7 tipů pro překonání rozhodovací paralýzy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

7 tipů pro překonání rozhodovací paralýzy

„Možnosti jsou nekonečné!“ Přináší vám tato věta pocit svobody, nebo vás naplňuje hrůzou?

cover-66389bcf65eaf992234773.webp

Pokud zažíváte druhou možnost až příliš často, patrně se potýkáte s rozhodovací paralýzou. Jedná se o stav, kdy nejste schopni učinit rozhodnutí. Nezáleží přitom, jestli se jedná o malé či velké záležitosti. 

Zvažování možností při rozhodování je něco, co děláme všichni. Může však zajít až do bodu, kdy příliš mnoho analýzy škodí více než prospívá. Schopnost rozhodování proto patří mezi velmi praktické soft skills neboli měkké dovednosti. Její zvládnutí vám ušetří překvapivé množství času v pracovním i osobním životě. 

Rozhodovací paralýza způsobuje, že máte intenzivní emocionální reakci, když čelíte rozhodnutí. Jestli hledáte způsoby, jak se lépe rozhodovat, nezoufejte. Existují praktické strategie, které vám pomohou.

Prvním krokem je rozpoznání příznaků, jako je prokrastinace nebo nadměrné přemýšlení, které vede ke zbytečné úzkosti a následně ke ztrátě produktivity​​. Následuje 7 kroků, jak si osvojit soft skills efektivního rozhodování. Ale nejprve se podívejme na příklad ze života.

Odletíte? 

Představte si, že čelíte jednoduchému rozhodnutí rezervovat si letenku na zahraniční cestu. Hledáte na internetu svůj cíl a objeví se asi tak 10 možností a různé letecké společnosti (a to je jen první stránka výsledků vyhledávače).

Možná byste chtěli vybrat jednu leteckou společnost kvůli určitým výhodám, ale pak zjistíte, že jiná je levnější. Začnete zvažovat klady a zápory a než si uvědomíte, co děláte, uplynou hodiny. Místo abyste učinili rozhodnutí a koupili letenku, zavřete notebook a úkol odložíte.

Když nastane rozhodovací paralýza, jste tak pohlceni různými možnostmi, že se doslova zaseknete na místě. Jak vidíte, zvládnutí soft skills vám usnadní dokonce cestu na dovolenou. 

Kde se bere rozhodovací paralýza? 

Proč se někteří lidé cítí paralyzováni, když musí čelit rozhodování? Terapeuti v oblasti racionálně emoční behaviorální terapie (REBT) zdůrazňují následující skutečnost: naše emoce a chování jsou generovány naším přemýšlením o událostech, nikoli samotnými událostmi. 

Učinit co nejlepší rozhodnutí je praktický problém. Ale co když máte emocionální problém s rozhodováním?

Hlavní uvědomění, od kterých se můžete odrazit, přináší článek ze serveru psychologytoday s výmluvným názvem a podtitulem Psychologie rozhodování. Kdy je vhodné hodit si mincí? Poskytuje náhled na to, jak různé mentální procesy a emocionální stavy mohou ovlivnit vaše rozhodnutí. Čím můžete začít, když se chcete hnout z místa?

  • Nevyžadujte záruku.
  • Nesnažte se o dokonalost.
  • Neočekávejte, že dosáhnete rozhodnutí bez jediné nevýhody.

Jakmile zvládnete výše uvedené body, zbavíte se nepřiměřeného tlaku. Můžete se uvolnit a snáze se dobrat výsledku. Osvojení vhodných soft skills většinou vyžaduje změnu myšlení, což platí i v tomto případě. 

Doporučujeme přečíst:

preview-656f281732d15075593310.png

Je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem nemožná? Co říkají vědci

Číst

Jak se lépe rozhodovat? 

Jednou z doporučených metod je zavedení rozhodovacích postupů, které vám pomohou udržet soustředění a porovnávat různé možnosti efektivněji. 

1. Vytvořte si tabulku 

Sepište si různé možnosti a přidejte vaše kritéria. Lépe tak dosáhnete objektivního hodnocení a výběru co nejlepší alternativy​​. Zjednodušeně se dá říct, ať si sepíšete seznam pro a proti. Získáte také potřebný odstup. 

2. Omezte počet možností

Díky internetu máte k dispozici obrovské množství informací, jak jsme si ukázali na příkladu. Přesto se tento úžasný zdroj může obrátit proti nám, když zjistíte, že trávíte hodiny hledáním různých možností a odkládáte finální rozhodnutí.

Stanovte si limit, kolik možností zvážíte a kolik informací pro každou možnost shromáždíte. Zabráníte tak nekonečnému bádání a prodlužování rozhodovacího procesu​.

3. Trénujte v každodenních situacích

Zrychlete drobná rozhodnutí a cvičte si rozhodování během běžných denních aktivit, což zahrnuje:

  • Ranní rozhodování, co si vezmete na sebe.
  • Výběr restaurace, kam půjdete na oběd. 
  • Objednání kávy, kterou si dnes dáte.

Přestože se jedná o menší rozhodnutí, může vám trénink každodenního rychlého rozhodování pomoci. Díky drobným věcem, u kterých nejsou rizika špatného rozhodnutí tak vysoká, snadno získáte potřebnou sebedůvěru. 

Vytvoříte si sebejistotu v rozhodování a snížíte úzkost, až dojde na větší a důležitější záležitosti. Soft skils vyžadují praxi, neosvojíte si je pouhým teoretickým studiem. 

4. Konzultujte 

Další užitečnou radou je hledání podpory a zpětné vazby od důvěryhodných osob nebo kolegů, což vám může pomoci k získání nové perspektivy a snížení obav z možných chyb​​.

Využití odborné pomoci pak může poskytnout nástroje a strategie potřebné k získání kontroly nad vašimi rozhodovacími procesy a vést ke zlepšení celkové kvality vašeho života. 

5. Učte se z minulosti, ale nebuďte jí spoutáni

Reflexe minulých rozhodnutí je důležitá. Analyzujte, co se podařilo, co nedopadlo dobře a proč se tak stalo. Poučení z minulých zkušeností vám umožní rozpoznat úspěšné vzorce chování a vyhnout se opakování stejných chyb. Zároveň ale dbejte na to, abyste nebyli minulostí paralyzováni: každá situace je jedinečná.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

6. Rozvíjejte kritické myšlení

Zkuste se dívat na problémy z různých úhlů pohledu. Kritické myšlení pomáhá identifikovat významné faktory a potenciální dopady vašich rozhodnutí. To vede k lepšímu porozumění situaci a umožňuje vám činit informovanější a objektivnější rozhodnutí. Rozhodování, stejně jako další soft skills, se vyplatí trénovat. 

7. Naučte se prioritizovat

Některá rozhodnutí jsou důležitější než jiná. Naučte se rozlišovat mezi naléhavými a významnými úkoly a zvládnete první krok k rozumnému time managementu a efektivnímu využívání zdrojů. Plánujte si dobře denní program a záležitosti, které budete řešit. Schopnost stanovit si jasné priority je užitečná soft skills nejen v pracovním, ale i v soukromém životě. 

Postupně také můžete běžné každodenní úkoly zpravidelnit a snížit tak množství rozhodnutí, která musíte během dne zvládnout. Vyhnete se tím rozhodovací únavě. 

Soft skills vám usnadní život 

Rozhodovací paralýza může být frustrující a omezující, ale je důležité si uvědomit, že se s ní dá úspěšně bojovat. Dávejte si pozor na příznaky, kterými jsou: neustálé odkládání rozhodnutí, hledání dalších a dalších informací bez úspěšného výsledku, přehnaný strach z možných negativních důsledků. 

Včasné rozpoznání sklonů k rozhodovací paralýze je prvním krokem k překonání nežádoucího stavu. Dalším důležitým bodem je naučit se vyváženě zvažovat možnosti a realisticky přistupovat k výsledkům. Není nutné hledat perfektní řešení, ale spíše funkční, které vám umožní pokračovat ve vašich denních aktivitách bez zbytečného stresu a úzkosti.

Pokud zjistíte, že vaše nerozhodnost ovlivňuje váš život více než je vám milé, osvojte si užitečné a praktické soft skills. Úsudek a rozhodování patří mezi žádané měkké dovednosti a najdete je na žebříčku 10 důležitých soft skills, které jsou pro zaměstnavatele relevantní, zajímavé a hodnotné.
 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!