Realitní makléř musí pracovat na svém jméně, doporučuje Dominik Ženatý
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Realitní makléř musí pracovat na svém jméně, doporučuje Dominik Ženatý

Lektor intenzivního kurzu pro realitní makléře o budování týmu, mentoringu a vzdělávání.

cover-6660222b3c6d5868894878.webp

K dnešnímu rozhovoru jsme přizvali Dominika Ženatého, lektora intenzivního kurzu pro realitní makléře. Dominik je CEO kanceláře DOMA realitní makléři a má více než 15 let zkušeností v realitním oboru. Kromě toho je certifikovaným zkušebním komisařem pro profesní zkoušky makléřů. 

V rámci kurzu vás naučí strategie efektivního náboru nemovitostí, budování osobního brandu a moderní nástroje pro makléře, což zvýší vaši efektivitu a profesionální prestiž.

Pro Laba blog jsme se Dominika zeptali například, kdy je výhodná doba pro makléře, co byl jeho nejtěžší případ a proč by měl makléř budovat svůj brand. 

Bude Váš kurz i pro úplné začátečníky, kteří se teprve chtějí stát makléři?

Věřím, že i začátečník si z kurzu odnese cenné poznatky, ale primárně je kurz zacílen na zkušenější makléře, kteří již mají obchody za sebou a hledají cestu, jak jednak zvýšit jejich počet, ale hlavně jak si celý proces zesystematizovat, zjednodušit a správně nastavit.

Jak probíhá vzdělávání u vás ve firmě a kde se vzděláváte Vy osobně?

U nás DOMA se školíme každý týden jako součást porady. A to jak na softskills tak i na odborná témata. Jednou měsíčně máme delší workshop, který vedu já. A několikrát do roka si zveme odborníky na Structogram, obchodní dovednosti nebo třeba marketing či telefonování.

Já osobně se školím hodně online, třeba na kurzech Rayna Serhanta, čtu hodně literatury Chrisse Vosse, Adama Granta, Gerryho Kellera, ale účastním se i realitních konferencí a mnoha workshopů, třeba u Radima Paříka. Vzdělání je pro mě velká část mojí práce a věnuji mu mnoho hodin každý týden.

V syllabu jsou různá témata od pricingu po brand building, půjde kurz dostatečně do hloubky v každém z nich? 

Rozhodně ano. Půjdeme tak hluboko, jak bude třeba. Rád ukazuji všechny teoretické věci na příkladech z vlastní praxe, protože tak je to pro účastníky lépe stravitelné. Díky formátu kurzu je dostatek času na dotazy, respektive na řešení konkrétních situací účastníků, tak aby se získané vědomosti ihned naučili aplikovat v praxi.

Celý kurz je koncipován jako průřez tím, co považuji v profesi realitního makléře za důležité. A bude velmi praktický, vše zavedeme hned do praxe. 

Které vlastnosti realitních makléřů jsou klíčové pro úspěch?

Vytrvalost.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jak budujete svůj tým a po jaké době se u Vás nováček dostane k zajímavým provizím?

Najít dobré lidi není jednoduché. Nejlepší je ukázat, co všechno se u nás mohou naučit (třeba tím, že uděláme kurz s LABA a prakticky to ukážeme). Odpovědět na to, co jsou to zajímavé provize, není jednoduché. Kolega, který je u nás třetím rokem, letos atakuje 5 milionovou provizní hranici. Stejně tak prošlo naší kanceláří několik lidí, kteří po krátkém čase přišli na to, že práce makléře není pro ně.

Věřím, že překonat hranici milionu korun jde i v prvním roce realitního podnikání. Ale je to o tom, jak moc se do toho nováček chce opřít.

Jaké máte zkušenosti s mentoringem juniorních makléřů s viditelnými výsledky?

Mentoring je technika, kterou používáme i u seniorních makléřů. A já osobně ji využívám také – často mě mentorují jak lidé z realit, tak z jiných oborů. Obecně, společně s koučinkem, považuji mentoring za nedílnou součást úspěšného makléře. Jde jen o to si, na to najít ty správné lidi.

Mentorovat někoho bez výsledků je zbytečné, tam je potřeba, alespoň na čas, použít direktivní řízení.

Je současná doba pro makléře výhodná? Jak probíhal vývoj od covidu?

Pro dobré makléře je každá doba dobrá. Každý musí bydlet. Je to o schopnosti najít příležitosti a umět je využít. Covid rozšířil možnosti – online je dnes běžný i pro standardní klienty a mít online call dnes není vyhrazeno jen korporátu nebo IT sektoru. A to v mnohém naši práci značně zjednodušuje.

Dají se budoucí krize na trhu předvídat a připravit se na ně?

Ano. realitní cyklus je celkem dobře popsán, a tak je možné krize očekávat. Jejich četnost se zvyšuje, ale s tím se i zkracují. A připravit se na ně rozhodně dá. Čím víc toho umíte, tím větší máte na trhu výhodu.

Jaký byl váš nejtěžší případ prodeje? Proč to bylo složité a jak to dopadlo?

Těžké jsou všechny. Každý případ je v něčem náročný. Nejvíce náročné jsou pro mě obchody s více prodávajícími, které je třeba nejprve dostat do shody. To je náročná fáze. Ale jakmile se sladí, je to dobré. Vždy je to o přípravě, čím lépe se případ nachystá, tím lépe se pak obchoduje.

V paměti mi utkvěl ale i pozemek, který ve svém středu měl 8 m2 pozemku jiného majitele a na něm nefunkční vodojem. Hledali jsme dlouho řešení, ale nakonec se našlo. Pomohl fakt, že sběrné suroviny vám za starý vodojem zaplatí opravdu hezkou sumu, což jsem zjistil také až při řešení této situace.

Platí, že při nacenění nemovitosti je rozhodující lokalita? 

Já říkám, že u nemovitostí jsou jen tři důležité faktory: Lokalita, lokalita a lokalita.

Doporučujeme přečíst:

1141-preview-664dd63278859592530165.webp

Komunikace na sociálních sítích podle Vítězslava Klementa

Číst

Čeho si všímat, protože to může významně ovlivňovat hodnotu bytu oproti cenové hladině v okolí?

Detailů a užitné hodnoty pro cílovou skupinu, které to chcete nabídnout. Musíte si ji stanovit ještě předtím, než začnete naceňovat. A detailů je třeba si všímat, to chce čas a trénink.

Měla by mít každá nemovitost svůj web a 3D prohlídku? Kdy se to spíš nevyplatí?

Rozhodně ne. To jsou velmi individuální věci. Zejména to 3D rozhodně nepovažuji za podstatné. Je potřeba si uvědomit, že nechci ukázat vše. Cílem jakékoliv inzerce jsou jen dvě věci – získat kontakt na potenciálního kupce a nadchnout ho tak, že jde na prohlídku už zamilovaný.

Bude makléři k něčemu budování osobního brandu, když pracuje pod značkou velké realitní kanceláře?

Jednoznačně ano. Makléř musí pracovat na svém jméně, ať už je pod jakýmkoliv brandem či uskupením. Je to zcela běžná praxe. I když budete pracovat pro ten nejslavnější brand na světě, tak stejně všichni klienti přijdou za vámi, za vaší osobností, za vaším jménem.

Pokud nebudete pracovat na svém osobním brandu, tak vám to nikdy nebude fungovat naplno.
 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!