Business Case Rohlik Group: Co na trhu chybí? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Business Case Rohlik Group: Co na trhu chybí?

První český startupový jednorožec se zrodil z jednoduchého online nákupu potravin.

frame-482643-666c1350dd181599803812.webp

Rohlik Group si rozhodně neklade malé cíle a postupně dobývá český i evropský trh. Firma se během deseti let své existence významně rozrostla, vybudovala sklady v Praze, Brně a Ostravě a rozšířila geografickou oblast svého působení mimo Českou republiku. 

Vypracovala se na evropskou jedničku v online prodeji potravin. Její služby využívají nakupující nejen v ČR, ale také v Německu, Rakousku, Maďarsku a Rumunsku.

Jak probíhal rozvoj Rohlíku a čemu vděčí za svůj úspěch a stále rostoucí byznys? 

Ze skromných začátků k e-commerce revoluci

Když Tomáš Čupr v roce 2014 zakládal novou firmu, měl za sebou už dvojí business. Nejdříve rozjel slevový portál Slevomat a později službu Damejidlo.cz.

V případě online supermarketu Rohlik.cz měl od začátku představu, že buduje velkou firmu. Jeho vizí bylo zásobování domácností čerstvými potravinami, navíc chtěl nabídnout nakupujícím pohodlí, protože v té době na českém trhu chybělo. 

Sázka na nápad, kterému na začátku věřil málokdo, se vyplatila. Rohlik.cz se stal synonymem pro online nákupy potravin a získal si věrné nakupující. Postupně rozšířil svoje služby z Prahy a Brna do dalších krajských měst a jejich okolí a vybudoval jasný a srozumitelný brand. 

Online nakupování výrazně šetří čas potřebný k návštěvě kamenného obchodu, zbavuje lidi zbytečného stresu a zákazníci*nice si službu rychle oblíbili. Web umožňuje jednoduchý a přehledný výběr velkého množství zboží a také času doručení. 

Potvrzením objednávky začíná její zpracování a předání do skladu, kde je zboží připraveno do tašek. Kurýr*ka si nákup vyzvedne a přiveze na místo určení. Online prodej sice na první pohled vypadá jako jednoduchá záležitost, v pozadí však stojí náročná logistika a promyšlený business.

Vydařená expanze za hranice

Rostoucí popularita a stabilní zákaznická základna motivovala firmu k expanzi mimo Českou republiku. První zastávkou bylo Maďarsko, kde v roce 2018 spustila podobnou službu pod názvem Kifli.hu. Nezůstalo však jen u Maďarska. V dalších letech vstoupila společnost také na rakouský (Gurkerl.at), německý (Knuspr.de) a rumunský (Sezamo.ro) trh. 

Každý stát přinášel nové business výzvy – od lokalizace produktů až po logistickou infrastrukturu. V plánu byl ještě španělský a italský trh, odkud se však společnost stáhla a zaměřila větší pozornost na Německo. 

V Německu firma začínala v srpnu 2021 v Mnichově a předčila svá vlastní očekávání. Mnichov se stal nejrychleji rostoucím městem v historii Rohlik Group hned v prvních měsících. Překonal Budapešť, Vídeň i Prahu. A během pěti měsíců na německém trhu pak velikostí předčil Amazon Fresh, který zde působil pět let. Rekordy z Mnichova překonalo další německé město – Frankfurtu nad Mohanem.

Firma využívá poptávku po pohodlném nákupním řešení a posiluje svou pozici na evropském trhu. Rostoucí business se jí daří budovat díky důrazu na kvalitní potraviny a zákaznický servis. Rozvoj firmy se přesunul na mezinárodní úroveň.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

První jednorožec u nás

V roce 2021 se stal Rohlík prvním českým jednorožcem, což zaujalo i zahraniční tisk. V kontextu startupů se termín „jednorožec“ (unicorn) používá pro označení společnosti, jejíž hodnota překročila 1 miliardu dolarů. Doslova se dá říct, že jde o pohádkový business.

Jednorožec vyjadřuje vzácnost a v českém prostředí jsou jednorožci skutečně unikátní. V březnu letošního roku se jejich počet rozrostl na tři, když k Rohlíku a softwarové firmě Productboard přibyla společnost Mews, která se zabývá vývojem softwaru pro hotely a další ubytovací zařízení.

Priority zdůraznil v roce 2021 nový Chief Marketing Officer Lukáš Antoš, když uvedl, že chce pokračovat ve zlepšování zákaznické zkušenosti a také v podpoře v oblasti CRM a marketingové automatizace celkově. 

Vydařený marketing 

Analýzou marketingové komunikace Rohlik.cz se zabývá bakalářská práce z roku 2021. Společnost tehdy většinu svého marketingu řídila interně, což znamenalo, že se spoléhala na vlastní marketingový tým, který čítal zhruba 20 osob. Nevyužívala služeb externích marketingových agentur. 

Interní tým se věnoval plánování a realizaci pravidelných kampaní. Pouze ve speciálních případech, na které neměla společnost kapacitu (například na přípravu televizních reklam), si firma najímala externí profesionály*ky.

Manažeři firmy za nejúspěšnější formu propagace považovali reklamy v metru a MHD. Efektivní byly také billboardy kolem dálnic a v centrech měst. Rohlik.cz spustil v roce 2019 sérii televizních reklam, jednalo se však o nejdražší formu reklamy. Jejich délka byla 30 vteřin a zkrácené verze trvaly 7 vteřin. Setkaly se s pozitivním ohlasem u veřejnosti a nejpopulárnější z nich získala na YouTube přes 2 miliony zhlédnutí.

Využití různých marketingových kanálů je pro business zásadní. Firma se samozřejmě zaměřovala i na digitální marketing, kde pro ni byl stěžejní Facebook a Instagram. Disponovala na Facebooku 92,5 tisíci sledujícími, dnes má 118 tisíc sledujících. Pružně a vtipně reaguje na aktuální události, například na letošní postup českého týmu do finále MS v hokeji.

Marketingový tým následující den parafrázoval známý výrok a použil v příspěvku text: „Je vám jedno, jak to dnes dopadne, protože chleba stejně levnější nebude? Ale bude! S kódem CHLEBA totiž od nás dostanete slevu 20 Kč do kategorie chleba.“ Příspěvek získal přes 500 lajků za 3 hodiny. České vítězství v MS hokeji pak přineslo postu 955 lajků, 74 komentářů a 41 sdílení za jeden den. 

Instagramový účet se ze 33,9 tisíc sledujících v roce 2019 posunul na číslo 47,4 tisíc. Stejný „hokejový“ post zde měl za tři hodiny 317 lajků.

Firmě se podařilo vybudovat známý, sympatický a vtipný brand. Dnes má stránku i na sociální síti LinkedIn s 38 tisíci sledujícími. Dobře zvolené způsoby propagace zvyšují viditelnost značky mezi širokou veřejností. 

Business se zájmem o zákazníky*nice

Definování jasné cílové skupiny je zásadní pro úspěch jakékoli marketingové strategie, protože umožňuje firmám efektivněji a přesněji oslovit potenciální zákazníky*nice. Lépe se plánují marketingové kampaně, optimalizují produkty a služby a cílí na celkovou spokojenost nakupujících.

Společnost Rohlik.cz se od začátku svého působení na trhu zaměřuje primárně na mladé rodiny s nadprůměrnými příjmy, které žijí ve velkých městech a zajímají se o kvalitu potravin. Podle údajů z roku 2019 nejčastěji činila nákup žena, až v 70 % všech objednávek. 

Doporučujeme přečíst:

preview-66582dfed8f3b154648010.webp

Jak se z českého startupu Zásilkovna zrodil mezinárodní business Packeta Group

Číst

Zákaznická základna oceňuje komfort, rychlost a kvalitu. Spokojenost s nákupem vede k loajalitě nakupujících a potenciálně k většímu objemu opakovaných nákupů.

Postupně se přidává střední třída, citlivější na ceny, přesto se Rohlik.cz nepokouší konkurovat diskontům častějšími akčními slevami. V roce 2019 činil akční podíl pouze 15 % oproti 50 % v klasickém diskontu.

Business strategie se zaměřuje na automatizaci a zákaznickou zkušenost. Jedním z klíčů k úspěchu je silná orientace na zákazníka. Systém umožňuje dodání potravin do 90 minut od objednání, což zajišťuje čerstvost produktů. Firma optimalizuje trasy dodávek a maximalizuje tak svoji efektivitu.

Supermarket u vašich dveří

Tomáš Čupr ukázal, jak z nápadu může vyrůst úspěšný mezinárodní business. Začínal s konceptem, který se mnohým zdál riskantní, ale postupem času se nejenže osvědčil na českém trhu, ale uspěl i v zahraničí. 

Odhodlání, vizionářské vedení a inovativní přístup změnil způsob, jakým lidé nakupují potraviny. Jak si tento model povede v dalších letech a na nových trzích, bude záviset na jeho schopnosti adaptovat se na místní podmínky a potřeby nakupujících. 

I přes svůj úspěch čelí Rohlík řadě výzev, včetně silné konkurence na mezinárodní úrovni a vysokých nákladů na logistiku. Nicméně, firma plánuje další expanzi a inovace.

Rohlik Group se stal jedním z předním evropským online prodejcem potravin a vybudoval výrazný a lehce zapamatovatelný brand. Rozvoj firmy je obdivuhodný a dokazuje, že byznys v podobě jednorožce se může zrodit i u nás. 

 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!