Slavné hackerské skupiny | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Slavné hackerské skupiny

Skupiny jako Anonymous, Lapsus$ či Lazarus Group se neodmyslitelně pojí s hackingem. S hackingem, který vnímáme jako negativní.

main-image-17-1-643f9bdc7b339895792987.webp

Když si položíte otázku, kdo je hacker, co je první asociace, která vám přistane na mysli?

Snad to můžeme říct za vás. Po položení otázky, kdo je hacker, si představíte někoho v obklopení počítačů v černé kapuci s rozcuchanými vlasy a energy drinkem či kávou v ruce. Trefili jsme se? 

Hacker je… 

V původním významu byl hacker programátorem, který se specializuje na konstrukci počítačových systémů a sítí. Dnes je však hacker vnímán spíše s negativní konotací. Tedy jako někdo, kdo dělá něco neetického. Svůj podíl na tom mají samozřejmě média, protože právě ta začala pracovat s narativem „hackeři napadli” jako jakýmsi normalizovaným formátem. 

Právě díky médiím se původní význam hackera stírá a je nahrazován spíše významem pojmu cracker. Právě cracker je tím, kdo využívá zranitelností softwarů a hardwarů ke kybernetickým útokům. Díky svým znalostem je tak schopný získat utajované či nelegální informace. 

Jak předcházet kybernetickým útokům a jak se jim případně bránit se naučíte na kurzu Staňte se cybersecurity profesionálem. Jiří Kohout, Head of Security Architecture v Komerční bance, vás seznámí se základními a pokročilými principy a oblastmi bezpečnosti IT.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Slavné hackerské skupiny 

Rozvoj hackerských skupin je spojen s rozvojem domácích počítačů. Vznik a rozvoj hackerských skupin je také spjat s tím, že v době, kdy k tomuto rozvoji docházelo, ještě neexistovalo mnoho zákonů spojených s počítačovou kriminalitou. 

Pojďme se teď podívat na ty nejznámější a možná nejnebezpečnější hackerské skupiny. 

Anonymous 

Hackerská skupina Anonymous je dost možná tou nejvíce skloňovanou skupinou v této oblasti vůbec. Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé hnutí, které se do povědomí dostalo de facto v roce 2003. Se skupinou je dnes i neodmyslitelně spojená maska Guye Fawkese. Současné Anonymous tedy představují vzájemně nezávislí a nespojení hackeři, kteří sestřelují vybrané weby.

Zdroj: theconversation.com

Zdroj: theconversation.com

K největším útokům, se kterými jsou dnes Anonymous spojeni, byly útoky na Rusko minulý rok. Anonymous tak mají na svědomí hacknutí ruské centrální banky, stejně tak jako nabourání se do až 400 ruských sledovacích kamer. 

Hackerská skupina Anonymous působí i v Česku. V minulosti tak zaútočili na několik českých politických stran. Jako reakci na schválení zákona o hazardních hrách zahájili v roce 2016 kybernetický útok s názvem „Operace blokáda“. Jeho cílem je zabránit vytvoření jakéhosi státního blacklistu, ale také cenzuře a zdražení internetu jako takového. Tato koordinovaná akce trvala dva měsíce, spojena pak byla s řadou menších útoků namířených proti politikům, kteří za schválením zákona stáli a podpořili ho. 

Lapsus$

Lapsus$ je mezinárodní hackerská skupina zaměřující se na vydírání, je známá různými kybernetickými útoky proti vládním agenturám. Skupina ale také cílí na technologické společnosti, proto v roce 2022 prolomila jednoho z technologických gigantů – a sice Microsoft. Mezi další, chcete-li, oběti skupiny Lapsus$ patří i Samsung, Uber, Cisco nebo videoherní společnost Rockstar Games. 

Členové hackerské skupiny Lapsus$ sledují své cíle pomocí taktiky sociálního inženýrství, dále pak využívají krádeže pověření zaměstnanců pro cílené korporace a vydírání citlivých dat. Čím se ale Lapsus$ od jiných hackerských skupin odlišuje? K najímání kompliců a ke sdílení ukradených dat využívá kanál v mobilní aplikaci. Odběratelé kanálu se nejen dostanou k těmto informacím, zároveň se také podílejí na anketách a rozhodování, na co dalšího by se měla skupina příště zaměřit.

Lazarus Group 

Skupinu Lazarus Group, známou také pod přezdívkami Guardians of Peace či Whois Team, tvoří neznámý počet jednotlivců, kteří jsou vedeni vládou Severní Koreje. Skupina sice nepatří mezi ty top nejznámější, i tak jí je připisováno mnoho kybernetických útoků. Tato, původně zločinecká skupina, je dnes označována za pokročilou trvalou hrozbu, a to nejen kvůli široké škále metod, které při provádění operací používá. 

Podle amerických úřadů je zřejmé, že skupina má silné vazby na Severní Koreu, dokonce se prý jedná o státem podporovanou hackerskou organizaci. 

V uplynulém roce 2022 se skupina Lazarus Group zaměřila na řadu poskytovatelů energií. V některých případech byli úspěšní a získali tak informace z Kanady, Japonska a USA. Operace byla sice odhalena, uvádí se však, že primárním cílem útoku bylo vytvoření dlouhodobého přístupu k sítím obětí za účelem provádění špionážních operací na podporu cílů severokorejské vlády.

Zdroj: wikipedia.org

Zdroj: wikipedia.org

Hafnium 

Kyberšpionážní skupina Hafnium je spojená s čínskou vládou a v současné době nadále představuje pokročilou trvalou hrozbu. Jedná se o technicky zdatnou a velmi sofistikovanou skupinu, která se zaměřuje zejména na subjekty v USA. Údajně je napojena a zodpovídá se čínskému ministerstvu státní bezpečnosti. To však Čína nikdy přímo nepotvrdila, stejně tak jako se distancuje od útoků skupiny. 

V roce 2021 se Hafnium společně s dalšími asi devíti skupinami pokusili napadnout Microsoft Exchange Server. A byli úspěšní, vinou útoku došlo k velkému úniku dat.

Doporučujeme přečíst:

cs-1-640744e46fb70367006304-min-64ca5066eae04852119605.jpg

Jak pracuje expert na kybernetickou bezpečnost

Číst

 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4 března 17 dubna
Jiří Kohout