Proč sabatikl pravděpodobně nezachrání před vyhořením: Vysvětlení psychoterapeutky
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Proč sabatikl pravděpodobně nezachrání před vyhořením: Vysvětlení psychoterapeutky

Co dělat, aby se dlouhá dovolená nestala zklamáním.

frame-482646-6655df586abb2870991768.webp

Odejít na sabatikl, dlouhou dovolenou z hlavního zaměstnání, abyste mohli udělat něco, co jste chtěli udělat už půl roku – naučit se nový jazyk, pořídit si psa nebo konečně začít běhat. Zní to perfektně. Ale je tomu tak vždy i ve skutečnosti? Někdy se sen o „odchodu na sabatikl“ změní ve zklamání: spaní až do oběda, nuda a pocit, že čas je promarněný. Někdy se stane právě tou přestávkou ve vztahu, kterou si dáváme, abychom se o něco později rozešli.

Jak dlouho by měl sabatikl trvat a jak se na něho připravit, abyste nakonec nebyli zklamaní? O tom pro Labu hovoří Mariana Franko, psychoterapeutka, blogerka a zakladatelka psychologického studia Sense.

Kdo a proč jde na sabatikl

V minulých dobách měli lidé jasné rozdělení: práce byla pro peníze a koníčky pro duši a seberealizaci. Například můj strýc pracoval jako ekonom a ve volném čase zručně vyráběl věci vlastníma rukama. V dnešní době máme stále častěji možnost spojit svou práci se seberealizací i finančním zajištěním, a tak roste poptávka po činnostech, které uspokojují obě potřeby. 

Ve skutečnosti se však potřeby ne vždy shodují: koníček nemusí přinášet peníze a práce nemusí přinášet pocit uspokojení. Pochopení vlastních potřeb a priorit je pouze jedním ze scénářů, kdy se lidé rozhodují odejít na sabatikl. 

Podle mých zkušeností si ve skutečnosti berou dlouhou dovolenou nejčastěji ti, kteří:

- chtějí uspořádat své hodnoty: „Co je pro mě práce, je to moje poslání a kdo jsem bez práce?“
Tito lidé mají obvykle finanční rezervu a chápou, že po určitou dobu nemusí pracovat.

- procházejí věkovou nebo jinou krizí a cítí potřebu změnit svůj život.

- jsou unavení nebo vyhořelí.

Ať už je motivace jakákoli, lidé odcházejí na sabatikl kvůli změně. A výsledky před a po často závisí na očekáváních. Chcete si vzít dlouhou dovolenou, ale nejste si jisti, zda vám pomůže? Zeptejte se sami sebe: „Jdu na sabatikl „pro něco“, nebo utíkám „od“?“. 

Také zjistěte, jak ho vnímáte:

- jako by to byl den odpočinku, kdy děláte nové věci a zkoušíte, jak to ovlivňuje kvalitu života, hodnoty a motivaci.

- jako byste hledali ráj – pomíjivé místo, kam je možné utéct od únavy, problémů, každodenního života a kde budete vždy šťastní.

Pokud se jedná o druhou možnost, je třeba normalizovat a upravit očekávání, aby nedošlo ke zklamání. Podle mých zkušeností se lidé často snaží překonat krizi nebo uspokojit potřeby tím, že hledají dokonalé a jednoduché řešení a myslí si: to je ono. Ale jednoduchá řešení málokdy vyřeší velké problémy.

Proč sabatikl pravděpodobně nevyléčí vyhoření

Sabatikl může skutečně pomoci zabránit vyhoření – když máte pocit, že jste na pokraji sil, ale stále dokážete odolávat stresu. Pokud je však člověk již vyhořelý, pak bude sabatikl pravděpodobně jen dlouhou přestávkou před odchodem.

Syndrom emočního nebo, jak se také říká, profesního vyhoření vzniká především ze dvou důvodů:

  1. Chování k práci a významy, které jí lidé dávají. Má pocit, že je jeho*její přínos významný? Dělá to, co ho*ji baví a co chce naplňovat? Dostává se mu*jí uznání?
  2. Pracovní podmínky. Velká pracovní zátěž, časté přesčasy, toxický manažer nebo prostě nepřátelský tým, který je plný intrik.

Sabatikl nevyřeší oba problémy. V prvním případě potřebujete nejen dovolenou, ale také soustředěnou práci na sobě – nebo dokonce psychoterapii. A abyste změnili své pracovní podmínky, musíte změnit své pracovní místo. Když totiž odpočíváte, práce nejde na sabatikl, stejně jako přesčasy, toxický šéf nebo pocit, že jste „mimo“.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jak vytvořit realistická očekávání od sabatiklu

Uveďte konkrétní cíl

Jít na sabatikl kvůli čemu? Jen pro zábavu? Protože je to lepší? Podle mých zkušeností lidé, kteří se přestěhovali do jiného města nebo do zahraničí jen proto, že „je to tam lepší“, nebyli spokojeni a nakonec se cítili zklamaní. A ti, kteří měli jasnější cíle (klidnější život, kariéru nebo příjemné klima), byli spokojenější, protože dostali to, co chtěli.

Vyberte si jeden konkrétní cíl – proč přesně jdete na sabatikl a jaké zkušenosti chcete získat? Například věnovat se svému koníčku, trávit více času se svými blízkými, napsat knihu nebo žít někde daleko v horách. 

Cíl vás bude motivovat a umožní vám měřit úspěšnost této zkušenosti.

Nastavte si priority

Když máte jeden celkový cíl, měli byste si zapsat i další body: co dalšího byste chtěli realizovat? Například:

- Udělat si check up organismu, na který jste už dlouho neměli čas.

- Naučit se cizí jazyk nebo absolvovat vzdělávací kurz.

- Jit na týdenní túru do hor nebo se jet na dlouhý retreat.

- Přečíst knihy, které máte na seznamu k přečtení.

- Založit knižní klub nebo blog.

- Žít na vesnici, daleko od internetu a civilizace atd.

Stanovte si priority: co je pro vás nejdůležitější a co ne. Neplánujte stihnout všechno – koneckonců, sabatical je také časem odpočinku. Ale je dobré mít nějaké směry a plány, abyste později nelitovali a nesnili o další dovolené.

Rozhodněte o době trvání a rozvrhu

Nejen my si vybíráme trvání sabatiklu, v některých firmách je prostě nemožné vzít si ho na rok nebo déle. Ale při plánování sabatiklu zhodnoťte své cíle a to-do list. To vám pomůže upřímně odpovědět na otázku: kolik času potřebujete na odpočinek a soustředění?

Nedoporučuji příliš dlouhý sabatikl – jeden až dva roky. Podle psychologů se za dva roky člověk plně adaptuje a zvykne si na nový životní styl. Po tak dlouhé dovolené bude obtížnější vrátit se do pracovních dnů s rozvrhem, odpovědností a pracovním stresem. Na vlastní kůži to poznali rodiče po rodičovské dovolené a lidé, kteří byli déle než dva roky nezaměstnaní.

Pochopte své potřeby

Nejlepší je spojit sabatikl s návštěvou psychoterapeuta, poradce nebo kouče. To vám pomůže pochopit, co přesně se ve vašem životě děje, proč jste potřebovali sabatikl, proč jste se chtěli distancovat od práce a jaké potřeby se za touto touhou skrývají.

Dlouhá dovolená je vhodnou příležitostí položit si mnoho důležitých otázek. Ze sabatiklu se pak kromě pohodových zážitků a času pro sebe vracíme s přehodnocením hodnot a novými, pevnými základy a významy. A také třeba s větší motivací k práci, pevným záměrem dosáhnout povýšení nebo nápady na koníčky.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!