Budování osobní značky | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Budování osobní značky

Jak budovat osobní brand tak, aby vaše hvězda stoupala až ke kariérnímu nebi? Přinášíme vám tipy pro budování osobní značky v offline i online prostředí.

main-image-8-6414904725b4f252013425.webp

Nepotřebujete okázalé logo ani ten jediný správný slogan, když pracujete na své osobní značce. 

Potřebujete především sami sebe. To je jistě dobrá zpráva, sebe totiž můžete vylepšit vždy. Stačí mít ty správné informace a kvalifikovaně se podle nich rozhodnout. Dnes se dozvíte, proč je důležité konzistentně budovat osobní brand a jak to dělat efektivně.  

Co je osobní značka

Setkáte se i s označením osobní brand. Oba názvy jsou ale pojmenováním stejného jevu. Budování osobního brandu se skutečně příliš neliší od toho, když svou značku propaguje firma. I vy totiž chcete prodat sami sebe a zvýšit svou cenu na trhu práce. Vnímáte tu analogii?

Stejně jako při budování brandu i tady musíte být konzistentní, autentičtí a následovat kvalitně nastavenou strategii. Jste svým vlastním důležitým projektem, na kterém se rozhodně vyplatí zapracovat. Potenciální zaměstnavatel to jistě ocení a vaše kariéra může začít strmě stoupat. Jste připraveni na takovou změnu?

Historie osobní značky

Píše se rok 1997 a v byznys magazínu Fast Company vychází článek Toma Peterse s názvem „The Brand Called You“. V roce 2001 potom autor přichází s knihou „The Brand You 50 (Reinventing Work): Fifty Ways to Transform Yourself from an "Employee" into a Brand That Shouts Distinction“. Osobní značku budovaly už před vydáním knihy jistě spousty lidí. Tom Peters dal jevu moderní název a zasadil se o použití konceptu Brand You v byznysovém prostředí.

Jak budovat osobní značku s ohledem na kariéru

Jste renesanční člověk a multipotenciál? I to je v pořádku. Vaše vnitřní nastavení vám pomůže porozumět spoustě oblastí lidského života a vědění. Rozhodně nemusíte měnit své nastavení jen proto, abyste zapadali do jedné ze škatulek. Pokud ale chcete budování osobní značky zvládat na výbornou, budete nejspíš muset učinit zásadní krok. Určit hlavní směr, kterým se chcete profesně vydat. Možná to bude i bolet, ale věřte mi, že zaměřením se na hlavní činnost vaše osobní značka poroste. Pokud už máte tento první bod zvládnutý, gratuluji. Můžete se posunout na další úroveň. A tou je zaměření pozornosti na firmy a zaměstnavatele, pro které byste chtěli pracovat.

Míříme od obecného ke konkrétnímu, od široce definovaného hlavního oboru k úzce definovaným požadavkům konkrétní společnosti. Znáte je? Vytipujte si své osobní TOP zaměstnavatele a proveďte důkladnou rešerši. Co po svých zaměstnancích požadují? Jaká je jejich firemní kultura? Jak sami sebe prezentují navenek? Tady se vaše osobní značka setkává s fenoménem budování značky zaměstnavatele. Více jsme o něm psali v článku Employer branding není radno podcenit. Pokud se chcete stát součástí firemní kultury, musíte s ní zkrátka ladit. Vyhodnoťte trendy a identifikujte klíčové dovednosti. Naleštěte své vědomosti a pusťte se do budování osobního brandu.

Budování osobní značky v offline světě

Buďte vidět a slyšet. Ano, právě vy. Sami za sebe. Spolupracujte s profesními organizacemi a účastněte se oborových konferencí. Vyhledávejte příležitosti k osobní prezentaci a networkingu. Právě u networkingu se na chvíli zdržíme. Navazování osobních kontaktů je totiž důležitou součástí budování osobního brandu v offline světě. 

Jak správně networkovat? 

  • Nejprve identifikujte své cílové publikum. Volte jej s ohledem na vysněnou pracovní pozici. Lidé z vašeho oboru, profesionálové, vedoucí pracovníci nebo potenciální klienti. Ti všichni by si zasloužili být součástí vaší offline sítě.
  • Navštěvujte profesní akce. Semináře, oborové konference a workshopy. To jsou místa, kde se můžete setkat se zajímavými lidmi. 
  • Obrňte se trpělivostí. Profesionální vztahy si vyžadují čas a úsilí. Vytrvejte a udržujte kontakt i po seznámení. 
  • Buďte užiteční. Networking je o vzájemném propojení, ze kterého profitují obě strany. Přemýšlejte o tom, jak můžete ostatním pomoci, jaká je vaše profesní hodnota. Nabídněte pomoc nebo radu a projevte zájem o názory a zkušenosti ostatních. 
  • Naučte se poslouchat. To je důležitou součástí profesního networkingu. Někteří mají tuhle vlastnost zvládnutou na jedničku už z osobního života, v opačném případě byste měli na této dovednosti zapracovat.

Kromě networkingu do osobního offline brandingu můžeme zahrnout veškerou osobní prezentaci před potenciálním zaměstnavatelem a obecně také všechny činnosti spojené s profesním prostředím. Pamatujte však na to, že když uvažujete o osobní značce, hranice mezi osobním a profesním životem se do jisté míry stírají. 

Budování osobní značky v online světě

Zkoušeli jste si někdy vygooglit své jméno? Udělejte to. Podívejte se na svou osobní značku v online světě očima budoucího zaměstnavatele dřív, než to udělá on. Možná budete překvapení, jaký mediální obraz vaše online aktivita na internetu zanechala. Je to v pořádku? Gratulujeme. Objevili jste něco, co neladí s vaší představou o tom, jak se chcete prezentovat na veřejnosti? Napravte to.

Dalším bodem, na který byste se měli zaměřit, jsou sociální sítě. Zaměstnavatelé stále častěji prověřují sociální sítě uchazečů o zaměstnání ještě předtím, než je pozvou k osobnímu pohovoru. Chcete mít jistotu, že zaměstnavatel najde relevantní data? Potom sdílejte jen takové informace, které si přejete zahrnout do celkového obrazu o své osobě. Pamatujte, že cokoliv přetavíte do jedniček a nul a umístíte na internet, začíná žít vlastním životem, nad kterým ztrácíte kontrolu. Sdílejte odpovědně.

          Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu. 
Pojďte se připojit!

Jak budovat příznivý mediální obraz:

  • Vytvořte si profesionální profil na sociálních sítích. Skvěle vám k tomu poslouží platforma LinkedIn. Využít můžete ale také Twitter, Instagram nebo Facebook. Určité profese mohou profitovat i z profilu sociální sítě TikTok (marketéři, lektoři, lidé pohybující se v oblasti lifestyle a wellbeing, koučové a další). 
  • Publikujte relevantní obsah. Pravidelně publikujte relevantní obsah, který poukazuje na vaše dovednosti a zkušenosti v oboru. Články, blogové příspěvky, videa nebo fotky. Podle toho, co je vám a vaší profesi bližší. 
  • Najděte svůj vizuální styl. A ten při publikaci online konzistentně používejte. Budete snáze zapamatovatelní a rozpoznatelní.  
  • Zapojujte se do online diskuzí. Zapojte se do online diskuzí a fór, která se týkají vašeho odvětví. Tak potkáte lidi, kteří mají podobné zájmy a mohou vám být při budování kariéry užiteční.
  • Spolupracujte. Spolupráce s ostatními lidmi v oboru může být velmi užitečná při budování vaší online vizitky. Zvažte spolupráci na projektech nebo vytvářejte obsah společně. To vám umožní získat nové vhledy a oslovit širší publikum.
  • Udržujte pravidelný kontakt s lidmi, se kterými se setkáváte online. Když vám někdo okomentuje příspěvek, odpovězte mu. Stojí to čas, ale utužujete tak vzájemné vztahy.
  • Využijte online kurzy a další možnosti vzdělávání. Výsledky potom také sdílejte online. Dáte tak všem najevo, že získáváte nové dovednosti, a vaše hodnota na trhu práce signifikantně poroste. Nejen s tímto bodem vám rádi pomůžeme.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-5-640a0051f10dd366138658.webp

Co dělá social media manager

Číst

Osobně-značkový závěr

Máme za to, že je zcela nemožné nebudovat osobní značku. Svým chováním totiž vždy dáváte světu najevo, kým ve skutečnosti jste. Když ale budete osobní brand budovat vědomě, můžete regulovat to, jak vás ostatní vnímají. Dělejte to konzistentně, autenticky, ale zároveň s vědomím cíle, kterého chcete dosáhnout. Nejspíš vás nečeká okamžitý úspěch, ale pokud budete budování osobního brandu věnovat dostatek času a úsilí, dosáhnete svých cílů snáz, než kdybyste tuto oblast ponechali náhodě. 

Obrňte se trpělivostí, pracujte konzistentně, vzdělávejte se a sdílejte veřejně své úspěchy. Vaše vysněná kariéra už na vás čeká.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«HR manažer»
HR a recruitment
Vede Gabriela Šimšová
27 května 3 července
Gabriela Šimšová