12 nápadů pro online teambuilding | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Smažené marshmallows v aplikaci Zoom a virtuální prohlídky Paříže: 12 nápadů pro online teambuilding

Bavte se společně s týmem bez opuštění domova.

cover-661792fce53c5925100920.webp

S Markem pracujete online už tři roky a víte, že je to skvělý front-end vývojář, který téměř nikdy nezmešká termín. Katka vám kdysi pomohla dokončit složitý marketingový výzkum – v této oblasti je profesionálka. A Olga dělá designy, které vám vyrazí dech. 

Ale zdá se, že jejich profesní dovednosti jsou to jediné, co o svých kolezích víte. Netušíte, že Marek kromě programování pěstuje také hrozny, Katka je šachová šampionka a Olga je digitální nomádka, která procestovala už osmou zemi.

Práce na dálku zvyšuje míru osamělosti o 67 % ve srovnání s prací v kanceláři. Nemůžete jít s kolegy na kávu, uspořádat firemní večírek nebo diskutovat v kuchyňce o novém televizním seriálu. Je to trochu smutné, ale neznamená to, že nemáte šanci se sblížit. Teambuilding na dálku existuje, a přestože je jeho realizace trochu obtížnější, našli jsme několik nápadů, které pomohou stmelit váš virtuální tým.

1. Virtuální ohniště

Co k tomu potřebujete:

▫️ svíčka (nejlépe taková, která při hoření praská)

▫️ bambusové špejle (12–20 cm)

▫️ čtvercové sušenky Graham

▫️ marshmallows

▫️ čokoláda

Práce na dálku není důvodem k tomu, abyste se vzdali příjemných posezení u ohně. Sejděte se v pátek večer na Zoomu, Microsoft Teams nebo Google Meet a udělejte si malý táborák s marshmallow. Požádejte každého účastníka, aby si vybral vhodné pozadí pro videohovor: ohniště, les nebo něco, co souvisí s tábořením.

Pokud chcete připravit s'mores, zapalte svíčku, navlékněte marshmallows na špejle a podržte je několik sekund nad ohněm, přičemž je obracejte, aby se rovnoměrně usmažily. Poté si připravte minisendvič. Postup je následující: sušenka → marshmallow → čokoláda → sušenka.

Pokud se chcete s týmem pobavit, můžete:

Můžete také hrát hry:

  • „Dvě pravdy, jedna lež“. Účastníci se střídají ve vyslovování tří tvrzení o sobě, z nichž dvě jsou pravdivá a jedno nepravdivé. Kolegové musí uhodnout, který výrok je lež.  
  • Hon na mrchožrouty. Účastníci plní drobné úkoly, např: „Máte 25 sekund na to, abyste přinesli něco žlutého“ nebo „Ukažte nám něco, co je starší než vy“.
  • „Kdo co udělal“. Účastníci posílají hostiteli zprávy popisující události v jejich životě. Vedoucí náhodně přečte zprávu a ostatní hádají, o koho se jedná.

2. Pixel art v tabulkách Google

Co k tomu potřebujete:

▫️ služba Google Sheets

▫️ obrázek pro kreslení

▫️ šablona

Tabulky Google lze použít nejen pro tabulky a grafy, ale také pro arteterapii. Vyberte například obrázek a požádejte svůj tým, aby vytvořil jeho pixelovou kopii. Úkol můžete řešit proti sobě nebo společně, pokud se jedná o něco složitého, jako je Mona Lisa.

Jak to udělat:

1. Vytvořte nový dokument Google Sheets.

2. Zvětšete velikost buněk tak, aby měly čtvercový rozměr 30x30 px. To provedete tak, že označíte buňky a klepnete na tlačítko Změnit velikost sloupce a poté na tlačítko Změnit číslo řádku.

3. Vyberte obrázek, který kolegové překreslí, a vložte jej do tabulky tak, aby sloupce A a B byly prázdné.

4. Vyberte oblast, kterou chcete nakreslit. Můžete ji vybrat pomocí rámečku, ale není to nutné. Oblastí může být celá tabulka. 

5. Použijte podmíněné formátování. Vyberte oblast pro kreslení – například T1:AU69 – nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+A pro výběr celé tabulky → v horním panelu klikněte na tlačítko Formát → Podmíněné formátování. V nabídce vpravo vyberte podmínku Shodný text, pod ní zadejte 1 a zvolte stejnou barvu výplně a barvu písma (například červenou). Klepněte na tlačítko Hotovo.

6. Přidejte štítky. Do buňky 1A vlevo napište 1. Buňka se automaticky změní na červenou. 

7. Klepněte na tlačítko Přidat nové pravidlo a opakujte stejné kroky s dalšími barvami a čísly.

Poté se při zadávání čísla do tabulky buňka automaticky barevně doplní.

🎨 Připravili jsme pro vás šablonu
pro kreslení
pixelového papouška

3. Bingo

Co k tomu potřebujete:

▫️ bingo karty

Pravidla jsou jednoduchá: ve čtverečcích musíte přeškrtnout slova, která popisují vás nebo chování vašich kolegů. Můžete si také vytvořit kartičky s oblíbenými frázemi, které slýcháte na schůzkách. Kolegové budou pozornější – na 100 %! Vyhrává ten, kdo jako první přeškrtne diagonálu, horizontálu nebo vertikálu. Vítěz musí zakřičet: Bingo! Zde je několik šablon:

4. Virtuální firemní prohlídky

Co k tomu potřebujete:

▫️ stabilní připojení k internetu,

▫️ brýle pro virtuální realitu (pro nejlepší efekt, ale nejsou nutné)

▫️ některé exkurze jsou placené

Virtuální prohlídka Paříže

Je to příležitost setkat se s týmem online i jinde než v místnosti Zoom a prozkoumat nejvzdálenější kouty světa. Nabízíme bezplatné 3D snímky a videa i profesionální prohlídky s průvodcem:

  • průzkum táborů v Keni a Tanzanii (zdarma, 3D video)
  • výstup na Mount Everest (zdarma, pro zobrazení je třeba stáhnout aplikaci do chytrého telefonu)
  • průzkum jeskyně Son Doong ve Vietnamu (zdarma, 3D snímky)
  • exkurze do Bílého domu, USA (zdarma, 3D zobrazení)
  • Velká čínská zeď (prohlídka s průvodcem, 50 USD, 45–60 min.)
  • Vánoční prohlídka: Kouzla Harryho Pottera v Edinburghu (prohlídka s průvodcem, od 126 USD za skupinu, 60 min) 
  • exkurze do Tádž Mahalu v Indii (15 USD na osobu, až 8 účastníků, 60 min)
  • večírek v Paříži s místním obyvatelem (33 USD na osobu, ceny pro skupiny budou upřesněny, až 100 účastníků, 60 min)

Další online teambuildingové výlety jsou k dispozici na webu Airbnb.

5. Hra Slyšíte mě?

Co k tomu potřebujete:

▫️ generátor náhodných obrázků nebo slov („Random Pictures“, „Random Word Generator“ nebo jakýkoli jiný)

▫️ papír, pero nebo software Paint

Pravidla jsou jednoduchá: jedna osoba je moderátor, ostatní jsou umělci. Moderátor použije generátor náhodných obrázků, dostane obrázek a popíše ho tak, aby ho umělci mohli nakreslit. K popisu lze použít pouze geometrické tvary.

Máte-li například „strom“, můžete říci: „Nakreslete obdélník tak, aby jeho délka byla třikrát větší než jeho šířka, nakreslete kruh v horní části obdélníku a pak další dva vlevo a vpravo. Kružnice by se měly protínat nebo dotýkat.“ Pokud autor uhodl, o jaký obrázek se jedná, může jeho název kdykoli vykřiknout. Pokud je odpověď správná, získá 1 bod a stává se dalším řečníkem. Všichni ostatní pak ukazují své obrázky. Vítězem se stává ten, kdo získá nejvíce bodů, ale můžete hrát jen tak pro zábavu.

6. Emoji příběhy

Co k tomu potřebujete:

▫️ online chat

Jedná se o hru, která kromě komunikačních dovedností rozvíjí i kreativní myšlení. Jak ji hrát:

  1. Jeden hráč začne příběh pomocí 5 emoji. Například: „Co najdeme v tomto starobylém hradě?“ nebo „Kam jdeme?“ nebo „Byla bouřka, vypadl proud...“.
  2. Ostatní účastníci se střídají v přidávání emoji a doplňují příběh. 
  3. Můžete hrát, dokud vám nedojdou nápady nebo dokud se nezapojí každý účastník.

Podle pravidel by hráči měli používat pouze emoji, ale pokud chcete, můžete svůj příběh namluvit nebo přidat text.

7. MTV Cribs

Co k tomu potřebujete:

▫️ kamera (pokud se jedná o živé vysílání, můžete použít chytrý telefon nebo webovou kameru)

Možná se se svým online týmem nikdy nesetkáte, ale to vám nebrání v tom, abyste si navzájem otevřeli své domovy. MTV Cribs je televizní pořad, ve kterém celebrity provádějí po svých domovech a předvádějí své domácí zvyky. Můžete také natáčet krátká videa ve stylu MTV a sdílet je se svými kolegy. Nemusíte ukazovat celý dům nebo byt. Můžete natočit přehled svého pracoviště nebo místnosti, ve které pracujete.

Zároveň si promluvte o věcech, které máte stále na stole a co pro vás znamenají, kde odpočíváte o přestávkách a jaký máte výhled z okna. Tímto způsobem se o sobě můžete navzájem hodně dozvědět.

8. Závod v rychlosti psaní

Co k tomu potřebujete:

▫️ online platforma pro soutěže v rychlosti psaní

Můžete se rozdělit do týmů, uspořádat rychlostní štafetový závod v psaní na klávesnici s přidělováním bodů a poté určit nejrychlejšího. Níže je uveden seznam platforem, které vám s tím mohou zdarma pomoci:

  • TypeRacer — má test tisku a možnost týmových soutěží, můžete si nastavit český jazyk.
  • Typerush.com — nabízí 139 her na zlepšení rychlosti psaní. Můžete pozvat své přátele. Hra je k dispozici pouze v angličtině.

9. Virtual Show & Tell

Co k tomu potřebujete:

▫️ objekty z vlastního prostředí

▫️ zručnost a tvůrčí představivost

Účastníci si berou předměty ze svého okolí a střídavě říkají, proč je pro ně daný předmět důležitý. Můžete například nastavit časovač a přidat vlastní podmínky: „předmět musí být na dosah ruky“ nebo „musí to být něco žlutého“. Chcete-li rozvíjet kreativní myšlení, požádejte kolegy, aby si o těchto věcech vymýšleli obskurní příběhy a zveličovali jejich schopnosti. Čím absurdnější příběhy budou, tím zajímavější a zábavnější hra bude.

Kdyby například někdo vzal do ruky budík, mohl by říct: „Tohle je relikvie z minulosti a jednoho dne bude AI 2.0 cestovat časem a odnese si ji do muzejní sbírky.“

Doporučujeme přečíst:

preview-645ccc28429c4613469057.webp

Jak hodnotit úspěšnost týmu

Číst

10. Things

Co k tomu potřebujete:

▫️ online chat

▫️ Google Docs

Tato hra určí, jak dobře se znáte. Před začátkem hry si musíte vybrat moderátora. Poté musí každý účastník přidat témata do společného fondu (například v Dokumentech Google). Každé téma musí začínat slovem „věci“ – to je hlavní podmínka. Moderátor náhodně vybere téma: například „věci, které chceme dělat během příštího víkendu“. Účastníci posílají své odpovědi v soukromém chatu moderátorovi. Moderátor je pak přečte nahlas a účastníci se střídají v hádání, kdo na co odpověděl. Za každou správnou odpověď se udělují body. Pro další kolo je vybráno nové téma a nový moderátor.

11. Virtuální knižní klub

Co k tomu potřebujete:

▫️ seznam knih

▫️ žádost o průzkum

Vytvoření seznamu knih. Můžete požádat tým, aby do něj přidal jednu knihu, kterou by si chtěl přečíst a o které by chtěl diskutovat. Může se jednat o knihy související s prací, ale i nesouvisející. Náhodně vyberte první knihu, rozdělte ji na kapitoly a stanovte termíny diskuzí. Tak budou všichni na stejné vlně.

12. Sdílení receptů

Doporučujeme, abyste do své každodenní rutiny zařadili trochu týmové práce. Požádejte každého člena týmu, aby se podělil o svůj oblíbený recept, a pak vyzvěte kolegy, aby se v jejich zkoušení střídali. Stanovte si podmínku: například že každý musí pokrm uvařit do konce týdne. Vzájemně si vyměňujte příběhy a fotografie z vaření.
Další možností je uspořádat večeři na dálku. Vyberte si jídlo a požádejte každého, aby ho uvařil. Stanovte čas videokonference (např. pátek, 19:00), abyste si na něm mohli společně pochutnat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková