Nejlépe placení zaměstnanci na světě | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Až 12 milionů dolarů ročně + bonusy: nejlépe placení zaměstnanci na světě

Motivační pilulka: za co jsou placeni nejdražší odborníci

image3-62d81cece1985691858641-min-646f6d3e59666347843171.png

Odborníci z Harvard Business Review tvrdí, že bonusy na konci čtvrtletí již nemotivují. Knihy a recenze Zetas ukazují, že společenská odpovědnost a podobné organizační hodnoty jsou pro mladou generaci důležitější než vysoký plat. Maslowova a Herzbergova teorie označují peníze jako „hygienický faktor“. 

Je tu však jedna nuance: jen proto, že je zaměstnanec do firmy „zamilovaný“, u vás dlouho nezůstane - lidé potřebují peníze, nebo spíše zdroj jejich generování.

Shromáždili jsme údaje od společností Equilar, Forbes, WSJ a Business Insider a sestavili žebříček nejlepších zaměstnanců s neuvěřitelně vysokými odměnami. Do žebříčku jsme nezařadili Elona Muska (Tesla) ani Tima Cooka (Apple) - zaměřili jsme se na méně nápadná jména. O některých z nich jste možná ani neslyšeli. 

#1. Anderson Cooper - 12 milionů dolarů ročně

Novinář CNN 

Moderátor stanice CNN Anderson Cooper 360° se narodil spisovateli Wyattovi Emory Cooperovi a slavné designérce Glorii Vanderbiltové. Cooper vyrůstal od útlého věku na očích veřejnosti a stýkal se s Trumanem Capotem a Charliem Chaplinem.

První zkušenosti s médii získal Cooper již v raném věku, když se stal modelem pro focení pro Harper's Bazaar. Ve věku 10-13 let se zúčastnil focení pro Ralpha Laurena a Calvina Kleina.

V roce 1985 Cooper nastoupil na univerzitu Yale, kde čtyři roky studoval politologii a mezinárodní vztahy. Současně se rozhodl vyzkoušet si novinářskou profesi a nastoupil jako ověřovatel faktů pro Channel One News. 

Cooper později zfalšoval novinářské pověření a začal natáčet záběry ze střetů uprchlíků s vládními jednotkami na thajsko-myanmarské hranici. Jeho klipy nakonec zaplatila a zveřejnila společnost Channel One. Po Myanmaru žil Anderson rok ve Vietnamu. Později poslal televizi Channel One záběry o životě a kultuře v zemi - televize je koupila a povýšila Coopera na zpravodaje.

Následovaly mise v Somálsku, Bosně, Rwandě, Kambodži, na Haiti, v Izraeli a Jihoafrické republice, kde monitoroval vojenské a politické konflikty. 

Cooperův materiál brzy přitáhl pozornost médií. V lednu 2002 Anderson odešel do CNN jako druhý moderátor a v následujícím roce mu společnost poskytla práva na vlastní zpravodajský pořad Anderson Cooper 360°, v němž se věnoval významným světovým událostem, například tsunami na Srí Lance, smrti papeže Jana Pavla II. a hladomoru v Nigérii. 

V květnu 2007 vydal Cooper knihu Dispatches from the Edge (Zprávy z okraje) o svých zkušenostech z války. Memoáry se staly bestsellerem New York Times. 

Andersonova novinářská práce mu vynesla řadu ocenění: Peabodyho a National Headliner Award za reportáž o tsunami v Indickém oceánu, Edward R. Merrow Award za reportáž o korálových útesech a další. Dnes má Anderson Cooper jako novinář a moderátor CNN plat 12 milionů dolarů ročně. 

#2. Bozoma St John - 7 milionů dolarů ročně

Marketingová ředitelka (CMO) společnosti Netflix   

Před nástupem do Netflixu v srpnu 2020 působila St. John jako marketingová ředitelka ve společnosti Endeavour, propagovala značku Uber, vedla marketingovou divizi Apple Music & iTunes, hudební a zábavní divizi společnosti PepsiCo. Má více než 20 let zkušeností v oboru.

Její hlavní prioritou ve společnosti Netflix je budování uživatelské základny. Ve své práci zdůraznila tyto výzvy: boj o pozornost a nekonečné inovace, které mohou zasáhnout emoce zákazníka, který je neustále zaneprázdněn jinými věcmi. Tři čtvrtě roku po příchodu St. John se počet předplatitelů služby zvýšil o 1,5 milionu, takže celkový počet uživatelů Netflixu na celém světě dosáhl 209 milionů.

Z její iniciativy společnost spustila webovou stránku aplikace Tudum, na které publikuje články o premiérách, exkluzivní rozhovory s režiséry a herci a reportáže z natáčení. Cílem tohoto zdroje je podnítit zájem uživatelů o novinky a sdílet kulisy populárních seriálů a filmů. Návštěvníci mohou položit otázku a získat na ni odpověď: například jak dlouho žijí čarodějnice nebo kde si můžete koupit kostým ze Hry na oliheň.

Bozoma St John je držitelkou ocenění Ad Age's 50 Most Creative People, Innovators & Stars 40 Under 40 a Fortune's 40 Under 40. Forbes ji také zařadil na seznam nejvlivnějších marketingových pracovníků (CMO) roku 2021. Současný plat Bozomy St. Johnové na pozici CMO ve společnosti Netflix činí 7 milionů dolarů ročně. 

#3. Andrew Stanton - 5 milionů dolarů ročně

Viceprezident, animátor a scenárista společnosti Pixar

Pixar je jednou z nejúspěšnějších společností na světě. Vydali 24 celovečerních filmů, z nichž se téměř každý stal hitem a vydělal v pokladnách stovky milionů dolarů. 

Andrew Stanton, dvojnásobný držitel Oscara za filmy WALL-E a Hledá se Nemo, režisér čtyř animovaných filmů společnosti Pixar a scenárista trilogie Toy Story a Monsters Corporation, stojí v čele animačního a scenáristického týmu studia. Do studia nastoupil jako druhý animátor a v Pixaru působil prakticky nejdéle.

Andrew Stanton získal bakalářský titul na Kalifornském institutu umění, kde studoval animaci. Ještě během studií natočil dva krátké animované filmy The Story a Somewhere in the Arctic. Andrew zahájil svou profesionální kariéru v roce 1987 ve společnosti Kroyer Films, kde napsal scénář k filmu Mity Mouse - A New Adventure. 

V roce 1990 nastoupil Stanton do Pixaru jako animátor a režisér. Nejprve produkoval reklamy a v roce 1996 se poprvé podílel na scénáři celovečerního filmu Toy Story. 

Stanton psal scénáře k dalším studiovým filmům, v roce 1998 se podílel na režii filmu Život brouka a v roce 2001 napsal a produkoval film Monster Corporation. 

V roce 2003 byl uveden nový animovaný film společnosti Pixar Hledá se Nemo, který Andrew Stanton režíroval, podílel se na příběhu a scénáři a vytvořil podobu a hlas želvy Crashe. 

„Víte, proč jsou filmy Pixaru dobré? Ve studiu je systém. Nemůžete začít něco kreslit a říct: „Jsem umělec, takhle to vidím. Máme proces. Je to kreativní, ale je to systém,“ řekl Andrew v jednom rozhovoru. - Každý z nás má zvláštní talent: víme, jak diváka pobavit, jak zajímavě vyprávět příběh, jakým způsobem se na něj dívat a jak ho interpretovat.“

Andrew Stanton vystupuje na konferencích TED. V tomto videu například vysvětluje, jak vytvořit poutavý příběh, který si každý zamiluje.

Stanton získal ocenění za nejlepší scénář k filmům Hledá se Nemo, WALL-E a Toy Story. Byl také nominován na Oscara za adaptovaný scénář ke třetímu dílu Toy Story. Plat animátora je uveden na internetu s poznámkou "under review". Podle odborníků se však odhaduje, že dosáhne 5-8 milionů dolarů ročně.

#4. Alex Karp - 3,8 milionu dolarů ročně

CEO Palantir Technologies

Palantir Technologies je americký vývojář softwaru pro analýzu velkých objemů dat. Je na seznamu nejdražších začínajících podniků na světě. Produkty společnosti umožňují analyzovat rozsáhlá datová pole a odhalovat přípravy na spáchání trestného činu nebo teroristického činu. Vývoj společnosti Palantir se používá také při pátrání po pohřešovaných dětech, v boji proti finančním podvodům a při identifikaci možných minových polí v Afghánistánu a Iráku.

Podle deníku Wall Street Journal by systém Palantir mohl pomoci identifikovat přípravy útoku na dvojčata v roce 2001: někteří z 19 sebevražedných atentátníků použili stejné telefonní číslo a e-mailovou adresu a stejnou bankovní kartu k rezervaci letenek do New Yorku.

Hlavními zákazníky společnosti Palantir Technologies jsou vládní agentury, zpravodajské služby, investiční banky a hedgeové fondy. Průměrné náklady na projekt společnosti Palantir se pohybují mezi 5,8 a 100 miliony dolarů.

Startup založil Peter Thiel, s nímž se Alex Karp seznámil na Stanfordově právnické fakultě. Po maturitě se Karp začal zajímat o filozofii a odešel na Goetheho univerzitu ve Frankfurtu, kde studoval u jednoho z nejvýznamnějších filozofů v historii, Jürgena Habermase. 

Thiel mezitím spoluzaložil společnost PayPal, kterou nakonec prodal společnosti eBay za 1,5 miliardy dolarů. Za peníze z této transakce se stal investorem rizikového kapitálu a současně rozjel nové start-upy. 

V roce 2005 Thiel přijal Alexe Karpa na pozici generálního ředitele společnosti Palantir, protože měl obchodní kontakty, přesvědčovací talent a schopnost - navzdory svému nedostatečnému technickému vzdělání - rychle pochopil podstatu složitého problému a vysvětlil ji neprogramátorům. 

Karpovi se podařilo zaujmout evropské investory a později se rozhodl získat peníze od amerických bezpečnostních služeb. V prezentaci pro CIA Karp ukázal, jak lze sledovat činnost osob podezřelých z terorismu. Tato myšlenka zaujala představitele zpravodajských služeb a ti iniciovali vznik investičního fondu, který investuje prostředky americké vlády do projektů užitečných pro zpravodajské služby. Společnost Palantir získala z fondu 2 miliony dolarů. 

Alex Karp má ve společnosti na starosti především vyjednávání a získávání investic. Je známý jako výstřední vůdce: v kanceláři má meče a brýle na tai-či a na chodbách kanceláře se spoluzakladateli Palantíru cvičí meditaci čchi-kung a bojová umění. 

Je považován za příliš přímočarého, ale smlouvy společnosti se CIA, americkými ozbrojenými silami, dánskou národní policií, policií v New Yorku, New Orleans, Chicagu a Los Angeles ukazují, že má dar přesvědčování, vystupování na veřejnosti a komunikační schopnosti. 

Většina Karpových příjmů nyní pochází z cenných papírů: vlastní přibližně 575 000 akcií společnosti Palantir Technologies v hodnotě více než 102 milionů dolarů. Jako generální ředitel společnosti Palantir dostává Karp 3,8 milionu dolarů ročně a také odměny za osobní bezpečnost a pronájem letadel.

#5. Tor Myhren - 384 tisíc dolarů ročně

Viceprezident společnosti Apple pro marketing a komunikaci

Na začátku roku 2016 převzal Tor Myhren funkci viceprezidenta pro marketing a komunikaci ve společnosti Apple. Nyní je zodpovědný za vedení kreativního týmu a marketing této technologické společnosti, od online reklamy a interaktivního webového designu až po obaly zařízení a značení v obchodech. 

Myhren přešel do společnosti Apple z pozice kreativního ředitele reklamní sítě Grey Group, kde působil šest let. Během jeho působení v čele agentury byla její vlajková kancelář v New Yorku v letech 2013 a 2015 vyhlášena časopisem Adweek agenturou roku. Newyorská kancelář také získala prestižní ocenění na každoročním reklamním festivalu Cannes Lions. 

Jednou z nejdůležitějších kampaní, které Myhren pro Apple realizoval, je kampaň Natočeno na iPhone. Cílem projektu bylo ukázat možnosti fotoaparátů telefonů. Aby se uživatel mohl zúčastnit, musel pořídit fotografii iPhonem a zveřejnit ji na sociálních sítích s hashtagem #ShotoniPhone. Tým značky vybral nejlepší fotografie a poté je vystavil na webových stránkách společnosti Apple, sociálních sítích a billboardech po celém světě. 

Kromě toho Apple přizpůsobil kampaň #ShotoniPhone státním svátkům a významným světovým událostem, jako je Den nezávislosti a legalizace manželství osob stejného pohlaví v Austrálii. V rámci projektu společnost také vytváří obsah s umělci, fotografy a hvězdami showbyznysu, jako jsou Selena Gomez a Lady Gaga, které natáčejí videoklipy na iPhony.

Zde je příklad videa kampaně #ShotoniPhone od francouzského režiséra Michela Gondryho, známého z filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Všechny scény ve videu byly natočeny, zpracovány a sestříhány na iPhonu 13 Pro.

Tor Myhren je vystudovaný novinář. Svou kariéru zahájil jako sportovní novinář v deníku The Providence Journal. Je uveden v žebříčku Fortune 40 pod 40 let a (spolu s Jamesem Cameronem a Lady Gaga) v seznamu nejvlivnějších kreativních lidí Creativity 50 z roku 2010. Ve společnosti Apple vydělává Tor Myhren ročně 384 000 dolarů.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková