Komunikace na sociálních sítích podle Vítězslava Klementa | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Komunikace na sociálních sítích podle Vítězslava Klementa

„Zeptejte se sami sebe, jestli by vás jako uživatele váš příspěvek zaujal,“ radí v bleskovém rozhovoru pro Laba blog expert na social media.

1141-social-664dd6327599e242346370.webp

V novém rozhovoru pro Laba blog jsme se na svět sociálních médií ptali Vítězslava Klementa, který před založením vlastní agentury Lost Bunny Communication působil například jako Social Media Skillhead v mediální agentuře GroupM.

Svoje know-how z praxe vám Vítězslav předá na oblíbeném kurzu Laba Social media marketing a svoje postřehy ze sítí na následujích řádcích.

Twitter (X), nebo Threads?

Ani jedno. (smích) Na Threads nikdo není a na Twitteru by nikdo být radši neměl. Threads je z mého pohledu praktickým příkladem toho, když za vás někdo vymyslí, co se vám bude líbit, a oznámí vám, že od zítřka to budete používat. Tak to ale nefunguje. Proti Threads mluví nízký počet uživatelů a jejich nízká aktivita. K tomu neexistence dat, neznámá demografie uživatelů, neexistence reklamních formátů atd.

No a Twitter nebo-li X, to je v českém podání ta nejhorší žumpa online prostředí. Snad už i horší než Mimibazar.

Co se nedávno zdálo na sítích jako trend, a dnes je to úplně out?

Kdybych měl z těch všech nenaplněných tužeb zmínit jednu, jsou to dlouhá videa. V prvním případě mělo být trendem sledování delších videí, jednotlivé platformy typu TikToku nebo Instagramu začaly „prodlužovat“ svoje videoformáty s tím, že „když je to kvalitní, může to být delší“.

Což se myslím z hlediska uživatelské konzumace úplně nenaplnilo. Průměrná doba sledování videí na sítích v lepším případě stagnuje, než že by rostla, a sám Instagram před pár týdny přišel s tím, že Reels videa delší než 90 sekund nefungují tak, jako ta kratší.

Doporučujeme přečíst:

1131-preview-66459c64b6e7e420089809.webp

Community management: Víte, kde se nachází vaše publikum?

Číst

Která síť je teď na startu nebo prakticky neznámá a má potenciál hodně růst?

Trošku se obávám, a ne všichni to rádi uslyší, že poslední platforma, která z ničeho fakt zabodovala, byl TikTok. Clubhouse už dneska nikdo nezná, Threads jdou stejnou cestou zapomnění. V Česku tak trošku nenápadně probublává Pinterest a Snapchat, zejména pro specifické obory a cílové skupiny. Ale nemyslím si, že je před námi v nejbližší době nějaká pecka, která nás všechny usadí.

Co nedělat na sítích, aby nám jejich používání neponičilo duševní zdraví?

Jsem přesvědčen, že když má člověk předpoklad si duševní zdraví zničit, zničí si ho bez ohledu na svoji (ne)aktivitu na sociálních sítích. Nevidím to úplně tak, jak bývá předkládáno, že s každou hodinou strávenou na TikToku umře jeden zakrslý králíček. Nicméně rada je jasná – stejně jako v případě čehokoliv jiného brát sítě s rezervou a neporovnávat se s ostatními. Protože naše životy na sítích jsou přece jeden velkej fejk. (smích)

Je větší rozdíl mezi komunikací ke generaci Z a k mileniálům, nebo se řídí podle jiných kritérií? 

Určitě je rozdíl v mediatypech a platformách, které využívají a kde jsou tedy vaší komunikací oslovitelní. Nicméně úvaha v rozdílu komunikace na bázi cílových skupin, potažmo konkrétních person, by měla jít hlouběji, než je rozpad cílové skupiny po generacích.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

I když budu znát svoji cílovou skupinu a budu konzistentní v publikování obsahu, jakou největší chybu můžu jako SMM (u)dělat?

Pak se může stát, že sice budete vědět, komu ty věci pravidelně říkáte, ale nebudete vědět proč. Tedy bude vám chybět cíl, ideálně nějaký měřitelný. Ještě stále se setkávám se subjekty, které jsou na sítích, „protože proč ne“.

Může se také stát, že to, co si budete myslet, že tu vaši cílovou skupinu zajímá, ji fakt zajímat nebude. To jsou všechny ty „příspěvky pro příspěvky“, kterých jsou firemní profily na sítích plné. Než pustíte nějaký příspěvek do světa, pomocí rychlého „autotestu“ se sami sebe zeptejte, jestli by vás jako uživatele ten příspěvek zaujal, jestli byste jej třeba komentovali a jestli vám ten obsah něco dává.

Přeneslo se něco z online komunikace na sítích i do offline života?

Offline a online světy se prolínají čím dál víc, takže už bych to úplně neodděloval. Jasně, některé chování z online prostředí si přenášíme i do reálného života. Jen tak něco nás už nevytrhne z letargie, máme problém něčemu věnovat větší pozornost, těkáme z aktivity na aktivitu. No ale zároveň z hlediska kampaní ty onlinové výrazně prostupují do offline prostředí.

Co se aktuálně děje v Lost Bunny Communication?

U nás v LBC je aktuálně naštvaný králík Leoš, viceprezident firmy, po kterém se jmenujeme, protože mu vadí rostoucí venkovní teploty a s tím se zvyšující teploty vnitřní.

Jinak kromě spolupráce s klienty na obsahových kampaních stále více rozjíždíme workshopy a školení na téma umělé inteligence. A rozjíždíme jeden projekt v daleké zemi, kde by se Leošovi kvůli teplu nelíbilo celoročně, ale zase jim tam v poslední době docela pršelo.

Kdybyste měl odteď používat jen jedinou sociální síť, která by to byla?

Kdyby se to týkalo pasivního používání, obešel bych se asi bez všech, pokud aktivního používání, zřejmě bych zůstal u LinkedInu. Ten dokáže Leošovi vydělat na čerstvou bazalku. (smích)

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!