Výběr správného zaměstnavatele z pohledu zaměstnance | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Výběr správného zaměstnavatele z pohledu zaměstnance

Perspektivní pracovní prostředí? Zaměstnavatel snů? Takovéhle místo určitě existuje a my vám poradíme, jak ho najít.

main-image-18-64366ebc207a9047812669.webp

Jedním z důležitých kroků jsou i informace o firmě, pro kterou byste v případě úspěšného zakončení náborového procesu pracovali.

Pochopitelně to, jaký je zaměstnavatel, zjistíte o společnosti doopravdy až tehdy, až budete na palubě. jsou ale některé signály, které vám mohou dost napovědět předem. Pokud vám vyhovují pravidla firmy, které jste zjistili během pohovorů, jste na dobré cestě, ale teď už se pojďme podívat na samotné faktory, které firmu charakterizují:

  • Prezentace firmy – na webových stránkách i kdekoliv jinde
  • Na webu si přečtěte sekci „O nás“, kde získáte zajímavé informace
  • Najděte si historii firmy
  • Zjistěte si filozofii firmy
  • Pořádně prozkoumejte zaměření firmy, její vizi a směřování
  • Přečtěte si recenze od klientů nebo zákazníků
  • Zkontrolujte, zda firma nemá dluhy ani není v insolvenci
  • Projeďte všechny sociální sítě, které firma má
  • Prohlédněte si obchodní rejstřík

Není nutné vždy hledat všechno, ale pokud si nejste jistí nebo trochu tápete, tak je dobré si celou firmu i s budoucím zaměstnavatelem proklepnout. Budete alespoň vědět na čem jste a nic vás nepřekvapí. Ještě mi poděkujete věřte mi. Kdo je zaměstnavatel už víte, ale ještě lepší je vědět i z ostatních úhlů pohledu, co je vlastně zač firma, kam byste případně nastoupili.

Jsou peníze důležitým faktorem?

Jistě že jsou, ale není to přeci to úplně nejdůležitější. Říká se, že za peníze si štěstí nekoupíte, a stejně tak tomu je i v pracovním prostředí. Je sice fajn, že vám někdo nabídne desetitisíce, ale pokud nebudete mít dobré podmínky pro práci, tak na to velmi rychle dojedete. Nicméně doba je zlá a peníze teď trochu hýbou světem. Takže malá rada pro vás – pokud vás zaměstnavatel není schopen ohodnotit podle vašich zkušeností a znalostí, tak odejděte ihned. Vy sami nejlépe víte, co si zasloužíte, a podle letošního průzkumu si 43 % Čechů na mzdě přilepšilo. To je ovšem velmi krásné číslo a pokud jste mezi nimi nebyli, tak je na čase něco změnit.

Co opravdu zaměstnavatel musí mít

Je dobré znát, na co máte právo, protože občas se stává, že vás někde budou chtít ošidit. Tak se podíváme na povinnosti zaměstnavatele. Stejně jako budete mít vy povinnosti v práci, tak má povinnosti i zaměstnavatel vůči vám. Na to byste měli myslet. 

  • Zajistit rovné zacházení se všemi zaměstnanci
  • Chránit své zaměstnance
  • Zajistit vhodné podmínky na práci
  • Zařídit veškeré pomůcky či potřeby k práci
  • Vyplácení výplaty v daný termín a ne později
  • Zajištění přestávky během pracovní doby minimálně 30 minut

To je naprostá nutnost, kterou každý zaměstnavatel musí dodržovat, ale je fajn, když je k tomu přidáno i něco navíc. Což může být cokoliv od příspěvku na Multisportku až po možnost homeoffice. 

Co je dobré, když má nadřízený navíc?

Nepochybně přátelský a milý přístup, ale to by asi měla být spíše samozřejmost, ne? Určitě byste nechtěli pracovat pod někým, kdo se tváří jako kyselá okurka. My se spíše koukneme na vlastnosti šéfů, které ocení nejeden zaměstnanec či kandidát.

  • Spravedlivost
  • Umění řešit konflikty mezi zaměstnanci
  • Balanc mezi kritikou a chválou
  • Umí podat zpětnou vazbu a konstruktivní kritiku
  • Otevřený vůči změnám

Takového zaměstnavatele bychom asi chtěli všichni, ale málokdo ho má. Nicméně vše je o komunikaci, a pokud vám něco nevyhovuje, je třeba to zkusit změnit. Jestliže to nepůjde, tak se seberte a jděte dál, protože to, co vám nenabídne stávající zaměstnavatel, tak můžete dostat od jiného.

Doporučujeme přečíst:

instagram-post-9-640704076a328160592005-64071dc22329e401418245.webp

Jak probíhá sourcing kandidátů

Číst

Proč chcete z bodu A do bodu B

Možná jste právě v situaci kdy jste svázáni v dosavadní práci a ještě zcela nevíte, kdo je ideální zaměstnavatel pro vaše budoucí zaměstnání. Ale je důležité se pohnout vpřed a udělat ten krok k tomu, najít si nové místečko. Chcete vědět, jaké jsou nejčastější důvody odchodů? Třeba se v některém z nich poznáváte.

  • Špatné platové podmínky a nízké ohodnocení v poměru s pracovním výkonem
  • Žádný kariérní posun a stagnujete dlouho na jednom místě
  • Nulová nebo velmi mizivá komunikace s vedením
  • Nevyhovující vztahy ve vašem pracovním prostředí
  • Musíte dojíždět daleko za prací a místo vám nevyhovuje
  • Neflexibilní pracovní doba

Navíc je zcela dokázané, že podle průzkumu 45 % zaměstnanců v Česku má ke své práci pozitivní vztah, ale nebrání se v budoucnosti nějaké změně. Pravděpodobně jí chtějí změnit z výše uvedených důvodů a nebo už prostě chtějí zkusit něco nového. Velmi záleží na pracovním prostředí a také na tom, jaký je zaměstnavatel.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Existuje dokonalý zaměstnavatel?

Nebudeme vám mazat med kolem pusy a je třeba jednat na rovinu. Nikdo není ideální a nikdy nikoho takové nenajdete. Pokud tedy hledáte práci, jsou pro vás důležité všechny uvedené body v odstavci výše. Pokud nějaká práce všechno splňuje, tak po ní skočte, není na co čekat. Nemohli bychom to být třeba my?

Pokud hledáte zaměstnavatele, co splní všechna vaše přání a nabídne vám práci ve stále se rozvíjejícím startupu, jsme to MY! Neustále hledáme nové tváře do různorodého kolektivu a kde nejlépe začít, než právě zde. Budeme rádi, pokud nás poctíte svou návštěvou na nějakém pohovoru, protože naše Country manažerka Dominika Janíková je přesně ten typ zaměstnavatele, kterého chcete mít. Buďte naprosto v klidu, při psaní těchto řádků nám nikdo nedrží zbraň u hlavy a je to zcela dobrovolné. Vždyť se o tom také můžete přesvědčit sami v článku, který vydal Czech Crunch. Dobré, že? My jsme vám to říkali. My v Laba Czech jsme na svého zaměstnavatele hrdí, tak se přidejte k nám a uvidíte na vlastní oči, jak to funguje.

Máte vybraného svého vysněného zaměstnavatele?

Budeme rádi, pokud si zvolíte nás, ale žádný tlak, ovšem. Vyberte si, koho uznáte sami za vhodného. Nicméně pokud budete mít toho svého TOP zaměstnavatele, tak bychom vás rádi pozvali na online živý kurz o budování značky vašeho zaměstnavatele. Tento kurz lektoruje Michal Kosař, Head of employer branding v České spořitelně. Během kurzu Buduj značku zaměstnavatele zjistíte, proč je důležité vůbec značku budovat, naučíte se komunikační a propagační strategie a zároveň také to, že interní komunikace je základ absolutně všeho. Tak nečekejte a zaregistrujte se na tento oblíbený kurz.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«HR manažer»
HR a recruitment
Vede Gabriela Šimšová
27 května 3 července
Gabriela Šimšová