Poznejte práci expertky na social media marketing | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Poznejte práci expertky na social media marketing

O nástupu videí, cílení reklam a cestě k digitálnímu marketingu jsme si povídali s Evgenií Klochay.

frame-3-482654-1-65112ebb8acc8151846778.jpg

Marketingu se věnuje více než 14 let, působila ve firmách jako Zoot a Bibloo a od roku 2018 vede vlastní agenturu Promolab. Jejími klienty už byla řada známých značek a nyní navazuje spolupráci s Laba Czech, tentokrát v roli lektorky. Řeč je o Evgenii Klochay, odbornici v oblasti marketingu na sociálních sítích. 

V rozhovoru se například dozvíte, kdy dosáhne digitální marketér pokročilé úrovně, jak je to s negativním PR a jestli lze oddělit práci a volný čas, když se profesně věnujete sociálním sítím. Mnohem více ale zjistíte pod Evgeniiným vedením na kurzu Social media marketing pro pokročilé.

Kdy se podle Vás můžou digitální marketéři označit za pokročilé v práci se sociálními sítěmi?

Za mě pokud znají více než základně, nebo lépe řečeno více do hloubky, platformy všech „hlavních“ sociálních sítí (Facebook, Instagram, Tik Tok) a aktivně s nimi pracují od A do Z. 

V praxi to znamená, že jednotlivým platformám rozumí natolik, že ví, co od nich očekávat, jak s nimi správně pracovat, jak nastavovat a optimalizovat reklamu, pracují s daty, umí si stanovit, dosáhnout a vyhodnotit KPI a cíle. 

Podle mě nemá význam tomu dávat nějaký časový rámec. Poznala jsem profesionály, kteří se tomu věnují necelý rok velmi aktivně, neustále se vzdělávají a mají více znalostí a praxe než lidi, kteří se soc. sítím věnují x let. 

Jak se můžu jako marketér, který analyzuje úspěšnost kampaní, zorientovat v získaných číslech tak, aby mi to pomohlo naplánovat další kroky?

Když se přihlásíte na můj kurz, tak to určitě zjistíte. (smích)

Pokud je naše cílovka Gen Z, která se hodně pohybuje na sociálních sítích, měli bychom mít ty sítě pokryté nejlépe všechny?

Záleží i na produktu nebo službě. Gen Z je velmi zajímavá cílová skupina a obecně se na ni nejčastěji cílí na Instagramu nebo Tik Toku. Facebook má u nás zase větší prodejní potenciál, takže tam se více věnujeme starší cílovce.

Může reklama fungovat na různých sociálních sítích, když nasadíme všude tu stejnou?

Tomuto tématu se také budeme detailněji věnovat na kurzu. Ale odpověď je ne, každá sociální síť je specifická, nejen cílovkou, ale i formáty, tone of voice a možností reklam a cílení, které nabízí. Vaše reklama musí být vždy přizpůsobena platformě, na které ji spouštíte.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-5-640a0051f10dd366138658.webp

Co dělá social media manager

Číst

Jsou teď na vzestupu na sociálních sítích hlavně videa?

Obecně ano. Lidé už bohužel moc nečtou a průměrně na videích uživatelé tráví více času. Reelska a Tik Tok jsou jako droga, když je zapnete, tak na nich většinou strávíte více času, než byste chtěli. 

Celkově zde máme 3 hlavní konkurenty ve videích, kteří se snaží předhánět v číslech, a proto je organicky více podporují než statické posty, bavíme se o Instagramu (Reels), Tik Toku a Youtube (Shorts). Je ale těžší udržet na videu divákovu pozornost. Zrovna Gen Z je známá tím, že Tik Tok sjíždí tak rychle, že už ani pravidlo prvních 5 sekund na ně neplatí, tato hranice se snižuje na nějaké 3 sekundy.

Působila jste i jako vedoucí kreativního obsahu pro Zoot. Spolupracovala jste i s influencery?

Influencery měl na starosti přímo influencer manager. Z mé pozice jsem se starala o to, jak Zootí obsah posunout dále, udělat ho zajímavější a identický pro značku. Vymýšleli jsme zajímavé kampaně, focení a natáčení nebo jsme třeba spustili Zootí podcast. 

Je těžké při sestavování reklamy poznat, kdy je všechno přesně tak akorát a kampaň může být spuštěná? Nebo do toho jdete podle hesla „better done than perfect“ s tím, že vždy je prostor pro zlepšení?

Reklamy můžete vždy optimalizovat, ale musíte se je naučit zanalyzovat a pracovat s výsledky a daty, které získáte. Při prvotním spuštění by mělo být vše připraveno dle nejlepšího vědomí a svědomí, abyste zbytečně neutráceli peníze za něco, co vám nic nepřinese.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Když jsou ohlasy na reklamu negativní, lze to nějak otočit a využít ve svůj prospěch?

Negativní PR přece neexistuje. (smích) Ale určitě ano, máte možnost si vzít zpětnou vazbu a pracovat s ní do budoucna. V rámci komunikace můžete pak ukázat, že jste empatičtí a na zpětné vazbě lidí vám záleží. 

Některé firmy používají kontroverzní reklamy schválně, tuna negativních komentářů vám zajistí organický dosah zadarmo, ale je potřeba s tímto být opatrní a být připraveni na opravdu dobrou krizovou komunikaci. 

Která kampaň nebo reklama, na které jste se podílela, byla podle Vás trefa do černého?

Tak přece každá. (smích) Za poslední dobu si asi nejvíce stojím za tím, co v agentuře tvoříme pro španělskou značku šperků TOUS. Je tam sice velký tlak na výsledky, ale máme možnost být opravdu kreativní a zkoušet nové věci, kterým se značka na českém trhu nebrání. 

Jak se může marketing na sociálních sítích lišit v různých průmyslových odvětvích?

Může se lišit úplně ve všem – v cílových skupinách, v obsahu, tone of voice, frekvenci postování, trendech a stylu a v neposlední řadě v měření úspěšnosti. 

Máte nějaký návod, jak se odlepit od obrazovek a nenechat si práci příliš pronikat do volného času?

Až ho objevím, tak o tom napíšu knihu. (smích) Já asi nejsem moc velkým příkladem pro správný work life balance. I když se na tom snažím neustále pracovat, pořád ta část work hodně převažuje. Je to ale i tím, že svou práci miluju a absolutně mě naplňuje, takže pokud zrovna nepracuju u obrazovky, jsem někde na kurzech nebo si čtu marketingové články. Takže to vlastně podstupuju dobrovolně. (smích)

Jak jste se dostala k digitálnímu marketingu? Chtěla jste „dělat reklamu“ odjakživa?

Asi bych řekla, že si spíš digitální marketing našel mě. Původně jsem se chtěla věnovat módnímu odvětví, založila jsem vlastní online magazín Dailystyle a jelikož o nás nikdo nevěděl, začala jsem řešit, jak to změnit. To bylo první seznámení s digitálním marketingem. 

Zároveň mě jako předmět na vysoké škole bavil nejvíce. Fascinovalo mě, jak můžete v tomto odvětví být kreativní a organizovaní zároveň. Na to se pak začaly nabalovat pracovní příležitosti na různých marketingových pozicích, kde jsem sbírala další a další zkušenosti a dále jsem se v tom rozvíjela. 

Vygradovalo to až k tomu, že jsem založila vlastní agenturu, našla si tým stejných marketingových nadšenců, jako jsem já a snažíme se dělat každý den možné i nemožné pro všechny naše klienty. 

S tím u nás v Laba naprosto souzníme. Děkujeme za rozhovor!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!