by měla být integrována do každé fáze projektu – od plánování až po výstavbu a údržbu.

Spolupráce a zapojení komunity: Různá partnerství mohou přinést nové perspektivy a zdroje, které pomohou projektu snáze dosáhnout udržitelných cílů. Proto by projektoví manažeři a manažerky měli aktivně vyhledávat spolupráci s místními komunitami a expertními skupinami.

Projektový management a udržitelnost ve stavebnictví není jen o dodržování předpisů a snižování nákladů. Je to o změnách celkového přístupu směrem k zodpovědnější budoucnosti. Navíc je schopnost flexibilně reagovat na nové výzvy, jakou je třeba udržitelnost, zásadním faktorem úspěchu. Pokud jste projektový manažer*projektová manažerka, zamyslete se, jaké kroky můžete podniknout, aby vaše projekty byly zelenější.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Projektové řízení»
Business a management
Vede Martin Fiala
22. srpna 1. října
Martin Fiala