Expertka v oblasti HR o vlastní praxi i budoucnosti lidských zdrojů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

„Osobní přístup vnímám jako klíčový,“ říká Gabriela Šimšová

Expertka v oblasti HR o vlastní praxi i budoucnosti lidských zdrojů.

article-659e6bf9b743e503560644.jpg

Jak rozvíjet zaměstnance či firemní kulturu? Gabriela Šimšová se v oboru HR pohybuje více než 20 let, pracovala například pro Coca-Cola HBC, T-Mobile nebo ČEZ. Momentálně působí jako HR ředitelka ve společnosti Edenred, která se specializuje na zaměstnanecké benefity. Gabriela společně se vzděláváním vyzdvihuje i uplatnění získaných znalostí. Pro Laba lektoruje kurz HR manažer, který vám pomůže s HR strategií.

Jaký je Váš přístup k diverzitě a inkluzi v pracovním prostředí? Jak se podílíte na vytváření prostředí, které podporuje různorodost a respektuje jedinečnost každého zaměstnance?

Diverzita už dávno není jen o genderu. Pro mě je to o různorodosti názorů, přístupů a zkušeností které jsou dány barvitostí prostředí, ze kterých pocházíme. A inkluze pro mne znamená vzájemný respekt k této jinakosti. A jak ji podporujeme? Dialogem, otevřenou zpětnou vazbou a schopností ji dávat a přijímat. 

Jak hodnotíte výkonnost zaměstnanců a jakým způsobem zajišťujete, aby byla hodnocení objektivní a spravedlivá?

Proces nastavení ročních cílů a jejich zhodnocení formálně směřujeme vždy na začátek roku, kdy to podchytíme i v HR systému.  Ale nesoustředíme se na to, že jednou za rok je dost. Hodnocení u nás probíhá průběžně v rámci roku. Stejně jako revize individuálních cílů, které můžeme v rámci roku změnit a upravit. Hodnocení je u nás o kultuře zpětné vazby, jejím dávání i přijímání.

Jaké metody odměňování a motivace zaměstnanců používáte ve firmě? 

Kromě mzdy a bonusových schémat jsme hrdí na náš mix benefitů, které zaručují zaměstnancům flexibilitu a možnost využít prostředky pro to, co každému ze zaměstnanců vyhovuje. Motivací jsou vzájemně ale zejména kolegové a práce v týmu, který je u nás naprosto skvělý.

Jaký máte přístup k řešení konfliktů mezi zaměstnanci? Jak se snažíte podporovat zdravé a konstruktivní vztahy mezi členy týmu?

Jsme hrdí na náš tým. Nejsme velká firma a řekla bych, že máme spíše rodinnou atmosféru. Ze všech průzkumů engagementu a rozhovorů se zaměstnanci nám vychází, že náš tým je soudržný, přátelský a baví nás spolu pracovat. Neříkám, že občas nemáme na věci jiný názor, ale jsem přesvědčena, že je to spíš v duchu konstruktivního dialogu než konfliktů.

Jaká je Vámi preferovaná firemní kultura a jak se snažíte tuto kulturu podporovat a udržovat?

Spíše než work-life rovnováhu bych podtrhla wellbeing, který je komplexnější a je součástí našeho firemního DNA. Vztahy na pracovišti, smysluplnost práce, stabilita, respekt, kreativita, zjednodušování, prozákaznický přístup,  flexibilita, ochota si pomoci a vzájemná odpovědnost za svou práci, na kterou navazuje práce ostatních, jsou pilíře naší firemní kultury. 

Neformální kultura otevřených dveří a vzájemného zájmu jeden o druhého.

Jaká jsou Vaše očekávání vůči HR týmu? Jaké dovednosti a kompetence považujete za klíčové pro úspěch v HR pozici?

Zájem. O lidi, o věci kolem, o svou práci. HR oddělení pomáhá  firmě dosahovat skrz lidi výsledků. A naším cílem je přinést takové nástroje firemních procesů, interní komunikace, aby to fungovalo. A pomoci našim leaderům jejich roli zvládnout ještě lépe než dříve. Základem toho všeho jsou dobré vztahy a vzájemný respekt. 

Máme  skvělý HR tým, který přináší nápady, co by se dalo udělat lépe, jinak. A který umí i ty kreativní nápady prakticky realizovat. Nemáme klapky na očích a inspirujeme se kolem sebe a učíme se. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-26-64a406fe9750c933108456.webp

Jaká barva charakterizuje vaše zaměstnance: Metoda spirálové dynamiky

Číst

Jaký je Váš osobní přístup ke vzdělávání a rozvoji zaměstnanců? Jak se snažíte podporovat jejich růst a profesní rozvoj?

Nedávno jsem viděla krásné heslo. V češtině tak nevyzní, ale anglicky zní: „Education is not for free. You need to pay attention.“ Přijde mi dokonalé. Vzdělávání a rozvoj by měl být organickou součástí práce každého z nás. A naší vlastní odpovědností. 

Zaměstnanec se s nadřízeným v rámci hodnocení roku a nastavení cílů na rok příští baví také o svém rozvojovém plánu. Ale ten je závazkem zaměstnance a jeho vlastní odpovědností na sobě pracovat.  A rozhodně to není pouze o tom, zúčastnit se nějakého kurzu, kdy si jdu na jeden den sednout do místnosti s dalšími 11 lidmi a poslouchat lektora.

 V dnešní době je mnohem snazší se učit, než tomu bylo dříve. Od lidí, které obdivujeme. Ze zdrojů, které sledujeme. Svět je rychlý a mění se nám před očima, a proto, abychom s ním udrželi krok, je třeba být otevřený novým informacím. Protože už to není jen o tom, doučit se, co nevím. Ale je to o tom uvědomit si, že nevím, co nevím. Vzdělávání není jen o formálních kurzech. 

Mnohem podstatnější je dát prostor pro nově získané informace a znalosti a zkušenosti uplatnit v praxi. Zkoušet, hledat. Dnes více než jindy je možné se stát součástí odborných komunit, sledovat podcasty, učit se od kolegů nebo individualizovat svůj rozvoj  ve virtuálním světě, dohledávat a využívat.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Jaký je váš názor na moderní technologie a digitalizaci v oblasti HR? Využíváte nové technologie pro zlepšení procesů a poskytování lepších služeb zaměstnancům?

Jsem digitální fanda a vidím v jakékoli technologii operativně obrovský prostor pro zrychlení a zlepšení. Na druhou stranu si myslím, že HR je o lidech a že je třeba pracovat s lidmi. Tedy osobní přístup vnímám jako klíčový.

Jaký je Váš názor na budoucnost HR a jak se připravujete na případné změny a výzvy, které mohou přijít v následujících letech?

S příchodem umělé inteligence do naší každodennosti se rozhodně mění svět i ten HRovský. Věřím, že péče o lidi, individualizovaný přístup, neformální struktury, smysluplná interní komunikace, která ze zaměstnanců dělá ambasadory, systémová zjednodušení a vytváření prostředí pro neformální kontakt je základem pro vytváření prostředí, ve kterém se vize firmy zhmotňuje do produktu nebo služby. 

Vzdělávání a rozvoj manažerů, aby byli dobrými leadery a manažery svých týmů, je nezbytnou součástí tvorby takového prostředí a věřím, že do budoucna bude hrát ještě větší roli než dosud.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!