Co je to NFT? | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co je to NFT?

Proč kupovat NFT a jak na nich vydělat.

cover-min-65707bd39fa62685906489.jpg

Zveřejňujete fotografie na Instagramu a myslíte si, že si na ně stále ponecháváte výhradní autorská práva? Připravte se na zklamání - nejste. A nejde ani o internetové piráty, ale o zásady používání sociální sítě - ano, ano, právě ten dokument, který si při registraci málokdo čte až do konce, prostě jen klikne na „souhlasím“.

Ale marně: vždyť okamžikem zveřejnění přechází právo nakládat s vaším obsahem na Facebook Inc. A ten je jako držitel autorských práv může kdykoli smazat, prodat nebo převést na třetí strany k použití, aniž by vás o tom informoval.

Ačkoli tedy vlastníte stovky nehmotných objektů na internetu, ve skutečnosti nevlastníte nic. Tento problém řeší tokeny NFT tím, že dávají jednotlivci právo vlastnit digitální aktiva. 

Podle společnosti Entrepreneur vzrostl trh NFT za pouhý rok o 18 000 %. Podle statistik společnosti Dune Analytics utratí uživatelé na celém světě za NFT tokeny v průměru 150 milionů dolarů měsíčně nebo dokonce i více.

Pojďme zjistit, co je NFT a proč jsou všichni do těchto tokenů zbláznění.

Co je NFT

NFT je jednou z nejnovějších technologií, která k nám přichází ze světa blockchainu. Projděme si jednotlivé pojmy popořadě:

  • Blockchain (doslovný překlad - transakční řetězec) je databáze, ve které jsou zaznamenány všechny aktivity o transakcích nákupu a prodeje kryptoměny, bitcoinů nebo tokenů mezi uživateli. Pokaždé, když si koupíte něco, co souvisí s kryptoměnou, jsou tyto informace zaznamenány v databázi. Na rozdíl od běžných datových zdrojů nelze informace z blockchainu mazat ani upravovat, pouze vytvářet nové. To v praxi znamená, že při správné kvalifikaci můžete sledovat celý řetězec změn konkrétního majetku „z ruky do ruky“ – v tomto případě spíš z peněženky do peněženky (krypto-adresy).
  • Tokenem je jakýkoli digitální majetek - obrázek, píseň, text, digitalizovaná kopie předmětu z offline světa. NFT tokeny nejsou klasickou kryptoměnou a nejsou ani peníze v obvyklém slova smyslu – jedná se spíše o určitou unikátní komoditu.
  • NFT (Non-fungible token) je speciální druh tokenu/aktiva, blockchainový záznam, který lze použít k digitalizaci produktu nebo objektu: obrázku, písně nebo dokonce memu. Jedná se vlastně o digitální certifikát, který potvrzuje jedinečné a výhradní vlastnictví digitálního aktiva.

Rozdíl mezi Bitcoinem a NFT tokenem lze definovat takto: zatímco všechny Bitcoiny jsou víceméně stejné a mají stejnou hodnotu, trik s NFT spočívá právě v tom, že každý z nich je jedinečný a nemůže být nahrazen svým protějškem - má totiž specifickou vnitřní hodnotu.

Pokud si například půjčíte od kamaráda 10 dolarů a vrátíte mu stejnou částku v jiné bankovce, jedná se o zaměnitelné aktivum. Pokud si však půjčíte míč podepsaný vaším přítelem a vrátíte podobný míč podepsaný někým jiným, hodnota těchto aktiv se liší – váš přítel pravděpodobně nebude spokojen.

Podnikatelka Donna Redel označuje vývoj NFT v blockchainu za nové médium a bod zlomu pro kreativitu a přirovnává situaci k éře přechodu od filmových fotoaparátů k digitálním. „Ať už tento proces skončí jakkoli, bude to milník v dějinách umění.“, říká podnikatelka.

Jednou z výhod tokenizace v NFT je skutečnost, že digitální objekty nelze odcizit, manipulovat s nimi nebo je smazat. Například v případě hry si člověk koupí nějakou zbraň, ale vývojáři nebo držitelé práv mu ji mohou kdykoli odebrat bez vysvětlení nebo náhrady. Příklad: hra Counter-Strike a zbraně společnosti Valve Software.

NFT lze také použít jako způsob potvrzení totožnosti, pravosti dokumentů nebo předmětů. Již existuje specifický protokol Bridge, s nímž má uživatel bezpečný přístup nejen k zábavě, ale také ke službě pro identifikaci, příjem a přenos osobních údajů a dokumentů.

Výrazné příklady prodeje NFT

První experimenty s nevyměnitelnými žetony začaly v roce 2010, ale skutečný úspěch přišel až po představení s Banksyho obrazem v březnu 2021. Výstřední umělec převedl své dílo Morons (White) do podoby NFT a prodal ho v aukci za 380 000 dolarů. Ještě před zahájením aukce byl skutečný obraz zničen a kupci zůstal pouze jeho digitální token - prakticky jediný na světě.

Dalším významným případem byl prodej Nyan Cat. Autor na původním memu pracoval speciálně pro tento žeton, přidal do něj detaily a stylizoval ho jako pixel art. Soubor byl nakonec prodán za více než 500 000 dolarů. Autor obrázku, umělec Chris Torres, tak oslavil desetileté výročí memu. Podle podmínek smlouvy totiž nepřevedl právo duševního vlastnictví, takže příjemce nemůže zakázat další šíření Nyan Cat na webu. Jednoduše řečeno, vlastnictví konkrétního memu nyní přechází na kupujícího - bez výhod a s povinností používat jej k nekomerčním účelům.

Zakladatel Twitteru Jack Dorsey vytvořil a prodal NFT svého prvního tweetu (a v podstatě prvního na celé sociální síti). Za digitální kopii zprávy Just setting up my Twitter, kterou zveřejnil 21. března 2006, dal kupující, Sina Estvi, generální ředitel malajského start-upu Bridge Oracle, 2,9 milionu dolarů. Dorsey poslal získané peníze na fond pro boj s koronavirem v Africe.

Ukrajina má také své vlastní příklady NFT. Na jaře 2021 uvedl řetězec Silpo na trh digitální žetony produktů z obchodu - obrázky pohankové bagety, vajec, burraty a prosecca. Jejich výchozí cena byla stejná jako u skutečných výrobků v obchodě. Výsledek dražby nebyl zveřejněn, ale trvala týden.

Ministr spravedlnosti Denys Malyuska podpořil trend blockchainu a charity tím, že prodal svůj token - karanténní koláž vlastních fotografií moře, které je dočasně nedostupné - za 2 500 dolarů. Ministr plánuje peníze věnovat speciálnímu fondu na rekonstrukci ukrajinských věznic.

Otázky a odpovědi: 7 faktů o NFT

Co dává právo vlastnit token? 

V závislosti na podmínkách smlouvy a konkrétní platformě, na které byl token obchodován, se mohou práva kupujících tokenu lišit. 

Držitel NFT nezískává automaticky všechna práva k produktu, z něhož je token odvozen a podmínky platforem mohou dále omezit jeho možnost nakládat s předmětem. 

Například skupina Kings of Leon prodávala své nové album jako NFT na YellowHeart. Podle jeho pravidel a smlouvy může kupující obal alba a písně na něm použít výhradně pro osobní, nekomerční účely. Ve skutečnosti je ze zákona jediným, kdo má právo tyto skladby poslouchat a pouze ze své vůle je poskytnout třetím stranám.

Co lze prezentovat jako NFT?

  • Jakýkoli digitální obsah: obrázky, písničky, memy a dokonce i tweety.
  • Zbraně, oblečení a další předměty v počítačových hrách
  • Doména webu
  • Hmotné předměty – například společnost Nike spustila službu CryptoKicks, která ověřuje pravost a vlastnictví bot.

Proč si koupit NFT?

Když si člověk koupí stejný sušenkový kočičí mem, pomocí blockchainu trvale zanechá v digitálním prostoru značku jako jedinečný oprávněný vlastník tohoto tokenu. Údaje o transakci, prodávajícím, kupujícím a hodnotě předmětu jsou vždy uloženy v blockchainu.

Kromě momentu exkluzivity je zde také možnost token se ziskem dále prodat – zde, stejně jako ve světě tradičního umění, pracuje čas pouze v náš prospěch. 

Jak se tvoří cena? 

Počáteční hodnotu tokenu vytváří přímo autor. Kupující obdrží NFT s přirážkou od nabídkové platformy. A pak, stejně jako v tradičním umění, cena závisí na poptávce, udržitelnosti značky nebo tvůrce NFT a řadě dalších faktorů.

Kde koupit NFT? 

Pro prodej tokenů existují speciální platformy a aukce, například: Open Sea, Rarible, Zora, Mintbase, Mirror, Audius, EulerBeat, SuperRare, Async Art, Known Origin, Nifty Gateway

Jak vytvořit NFT token?

NFT je vytvořen na základě existujícího virtuálního objektu - písně, obrázku, skenu. Do kódu smlouvy o tokenu je vložen odkaz na existující soubor. Poté se s pomocí speciálních služeb vytěží NFT.

Většina tokenů běží na standardech ERC-1155, ERC-20, ERC-1155 a ERC-721 na blockchainu kryptoměny Ethereum. 

Standard ERC-721 byl původně vytvořen speciálně pro nezaměnitelné tokeny a obsahuje jedinečné identifikátory tokenu - ty lze použít k dohledání všech transakcí, které byly s tokenem kdy provedeny, každého vlastníka a souvisejících objektů. Tento formát je dnes nejoblíbenějším formátem NFT.

Vytvoření vlastního tokenu je snadné. Potřebujete mít „objekt“ transakce (např. obrázek), online peněženku s vhodnou kryptoměnou (např. Ethereum) - potřebujete ji k uložení tokenu. Obrázek pak můžete nahrát do libovolné zprostředkovatelské služby (existují i takové, které to dělají bez provize - například Mintable) a získat digitální token.

Jedinečnost NFT zajišťuje soubor, ke kterému je token připojen a samotná peněženka.

Kde jsou tokeny uloženy? 

Finální NFT - nebo spíše jeho certifikát - je uložen ve vaší osobní kryptoměnové peněžence s vlastním identifikátorem a digitálním podpisem.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!