Jak prorazit v HR? Tipy od profesionálů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak prorazit v HR? Tipy od profesionálů

Tři odborníci a tři pohledy na to, jak uspět v HR.

1175-cover-667a6e293cba0501770862.webp

Vlasta Sloupová, Denisa Císařová a Michal Kosař jsou zkušení profesionálové v oblasti lidských zdrojů, kteří nejen zastávají klíčové role v prestižních firmách (E.ON, Carvago, Česká spořitelna), ale také znovu vytvoří trojici lektorů dalšího streamu oblíbeného kurzu Kariéra v HR.

A bude na co se těšit – každý z nich přináší unikátní perspektivu a bohaté zkušenosti z různých oblastí HR. V dnešním rozhovoru se podíváme se na to, co nového řešili v posledním roce, a na jejich rady pro začátečníky v oboru.

Jak se máte? Co nového jste ze své pozice řešili v posledním roce?

Vlasta Sloupová: 

Mám se skvěle, i když je to teď hodně, hodně intenzivní. Od posledního streamu se u mě hodně událo – v březnu tohoto roku jsem nastoupila do nové role HR ředitelky společností skupiny E.ON v České republice, takže se teď s týmem více než 70 odborníků staráme o bezmála čtyřtisícovou populaci našich kolegů. Takže jak asi tušíte – rozhodně se nenudím a každý den se teď učím něco nového.

Denisa Císařová:

Děkuji za optání, mám se skvěle! Každý den v HR je výzva, která mě naplňuje, a dodává mi energii. Poslední rok byl opravdu dynamický. Řešíme nové technologie pro automatizaci náborového procesu, což nám umožní lépe a rychleji vybírat ty nejlepší kandidáty.

Michal Kosař:

Díky, úžasně, rok 2024 je zas o trochu nabitější a rychlejší než roky předešlé.

V letošním roce se zas pokoušíme pokročit v budování značky zaměstnavatele ČS a v oblasti IT jsme se rozhodli pro nové strategie – můžeme říct pro nové nástroje, které pro nás EB tým přestavuje nové výzvy např. v podobě spuštění online magazínu na celostátní/mezifiremní úrovni. Projekt je v pracovní náplni spíše podobný startupu a zakládání nového média něž tradičním EB aktivitám. 

Jak vzpomínáte na předchozí streamy kurzu? Utkvěli vám někteří studující obzvlášť v paměti?

Vlasta Sloupová:

Moc mě baví, jak se na každém kurzu po pár setkáních vytvoří skvělá parta a jak sdílení pokračuje i mimo „vyučování“ přes sociální sítě. Studenti se vzájemně inspirují, radí si a vyměňují si příklady ze své praxe, což je za mě rozměr, který celý kurz posouvá ještě o level výš. Pro mě jsou pak vždycky zdrojem chytrých otázek, na které občas ani neznám odpovědi a musím je do příště nastudovat, a tak se vlastně učíme a posouváme společně.

Denisa Císařová:

Každý stream je jedinečný a každý student přináší do kurzu něco nového. Utkvělo mi hned několik studentů, kteří prokázali neuvěřitelný pokrok a nasazení během kurzu. Mnozí studenti mi přináší nový pohled na věc, což je obohacující.

Michal Kosař:

Vzpomínám a často i cituji otázky nebo situace ze streamu. Pro mě je stream do jisté míry i setkávání s realitou. Extrémně mě baví vidět kolegy a kolegyně pracující s jinou cílovkou, která mění požadavky na naši práci či výstup. Co ale zůstává je princip, který na streamu sdílím a ověřuji, že platný. To nej ze streamu je slyšet, že know-how funguje a že bylo použito.

Jak se vám hodnotily domácí úkoly? Který je váš oblíbený z hlediska přínosu do praxe absolventů a absolventek?

Vlasta Sloupová:

No, mám-li být opravdu upřímná, tak se vždycky na sebe zlobím, proč jsem si ten který úkol do kurzu „vymyslela“ a ušila si tak na sebe bič v podobě dlouhého opravování...

Jenže – úkoly jako připravit si vzorovou pracovní smlouvu nebo výpověď z pracovního poměru mají prostě pro studenty kurzu takovou hodnotu, že by mi profesní čest nedovolila jen tak je bez dalšího obodovat, ale vždycky se snažím na konkrétních případech individuálně vysvětlit všechny záludnosti, aby si účastníci kurzu ideálně odnesli hotový vzor, který mohou bez rizika ihned začít v praxi používat. A to mi za těch pár večerů nad jejich pracemi stojí.

Denisa Císařová:

Hodnocení domácích úkolů je radost, ale zároveň starost, nebudu lhát. Vidím, jak studenti aplikují získané znalosti v praxi, ale chci studentům dát konstruktivní zpětnou vazbu, což samozřejmě zabere spoustu času. 

Michal Kosař:

Popravdě je to trochu bič na lektory. Dodatečně děkuji všem učitelům a učitelkám.

I když jsou úkoly časově náročné, dávají mi velký smysl. Během samotného streamu se jako lektor snažím odevzdat maximum, ale až na úkolu vidím, jak dobře jsem obsah vysvětlil nebo jak byl pro posluchače důležitý. Věřím, že nejhodnotnější z úkolů je pro většinu poslední úkol, který pomůže s vlastní profilací každého účastníka na LinkedInu. 

Na co by se podle vás zejména měli připravit ti, kdo se aktuálně chystají začít v oboru HR?

Vlasta Sloupová:

Není to raketová věda, ale pár předpokladů přeci jen mít musíte – být komunikativní, mít rád lidi a být připraven na to, že společnost, trh práce i legislativa se neustále mění, a tak se vlastně už nikdy nepřestanete učit.

Denisa Císařová:

Budoucí HRisté by se měli připravit na rychle se měnící prostředí. Technologie a trendy v oblasti lidských zdrojů se neustále vyvíjejí, takže je důležité být flexibilní a otevřený novým věcem. Také by měli být připraveni na to, že práce v HR je hodně o komunikaci a empatii, a to nejen směrem k zaměstnancům, ale i k vedení a ostatním kolegům.

Michal Kosař:

Na radost i smutek. Svou prací v HR lidem často uděláte radost, ale často je i naštvete. 

Jen si sáhněte do svědomí, jak často už jste za život na HR nadávali. To hlavní ale je, že v HR je neuvěřitelné množství práce a směrů, které firma potřebuje řešit. Co samozřejmě přináší možnosti rozvoje, a tak já osobně preferuji někdy potřebu být multidisciplinární. 

Jak se sami v oboru dál vzděláváte a udržujete svoje znalosti aktuální?

Vlasta Sloupová:

Snažím se sledovat dění v oboru zejména pomocí podcastů na svých dlouhých cestách autem, sleduji některé inspirativní osobnosti HR a byznysu na LinkedInu a zůstávám v kontaktu se svou sítí kolegů – odborníků, u kterých vždycky najdu radu a pomocnou ruku.

Denisa Císařová:

Pravidelně se účastním seminářů a sleduji webináře od předních odborníků v oblasti HR. Nedávno jsem prošla půlroční akademií, abych si prohloubila své znalosti a některé osvěžila. Vždy je důležité zůstat v obraze a neustále se učit nové věci.

Michal Kosař:

Osobně se ptám klidně lidi na emoce nebo názory na ulici nebo ve výtahu (např. na otázku, co si myslí o ČS jako zaměstnavateli). Z odpovědí si pak skládám větší obrázek a posouvám některé aktivity. Současně si velmi vybírám, do jaké konference, přednášky či podcastu investuji čas na vzdělání, a zpravidla chodím pro inspiraci mimo vlastní obor.

Doporučujeme přečíst:

1160-preview-6666a1f7a66a8995279001.webp

Kde spí největší opice? Tam, kde chce

Číst

Co nového jste se naučili díky lektorování v Laba Czech? 

Vlasta Sloupová:

Trošku mě to vrátilo ke kořenům a donutilo mě to zopakovat si abecedu naší profese i tam, kde mi dnes s jednotlivými úkoly už pomáhají kolegové. Vyhledala jsem si spousty detailů díky všetečným otázkám studentů kurzu. A hlavně jsem se o sobě dozvěděla, že mě lektorování nesmírně baví a naplňuje, a to tak moc, že jsem kývla na další stream, i když momentálně nevím, kde mi hlava stojí. Moc se těším na naše nové účastníky.

Denisa Císařová:

Lektorování v Laba Czech mě naučilo především schopnosti vysvětlovat a předávát znalosti a informace srozumitelným způsobem. Zároveň jsem si zopakovala spoustu věcí, které už na denní bázi nedělám. Navíc jsem se díky interakcím se studenty dozvěděla o nových trendech a inovacích, které se objevují v různých odvětvích.

Michal Kosař:

Dnes a denně si připomínám, jak je potřeba nemít klapky na očích a koukat na aktivity kolem nás v širším smyslu. Kontrétně mi lektorování přináší respekt k práci dalších lidí, možnost chápat, proč někdo řeší úkol tak a tak a dovednost nelhat sám sobě. Dovedností nelhat sám sobě myslím fakt, že někdy děláme aktivity, které si myslíme, že jsou ty správné, ale musíme dělat ty, co jsou potřeba a současně jsou efektivní.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!