Onboarding | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Onboarding

frame-2-1-6421b112aa1a0217074741.webp

Pouhým přijetím nového zaměstnance proces náboru rozhodně nekončí. Na řadu přichází onboarding – nástupní a adaptační proces.

Anglický název je ostatně dost výstižný. Nestačí, že váš nový zaměstnanec získal lístek na palubu. Musíte ho ještě vědomostně vybavit tak, aby bravurně zvládl vyplout a na společné firemní lodi se udržel. Špatně provedený onboarding může napáchat spoustu škod a mnohdy firmu připraví o kvalitního člověka ještě před tím, než nováček dostane vůbec šanci ukázat, jak moc prospěšný umí být.  

Přečtěte si návod, jak začínající kolegy úspěšně provést procesem onboardingu.

Ve vodách mezi náborem a onboardingem

Ještě než proběhne oficiální nástup nového zaměstnance, přichází na scénu preboarding. Specifický je v tom, že nováček ještě není oficiálně součástí společnosti, vy už s ním ale jednáte. Udržování přátelských vztahů v tomto období je důležitou součástí procesu nástupu nového kolegy. Snižuje se tak riziko, že si zaměstnanec nalodění na palubu nakonec rozmyslí. 

Pošlete milý e-mail, představte nováčkovi firemní kulturu, nabídněte mu prohlídku kanceláře. Buďte vstřícní a dejte budoucímu spolupracovníkovi najevo, že je pro vaši firmu důležitý. V rámci preboardingu také určitě nezapomínejte na stávající tým. Informujte všechny budoucí kolegy o tom, že k nim nastoupí další zaměstnanec, a nezapomeňte vysvětlit jeho úlohu v týmu.

Začátek samotného onboardingu

Ať chceme nebo ne, na prvním dojmu záleží. První den nástupu kolegy do zaměstnání pro vás znamená skvělou příležitost předvést se v tom nejlepším světle. Tady máte několik tipů pro pohodový první den:

  • Administrativu mějte v malíku
    Připravte si vše potřebné v předstihu a novému kolegovi už jen předložte potřebné dokumenty.
     
  • Rozdělte role ve stávajícím týmu
    Provést nováčka celým nástupním procesem nemusí být úplně snadné. Proto předem jasně přidělte role v onboardingu stávajícím členům týmu. Papírování zvládne HR oddělení, představení firemní kultury potom může zastat nejbližší nadřízený nebo kolega nastupujícího zaměstnance.
     
  • Pohlídejte si organizační záležitosti
    Má nový zaměstnanec připravené klíče? Přístupová hesla a potřebnou techniku? Má se vůbec kam posadit? Divili byste se, jak často se na tyto „drobnosti“ zapomíná. Doporučujeme pro proces onboardingu vypracovat přehledný checklist. Vytvoříte jej jednou, oceníte mnohokrát.

5 zásad onboardingu

První den je za námi. Nástupní a adaptační proces ale teprve začal. Jak dlouho bude onboarding trvat záleží samozřejmě na mnoha faktorech. Pro zjednodušení předpokládejme, že se doba zaučování nováčka bude pohybovat někde mezi čtrnácti dny a délkou zkušební doby.

Co všechno může být součástí onboardingu právě ve vaší firmě? Nejde o ultimátní výčet, s následujícím seznamem pracujte spíše jako s inspirací. 

  1. Dodržujte organizační řády a normy
    Pořádek dělá přátele. V oblasti human resources to platí také. Představte nováčkovi na palubě všechny závazné postupy a normy. Dejte si přitom pozor na to, abyste i vy sami šli vždy příkladem.
     
  2. Vysvětlete novému kolegovi jeho přesnou úlohu v týmu
    Vám se může zdát popis pracovní pozice dostačující. Nováček ale zatím netuší, s jakými vnitropodnikovými procesy se může setkat. Proto si (nejen) v rámci onboardingu průběžně ověřujte, jestli nový zaměstnanec svou roli v týmu skutečně chápe.
     
  3. Díky propracované firemní kultuře budujete silný a věrný tým
    Tuto zásadu nepodceňovat prosím. Zaměstnanci, kteří chodí do práce s nadšením, jsou pro svého zaměstnavatele naprosto neocenitelní. Plány a cíle společnosti shrňte do přehledné prezentace a předejte je začínajícím zaměstnancům poutavým způsobem. Lidé pracují s mnohem větším nadšením, když mají přesné vize.
     
  4. Pracujte na teambuildingu
    Ze studií vyplývá, že až 35 % zaměstnanců opouští své stávající místo kvůli nudě. Ale pozor, nezaměňujte vytvoření podnětného prostředí s přehlcením zaměstnance pracovními úkoly. Propojujte týmy, pořádejte pracovní eventy, společné obědy nebo odborné semináře. Získáte motivované kolegy, kteří umí táhnout za jeden provaz a cítí sounáležitost.
     
  5. Vyhodnocujte
    Nejlépe v průběhu onboardingu i na jeho konci. Naplánujte si s novým zaměstnancem pravidelné schůzky, na kterých si vzájemně ověříte, že v rámci firmy plujete stejným směrem. 

Onboarding jako cesta k silnější společnosti

Skutečně úspěšné firmy ví, že si nemohou dovolit podcenit proces nástupu a adaptace nového pracovníka. Loajalita zaměstnanců je v mnoha oborech alfou a omegou podnikání. 

Když úspěšně zavedete výše zmíněné zásady, zvýšíte šanci, že společně vybudujete společnost se stabilním, silným a věrným týmem. Jedná se o velmi silnou konkurenční výhodu. 

Jak na onboarding už víte. A co offboarding? Jak důstojně zvládnout odchod zaměstnance se dozvíte v tomto článku.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!