Jak zjistit, na jaké úrovni vědomí je váš tým | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jaká barva charakterizuje vaše zaměstnance: Metoda spirálové dynamiky

Jak zjistit, na jaké úrovni vědomí je váš tým.

cover-min-654e0089bf223599268771.jpg

Společnost, jako každý člověk, se vyvíjí ve spirále – nejen od vrcholu k poklesu, ale také po spirále sebeuvědomění. K tomuto závěru dospěl psycholog Clare Graves ve své knize Levels of Human Existence.

Analyzujeme, co je to „barevná hudba duše“ a jak tyto znalosti použít k rozvoji týmu.

Historie modelu spirálové dynamiky

V roce 1952  americký psycholog Clare Graves zahájil rozsáhlou studii spouštěčů lidského chování. Vědec chtěl analyzovat chování duševně zdravého člověka a zjistit, zda existuje jediná skutečná norma a co spouští různé mechanismy myšlení.

Experimentu se zúčastnilo 8 skupin studentů, kteří pod vedením Gravese studovali psychologii osobnosti. Studie se skládala z několika fází:

  1. Studenti na přednáškách bez úvodních informací mezi sebou diskutovali o pojmu zdravá osobnost a poté to všechno sepsali. 
  2. Profesor studenty náhodně „přehazoval“ do skupin, kde měli před kolegy obhájit svou vizi konceptu. Sám Graves diskuzi sledoval, aniž by ho studenti viděli. Po diskuzi studenti opět podrobně popisovali svou teorii a komentovali, co se v ní změnilo – nebo proč se nezměnila.
  3. V poslední fázi měl Graves přednášku a hovořil o názorech uznávaných odborníků na tuto problematiku a poté znovu požádala studenty, aby popsali svou vizi a vysvětlili, co se v jejich názorech změnilo a proč.

Někteří účastníci se po každé fázi experimentu snadno přeskupili, někdo souhlasil s názorem většiny nebo autorit, zatímco jiní měli stejné stanovisko až do konce. V závislosti na tom, jak byly studentské eseje transformovány a co přesně je přimělo změnit názor, Graves identifikoval dvě kategorie lidí:

  • Obětaví – ti, kteří jsou připraveni přizpůsobit se světu, učinit ústupky v daném okamžiku, aby dostali odměnu.

Tato kategorie by se dala rozdělit na dvě části: na ty, kteří se obětují pro opožděné uspokojení, a na ty, kteří tak činí, aby „cenu“ dostali okamžitě.

  • Expresivní – lidé, kteří mění svět a upravují ho pro sebe.
    I zde se rozlišují dvě podskupiny: ti, pro které je důležité vyjadřovat se, i když k tomu využívají ostatní, a ti, kteří neovlivňují druhé lidi v jejich „boji“ o místo na slunci.

Graves nezůstal jen u studentů a rozšířil experiment i na lidi mimo univerzitu. Poté byl doktor schopen identifikovat další výraznou podskupinu. Patřili do ní ti, pro které je důležité se vyjádřit a získat uznání za každou cenu, třeba i „jít přes mrtvoly“.

Kromě toho Graves poznamenal, že v různých fázích experimentu mohla být přesvědčení lidí transformována – ale to se vždy stalo v určité sekvenci: „já“ nahradilo „my“.

Spouštěče, které přinutili účastníky k změně názoru, byly také různé: například podskupina lidí, kteří mají sklon k obětování v okamžiku, snadno změnila názor pod tlakem autority.

Všechny proměny probíhaly jakoby ve spirále, kdy každé nové kolo obsahovalo informace z předchozího a nebylo možné přeskakovat z jedné úrovně do druhé. Proto se model nazývá „spirální dynamika“.

Co je spirálová dynamika

Model spirální dynamiky ukazuje vývoj člověka, jeho vědomí a osobnosti. Graves věřil, že naše hodnoty se nemění jen pod vlivem vnějších okolností, ale v určitém sledu. Fázi obětování se zaměřením na „my“ nahrazuje egocentrická fáze „já“.

Tyto fáze ani tak necharakterizují, jaký je člověk, spíše ukazují, jak se jeho názor a typ myšlení v čase mění v závislosti na tom, která mozková funkce je právě aktivní.

Ve vývoji teorie pokračovali Gravesovi studenti Chris Cowan a Don Beck, kteří přišli s nápadem označit každé otočení spirály barvou.

Významy barev a úrovně spirální dynamiky:

Úroveň 0, barva – béžová, typ myšlení – instinktivní, orientace na „já“. 

Stádium, ve kterém je vědomí nerozvinuté – v tomto stádiu je člověk zcela podřízen instinktům a uspokojuje své základní potřeby: jídlo, spánek, bezpečí. Jediným cílem vědomí je přežít, o nějaké sociální adaptaci či toleranci nemůže být řeč.

Úroveň 1, barva – fialová, typ myšlení – magický, orientace na „my“.

V této fázi je psychika schopna pracovat se složitějšími pojmy, vnímat a analyzovat obraz světa kolem sebe. Individualita je obětována ve prospěch a přežití skupiny, tuto úroveň lze také nazvat „kmenem“.

Potřeba chránit se mizí a člověk se soustředí na společnost, na „my“. Pokud nakreslíme analogii s vývojovými fázemi společnosti, jedná se o kmenovou fázi, kdy je svět neznámý a nepochopitelný, plný magie a nevysvětlitelných zázraků.

Úroveň 2, barva – červená, typ myšlení – hrdinské, orientace na „já“.

V této fázi je celý svět kolem rozdělen na černý a bílý a jen jeden hrdina v bílém plášti ví, jak správně žít. Cílem člověka je prosadit se za každou cenu, ukázat svou nadřazenost, osobní sílu, rozšířit sféru kontroly.

Úroveň 3, barva – modrá, typ myšlení – absolutistické, orientace na „my“.

Etapa, ve které člověk něco obětuje pro svůj nápad, opožděný zisk. Ve vědomí převládá smysl pro povinnost, řád, zodpovědnost za dodržování rituálů, pravidel a norem. Ten, kdo porušuje úřední či nepsaný kodex, se automaticky stává špatným a zaslouží si univerzální pokárání, kdo dodržuje pravidla, je skvělý.

Úroveň 4, barva oranžová, typ myšlení – výrazově-racionální, orientace na „já“.

V této fázi člověk analyzuje své úspěchy a chyby a chce dosáhnout prosperity a projevit se promyšleně, a to i na úkor ostatních. Velká hra, velký byznys, velké příležitosti – vědomí v této fázi představuje svět jako obrovskou šachovnici, hru, kde člověk může vyhrát pomocí pravidel a logiky. Nejčastěji se jedná o úroveň podnikatelů nebo proaktivních lidí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Úroveň 5, barva – zelená, typ myšlení – obětavý, ekologický, orientace na „my“. 

V této fázi se člověk a osobnost stávají nejdůležitějšími, pozornost k potřebám druhých a komunikace šetrná k životnímu prostředí. Subjekt obětuje své zájmy, aby získal ne to, co chce, ale jinou výhodu – a to ihned. Například se obrací k vědomé spotřebě, obětuje pohodlí, aby mohl žít v čistém světě.

Úroveň 6, barva – žlutá, typ myšlení – integrativní, orientace na „já“.

V této fázi se člověk ještě chce projevit, ale ne na úkor ostatních – jeho vlastní odbornost a profesionalita již stačí ke zdůraznění jeho předností. Člověk hledá smysl života, do kterého se hodí jeho hodnoty – svoboda, důstojnost, nezávislost.

Úroveň 7, barva – tyrkysová, typ myšlení – globální, orientace na „my“.

Člověk zde přechází od zaměření na správný smysl života k jeho spojení s okolním světem, jednotě a samolibosti, globálnímu vědomí. Nejvzácnější fáze vývoje, a to jak mezi lidmi, tak mezi zeměmi nebo společnostmi. Tyrkysová úroveň je komplexní síť propojených „žlutých“ organizací.

Na jaké úrovni se zaměstnanec nachází, zjistíte pomocí tohoto testu.

Clare Graves došel k závěru, že fungování jednotlivých fází přímo souvisí se strukturou lidského mozku. Například na béžové úrovni – biologické přežití – jsou nejaktivnější systémy, které jsou zodpovědné za životní funkce a fyziologické potřeby těla.

„Čisté“ barvy jsou vzácné – paradigmata mohou snadno koexistovat v mysli člověka a projevovat se v různých oblastech. Jednu osobu může současně vystihovat „rudý“ fotbalový fanoušek, „oranžový“ podnikatel nebo přísný „modrý“ otec.

Jak aplikovat spirálovou dynamiku v podnikání

Pokud nakreslíme paralelu s fázemi rozvoje společnosti, pak:

  • béžová je startup ve fázi tvorby, předkládání nápadů a přežití
  • na fialové začíná formování a stabilizace týmu
  • červená znamená touhu po vítězství a výkonu
  • na modré úrovni organizace buduje procesy a KPI
  • u oranžové přichází touha po pokroku a zvýšení efektivity, zvyšuje se individuální motivace zaměstnanců
  • na zelené se hodnoty a tým stávají prioritou
  • při vysoké tyrkysové úrovni spirálové dynamiky společnost vstupuje do režimu samoorganizace

Ne vždy se vyplatí znepokojovat se nedostatkem „tyrkysové“ a usilovat o ni ze všech sil: předchozí části spirály stačí k vyřešení většiny obchodních problémů.

Doporučujeme přečíst:

940-628-708-64955fc7f0f5c572855169.png

Řízení týmu: 9 „Ne“, které si musíte zapamatovat

Číst

Jak aplikovat spirálovou dynamiku v HR

Každý podnik má svůj vlastní set prioritních hodnot a charakteristik – odpovídají úrovni rozvoje samotné organizace. Určením, ve které otáčce spirály se společnost nachází, můžete vybrat zaměstnance s podobnými hodnotami.

Každá obchodní jednotka je zase samostatnou subkulturou s vlastní hierarchií, která může mít svůj vlastní odstín. Aby se barva společnosti dostala do společného jmenovatele, je nutné sladit všechny vnitřní struktury podél otáček.

Pomocí spirálové dynamiky HR personalisté mohou:

1. Posoudit úroveň firemní kultury. Ve středních a velkých organizacích je vzácné najít zaměstnance na stejném otočení spirály, pokud takoví specialisté nebyli vybráni záměrně. Díky pochopení toho, kde se členové týmu nacházejí, může HR přizpůsobit budování týmu a pracovat s týmem.

2. Řešit krizi a konflikty jako tým. Pokud některý ze zaměstnanců visí na „červené“ úrovni a touží být hrdinou, kolegové na modré úrovni, kteří svědomitě dělají svou práci, se mohou stát obětí jeho úsilí. Pro HR je důležité znát profil týmu a pomáhat usměrňovat tendence každého správným směrem.

3. Vyberte efektivní systémy řízení. Každá barva zaměstnanců má své vlastní triky v řízení: někdo bude pracovat co nejproduktivněji v „plochých“ týmech, jiní jsou ztraceni bez pevné hierarchie. Metoda spirály vám navíc umožní identifikovat lídry, kteří pomohou kolegům a celé firmě vyšplhat o otáčku výš.

4. Najděte zaměstnance s potřebnými dovednostmi a hodnotami. K tomu, aby se vývoj organizace roztočil do spirály, musí být manažeři-lídři na vyšší úrovni, než jaká je v současné firemní kultuře.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!