Kdy silná empatie manažerovi škodí – 5 případů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Kdy silná empatie manažerovi škodí – 5 případů

Jak přehnané vciťování omezuje racionální rozhodování.

cover-65b22d9ed921e300364543-min-65c0991f2d1ea532794457.jpg

Hledání na Amazonu odhalí více než 1200 knih se slovem „empatie“ v názvu, z nichž mnohé obsahují také „leadership“ a „management“.

V dnešní době je empatie v módě. Světoví odborníci a koučové, jako je Daniel Goleman, nám neustále opakují, že vedoucí pracovníci musí být více empatičtí, aby dokázali zaujmout své týmy. Je to pravda – je těžké vést lidi, kterým nerozumíte. Ale hranice mezi pozitivními a negativními účinky empatie je velmi tenká. Má svá úskalí, která mohou oslabit vaši důvěryhodnost a poškodit vás jako vedoucího i vaši společnost.

Jak může manažerovi uškodit přílišná empatie a v jakých situacích je lepší zachovat chladnou hlavu a emoce odložit? Pojďme to zjistit.

1. Empatie vám ztěžuje přijímání obtížných rozhodnutí

Psycholog Paul Bloom z Torontské univerzity ve své knize Proti empatii tvrdí, že empatie je špatným vodítkem pro rozhodování. Vyvolává emocionální reakce a narušuje racionální myšlení.

Navíc nemůžeme s jistotou vědět, jak se cítí ostatní lidé. Emoční inteligence často selhává. Vedoucí pracovníci mohou problém špatně interpretovat a přecenit ho, čímž ho spíše zhorší, než zlepší. Ve snaze o angažovanost zapomínají, že každý člověk přemýšlí jinak, a nakonec se jen snaží, aby jim situace vyhovovala.

Situace:

Společnost se potýká s finančními problémy. Pro udržení stability je nutné snížit počet zaměstnanců, ale pro vedoucího pracovníka je obtížné tento krok učinit. Představuje si sám sebe na místě svých zaměstnanců. Trápí ho výčitky svědomí, protože mnoho jeho kolegů přijde o práci.

Hyperempatie může vést k tomu, že se manažer vyhýbá obtížným, ale nezbytným rozhodnutím, což zhoršuje situaci firmy. Nakonec se věci mohou zvrtnout natolik, že všichni přijdou o práci.

2. Empatie vás může učinit zaujatými

Paul Bloom ve své knize tvrdí, že empatie je jednou z hlavních příčin nerovnosti. Výzkumy německých a rakouských vědců ukazují, že se snáze vcítíme do lidí, kteří jsou nám podobní. Je to přirozená reakce.

Podobně i v obchodním světě dává mnoho manažerů podvědomě přednost kandidátům s podobným zázemím a zkušenostmi. Zaměstnávají je, svěřují jim nejlepší úkoly a projekty a nabízejí jim povýšení.

Výsledkem je vytvoření týmu s jednotným smýšlením. To omezuje kreativitu, inovace a rozhodování. Místo různých pohledů na věc získáte pouze jeden. Předpojatost navíc může vést ke konfliktům uvnitř organizace.

Situace:

Máte nový projekt, který vyžaduje kreativní myšlení, a hledáte pro něj interpreta. Máte dva kandidáty – Annu a Tomáše. Pracují ve stejném oddělení, mají podobné profesní zkušenosti a dovednosti. Vaše intuice vám však říká, že Anna je ta, která tento projekt zvládne lépe.

Stejně jako vy začala svou kariéru jako webdesignérka ve společnosti X. CorelDRAW je její oblíbený grafický editor, oba máte rádi golf a od kolegů jste slyšeli, že se chce tohoto projektu ujmout.

S Tomášem nemáte mnoho společných zájmů. Proto si ho na základě empatie nevyberete.

V takové situaci by měl manažer objektivně zvážit kompetence uchazečů a zamyslet se nad tím, do jaké míry splňují požadavky projektu. Můžete je požádat, aby si oba připravili prezentaci a podělili se o své představy, a poté se rozhodnout. Nebo můžete zapojit své kolegy, aby vám pomohli s rozhodováním.

Doporučujeme přečíst:

preview-65803983c6752804565754.jpg

Lépe pracovat – víc odpočívat: jak usnadnit život svému týmu

Číst

3. Empatie může vést k vyhoření

Studie provedená ve Spojených státech zjistila, že 60 % zdravotníků trpí syndromem vyhoření, protože přehlížejí problémy pacientů. Třetina zdravotníků si kvůli tomu častěji bere dovolenou. S přibývajícími zkušenostmi se u zdravotníků rozvíjí empatická otupělost – vypínají emoční reakce a tím si udržují psychické zdraví.

Jako vedoucí pracovník se můžete denně setkávat s obtížnými situacemi, kterým členové vašeho týmu čelí. Někdo se obává ztráty významného klienta. Někdo se pohádal s kolegou a nyní se v týmu necítí dobře. Někdo je naštvaný, protože se nedočkal povýšení.

Pokud se neustále necháváte unášet frustrací a hněvem svých zaměstnanců a zároveň se snažíte být starostlivým a empatickým vedoucím, rychle se emocionálně, psychicky i fyzicky unavíte.

Empatie ve vedení je důležitá, ale přílišná empatie vás může vyčerpat. Abyste tomu předešli, musíte si stanovit určitou míru emočního odstupu, podobně jako v lékařské praxi, a v práci se jí držet. Je důležité naučit se vcítit do svých zaměstnanců, aniž byste se nechali rozptylovat jejich problémy.

4. Pokud je empatie prchavá, všechno se tím zhoršuje

Jakýkoli silný výbuch emocí obvykle rychle odezní, což platí i pro empatii. Když se ve zprávách objeví zpráva o strašlivém zemětřesení s tisíci obětí, mnoho lidí je emocionálně otřeseno a soucítí s těmito lidmi. Chceme jim pomoci a do fondů se aktivně přijímají dary. Pak se ale naše pozornost obrátí k jiným událostem.

Když vyslechnete problém kolegy, možná se vás to citově dotkne, ale později se váš soucit ztratí v kancelářském shonu a dlouhém seznamu úkolů.

Empatie bez konstruktivních řešení v komunikaci se zaměstnanci nepovede k ničemu dobrému. Může dokonce situaci ještě zhoršit, protože dotyčný bude mít pocit, že jste pouze zdvořilí.

Situace:

Váš kolega si vzal nemocenskou, aby mohl podstoupit operaci. Když jste se o jeho stavu dozvěděl*a, upřímně jste s ním soucítil*a a popřál*a mu brzké uzdravení. Když se však vrátil, řekl*a jste mu, že firma prochází obtížným obdobím a vy jste zaneprázdněni prací a stanovujete přísné termíny. Upřímně řečeno, zapomněli jste, že má zdravotní problémy. Co bude váš kolega v této chvíli cítit? S největší pravděpodobností stres, tlak a frustraci.

Dobrý vedoucí poskytuje podporu systematicky, nejen v krizových situacích, tím, že naslouchá a naslouchá. V takové situaci se můžete nejprve zeptat na zdravotní stav zaměstnance a poté mu přizpůsobit pracovní náplň. Zadejte mu jednoduché úkoly, pozorujte, jak je zvládá, a pak přejděte ke složitějším. Můžete být také flexibilní, pokud jde o termíny, a požádat o pomoc jiného kolegu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

5. Empatie může vést k manipulaci

Empatičtí vedoucí nejsou chráněni před podvody, narcistickou manipulací a toxickými lidmi. Když zaměstnanci vycítí laskavost a ochotu vedoucího pomoci, mohou toho začít využívat následujícími způsoby:

  • přehánět a prezentovat situaci v negativnějším světle, než ve skutečnosti je;
  • snižovat efektivitu a neustále nedodržovat termíny;
  • vymýšlet si falešné výmluvy;
  • žádat o privilegia: zvýšení platu, novou pozici, dovolenou navíc.

Situace:

Všimli jste si, že jeden z vašich projektových manažerů podává špatné výkony. Začal nedodržovat termíny a dělat chyby. V osobním rozhovoru se vám zaměstnanec svěřil se stěhováním, které ho zaskočilo, a s rodinnými problémy, které mu brání soustředit se na práci. 

Projevíte mu soucit a dáte mu volno, aby si mohl vše vyřešit. Když se však vrátí, nic se nezměnilo. Ba co víc, výkonnost vašeho kolegy se ještě zhoršila. Snažíte se s ním znovu promluvit, ale opět slyšíte stejnou „písničku“.

Pokud budete empatičtí, můžete i nadále přehlížet chyby svých kolegů a nabízet kompromisy, protože problémy má každý. Taková taktika však může vést k ještě většímu snížení efektivity. Ostatní zaměstnanci, kteří vycítí vaši slabost, vás také začnou využívat.

Musíte zaujmout konstruktivní přístup a mít na paměti zájmy společnosti. Už jste kolegovi projevili soucit a nezabralo to, takže je čas přijmout drastičtější opatření. Řekněte mu, že kvůli jeho chybám přišla společnost tento měsíc o X částek zisku a že to tak nemůže pokračovat. 

Nabídněte zaměstnanci, že bude měsíc pracovat na částečný úvazek, stanovte mu klíčové ukazatele výkonnosti a nazvěte to zkušebním obdobím, po kterém se rozhodnete o další spolupráci.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková