Datové modely, DirectQuery, field parameters: Jak vypadá pokročilá práce s Power BI | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Datové modely, DirectQuery, field parameters: Jak vypadá pokročilá práce s Power BI

Přečtěte si rozhovor se Stanislavem Rubinou, Senior Power BI Developerem ve společnosti Atlas Copco.

rubina-cover-659e43ae38ebf093177597-min-65aa4d04db666354946401.jpg

Power BI vznikl původně jako nástavba Excelu. Pokud už jste se s tímto nástrojem setkali, víte, že v oblasti datové analýzy je volbou číslo jedna, zejména co se týče integrace dat z různých zdrojů, vizualizace většího objemu dat a tvorby interaktivních reportů.

Stanislav používá tento nástroj denně a na kurzu Pokročilá analýza dat Power BI názorně představí všechny jeho užitečné funkce, které jste možná dosud nevyužívali.

Náš lektor je držitelem Microsoft certifikací, absolvent zahraničních stáží, zkušený školitel a více než 8 let se profesionálně pohybuje v oblasti reportingu a práce s daty. V současnosti působí Stanislav Rubina jako Senior Power BI Developer v Atlas Copco.

Co je to vlastně Power BI? Jak můžeme pracovat s pokročilou analýzou dat skrz PBI? 

Power BI je dlouhodobě nejlépe hodnocený reportingový software, díky kterému můžete na základě svých dat zjistit odpovědi na všechny svoje otázky. Pokud máte potřebná data, tak jsou možnosti analýzy nekonečné.

Jak dlouho pracujete s Power BI a jak vypadá Váš běžný pracovní den?

S PowerBI jsem začal pracovat před více než 6 lety a od té doby se jak Power BI, tak mé pracovní pozice různě měnily. Stejně jako Power BI nabízí spoustu flexibility, tak i můj pracovní den se velmi různí. Ale společné pro každý den je mít dostatek času na oběd v přítomnosti někoho, s kým si dobře popovídám, ideálně o nepracovních věcech.

Co říkáte na tvorbu datového modelu v Power BI? Je to efektivní?

Tvorba datového modelu tvoří majoritní část práce a následná vizualizace jen jen třešnička na dortu. To je ten důvod, proč se práce s PowerBI může zdát velmi jednoduchá, ale realita se může od této představy podstatně lišit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jaké jsou Vaše nejoblíbenější vizualizační techniky v Power BI a proč?

V poslední době rád používám Field parameters, které uživatelům dávají možnost si customizovat svůj report. Díky tomu může uživatel rozšířit analytickou sílu reportů a není pro stejné množství zobrazovaných informací potřeba tolik místa v reportu.

Co jsou to DAX výrazy? Jak s nimi pracujete Vy? Máte nějaké užitečné tipy?

DAX expressions patří k základům práce s Power BI na vývojářské úrovni. Z tohoto důvodu s nimi pracuji na denní bázi a snažím se v nich čím dál více orientovat. V rámci mého kurzu se účastníci dozví spoustu tipů, na co se dají používat, a také spoustu tipů, na co je nepoužívat.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s tvorbou interaktivních reportů a dashboardů?

Interaktivita je u Power BI základní vlastnost. Pokud report není interaktivní, nemusí se Power BI vůbec používat. Za svou kariéru jsem vytvořil několik reportů pro velké korporáty i pro malé startupy přesně podle zadání od zákazníků nebo stakeholderů.

Které funkce a transformace dat v Power Query používáte nejvíce?

Na své současné pozici se snažím transformace v Power Query minimalizovat. Za nejvíce užitečnou považuji práci s parametry, které umožňují jednoduše měnit různá nastavení reportů. To je jedno z témat, která také budeme probírat v kurzu.

Jak mohou lidi skrz Power BI pracovat efektivně s velkým objemem dat?

PowerBI soubor může díky columnar storage databázi a její kompresi obsahovat i několik miliard řádků dat. Není potom nic lehčího, než tato data následně analyzovat, pokud jsou dodrženy základní principy best practices.

Jaký byl Váš nejsložitější projekt v Power BI a jak jste ho dokázal úspěšně dokončit?

Nejsložitější je pro mě u každého projektu dobré porozumění požadavkům a následně také korigování těchto požadavků. Obecně platí, že Power BI není Excel (i když to původně byla nadstavba Excelu), a tím pádem by použití mělo být také jiné.

Který postup je Váš nejoblíbenější, pokud jde o optimalizaci výkonu PBI reportů a dashboardů?

Zde musím vcelku jednoduše konstatovat, že co se týče optimalizace, tak oblíbený postup nemám. Celkově je optimalizace potřeba, když zjistíte, že report nefunguje tak, jak by měl, a potom nastává většinou poměrně zdlouhavá cesta. Naštěstí máme externí nástroje, které s těmito problémy dokáží pomoci, a ty si také v kurzu představíme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Laba Czech (@laba_czech)

Existují nějaké možnosti, jak propojit či aktualizovat datové zdroje v PBI?

Ano, konektorů nabízí Power BI asi 300, takže můžete kombinovat data z různých systémů, jak jen se vám zlíbí. Refreshovani dat je možno v případě import módu také několikrát denně a ve specifických případech se dá nastavit i DirectQuery, které vám umožní dívat se na vaše data téměř real-time.

Co říkáte na zabezpečení dat v PBI? Máte nějaká doporučení?

Druhů zabezpečení nabízí Power BI hned několik a všemi se v kurzu budeme zabývat. Jde jak o RLS, tak OLS, zabezpečení Workspace pomocí specifických rolí, Power BI App skrz Audiences atd. Řekl bych že bezpečnost dat může být ošetřena velmi komplexně, pokud je k tomu důvod.

Máte nějaké tipy a triky pro efektivní využití Power BI z pohledu funkcí a nástrojů?

Jedna z mých oblíbených best practices je Keep It Simple a snažím se tím řídit jak jen to jde. To znamená, že se snažím uživatelům vždy poskytnout maximum toho, co je pro ně využitelné, ale za předpokladu, že report není přeplácaný daty ani objekty. Jako minimalista musím říct, že méně je někdy (většinou) více.

Co Vás na PBI baví a proč? 

Dynamika vývoje tohoto softwaru spolu s uživatelskou základnou a komunitou. Na internetu najdete spoustu užitečných řešení, která se dají různě modifikovat a implementovat. A pokud vás na Power BI něco štve, můžete nabídnout řešení, ke kterým Microsoft přihlíží. Tím pádem je možné, že váš problém časem zmizí a vy získáte funkcionalitu, o kterou jste si napsali.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout