Náborový outsourcing | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Náborový outsourcing: Revoluční strategie pro získávání TOP talentů

Co pro vaši firmu může udělat někdo „z venku“ a v čem je to výhodné.

facebook-post-10-6481e45de3330332448280.webp

Outsourcing je užší forma spolupráce mezi jednotlivými společnostmi. Označujeme tak zajišťování služeb, které by firma mohla provádět interně, prostřednictvím externích dodavatelů. 

Jenže co přesně to znamená? Jedná se především o činnosti, které firma potřebuje zajistit, ale nemá dostatek vlastních sil. Tím pádem potřebuje trochu pomoci od jiné firmy, která tu činnost poskytne. Nakonec je to win win pro obě strany.

Bylo ale zjištěno, že 62,9 % zaměstnanců pracuje raději na hlavní pracovní poměr, což není úplně pro outsourcery, ale stále se v pracovním prostředí najdou tací, které přesně potřebujete, jen je to občas trochu oříšek.

Jaké jsou výhody outsourcingu?

Proč jej ale využívat? Jednoduché a prosté. Dáme vám soupis těch největších výhod, které vám outsourcing může poskytnout:

  • menší náklady, než kdybyste si danou činnost udělali sami;
  • úspora provozních a personálních kapacit vaší společnosti;
  • zvýšení efektivity a kvality vaší vlastní práce;
  • přenesení částečného rizika na někoho jiného;
  • výběr z velkého množství specialistů.

Benefitů, které s sebou outsourcing nese, není mnoho, ale zato jsou velmi kvalitní a nikdo jimi nepohrdne. Každá mince má však dvě stránky a je fér, abyste znali obě.

Jana Fišerová z Family Baker popsala výhodu outsourcingu: „Nejste (většinou) limitovaní geografickou blízkostí jako u stálých zaměstnanců, a protože chcete outsourcovat specifickou službu, na kterou se firma specializuje, vyhnete se nákladnému školení vlastních zaměstnanců.​​“

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Má outsourcing i nevýhody?

Rizika outsourcingu na 100 % existují a nikdo se jim nevyhne. Pojďme se na ně podívat, abyste je do budoucna třeba alespoň minimalizovali:

  • budete mít cizího člověka ve své firmě, což by pro vás mohla být hrozba;
  • ztratíte částečně kontrolu;
  • jste závislí na někom, koho neznáte;
  • zvýší se vaše opatrnost a zároveň i kontrola;
  • vzniká vyšší riziko neloajálnosti.

Chápeme, že rizika, které outsourcing má jsou ve většině případů o určité míře důvěry – a není jednoduché navázat důvěru s někým, koho sotva znáte. To je ovšem malá cena za efektivnost práce a snížení nákladů. Budete muset zkrátka překousnout to, že jste vy i váš externí zaměstnanec na opačné straně plotu.

Co jako firma můžete outsourcovat a ušetřit si práci?

Ne každá pracovní pozice nutně potřebuje outsourcing. Nicméně o těch my se bavit nebudeme, naopak se zaměříme na místa, kde si můžete vypomoci silou zvenčí. Nejčastěji se outsorcingem řeší práce v těchto oborech:

  • Účetnictví;
  • Finanční procesy; 
  • Logistiku; 
  • Zákaznický servis; 
  • Personalistiku; 
  • Právní služby; 
  • Marketing; 
  • IT podporu; 
  • Administrativní činnosti.

To jsou jedny z nejčastějších oblastí a třeba právě vy některou z těchto oblastí potřebujete pokrýt a nechcete plýtvat náklady na interního zaměstnance. Agentura New Opportunity vám může pomoci a vyhledá člověka za vás, takže si můžete ušetřit práci a čas.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-19-64366ebc22ed1221010063.webp

Výběr správného zaměstnavatele z pohledu zaměstnance

Číst

Outsourcing na vzestupu

Některé firmy neustále zvažují, zdali outsourcovat či nikoliv, a my se společně podíváme, že se to opravdu vyplatí. Nejen, že ušetříte čas, který budete moci investovat jinam, ale také finance.

V průzkumu, který se zabýval outsourcingem, bylo již v roce 2020 zjištěno, že nejčastěji outsourcované služby jsou úklidové a hned za nimi následuje ostraha objektů, která je outsorcována přibližně ze 47 %. Hned za ostrahou se nachází i údržba objektu s 42 % a poslední místo obsadila účetní a mzdová agenda s 33 %.

Firma Apogeo outsourcuje též a přiklání se k tomu, že outsourcing je zesilující trend, díky kterému zaznamenali v uplynulých letech růst obratu o 18 %.

Případy, kdy rozhodně NEoutsorcovat! 

Jsou i situace, kdy se vám opravdu nevyplatí hledat pracovní posily zvenčí. Ne že bychom vás chtěli odrazovat, ale ne vždy je outsourcing ta správná cesta. 

  • První případ: know-how

Pokud byste měli poskytnout třetí osobě své částečné, nebo dokonce úplné know-how, je ousorcing dost rizikový. V tomto případě je to dost na pováženou a spíše byste se měli zaměřit na hledání interního člověka, protože asi nechcete, aby tyto informace unikly ven. Dalším řešením je sepsat s externím zaměstnancem opravdu dobrou smlouvu s doložkou o mlčenlivosti.

  • Pokud byste poskytovali informace o svých klientech

Pokud máte případ, že budete využívat služby webhostingu, na kterém, stejně jako mnoho dalších firem, máte své e-mailové schránky. Do těchto e-mailů nahlížet nemůže, a tudíž by nemělo reálně hrozit riziko v podobě ztráty citlivých informací. 

Avšak pokud byste si outsourcovali firmu s obdobným předmětem činnosti (např. z důvodu maximálního využití své kapacity), pak je nutné být velmi opatrný. Takováto firma by vám mohla zákazníka zcela přetáhnou k sobě.

  • Pokud by využití outsourcingu vedlo ke každodenním potížím 

Například si představte, že by se mohlo jednat o komplikace vyvolané velkou vzdáleností či časovou náročností. To se nevyplácí, obzvláště když vám hoří termíny a vy to prostě potřebujete TEĎ, HNED a TADY. Nemůžete totiž sami korigovat pracovní vytíženost a flexibilitu cizího subjektu, který pro vás outsourcovanou činnost provádí.

Na to si spíše dávejte pozor, jinak vám to všechno bude padat na hlavu a ani externí zaměstnanec vám nepomůže. Víte proč? Protože nemá tak úzký vztah s vaší firmou jako vaši interní zaměstnanci.

Rada na závěr

Znáte rizika outsourcingu a víte, co je outsourcing, takže není nic o co bysme vás ošidili, nicméně můžete vědět i více. 

Pro všechny zájemce o obor HR přinášíme živý online kurz, kde se toho dozvíte z oboru mnohem více, a to přímo od expertky s bohatou praxí.

Kurz je určen pro kohokoliv kdo se chce posunout ve své kariéře a naučit se nějaké dovednosti, avšak máme doporučení pokud jste:

  • Junior HR generalista, personalista, nebo náborář;
  • Zaměstnanec HR oddělení, který chce vylepšit své znalosti a získat odborné tipy; 
  • Absolvent s aspirací na HR pozice.

Takže pokud si chcete osvojit nové dovednosti a nastavit svojí laťku o stupeň výš, jsme na vás připraveni a budeme se těšit.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!