Rozhovor s Kateřinou Novákovou, která je účetní expertkou | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Rozhovor s Kateřinou Novákovou, která je účetní expertkou

a navíc vede tým účetních v ASB Group Czech Republic

img-0089-64ddbf83630be955527263.jpg

Je účetnictví opravdu důležité? Ano, hned zjistíte proč…

Účetnictví je důležitým nástrojem pro firmy a podnikatele, který poskytuje přehled o finančních transakcích a celkové finanční situaci podniku. Díky účetnictví lze sledovat a analyzovat hospodaření firmy, což umožňuje lepší plánování, rozhodování a efektivní řízení podnikatelských aktivit. 

Evidování účetních záznamů je klíčové pro vytvoření finančních výkazů, jako je výkaz zisku a ztráty, bilance nebo cash flow, které poskytují celkový obraz o finanční situaci podniku. Účetnictví zajišťuje dodržování zákonných povinností a daňových předpisů, což minimalizuje riziko daňových nedoplatků nebo neplnění předpisů a jeho správné vedení je nezbytné pro úspěšný růst a udržení podnikatelského úspěchu.

Více nám o účetnictví a zkušenostech z praxe řekne Kateřina Nováková, která povede další stream oblíbeného kurzu Základy účetnictví.

Kateřino, už je to rok, kdy jsme vydali první společný rozhovor. Co se u Vás za tu dobu v profesní oblasti změnilo?

Rok se může zdát jako dlouhá doba. Já měřím pracovní čas spíše na kvartální závěrky, ty za tu dobu proběhly čtyři a někdy mám pocit, že si mezi nimi ani nevydechnu.

V ASB Group jsme letos oslavili 21 let na českém trhu, já sama jsem součástí firmy 15 let, a musím říct, že každý rok se na první pohled zdá podobný tomu předchozímu, ale když se člověk podívá s větším odstupem, vidí ten obrovský posun. 

Když jsem nastupovala, bylo nás v Praze 35, od té doby jsme dvakrát rozšiřovali kancelář a dnes mám kolem 100 kolegů.

Proměňuje se i sama účetní profese. Od manuálního zadávání prvotních dokladů a šanonů plných faktur a bankovních výpisů jsme se posunuli k téměř bezpapírovému fungování. Většina dokladů přichází a zpracovává se pouze elektronicky, využíváme automaty a roboty a velkým tématem poslední doby je rozvoj umělé inteligence a jejího využití v našem oboru.

Jak vzpomínáte na první stream kurzu? Jací byli Vaši studenti?

První stream byl především o veliké přípravě. Naplánovat vše tak, aby kurz držel jednu logickou linku, aby jednotlivá témata navazovala a dávala účastníkům smysl. Probrat vše a zároveň studenty nezahltit.

A potom také z mé strany na začátku veliká nervozita a stres, zda to všechno bude fungovat tak, jak bych si přála.

Účetnictví je specifické v tom, že abyste se o něm mohli začít bavit, musíte už mít definováno množství pojmů, máme podvojnost, každá transakce má protistranu a bez základních souvislostí nejde začít. Takže vlastně v první lekci probereme vše, o čem kurz je, a dále jdeme „jen“ do větších detailů.

Studenti byli skvělí, ani si vlastně neumím představit, jak náročné to téma může být pro někoho, kdo se s ním setkává poprvé. Hodně studentů se kurzu věnuje vedle svého zaměstnání, včetně maminek, které pečují o miminka, a skloubit všechny povinnosti asi není jednoduché. Oceňuji jejich výdrž, věnování se domácím úkolům, a i shovívavost, když jsme vychytávali drobné chybičky v prezentaci nebo zadání úkolů.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Musí být člověk dobrý v matematice, když chce dělat účetnictví, nebo vše spočítají chytré programy?

Pokud matematiku budu chápat jako počítání, tak tam už nám opravdu pomáhá technika. A musím říct, že i já po letech používání Excelu a kalkulačky občas váhám u násobilky, kterou zvládá žák 3. třídy ZŠ. (smích)

Co je potřeba a je velmi důležité, je logické uvažování a analytické schopnosti. Umět vidět trošku za roh, domyslet, jaký dopad transakce může mít, „co se stane, když…“

Bez jakých programů a nástrojů se momentálně při práci neobejdete?

V ASB Group se snažíme držet krok s vývojem technických nástrojů, využíváme automatické vytěžování přijatých faktur, stahování bankovních výpisů, množství importů a exportů do a z účetního softwaru. Sami si také vyvíjíme různé roboty, kteří nám nahrazují opakující se aktivity.

Samozřejmostí je nástroj na přípravu účetních výkazů a přílohy k účetní závěrce.

Všichni tuší, že období daňových přiznání a ročních uzávěrek je pro účetní obzvlášť náročné. Máte ale taky nějaké období klidu? Účetní „okurkovou sezónu“?

Takovým pěkným „okurkovým“ měsícem je listopad.

Práce účetní je hodně o termínech, s tím každý, kdo se do toho pouští, asi počítá. K roční účetní závěrce a přiznání k dani z příjmů je potřeba u větších klientů přihodit ještě audit. Termíny těchto prací se nám rozložily do celého prvního pololetí roku, protože firmy, které využívají služeb daňového poradce, případně mají povinný audit, mohou podat daňové přiznání do konce června (resp. začátku července).

Když dokončíme roční závěrky, navazují v červenci ty kvartální, takže první klidnější měsíc je srpen, což je i teď vidět v kanceláři, protože si kolegyně a kolegové čerpají dovolenou.

Abych se vrátila na začátek, listopad je měsíc, kdy většinou není žádný důležitý termín a většina z nás je přítomna v kanceláři. Takže se pomalu chystáme na roční závěrku, absolvujeme různá školení apod.

V průběhu roku řešíme pravidelně přiznání k DPH, měsíční, případně kvartální závěrky a reporting. Takže i každý jednotlivý měsíc má dny, kdy je práce více (většinou po začátku měsíce, cca do 10.–15.), potom kolem termínu DPH, takže 20.–25. Mezitím je o trochu volněji.

Vzpomenete si na nějakou obzvlášť zapeklitou situaci, se kterou jste se ve své kariéře setkala? 

Většinu situací, které řeším, vnímám jako součást své práce a asi bych je nenazvala zapeklitými. 

Z pohledu vedení účetního týmu je občas složitější reagovat na aktuální situaci, kdy třeba přichází nový velký klient, a je potřeba rychle uvolnit kapacitu kolegů, kteří by to měli řešit. Jak už jsem zmiňovala na začátku, setkáváme se s oblastmi, se kterými zatím nemáme zkušenosti, a je potřeba tedy vyřešit, kde a koho proškolíme, abychom dané výzvy mohli přijmout.

Práce v externím účetnictví je hodně o komunikaci, nejen s klienty, ale i s ostatními dodavateli, samozřejmě s kolegy v rámci ASB Group. Najít shodu občas není úplně jednoduché, klienti umějí být velmi kreativní, a když přijde nějaký komplexní požadavek na poslední chvíli, bývá velkou výzvou se s tím poprat a vše dodat ke klientově spokojenosti.

Najde se v účetnictví nějaký prostor pro kreativitu (myšleno v mezích zákona)? Je to práce, kam může člověk takzvaně vložit něco ze sebe?

Určitě to není tak, že by každá transakce měla přesně definované řešení. Pokud by to tak bylo, asi už by nás opravdu nahradili roboti. (smích)

Některé transakce jsou jednoduché, opakující se, tam není moc prostoru pro kreativitu, ale s každou novou smlouvou, která se nám dostane na stůl, s každým novým klientem, který do ASB Group přijde, musíme pracovat s množstvím různorodých proměnných a hledat správná řešení. Pokud má situace řešení více, je třeba vybrat to správné právě pro toho konkrétního klienta.

Zmínila jste automatizaci a umělou inteligenci. Jak ovlivní budoucnost oboru?

Už nyní je vidět, že vývoj informačních technologií naši profesi hodně posunul. Účetnictví už není o zadávání a evidenci dokladů, ani nemáme plné stoly papírů, a plné archivy šanonů. 

Většina dokladů k nám do kanceláře dorazí elektronicky, přijaté faktury vytěžujeme, bankovní výpisy importujeme, stejně jako množství dalších transakcí.

To nám dává prostor posouvat své znalosti a schopnosti, máme čas na hledání konkrétních řešení pro dané klienty.

Rozvoj umělé inteligence určitě naši profesi ovlivní, já umělou inteligenci vnímám spíše jako příležitost, nikoliv jako hrozbu.

Doporučujeme přečíst:

frame-2813-64afa14f5b8d7054765802.webp

Revoluční vlna digitálního účetnictví – Trendy, výhody a transformace pro podniky 21. století

Číst

Máte v rámci své práce nějaké oblíbené činnosti, kdy se dostanete do flow a přestanete vnímat čas? A je nějaká část, kterou byste naopak klidně vyškrtla?

Musím přiznat, že poslední dobou je mi dobře, když chystám pro klienty reporty, pracuji s Excelem, s daty, které dostanu od kolegů. Reporty chystám pravidelně, takže už vím, co, kde a jak. Trošku rutina. Někdy je komunikace, schůzek a hledání řešení tolik, že si u reportů ráda odpočinu.

Moje práce mě baví a mám na ní především ráda tu různorodost. Určitě bych tedy nevyškrtávala nic, maximálně bych upravila jednotlivé poměry.

Pracuje účetní oddělení nezávisle na zbytku firmy, nebo jste často v kontaktu i s kolegy z jiných týmů? Máte navzájem nějaký přehled o své práci?

Záleží na velikosti a typu klienta. 

Na všech klientech spolupracujeme minimálně s daňovým oddělením, které pro všechny naše klienty chystá přiznání k dani z příjmů právnických osob. 

Pokud má klient zaměstnance, mzdy počítá naše mzdové oddělení, od kterého dostáváme výstupy. 

Větší klienti využívají služeb „Client service“ týmu, kde naši kolegové poskytují klientovi administrativní podporu, komunikují s bankami, právníky, dodavateli apod.

Jak už jsem zmiňovala výše, naše práce je hodně o komunikaci, a to i v rámci ASB Group. Měli bychom tedy všichni mít povědomí o tom, co se na klientovi zrovna řeší, protože dříve nebo později to bude mít dopad do účetnictví.

Účetní jsou vnímáni jako vysoce organizovaní lidé. Řídíte svůj život „podle tabulek“?

Mám ráda, když věci fungují podle nějakého plánu, na druhou stranu mi v mém životě nevadí určitý moment překvapení, reagování na aktuální situaci. 

Práce v klientském účetnictví mě naučila nehroutit se z toho, když musím změnit plány, a hledat řešení každého „problému“, se kterým se setkám.

Při plánování dovolené by mi například stačilo vědět, kdy je odjezd a co mám mít s sebou. Ne vždy se ale tento způsob setkává s nadšením spolucestovatelů. (smích)

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí Vašim novým studentům.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Sportovní management»
Business a management
Vede Filip Sakala
13. srpna 19. září
Filip Sakala