Proč je veřejná wi-fi nebezpečná? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Proč je veřejná wi-fi nebezpečná?

Připojujete se na veřejnou wi-fi? Víte, že tím můžete ohrozit i vaše osobní informace? Řekneme si jak funguje wi-fi a zodpovíme otázku, proč se nepřipojovat na tu, která je bez hesla.

1-4-1-642be285ec952015440558-min-64ca51931ec66724987469.jpg

Nikdo z nás asi nechceme, aby naše fotky z mobilního telefonu viděl kdokoliv na internetu (pokud je my sami nezveřejníme) nebo aby nám pan neznámý vycucnul bankovní účet mrknutím oka. Pojďme si zopakovat bezpečnost na internetu.

Veřejné wi-fi sítě jsou poněkud ožehavé téma a mnozí z vás možná nevědí, jak velkému nebezpečí se vystavujete, pokud se na ně dobrovolně připojujete. Je tedy více než potřebné vám zdůraznit veškeré nebezpečí, které na vás tam venku číhá. Ale pokud by vám přeci jen nestačilo moje odborné oko, ráda bych vás odkázala na pana lektora Jiřího Kohouta, který pracuje jako Head of security Architecture pro Komerční banku. Vede náš online živý kurz Staňte se cybersecurity profesionálem a naučí vás vše o bezpečnosti, hrozbách a zabezpečení na internetu. 

Ani Macbook není nedobytný

Je tomu tak, přišla řada i na jablíčkáře. Dříve totiž bylo daleko snadnější se nabourat do Windows systému než do iOS, který má Apple. Docházelo, tak k daleko častějším útokům na uživatele s Windows a jablíčkáři byli zcela nedotknutelní, ale nová doba přináší nová pravidla a už není v bezpečí nikdo. Pokud se tedy připojujete na veřejné wi-fi sítě v kavárnách, obchodech nebo na letišti, tak to přestaňte dělat. Ohrožujete všechna zařízení, která máte spárováná, takže přes váš notebook je velmi rychlá cesta k telefonu. Proto buďte opatrní kde se připojujete. V kavárně místo brouzdání na internetu si radši vypijte jen tu kávu.

Proč se hackeři snaží útočit?

Nyní již víme, že veřejné wi-fi sítě jsou nebezpečné, ale zatím jsme si neřekli, proč tomu tak je. Většinou jde o získání nějakého finančního obnosu z vaší smart banky. Je totiž dokázáno, že více než 89 % počítačových útoků je právě z tohoto důvodu. Tipnete si, jaká věc je na druhém místě? Špionáž. Takže v jednom případě můžete přijít o peníze a v druhém o soukromí. Tak se podíváme, jak se chránit, protože nikdo kromě vás samotných vás neochrání, a to platí obzvláště na internetu.

Jak se chránit a být v bezpečí

Odpověď je jednodušší, než si myslíte. Existuje jeden způsob, který dokáže přelstít nejen hackery, ale i vaši aktuální polohu. Je to trochu dva v jednom, protože nezískáte jen bezpečnost na veřejné wi-fi, ale třeba i přístup k obsahu, který je v některých zemích zakázaný. Nejde o nic nelegálního, může jít i o filmy, jež chcete vidět. Ale teď už dost o filmech a jdeme se vrhnout na ten kouzelný trik. Jedná se o VPN, což je virtuální privátní síť, která vytváří mezi serverem a vámi zašifrované spojení, kterou neodkryjou ani nejšikovnější hackerské ručičky. Takže veřejná wi-fi může být rázem bezpečnější.

Kde vyzkoušet VPN?

Našli jsme pro vás stánku se 7 nejlepšími verzemi VPN roku 2023 a vy si je můžete vyzkoušet na zhruba měsíc zdarma. Stránka nese název VPNMentor, naleznete zde hromadu informací o všech verzích a můžete je všechny vyzkoušet. Nemusíte se pak bát, že někdo zneužije informace z vašeho počítače či mobilního telefonu – připojení k jakékoliv veřejné wi-fi síti bude rázem bezpečnější.

Doporučujeme přečíst:

cs-1-640744e46fb70367006304-min-64ca5066eae04852119605.jpg

Jak pracuje expert na kybernetickou bezpečnost

Číst

Víte, jak se chránit?

Konec konců máte jen dvě varianty. Buď se nepřipojovat na veřejné wi-fi sítě a využívat mobilní data, nebo si zakoupit VPN. Když už ale víte, jak funguje wi-fi na veřejně přístupných místech, tak jste alespoň trochu v bezpečí před útoky zvenčí. I tak na vás budeme apelovat, abyste byli na internetu opatrní a chránili si soukromí, co nejvíce to půjde. Internet je plný nástrah a není radno je podceňovat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4 března 17 dubna
Jiří Kohout